Inför Finlands UMK 2024: Vi presenterar Sini Sabotage

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Inför den finländska ESC-uttagningen UMK 2024 presenterar vi startfältets tävlande. Den här gången handlar det om Sini Sabotage som tävlar med bidraget ”Kuori mua”.

 

Vem är Sini Sabotage?

Sångerskan Sini-Maria Makkonen, eller Sini Sabotage som är hennes artistnamn, född 1986 i Jokela i Finland. Hon började sin musikaliska karriär som featuring-artist till andra artister men 2013 skulle hon få sitt genombrott med singeln ”Levikset repee”. Samma år som hon slog igenom som soloartist var hon även med i finländska Idol men då som jurymedlem. Sedan dess har hon bland annat gett ut albumen 22m2, TOP 10 och Blueberry Makkonen.

Näst på tur väntar tävlan i UMK 2024 med bidraget ”Kuori mua”. Låten är gjord av Sini Sabotage själv tillsammans med låtskrivarna Vilma Virintie, Sonny Kylä-Liuhala, Aleksanteri Hulkko och Veikka Ercola.

 

Se den officiella musikvideon nedan:

 

Fakta: UMK 2024

 

Den 10:e februari i år kommer Finland att välja sin artist med tillhörande tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. I startfältet tävlar sju bidrag som har valts ut från en nationell antagning som hölls i höstas. Finalen går i år av stapeln i Nokia Arena i Tammerfors och kommer att programledas av trion Pilvi Hämäläinen, Benjamin Peltonen och Viivi Pumpanen.

Förra året, 2023, fick Finland sin dittills bästa slutplacering sedan de vann tävlingen 2006 med Lordis Hard Rock Hallelujah”. Detta tack vare förhandsfavoriten Käärijä med låten Cha Cha Chasom blev fyra i juryröstningen men vann tittarröstningen överlägset. Det blev till sist en andraplats i totaltabellen, men låten hade streamats över 100 miljoner gånger förra året, vilket i sig är häftigt. Låten vann dessutom den årliga Topp 250-listan och Käärijä hade även den totalt sett mest sedda videon på Eurovision.tv:s YouTube-kanal förra året.

 

Vilka tävlar i finalen?

Startfältet presenteras i alfabetisk ordning efter artist.

  • Cyan Kicks – ”Dancing With Demons”
  • Jesse Markin – ”Glow”
  • Mikael Gabriel & Nublu – ”Vox populi”
  • Sara Siipola – ”Paskana”
  • Sexmane – ”Mania”
  • Sini Sabotage – ”Kuori mua”
  • Windows95man (ft. Henri Piispanen) – ”No Rules!”

 


 

Kommentera