Intervju med Lisa Ajax (Melodifestivalen 2024)

Foto: ESC-Panelen

PANELENS INTERVJU. Inför den första deltävlingen i Melodifestivalen 2024 fick våra reportrar på plats i Malmö en pratstund med Lisa Ajax som är en av de tävlande i startfältet.

 

Lisa Ajax har alltid hållit på med musik och började som 6-åring att ta sånglektioner, och deltog även i många sångtävlingar under sin barndom, bland annat Lilla Melodifestivalen 2012. Det var med sin medverkan i Idol 2014 där hon tog sig från audition till final och sedan stod som slutsegrare av hela säsongen som det stora genombrottet kom. Som den då dittills yngsta vinnaren någonsin, ska tilläggas.

– Det känns helt sjukt när jag tänker på att det är egentligen tioårsjubilum i år för mig, det känns jättekonstigt, säger hon med ett leende.

 

Gillar Ariana Grande och Jessie J

Vi är också nyfikna på att veta vad Lisa Ajax inspireras av i sin musik. Hon berättar för oss att det pendlar lite men vad hon lyssnar på just nu är det framförallt svensk pop men förebilder hon alltid haft är Ariana Grande och Jessie J.

– Jag skulle säga att mycket ändå är att jag lyssnar mycket röstmässigt om jag går in och verkligen ska inspireras, då är det att jag inspireras mycket av att det kanske är lite svårare grejer som till exempel det Jessie J gör. Det är inte det lättaste. Så det är sånt jag inspireras mest av, sedan finns det andra saker också men om man ska hitta någonting tydligt är det att jag lyssnar mycket på en sångteknik, säger Lisa.

 

Var det även så i förhållande till dina barnidoler när du var liten?

– Ja då lyssnade jag också på hyfsat samma, de åren innan Mello. Men när jag var ännu yngre var det sånt som pappa lyssnade på. Det var lite mer rockigt och jag sjöng mycket mer rockiga låtar när jag var yngre och tävlade. Då var det mer sånt och där är det mycket teknik i de låtarna, berättar Lisa.

 

Tävlar med en powerballad

Just nu är det deltävling i Malmö som står i fokus för Lisa och hon berättar för oss att det är mycket att tänka på innan framträdandet. Inför scenframträdandet i Malmö Arena har hon övat mycket på låten, gått hos sin sångpedagog, numret ska sättas ihop och repat. Sedan ska också hår, kläder och smink fixas. Bidraget hon framför heter ”Awful Liar” som hon beskriver som en powerballad som handlar om att man har varit med ett breakup och känner sig vilsen och hjärtkrossad men utåt sett visar man att allt är okej och man ser hur den andra människan går vidare som om inget har hänt medan man själv är fast hemma och tar sig inte därifrån.

Bidraget är gjord av David Lindgren Zacharias, Sebastian Atas, Victor Crone (tidigare Melodifestival- och Eesti Laul-tävlande) och Victor Sjöström. Lisa berättar för oss att låten presenterades för henne för två år sedan och hon gillade låten direkt. Sedan skulle det kännas rätt för alla låtskrivare att det skulle vara hon som skulle framföra låten vilket alla kände som rätt beslut och att den skulle tävla i Melodifestivalen.

 

Deltar för femte gången

Som bekant är det här heller inte första gången som Lisa Ajax deltar i Melodifestivalen utan det blir hennes femte medverkan i tävlingen. Lisa har vid sina tidigare Melodifestivaltävlanden sjungit på engelska med låtarna My Heart Wants Me Dead, I Don’t Give A och Torn och sedan prövade hon även att sjunga på svenska i duetten Tror du att jag bryr mig med Niello. Nu har hon valt att sjunga på engelska igen.

– Jag gillar att sjunga på både svenska och engelska, men efter att jag testade på svenska så kände jag att det kanske var någonting som fattades, att jag inte riktigt kom fram till 100 procent. Och då är det på engelska jag hör hemma lite mer. Men jag tycker heller inte man behöver stänga dörren att sjunga på svenska men jag tycker ändå engelska är bäst för mig, säger hon.

 

Vi är nyfikna på hur det är att vara veteran och om hon märker av att vara den erfarna i sammanhanget.

– Jag tänker inte på det att jag jämför mig med de andra på det sättet. Sedan känner jag själv skillnad på hur jag kände första gången jag var med och nu. Men det sjuka är att jag är mest nervös inför det här året och jag vet inte varför, det kanske har någonting med att göra med att man har varit med så många gånger förut. Antingen att folk tror att det kanske ska vara sämre än vad det egentligen är eller bättre än det är. Det går lite åt båda hållen så jag har varit jättenervös. Men jag vet hur jag ska hantera det, berättar hon.

– Första gången man är med då har man att man går dit och så är man absolut nervös men man vet inte vad man ska förvänta sig och vad som kommer att hända exakt. Nu vet jag alla steg och hur påverkad man kan bli när man väl är där och hur man ibland kan känna det stressigt men jag vet också till min fördel att när jag väl går in i den Mello-bubblan så hamnar jag i ett annat typ av fokus än jag har här hemma så det är bra, tillägger hon.

 

Skulle känna sig hedrad att representera Sverige i Eurovision

Slutligen var vi också nyfikna på hur det skulle kännas för Lisa om hon tar sig hela vägen till final och får representera Sverige i Eurovision Song Contest 2024.

– Oj, det hade för det första varit helt sjukt och man hade känt sig hedrad att få representera sitt egna land i Eurovision. Det är det man har som mål när man går in i den här tävlingen även fast man kanske vet att det här året inte har så så jättestor chans men man går alltid in för att vinna. Man hade verkligen övat på riktigt ordentligt för att visa upp låten på bästa sättet och komma så bra till som möjligt i Eurovision, säger Lisa.

 

Med det sagt vill vi passa på att önska Lisa Ajax stort lycka till i Melodifestivalen 2024.

 


 

Kommentera