Inför Finlands UMK 2024: Vi presenterar Sara Siipola

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Inför den finländska ESC-uttagningen UMK 2024 presenterar vi startfältets tävlande. Den här gången handlar det om sångerskan Sara Siipola som tävlar med bidraget ”Paskana”.

 

Vem är artist?

Sångerskan Sara Siipola kommer från Laihela och slog igenom i den finländska musikbranschen 2019. Innan dess hade hon utbildat sig inom företagsekonomi men musiken har alltid varit henne varmt om hjärtat och när hon 2017 fick chansen in i musikbranschen har hon fortsatt på den vägen istället. Debutsingeln Rohkee sydän blev en succé på hemmaplan och 2021 följdes singelsläppen upp med soul- och popalbumet Kaunis kun itken.

Nu är det dags för henne att även debutera i den finländska Eurovision-uttagningen. Bidraget som hon ska framföra i finalen i Tammerfors heter ”Paskana” och är gjord av henne själv tillsammans med Mikko Koivunen, Emmi Hakala och Kaisa Korhonen.

 

Se den officiella musikvideon nedan:

 

Fakta: UMK 2024

 

Den 10:e februari i år kommer Finland att välja sin artist med tillhörande tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. I startfältet tävlar sju bidrag som har valts ut från en nationell antagning som hölls i höstas. Finalen går i år av stapeln i Nokia Arena i Tammerfors och kommer att programledas av trion Pilvi Hämäläinen, Benjamin Peltonen och Viivi Pumpanen.

Förra året, 2023, fick Finland sin dittills bästa slutplacering sedan de vann tävlingen 2006 med Lordis Hard Rock Hallelujah”. Detta tack vare förhandsfavoriten Käärijä med låten Cha Cha Chasom blev fyra i juryröstningen men vann tittarröstningen överlägset. Det blev till sist en andraplats i totaltabellen, men låten hade streamats över 100 miljoner gånger förra året, vilket i sig är häftigt. Låten vann dessutom den årliga Topp 250-listan och Käärijä hade även den totalt sett mest sedda videon på Eurovision.tv:s YouTube-kanal förra året.

 

Vilka tävlar i finalen?

Startfältet presenteras i alfabetisk ordning efter artist.

  • Cyan Kicks – ”Dancing With Demons”
  • Jesse Markin – ”Glow”
  • Mikael Gabriel & Nublu – ”Vox populi”
  • Sara Siipola – ”Paskana”
  • Sexmane – ”Mania”
  • Sini Sabotage – ”Kuori mua”
  • Windows95man (ft. Henri Piispanen) – ”No Rules!”

 


 

Kommentera