Inför Finlands UMK 2024: Vi presenterar Mikael Gabriel & Nublu

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Inför den finländska ESC-uttagningen UMK 2024 presenterar vi startfältets tävlande. Den här gången handlar det om duon Mikael Gabriel & Nublu som tävlar med bidraget ”Vox populi”, vilket också är den sista finalisten i den här presentationsserien.

 

Vilka är Mikael Gabriel & Nublu?

Sångaren Mikael Kristian Gabriel Sohlman, eller kort och gott Mikael Gabriel eller MG, är en finländsk rappare som sedan 2009 har gett ut flertalet album och singlar. Förutom musiken har han varit skådespelare i långfilmer, tävlat i en annan musiktävling i hemlandet och varit domare i finska X Factor. Han har tidigare också gjort samarbeten med andra artister och i UMK har han slagit sig samman med den estniska rapparen Nublu, som egentligen heter Markkus Pulk. Sedan tidigare har Nublu gett ut flera singlar och ett album, men det är första gången som både han och Mikael Gabriel tävlar i det här sammanhanget.

Bidraget som duon ska framföra i UMK 2024 heter ”Vox populi” och är gjord av de själva tillsammans med låtskrivarna Ani, Omar Aberkane, Elias Hjelm och Heviteemu.

 

Se den officiella musikvideon nedan:

 

Fakta: UMK 2024

 

Den 10:e februari i år kommer Finland att välja sin artist med tillhörande tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. I startfältet tävlar sju bidrag som har valts ut från en nationell antagning som hölls i höstas. Finalen går i år av stapeln i Nokia Arena i Tammerfors och kommer att programledas av trion Pilvi Hämäläinen, Benjamin Peltonen och Viivi Pumpanen.

Förra året, 2023, fick Finland sin dittills bästa slutplacering sedan de vann tävlingen 2006 med Lordis Hard Rock Hallelujah”. Detta tack vare förhandsfavoriten Käärijä med låten Cha Cha Chasom blev fyra i juryröstningen men vann tittarröstningen överlägset. Det blev till sist en andraplats i totaltabellen, men låten hade streamats över 100 miljoner gånger förra året, vilket i sig är häftigt. Låten vann dessutom den årliga Topp 250-listan och Käärijä hade även den totalt sett mest sedda videon på Eurovision.tv:s YouTube-kanal förra året.

 

Vilka tävlar i finalen?

Startfältet presenteras i alfabetisk ordning efter artist.

  • Cyan Kicks – ”Dancing With Demons”
  • Jesse Markin – ”Glow”
  • Mikael Gabriel & Nublu – ”Vox populi”
  • Sara Siipola – ”Paskana”
  • Sexmane – ”Mania”
  • Sini Sabotage – ”Kuori mua”
  • Windows95man (ft. Henri Piispanen) – ”No Rules!”

 


 

Kommentera