Inför Finlands UMK 2024: Vi presenterar Cyan Kicks

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Inför den finländska ESC-uttagningen UMK 2024 presenterar vi startfältets tävlande. Den här gången handlar det om rockgruppen Cyan Kicks som tävlar med bidraget ”Dancing With Demons”.

 

Vilka är Cyan Kicks?

Rockgruppen Cyan Kicks bildades år 2016 av de fyra medlemmarna Susanna Alexandra (Susanna Saarinen) (sång), Niila Perkkiö (gitarr), Leevi Erkkilä (bas) och Pietari Reijonen (trummor). Innan de bildades hade Susanna Saarinen haft en karriär i en coverduo och tävlat i finska Idol 2008. Sedan lärde hon känna Niila och några år senare bildades gruppen.

De släppte sin första singel Feathers2017 som snabbt följdes upp med fler låtar som Gasoline”, ”Rockabyeoch Tidal Wave. De har också släppt två album åren 2019 och 2023 samt en EP 2021. År 2022 deltog gruppen i UMK-uttagningen med låten  Hurricane som blev tvåa (efter vinnarna The Rasmus) som bland andra Elize Ryd från bandet Amaranthe var med och skapade. De fick nämligen ett samarbete något år innan. Samma Elize har tillsammans med bandets sångerska och gitarrist varit med och skapat deras UMK 2024-låt ”Dancing With Demons” tillsammans med den svenska låtskrivaren Sara Ryan.

Om du känner igen Saras namn beror det nog på att hon också varit med i den svenska Melodifestivalen och tävlat (2016 under artistnamnet SaRaha). Sara Ryan är också med i årets Melodifestival som låtskskrivarkollega till Fröken Snusks ”Unga & fria”.

 

Se den officiella musikvideon nedan:

 

Fakta: UMK 2024

 

Den 10:e februari i år kommer Finland att välja sin artist med tillhörande tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. I startfältet tävlar sju bidrag som har valts ut från en nationell antagning som hölls i höstas. Finalen går i år av stapeln i Nokia Arena i Tammerfors och kommer att programledas av trion Pilvi Hämäläinen, Benjamin Peltonen och Viivi Pumpanen.

Förra året, 2023, fick Finland sin dittills bästa slutplacering sedan de vann tävlingen 2006 med Lordis Hard Rock Hallelujah”. Detta tack vare förhandsfavoriten Käärijä med låten Cha Cha Chasom blev fyra i juryröstningen men vann tittarröstningen överlägset. Det blev till sist en andraplats i totaltabellen, men låten hade streamats över 100 miljoner gånger förra året, vilket i sig är häftigt. Låten vann dessutom den årliga Topp 250-listan och Käärijä hade även den totalt sett mest sedda videon på Eurovision.tv:s YouTube-kanal förra året.

 

Vilka tävlar i finalen?

Startfältet presenteras i alfabetisk ordning efter artist.

  • Cyan Kicks – ”Dancing With Demons”
  • Jesse Markin – ”Glow”
  • Mikael Gabriel & Nublu – ”Vox populi”
  • Sara Siipola – ”Paskana”
  • Sexmane – ”Mania”
  • Sini Sabotage – ”Kuori mua”
  • Windows95man (ft. Henri Piispanen) – ”No Rules!”

 


 

Kommentera