Inför Finlands UMK 2024: Vi presenterar Jesse Markin

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Inför den finländska ESC-uttagningen UMK 2024 presenterar vi startfältets tävlande. Den här gången handlar det om Jesse Markin som tävlar med bidraget ”Glow”.

 

Vem är Jesse Markin?

Sångaren och rapparen Jesse Markins föddes i Liberia 1985 och har bott i Finland sedan 6 års ålder. Musikaliskt slog han igenom i gruppen The Megaphone State som han grundade tillsammans med Simo Tuomiseen år 2002. Tillsammans spelade de ihop i nästan tio år och släppte ett flertal album. Sedan 2018 har Jesse valt att gå över till sin solokarriär och har de senaste åren blivit ett känt namn på den finländska musikscenen, inte minst med debutalbumet Folk som släpptes 2019 och låtarna Blood ochWill Shoot”.

Nu ska han tävla på nästa scen vilket blir UMK-scenen i Tammerfors i februari 2024. Bidraget han tävlar med heter ”Glow” och är gjord av artisten själv tillsammans med Totte Rautiainen.

 

Se den officiella musikvideon nedan:

 

Fakta: UMK 2024

 

Den 10:e februari i år kommer Finland att välja sin artist med tillhörande tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. I startfältet tävlar sju bidrag som har valts ut från en nationell antagning som hölls i höstas. Finalen går i år av stapeln i Nokia Arena i Tammerfors och kommer att programledas av trion Pilvi Hämäläinen, Benjamin Peltonen och Viivi Pumpanen.

Förra året, 2023, fick Finland sin dittills bästa slutplacering sedan de vann tävlingen 2006 med Lordis Hard Rock Hallelujah”. Detta tack vare förhandsfavoriten Käärijä med låten Cha Cha Chasom blev fyra i juryröstningen men vann tittarröstningen överlägset. Det blev till sist en andraplats i totaltabellen, men låten hade streamats över 100 miljoner gånger förra året, vilket i sig är häftigt. Låten vann dessutom den årliga Topp 250-listan och Käärijä hade även den totalt sett mest sedda videon på Eurovision.tv:s YouTube-kanal förra året.

 

Vilka tävlar i finalen?

Startfältet presenteras i alfabetisk ordning efter artist.

  • Cyan Kicks – ”Dancing With Demons”
  • Jesse Markin – ”Glow”
  • Mikael Gabriel & Nublu – ”Vox populi”
  • Sara Siipola – ”Paskana”
  • Sexmane – ”Mania”
  • Sini Sabotage – ”Kuori mua”
  • Windows95man (ft. Henri Piispanen) – ”No Rules!”

 


 

Kommentera