Melodifestivalfinalist 2024: Danny Saucedo

Foto: ESC-Panelen

PANELEN PRESENTERAR. Inför finalen i Melodifestivalen 2024 presenterar vi Danny Saucedo som är en av de 12 tävlande.

 

Fakta

Danny Saucedo
”Happy That You Found Me”

Bidraget är gjort av
Kristoffer Fogelmark, John Martin, Danny Saucedo och Michel Zitron

Bidraget har startnummer
12 av 12 i finalen

Danny Saucedos tidigare medverkan i nationella uttagningar (som inte gav någon ESC-resa)

  • ”Baby Goodbye”
  • (2009, med E.M.D, trea i finalen)

  • ”In the Club”
  • (2011, tvåa i finalen)

  • ”Amazing”
  • (2012, tvåa i finalen)

  • ”Dandi dansa”
  • (2021, sjua i finalen)

Vem är Danny Saucedo?

Danny Saucedo, född 25:e februari 1986, slog igenom publikt när han sökte till Idol 2006 och kom med hela vägen till veckofinalerna. Han åkte förvisso ut på en sjätteplats men det var startskottet på en musikkarriär som har varit levande sedan dess. Han fick en stor succé med låten Tokyo 2007 och sedan har det rullat på med fler album och singelsläpp, programledarjobb och turnéer. Han har också haft ett givande samarbete med Mattias Andréasson och Erik Segerstedt i gruppen E.M.D. som bland annat ställde upp i Melodifestivalen 2009 med låten Baby Goodbye som blev trea i finalen (efter Caroline af Ugglas och vinnaren Malena Ernman).

2011 gick Danny solo i Melodifestivalen och gjorde comeback med In The Club som tog sig till final där det blev en andraplats efter Eric Saades ”Popular”. Året därpå försökte han på nytt, nu hette låten Amazing och även då slutade han tvåa, nu efter Loreens ”Euphoria”. 2013 var han återigen tillbaka i sammanhanget men inte som tävlande artist utan programledare med Gina Dirawi. Tre år senare var han också med och skrev låten ”Youniverse” som Molly Sandén framförde. 2023 blev Danny också invald i Melodifestivalens Hall of Fame, något som uppmärksammades i finalens mellanakt.

I år tävlar han för femte gången i Melodifestivalen och för lika många gånger tog han sig direkt till final.

 

Deltävlingsframträdande

 

Påbörjade arbetet med låten för ett år sedan

Danny har tidigare berättat för oss att han startade arbetet med årets låt när han var gästartist i finalen i Melodifestivalen 2023.

– Förra året i finalen när jag blev invald i Hall of Fame kände jag den kokande energin i Friends Arena och jag bara ’wow, det här måste jag få känna igen’. Så jag började jobba för att få vara en del av det, säger Danny.

 

Han började kika lite i sin dator på hur det kunde låta och därefter har han och teamet arbetat fram låten som nu har blivit ”Happy That You Found Me”. Låten beskriver han handlar om någon som blir hittad av någon och en känsla av att komma hem och förstå vem man är. Det blir som en slags resa, som i Danny Saucedos fall är att han blev pappa. Det är något han beskriver som en stor förändring i livet och att han har fått en insikt om nya saker som är viktiga.

 

Hur kommer scenframträdandet se ut?

– Vad du kommer att få se är en trappa som går in ett valv och på andra sidan är känslan av att gå igenom och förstå vem du är. Man går upp och ned i livet och när man förstår alla lager som man ger livet och man förstår vad poängen var, vad det är vi är här för, berättar Danny.

– För mig är det väldigt personligt, tillägger han.

 

Vill gärna vinna i år

Danny Saucedo har som sagt tävlat många gånger förut och han har alltid tagit sig till final där han har blivit trea och tvåa två gånger. Senast blev det en sjundeplats när han sjöng sin låt på svenska då han ville vara med för att vara med. Men den här gången har han sagt till oss tidigare han vidare är han med för att vinna tävlingen.

– Ambitionen då (2021, reds.anm.) var inte att vinna utan jag ville bara vara med. Men den här gången är det annorlunda.

 

Förutom att delta i Melodifestivalen berättar Danny för oss att han har planer framåt på några musiksläpp, både engelska och svenska låtar. Med det sagt vill vi passa på att önska Danny Saucedo stort lycka till i finalen i Melodifestivalen 2024!

 


 

Kommentera