Melodifestivalfinalist 2024: Cazzi Opeia

Foto: ESC-Panelen

PANELEN PRESENTERAR. Inför finalen i Melodifestivalen 2024 presenterar vi Cazzi Opeia som är en av de 12 tävlande.

 

Fakta

Cazzi Opeia
”Give My Heart A Break”

Bidraget är gjort av
Moa Carlebecker, Ellen Berg, Jimmy Jansson och Thomas G:son

Bidraget har startnummer
5 av 12 i finalen

Cazzi Opeias tidigare medverkan i nationella uttagningar (som inte gav någon ESC-resa):
I Can’t Get Enough (finalist 2022)

Cazzi Opeias tidigare medverkan i Eurovision Song Contest:
Som låtskrivare bakom Loreens Tattoo

Vem är Cazzi Opeia?

Moa Carlebecker, eller Cazzi Opeia som hon kallar sig som artist, är född den 10:e november 1988. Hon är född och uppvuxen i Småland och 2009 slog hon igenom publikt när hon sökte till Idol och även om hon röstades ut redan i kvalfinalen släppte hon singeln I Belong To You året därpå.

Hennes artistnamn berättar hon för oss kommer från en stjärnkonstellation på himlen. Som barn satt hon ute i trädgården och kollade på stjärnorna i himlen, vilket var då hon fick upp ett intresse för rymden och livets stora frågor. Hon läste sig till om stjärnbilderna och fastnade för Cazzi Opeia som är ett dubbel-V på himlen som upp-och-ned blir ett M. Hon kände en dragning till det då hennes förnamn börjar på bokstaven M.

Förutom sin egen musik skriver hon också musik för andra artister, bland annat har hon skrivit flera låtar till artister inom K-pop-världen som gruppen Red Velvet som fick en megahit med Peek-A-Boo. 2022 ställde hon också upp som artist på scenen i Melodifestivalen med bidraget ”I Can’t Get Enough” som tog sig till final via semifinalen och slutade på nionde plats. Samma år var hon med och gjorde låten Wonderlandsom artisten AleXa framförde i American Song Contest – som vann hela den uttagningen.

Ifjol var Cazzi Opeia tillbaka i Melodifestivalen och den här gången som en av låtskrivarna bakom Loreens ”Tattoo” som ju som bekant först vann Melodifestivalen och därefter Eurovision. Samma år skickade de också in låten ”Taste of Heaven” som däremot inte kom med utan gavs ut på singel. Hon har även bland annat gett ut singeln ”You’re My Sunshine”.

 

Deltävlingsframträdandet

 

I final för andra gången som Cazzi Opeia

Cazzi Opeia lyckades alltså på sitt andra försök ta sig till final igen i Melodifestivalen, eller faktiskt kan man säga att hon har gått till final fyra gånger då hon ju både gick vidare som låtskrivare ifjol bakom Loreen och i år med Jacqline, dessutom från samma deltävling. Just nu pågår förberedelserna för fullt inför finalen vilket är något hon ser mycket fram emot.

– Att få göra det här igen på scen som artist har jag sett fram emot sen finalen år 2022. Det var så himla kul. Verkligen ett minne för livet. Och att liksom göra det en gång till med något som jag själv tycker är mycket bättre, starkare. Jag känner att jag har levlat upp. Och då känns det kul att få göra det igen. Det är en otrolig plattform att stå på. Man får visa väldigt många människor samtidigt vad man kan och vem man är. Det är en otrolig chans att få, säger hon.

– Sen är låten ”Effortless” som jag är låtskrivare till väldigt bra. Jag känner mig så himla nöjd när vi gick till final båda två. Det var det bästa som kunde hända och var otroligt coolt. Förberedelserna går bra och jag är taggad på att framföra min låt ännu en gång inför en storpublik på Friends Arena och för alla hemma i teve-sofforna, tillägger hon.

 

De senaste två åren har Moa hunnit med mycket, förutom att sjunga själv har hon skrivit ett vinnarbidrag i Melodifestivalen och Eurovision och American Song Contest. Vi var nyfikna på vilka erfarenheter hon har fått utav dessa saker.

– För det första är det två saker man kan bocka av som man uppnått i livet. Det är ett kvitto på att man gjort något bra som folk gillar och det kommer man alltid kunna bära med sig och vara stolt över. Det är otroligt häftigt.

 

Att vara tillbaka som ett mer känt namn tror hon kan vara en fördel, inte minst då hon har byggt upp en större fanbase än innan.

– Jag känner att år 2022 kom jag med något häftigt som folk uppskattade i och med att man gick till final och sådär. Det blev verkligen en hit och folk som kanske inte brukar titta på Mello fick upp ögonen för min musik om man kanske hörde låten på radio. Man får fler fans på olika plan när man har en radiohit.

 

En glad poplåt med dansglädje

Bidraget som Cazzi Opeia framför i årets Melodifestival heter ”Give My Heart a Break”. På ytan kan låten beskrivas som en glad låt som får en att vilja dansa när man hör låten, vilket också blir tydligt i scenframträdandet. Samtidigt finns det också ett underliggande lager som hon också vill få fram.

– Budskapet reflekterar mig som person mycket. Jag är färgglad och jag har väldigt lätt till skratt och jag är en positiv människa men sen finns det också ett djup i mig. Jag fightas mycket med ångest och oro framförallt. Jag är extremt orolig som person och kan få rejäl ångest och det är ju lite vad den här låten är. Den är glad, men texten är ganska djup och allvarlig och ett allvarligt ämne som jag vill lyfta fram med detta framträdandet. Visa att man kan vara en viss person och att vem som helst kan må dåligt även om man har fett glada kläder på sig, säger Cazzi Opeia.

– Jag har aldrig riktigt pratat med någon om det här förutom min närmsta familj och en psykolog. Det är mycket skiftningar och förändringar som hänt i livet och jag kände mig för första gången redo att prata om de här grejerna och öppna upp mig. Också för min egen skull men också för att finnas för andra. Att folk ska kunna relatera och känna att de inte är ensamma i det. Och det är säkert många som kan känna igen sig i dessa tankar, särskilt med tanke på hur världen ser ut idag då det är mer oroligt än någonsin. Låten betyder väldigt mycket för mig och den kommer verkligen från en ärlig sida i mitt hjärta som jag vill dela med mig av, tillägger hon.

 

Var du nöjd med scenframträdandet i deltävlingen och kommer vi att få se några förändringar i numret till finalen?

– Ja, det var jag. Några förändringar i numret kommer vi inte att få se, då det är ett så välarbetat nummer i så många månader och jag har verkligen fått lämna in ett moodboard till SVT med mina ideer och tankar så som jag visualiserade det och de har ju uppfyllt de visionerna och drömmarna jag hade. Jag vill inte ändra på nånting. Jag känner mig väldigt säker i det som jag kommer med och det känns bara krabbigt att börja ändra. Det känner jag inte alls behövdes.

 

Förra gången hon tävlade som artist kände sig Cazzi Opeia mer nervös då hon var debutant. Men efter den erfarenheten och med de andra låtarna känns det lugnare i år.

– Ett helt annat lugn och kunnat vara mer i stunderna vilket varit mycket roligare. Såklart är man ju fortfarande nervös precis innan ett scenframträdande, men det är mer bra nervositet med fjärilar i magen och ha kul. Det är otroligt mycket förberedelser inför dessa tre minuter där allt ska klaffa och när man väl står där vill man inte gå av scenen för att det är så himla kul.

 

Tävlar mot sig själv i finalen

Som tidigare nämnt tävlar även Cazzi Opeia med ett bidrag i finalen som hon har varit med och gjort men inte framför själv. Den låt hon inte tävlar med som artist framförs av Jacqline.

– Det känns fantastiskt och jag är jättestolt att båda låtarna tagit sig till final. Det var så häftigt att sitta där i Green Room och titta på henne. Hon gör sitt nummer så coolt och bra verkligen. Jag blev så glad för hennes skull att hon kom med ett sånt coolt nummer och att hon satte låten precis så som vi skrev låten och hon passar så bra till just den. Man blir så stolt som låtskrivare när alla bitar faller på plats. Men jag älskar min egen låt framförallt och jag känner mer för den såklart.

 

Vilket är roligast av att stå på scenen eller vara med som låtskrivare till någon annan? 

– Den där frågan är så svår för det är två helt olika adrenalin skulle jag säga. Om man ska jämföra med att sitta i Green Room eller stå på scenen så är det givetvis roligare att stå på scenen, men samtidigt är känslan när man skrivit en låt tillsammans i en session och man känner ’Oh my god, vi håller på att skriva något jäkligt fett’ och så kommer man hem på kvällen och trycker på play och lyssnar på något som inte fanns på morgonen när man gick till jobbet. Den känslan den är lika cool som att stå på scen, berättar Cazzi Opeia.

Hon inflikar här att det är som två olika lyckorus och adrenalin, att man växer av varje erfarenhet. Att man blir bättre ju mer man gör det. En annan sak som vinsterna har gett är att fler får upp ögonen för en och därmed öppnas möjligheten för fler samarbeten.

 

Mer musik framgent

Efter Melodifestivalen väntar en tid med låtskrivande för Cazzi Opeia som ska resa på ett låtskrivarcamp för K-popmusik. Hon ska även på en resa till Sydkorea samt hoppas på att det kan bli en sommarturné i Sverige. Med det vill vi passa på att önska Cazzi Opeia stort lycka till i finalen i Melodifestivalen 2024!

 


 

Kommentera