Intervju med C-Joe (inför Melodifestivalen 2024)

Foto: ESC-Panelen

PANELENS INTERVJU. Inför lördagens deltävling i Göteborg fick vi en pratstund med C-Joe som tävlar med bidraget ”Ahumma”.

 

Charles Koroma, eller C-Joe som är hans artistnamn, är en av debutanterna i årets Melodifestival. Men i musikbranschen har han sedan flera år givit ut musik som exempelvis låtarna Kan du lyssna på mig”, ”No Other Girl”, ”Love on the Dance Floor och Money. Han är ett känt namn både i sin hemstad Gävle och internationellt. Just nu är han som sagt aktuell i Melodifestivalen och på lördag är hans tur att få sjunga inför publiken. Förberedelserna inför framträdandet går bra.

– Vi ligger i fas skulle jag säga, det känns bra. Jag har väldigt starkt team bakom mig och alla är väldigt superpepp och supertaggade, det är jag också. Sedan såklart finns det ju nerverna, de gör ju det, säger C-Joe.

– Sedan är det speciellt på ett jättebra sätt att nu är man är i hela Mello-bubblan att man njuter av varje moment. Sedan kan det vara vissa dagar svårt att känna av det men för mig har det bara varit en kul grej att få göra. Man har fått träffa fantastiska människor, man når ut till en ny publik och som artist man vill hela tiden nå till en större publik. För mig känns det hur roligt som helst ja är supertaggad, tillägger han.

 

Musikintresse för hiphop, rap och afrobeat

C-Joe är född i Sierra Leone och uppväxt i Sverige sedan han var 11 år gammal. Han bodde de första åren i Sverige i Lycksele och efter några år flyttade han till Gävle. I Lycksele hade han fått lite smak på musik med hiphop och rap och i Gävle växte musikintresset och han började hålla på med afrobeat och har hållit på med det hur länge som helst, bland annat i gruppen i G-force som har varit och spelat i flera orter i Sverige och internationellt. Sedan några år tillbaka är han soloartist och arbetar även som socionom.

– Jag är bekväm med hiphopen och rap också, jag gillar den att jag själv ska utöva den. Sedan har afrobeats blivit den som jag älskar för afrobeat ger mer utrymme att blanda rytmen, för den är inspirerad av hiphop och reggae med sköna rytmer. Så du får gunga, viba till, alla åldrar kan lyssna, berättar C-Joe.

 

Andra intressen förutom musiken är fotboll, som han också har utövat i flera år (parallellt med musiken), och matlagning.

 

Låten inspirerats av meditationsordet ’Ahum’

I vårt samtal berättar C-Joe att han har tidigare haft tankar på att söka till Melodifestivalen och i år blev det första gången han skickade in en låt. Resultatet blev bidraget ”Ahumma” som han har skapat ihop med Diana Kambugu, Michael Didriksson, Palle Hammarlund, Tony Malm och Twice Ice. Han berättar för oss att han fick en instrumentalversion av låten av sin producent Twice Ice och sedan började C-Joe själv att skissa och spela in låten och kände då att låten skulle passa bra i Melodifestivalen. Han hörde då av sig till en kompis som har kontakter i Mello-bubblan och fick kontakt med andra låtskrivare och de blev ett bra team.

– Vi har haft så roligt när vi skapade låten och just det roliga och det som vi skapade i studion det kan man känna i låten. Alla vi mådde bra tillsammans när vi gjorde den här låten och alla kände den här härliga vibbar, berättar C-Joe.

 

C-Joe beskriver låten som en dansant låt som passar bra på alla möjliga tillställningar. Han berättar också att låttiteln är inspirerad av meditationsordet ’Ahum’.

– Tänk dig där när du går på yoga och sitter där, så det är samma sak här, säger han.

 

Kan du avslöja något om scenframträdandet?

– Det kommer att bli bra härliga vibbar, det kommer att bli fest på scenen och i arenan. Jag vill att vi ska må bra tillsammans i den här låten, vi på scenen, de i arenan och i TV-rutan, just de där tre minuterna ska vi må bra ihop, gemenskap att nu mår vi bra tillsammans, säger C-Joe.

Han tillägger att hans målsättning är att det ska vara en positiv energi i rummet under framträdandet.

 

Vad skulle du säga är din fördel som debutant i tävlingen?

– Det är min genre är relativt ny i det här sammanhanget och aldrig varit med och nu är den med, men även jag liksom blandar musikstilar och försöker inte begränsa mig även om jag har min grund som afrobeat-artist har jag inga problem med att blanda musikstilar.

 

Vad har du för målsättning med ditt deltagande i tävlingen?

– Mitt mål är att jag vill att det ska gå så långt som möjligt, sedan vill jag att den här låten ska gå så bra som den kan och att folk ska vara nöjda och att folk ska öppna upp för mer afrobeat i Sverige.

 

Om du skulle ta dig hela vägen till final i Melodifestivalen och sedan hela vägen till Eurovision. Hur skulle det kännas för dig att få representera Sverige i Eurovision?

– Alltså det skulle vara så galet, det går inte att beskriva. Det skulle vara en ära och galet, jag skulle vara i chock i flera veckor, säger C-Joe med glädje.

 

Hur det än går i tävlingen planerar C-Joe för att styra upp en turné och släppa mer musik. Det kan också bli en del spelningar utanför Sverige. Med det vill vi passa på att önska C-Joe stort lycka till i tävlingen.

 


 

Kommentera