Intervju med Engmans Kapell (inför Melodifestivalen 2024)

Foto: ESC-Panelen

PANELENS INTERVJU. Inför lördagens deltävling i Göteborg fick vi en pratstund med gruppen Engmans Kapell som tävlar med bidraget ”Norrland”.

 

Musikgruppen Engmans Kapell har spelat ihop sedan mitten av 1990-talet och har framfört sina låtar på en mängd olika scener. I år är det första gången de tävlar i Melodifestivalen, något som de verkligen ser fram emot.

– Vi är SÅ otroligt taggade och förväntansfulla inför detta äventyr.

 

Bandet bildades som en trio

Gruppen bildades från början år 1995 av basisten Dedde Malmqvist och deras tidigare fiolspelare Fredrik Lindh innan de växte och släppte år 2000 debutalbumet Pensionat Liljevahls.

– Sedan dess har det rullat på med ytterligare två fullängdsalbum, några singlar och massor av spelningar i främst Hälsingland med omnejd.

 

Förutom Dedde Malmqvist utgörs bandet idag av sångaren och gitarristen Pär Engman, gitarristen Jocke Blomgren, fiolisten Görgen Antonsson, klaviaturspelaren Pelle Larsson och trummisen Peppe Lindholm.

 

Vad är hemligheten till att hålla ihop så pass länge som ni gjort?

– Vi har väl också våra meningsskiljaktigheter ibland men när vi står på scenen så har vi lika roligt varje gång. Att spela tillsammans är helt enkelt det bästa vi vet, berättar gruppen.

 

Upptäcktes på festival

Att Engmans Kapell kom med i Melodifestivalen berättar de själva berodde på att de upptäcktes av programmets tävlingsproducent som såg de uppträda på HudikKalaset förra året.

– Hon gillade vad hon såg och hälsade via vårt artistbolag Jubel att vi borde prova att skicka in en låt. I samma veva hade vi precis fått den här låten, som vi var överens om skulle kunna passa i Melodifestivalen. Så det var flera bitar som föll på plats, säger de.

 

Bidraget de tävlar med heter ”Norrland” och är gjord av trion Larry Forsberg, Lennart Wastesson och Sven-Inge Sjöberg som många känner igen från klassiska Melodifestivallåtar som La dolce vita”, ”Crazy in Love”, ”Kom och ta mig” och ”Maria. Det är heller inte första gången som trion skriver för Engmans Kapell, de var med som låtskrivare på gruppens debutalbum 2000.

 

Kan ni beskriva er låt och vad den handlar om (är det en slags kärleksförklaring till Norrland)?

– Ja, det är verkligen en kärleksförklaring till Norrland. Det är en fartfylld, medryckande låt som jag tycker visar vilka vi är och var vi kommer ifrån, berättar de.

 

Ni har er bas i Hälsingland, hur känns det att få uppträda i en annan stad, och i ett större sammanhang?

– Älskar det. Scandinavium blir ju den största arenan vi spelat på och vi längtar efter att möta Mello-publiken.

 

Vill nå ut till en ny publik

Att delta i Melodifestivalen gör att man som artist, eller som musikgrupp, får nya följare som får upp ögonen för ens musik. Det här är också något bandet vill även om det också finns ett till mål med äventyret.

– Det handlar absolut om att vi vill nå en bredare publik och komma ut på fler spelställen, eftersom att spela live är det vi brinner för. Men det är ju också ett fantastiskt roligt äventyr och nyttig erfarenhet för oss som band att vara med i Mello, säger det.

 

Hur ser ert förhållande ut till Melodifestivalen och Eurovision Song Contest?

– Vi är ju som sagt debutanter, så det här är helt nytt för oss. Vår gitarrist Jocke (Blomgren, reds.anm.) är väl den med närmast koppling till Melodifestivalen, eftersom han också turnerar med showen En jäkla massa schlager med Linda Bengtzing och Magnus Carlsson.

 

Om vi leker med tanken att ni står som vinnare i finalen? Hur hade det känts att få representera Sverige i ESC? Hade ni behållit låten i sin originalversion då?

– Det hade ju varit en obeskrivlig upplevelse och ära. Jag tror inte vi tänkt så långt om jag ska vara ärlig.

 

Ska spela mer under våren och sommaren

För den som vill uppleva mer av Engmans Kapell under året kommer de att ge sig ut på en vårturné med start den 20:e april i Gävle, som även besöker Södra teatern i Stockholm, Katalin i Uppsala, Kulturens hus i Bollnäs, Sundsvalls teater, Gamla teatern i Östersund och avslutas på Kulturhuset i Hudiksvall den 4:e maj. De planerar också att spela på olika ställen i sommar.

 

Med det sagt vill vi önska Engmans Kapell stort lycka till i Melodifestivalen 2024!

 


 

Kommentera