Intervju med Clara Klingenström (inför Melodifestivalen 2024)

Foto: ESC-Panelen

PANELENS INTERVJU. Inför lördagens deltävling i Växjö fick vi en pratstund med Clara Klingenström som tävlar med bidraget ”Aldrig mer”.

 

Clara Klingenström slog igenom stort i det här sammanhanget när hon tog sig till en femteplats i finalen i Melodifestivalen 2021 med tävlingsbidraget Behöver inte dig idag. Låten blev en succé på både Svensktoppen och Digilistan det året. Själva resan startade dock tidigare än så när hon tidigare tävlat i flera musiktävlingar bland annat i Region Gotlands Musik direkt två gånger och inte minst 2012 vann hon P4 Gotlands uttagning till P4 Nästa (dåvarande Svensktoppen Nästa) med låten “It makes me crazy”. Hon prövade också lyckan som 14-åring med att skicka in en låt till Webbjokern, ett moment som SVT hade i Melodifestivalen för låtskrivare och artister att få in en fot i tävlingen.

 

Hur har du förändrats sedan dess rent musikaliskt?

– Jag tror inte jag har förändrats så mycket mer än att jag har utvecklats och landat i vad jag vill göra mer, berättar Clara.

 

Fick positiv respons vid förra deltagandet

2021 var som sagt Clara Klingenströms år, något hon själv minns tillbaka som en positiv vändning i sitt liv.

– Otroligt som en förändring i mitt liv kan man säga. Jag verkligen behövde det personligt, jag mådde himla bra av det. Det var helt fantastiskt att från en natt till den andra var det folk som kände igen mig. Det hade varit mycket negativ kritik mot mig innan och så hände det och det blev mycket positiv kritik.

 

Den gången hade hon gjort bidraget tillsammans med de välkända låtskrivarna Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias vilka hon även har gjort årets låt, ”Aldrig mer”, med. Men att vara med i det här sammanhanget en gång till var inte det hon först ville även om det fanns en nyfikenhet.

– Jag tänkte efter jag var med 2021 att jag inte ska vara med igen. Men sedan var det här att jag var så himla sugen att få med det här med publik, för när jag var på finalen året efter kände jag att ’Jag vill också göra det här’. Den kombon tillsammans med den här låten kändes rätt, berättar Clara.

 

Budskap om att tycka om sig själv

Clara Klingenström berättar att hon har haft så kallade sessions med flera olika låtskrivare. Sedan träffade hon sitt team och fick höra den demon som hade tagits fram som de bearbetade musik och text med innan den var färdig.

 

Vad kan vi förvänta oss av låten?

– Det jag vill förmedla är det som som jag egentligen kämpar med och det som är hela anledningen att jag skrev låten och att den texten kom upp till mig i mitt huvud. Det är att tycka om sig själv och vara noga med att att ge sig själv. Det är något jag själv kämpar mycket med. Låten hänger ihop med ”Behöver inte dig idag” och den tiden som var innan, berättar hon.

 

Om du skulle vinna finalen och få representera Sverige i Eurovision, kommer låten översättas till engelska eller behåller du den på svenska?

– Det får man väl se om den skulle passa på engelska samtidigt som jag också tycker att det vore väldigt häftigt med en svensk låt, säger Clara.

 

Med det sagt vill vi passa på att önska Clara Klingenström stort lycka till i Melodifestivalen 2024.

 


 

Kommentera