Intervju med Chelsea Muco (inför Melodifestivalen 2024)

Foto: ESC-Panelen

PANELENS INTERVJU. Inför lördagens deltävling i Karlstad fick vi en pratstund med sångerskan Chelsea Muco som tävlar med bidraget ”Controlla”.

 

Chelsea Muco är en av debutanterna i årets Melodifestival, även om hon inte är debutant på musikscenen, och just nu pågår hennes förberedelser inför scenframträdandet med bidraget ”Controlla” som hon ska framföra. Enligt henne går allt bra även om det är mycket som testas nu för att allt ska bli så bra som möjligt inför sändningen.

– Det känns fantastiskt att redan vara med och att få representera afrobeat, det är en sådan glädje, det är jätteroligt.

 

Har arbetat med musiken länge

Chelsea Muco, artistnamn för Chersea Muco, föddes i Burundi och kom till Sverige när hon var sju år. När hon flyttade hit hade hennes mamma redan bott i Sverige ett tag och de flyttade sedan till Värmland för att sedan flytta till Jordbro utanför Stockholm. Musiken fanns hela tiden när hon växte upp och som intresse med och när hon bodde i Jordbro fick hon kontakt med Pa Modou från Panetoz och de började arbeta ihop med musiken. Hon fick lära sig mycket där med hur man skriver låtar och spelar in i studion och fick också hitta sitt sound med allt från RnB och pop till gospel innan hon började med afrobeat. Några låtar som hon har gett ut genom åren är Story, Come Closeroch Rollin.

 

När hon inte arbetar med musiken arbetar hon med ungdomar i verksamheten Vägen ut och coachar dem. Hon har också hållit på med skådespeleri och har synts till i filmer som Gola inte (från 2015) där hon spelade karaktären Céleste.

– Där jag bor och kommer från då har det varit lite olika förebilder, jag är från en ungdomsverksamhet som heter Vägen ut, och de hade allt från musik till dans till film och foto, så det var väldigt brett. Så jobbade jag med lite film där med skådespelareen David Nzinga som jobbade på Vägen ut på den tiden och han är välkänd i Filmsverige. Så honom har jag fått jobba lite med olika piloter och så och så har det bara fortsatt att rulla. Har du väl gjort en grej så öppnar det en annan dörr och till sist har du varit med lite grejer.

 

Fick sjunga i Anderz Wrethovs studio

Nu är det dags för Chelsea Musco att ställa sig på Melodifestivalens scen med låten ”Controlla” som hon har skapat ihop med Anderz Wrethov, Elsa Carmona Oljelund, Fernand MP, Karl Flyckt och Pa Modou. Bidraget berättar hon kom till genom att Pa Modou ordnade så att hon och hela teamet fick åka till Anderz Wrethovs studio o Skåne och spela in musik. Tanken var att de skulle ta ett flyg till Malmö men det slutade med att de fick flyga via Köpenhamn men när de väl var framme var det värme vid första stunden.

– Vi åkte dit ett gäng och spelade in i två intensiva dagar och så kom ”Controlla” fram. Jag är otroligt tacksam för det, det var magi som skapades den dagen, säger Chelsea.

 

Under arbetet med låten blev det ganska intensivt för hennes röst då hon sjöng samtidigt som hon var förkyld. Det gjorde att hon under två månader tappade rösten.

– Så då sa rösten att det var dags för en paus. Men det var så värt det för kolla vart vi är idag, tillägger hon.

 

Vad handlar låten om och vad vill du förmedla med den?

– Det jag vill förmedla är nog väldigt mycket att om jag kan så kan du. Det är generellt det är inte det låten säger men det är det jag rullar med att om du jobbar hårt, kämpar och gör ditt bästa där ute så går det, berättar hon.

– Det är en väldigt flörtig, dansant och varm låt, den bjuder publiken att komma med och dansa. Det är väldigt många element som har blivit till ett, tillägger hon.

 

En vinst att vara med

Även om Chelsea har uppträtt på många scener genom åren är det i år första gången som hon får uppträda i en arena. Ett av hennes mål med att delta är att hitta till en ny publik. När det gäller tävlingsmomentet säger hon att hon inte är så tävlingsinriktad.

– För mig är det en vinst att redan vara här, att få stå på den här scenen och vara den som faktiskt blev utvald av väldigt många där ute. Så redan för mig är det en jättestor grej. Sedan om det går bra det är bara ett plus i kanten, säger Chelsea.

 

Hur hanterar du pressen och nervositeten?

– Jag är väldigt lugn och sansad av mig, särskilt när jag vet att det är grejer ibland som är nytt. För att fokusera så får jag automatiskt det här lugnet, säger hon.

 

Hur det än går i Melodifestivalen kommer Chelsea att bland annat släppa mer musik som hon och hennes team har arbetat fram sedan i höstas. Med det vill vi passa på att önska Chelsea Muco stort lycka till i Melodifestivalen 2024!

 


 

Kommentera