Intervju med Lia Larsson (inför Melodifestivalen 2024)

Foto: ESC-Panelen

PANELENS INTERVJU. Inför lördagens deltävling i Eskilstuna fick vi en pratstund med Lia Larsson som tävlar med bidraget ”30 km/h”.

 

Lia Larsson är en 23-årig sångerska från Dalarna som framförallt har slagit igenom på TikTok. Hon släpper både videomaterial där hon dansar till andra artisters låtar samt egna låtar, exempelvis Banka BankaochFara ner på byn. Dans har alltid varit något hon har gillat att göra men även att uppträda på scener. Ett sådant tillfälle var på Allsång på Skansen i somras när hon tillsammans med Lasse Stefanz framförde låten ”Kom och rulla till mitt rullande hus”. Hennes musik går också bra online där hennes låtar har streamats över 30 miljoner gånger på Spotify.

 

Hur började allting?

– Jag tävlingsdansade och jag började med TikTok för jag tyckte det var kul och tyckte att det passar mig bra. Sedan gick det bara bättre och bättre och växte min plattform där och sedan en dag om jag kunde sjunga varpå jag svarade nej, för jag har alltid sagt att jag inte kan sjunga, varpå jag fick till svar att ’alla kan sjunga kom till Stockholm så testar vi’, säger Lia.

Dagen efter åkte hon sedan från Mora till Stockholm och ställde sig i studion och spelade in en låt för första gången, vilket sedan skulle bli jullåten Va sa ’ru (Russin På Russin Av).

– Jag var inte beredd på att någon skulle tycka att det var bra, men då när det visade sig att det fanns de som tyckte att det var bra då kändes det kul och då ville man prova vidare, tillägger hon.

 

Hon berättar vidare att hon har inspirerats av många olika musikstilar, bland annat country som hennes föräldrar lyssnar på och på senare år har det blivit EPA-dunk. Andra intressen hon har är att åka skoter, vilket hon gör både på vintern och sommaren.

Lia har även gjort en EPA-remix av förra årets Mello-låt ”Edelweiss”.

 

Skickade in ett bidrag till Melodifestivalen

Just nu pågår hennes förberedelser till sitt deltagande i Melodifestivalen 2024 med bidraget ”30 km/h” som ska framföras för första gången för publik den här veckan. I huvudsak går förberedelser enligt henne bra då hon och hennes team har haft de första kamerarepetitionerna där hon har fått ta del av vilka kameror hon ska titta i på scenen och nu har det varit några tillfällen med repetitioner på scenen i arenan.

Bidraget har hon gjort tillsammans med Axel Schylström, Jimmy Jansson, My Söderholm och Thomas G:son. De skickade in sitt bidrag och hon beskriver själv för oss att hon blev lite förvånad när hon kom med i startfältet.

– Då kan man inte tacka nej om man får chansen kände jag, säger Lia.

 

Olika perspektiv på samma situation

Lia berättar att låten hon ska framföra i tävlingen är i EPA-dunksgenren och den handlar om att köra 30 kilometer i timmen, både i känslan av att vara den som kör i den hastigheten men också den som hamnar bakom i sin bil och blir ’nej en EPA det går så långsamt’.

– Det är lite olika perspektiv som fler kan känna igen sig i, säger hon.

 

Själva låten togs fram på ett av de många så kallade låtskrivarcamps som anordnas under året när artister och låtskrivare samlas i olika rum och skriver musik ihop under en begränsad tid. I ett av dessa rum som hon fick gå in i satt Axel Schylström, Jimmy Jansson, My Söderholm och Thomas G:son som hon fick skriva ihop med. Hon beskriver mötet som jätteroligt.

 

Hur kommer ditt scenframträdande bli?

– Det kommer att vara mycket dans, hända mycket på LED-skärmarna bredvid och på golvet, berättar Lia.

 

En vinst att ha kommit med i topp 30

På lördag är det alltså dags för Lia att få sjunga sin låt både för sina fans och för personer som ännu inte har upptäckt hennes musik, vilket ger en chans att få nya fans. Om sina chanser att kvala vidare till finalen eller finalkvalet säger hon att hon blir glad för vilken placering det än blir oavsett om hon går vidare eller ej. Hon känner sig glad och tacksam att få vara med och att det är en vinst i sig att komma med i topp 30 bland över 2500 inskickade låtar.

 

Men om det skulle ta sig hela vägen till final för dig och du vinner. Hur skulle det kännas för dig att representera Sverige i Eurovision 2024?

– Så långt har jag inte tänkt, jag har inga sådana förväntningar. Men det skulle vara en stor ära och ta det med stort ansvar och respekt mot alla som har röstat, säger Lia.

 

Hur det än går i tävlingen berättar Lia att det musik planerad och planer för henne på att åka runt och uppträda på olika ställen i sommar. Med det sagt vill vi önska Lia Larsson stort lycka till i Melodifestivalen 2024!

 


 

Kommentera