Intervju med Dear Sara (inför Melodifestivalen 2024)

Foto: ESC-Panelen

PANELENS INTERVJU. Inför lördagens deltävling i Göteborg fick vi en pratstund med Dear Sara som tävlar med bidraget ”The Silence After You”.

 

Den svensk-samiska sångerskan Sara Nutti från Karesuando, här mer känd som Dear Sara, blev känd för publiken när hon medverkade i den hittills enda säsong av X Factor i Sverige 2012 då hon tog sig hela vägen men åkte ut precis innan finalen. Hon är uppvuxen i en stor familj (hon har åtta syskon) med bland annat renskötsel.

 

Musiken har hon hållit på med sedan 16 års ålder, och det var i och med sin medverkan i X Factor att hon kände att hon också kunde jobba med musiken, vilket hon nu också gör. Bland annat har hon ett samarbete med sin storasyster Hanna som också håller på med musik även om hon också har släppt egna låtar, exempelvis låten Something You Should Know under sitt nuvarande artistnamn som den gången följdes upp med en EP.

 

Hur kommer det sig att ditt artistnamn blev Dear Sara?

– Jag ville hitta något som stack ut. Jag tyckte det var så fint att mitt artistnamn skulle vara som början på ett brev och det blir som en fortsättning på det att jag har en berättelse eller en text att skriva, jag tyckte det var väldigt mjukt och fint, berättar hon.

 

Har varit en dröm att vara med i Melodifestivalen

Nu är det dags för henne att ställa upp i Melodifestivalen vilket hon gör med bidraget ”The Silence After You” och just nu pågår förberedelserna för fullt inför lördagens deltävling i Göteborg

– Känslan just nu är helt galen, det är som att komma in i en helt ny värld som också är väldigt främmande för mig men som också har varit en dröm, berättar hon.

 

Hon berättar för oss att förberedelserna går bra. Fram tills nu har hon övat mycket hemma men nu har hon fått öva på scenen med alla kameror. Det är en blandning av superspännande och nervöst.

 

Vad tar du med dig för erfarenheter från X Factor till Melodifestivalen?

– Det var så länge sedan och nu när jag kollar på det så kan jag tänka att ’gud vad modig att jag vågade ställa mig där’. Men det jag kan ta med mig är kanske att våga vara lite modig också och våga vara mig själv fullt ut. Det hoppas jag att jag kan visa vem jag är.

 

Fick göra låten till sin låt

Dear Sara har gjort sitt bidrag tillsammans med låtskrivarna Benjamin Rosenbohm, Jonas Thander och Marcus Winther-John. Processen berättar hon var att låtskrivarkollegorna hade skrivit låten innan och sedan fick hon höra den och det var kärlek direkt.

– Sedan fick jag lägga in detaljer och försöka göra den mer personlig, göra det till min låt.

 

Vad är det för slags låt och vad handlar den om och vad vill du förmedla med den?

– Det är en poplåt, jag skulle nästan kalla den för popballad för den har både det mjuka och lugna men också power. Den handlar om att resa och ta för sig efter en jobbig period. Jag tycker det är ganska fint att det är en sån låt som folk kan få tolka fritt för den kan nå ut till många, berättar hon.

 

Vad kan du berätta om scenframträdandet?

– Jag tror att den kommer att bli väldigt vacker, mystisk. Vi kommer att leka väldigt mycket med ljus, jag kommer ha mjuka rörelser, starka ljus och power.

 

En dröm att vara med i Melodifestivalen

Sara berättar att hon är ett fans av Melodifestivalen och har precis som många andra växt upp med tävlingen och sett det på avstånd. Att hon nu får vara med och tävla har varit en av hennes drömmar i livet.

– Så jag försöker också vara tacksam över att jag är här nu och jag är så glad att jag får göra det här, väldigt rörd över det. Så jag försöker se det lite som en vinst att få vara här, njuta lite och att jag får den här chansen att visa upp min musik, berättar hon.

– Sedan skulle det vara fantastiskt om jag tog mig hela vägen till final, det hade varit än bättre. Men oavsett är jag bara så nöjd över att jag får vara med, tillägger hon.

 

Och om det skulle ta sig hela vägen till Eurovision?

– Oj, det är så svårt att ta in det. Men självklart hade jag varit superrörd och superglad mest kanske för att bevisa för mig själv att man klarar av mer än vad man tror.

 

Hur det än går för Dear Sara i årets Melodifestival är en målsättning att det kommer att komma mer musik i framtiden. Med det önskar vi Dear Sara stort lycka till i tävlingen!

 


 

Kommentera