Repetitioner inför Eurovision 2024 – dag 1

EUROVISION 2024. Med två veckor kvar till sändningarna från Malmö Arena börjar nu artisterna genomföra repetitionerna. Här sammanfattar vi den första repetitionsdagen som ägnades åt de semifinalländer som tävlar i den första semifinalens första starthalva. Vi avrundar med en oddscheck för semifinalerna.

 

Så funkar de enskilda repetitionerna

 

Inför årets Eurovision får de 37 tävlingsartisterna repetera sina nummer flera gånger inför de kommande direktsändningarna. Till att börja med hålls en så kallad enskild repetitionsvecka där varje artist ges möjlighet att vid två tillfällen om 30 respektive 20 minuter repetera numret på scenen i arenan. Om inget annat anges repeterar artisterna enligt startordningarna, däremot kommer ”Big Five”-ländernas och värdlandet att genomföra sina repetitioner vid egna tillfällen under den inledande repetitionstiden.

Likt föregående år har EBU valt att låta momentet enbart vara öppet för delegationerna och produktionspersonalen. Det betyder att vi bara kan sammanfatta intrycken från dessa repetitioner med stillbilder och länkar till kortare klipp. Först under tävlingsveckan (6:e till 12:e maj) kommer vi att bevaka både genrep och direktsändningarna.

 

 

Cypern
Silia Kapsis – ”Liar”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Cypern får som vi vet inleda årets Eurovision och gör det med en poplåt som framförs av Sillia Kapsis. I och med att låten utsågs internt är det först nu som scenframträdandet blir aktuellt och den scenshow som har planerats är Sillia tillsammans med fyra manliga dansare. I TikTok-klippet som finns bifogat nedan kan man se att det kommer att bli ett dansant scenframträdande men ingen pyroteknik. Det kan även noteras att den guldfärgade jacka som Sillia bär i musikvideon inte var med idag på repetitionen, vi får se om hon bär den vid nästa repetition om några dagar.

 

 

Serbien
Teya Dora – ”Ramonda”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Andra låten ut är Serbiens ballad med Teya Dora. I den nationella uttagningen använde hon bland annat en stor sten som kuliss och en massa scenrök vilket också finns med på scenen i Malmö Arena. Det är ganska stora tempoväxlingar mellan den första och den andra låten men det här gör Teya Dora bra.

 

 

Litauen
Silvester Belt – ”Luktelk”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Precis som för Serbien verkar Litauens representant Silvester Belt behålla mycket av den scenshow han hade i den litauiska uttagningen i vintras. Det innebär att han är klädd i sin röda jacka och röda mjukisbyxor och har med sig fyra dansare på scenen (vilka alla är maskerade). Det blir även som det var i intronumret ett dansant framträdande på scenen.

 

 

Irland
Bambie Thug – ”Doomsday Blue”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: I den irländska uttagningen fanns det inte jättemycket utrymme på den scen som användes för att göra några större shower men i Malmö Arena är scenen betydligt större. Här verkar det som att Bambi Thug går all in i sitt artisteri och bjuder in till ett sound Irland aldrig tidigare tävlat med i Eurovision. Klippet som har lagts ut visar inte jättemycket av själva scenframträdandet men bilderna här ovanför visar att det finns en spännande tanke bakom showen!

 

 

Ukraina
Alyona Alyona & Jerry Heil – ”Teresa & Maria”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Ukrainas framträdande verkar ha förändrats en del sedan Vidbir i vintras, bland annat bär både Jerry Heil och Alyona Alyona nya scenkläder som inte är åt kostymhållet och de körsångare som medverkade innan verkar i alla fall inte vara med på scenen. Annars verkar en hel del av tidigare scenframträdandet vara kvar.

 

 

Polen
Luna – ”The Tower”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Polen är ett av de länder som utsåg artist och bidrag internt och därför är det först nu i Malmö Arena som den blivande scenshowen syns för första gången. Här verkar det polska teamet ha tänkt på en stor show som innehåller både torn, rök och pyro. Med sig på scenen har Luna tre dansare klädda i svart, rött och vitt. Förmodligen verkar det schack-tema som är med i musikvideon vara med här också.

 

 

Kroatien
Baby Lasagna – ”Rim tim tagi dim”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: En av förhandsfavoriterna är Baby Lasagna för Kroatien som inte heller nu verkar spara på krutet i sin scenshow. I Dora-uttagningen bjöds det på både scenrök och pyro och det verkar finnas med även här, om än att effekten kan användas kanske fyra gånger så mycket. Det här kommer garanterat att bli en publikfavorit för de som är i arenan. Av klippet som släppts är mycket kvar från tidigare framträdanden men det har gjorts en uppdatering för kläderna.

 

 

Oddscheck

Vi avslutar med att ta en titt på oddsen igen gällande hur spelbolagen för närvarande placerar tävlingsbidragen i semifinal 1 och semifinal 2. Länderna som är placerade inom respektive topp 10 är de länder som spelbolagen tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

Inom parentes står placering vid föregående mätning (22:a april), där en grön placering innebär att bidraget har flyttats uppåt i tabellen medan en röd placering innebär att bidraget har tappat placeringar i tabellen. Länderna som är placerade inom topp 10 är de länder som spelbolagen just nu tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

Mätningen gjordes den 27:e april klockan 20.30 CEST och bidragen kan ha fått nya placeringar sedan dess.

 

Semifinal 1


#01 (01). Kroatien

#02 (02). Ukraina

#03 (03). Litauen

#04 (04). Finland

#05 (05). Luxemburg

#06 (06). Cypern

#07 (09). Irland

#08 (07). Polen

#09 (08). Serbien

#10 (10). Australien


#11 (12). Portugal

#12 (11). Slovenien

#13 (13). Azerbajdzjan

#14 (14). Moldavien

#15 (15). Island

 

 

Semifinal 2


#01 (01). Nederländerna

#02 (02).Schweiz

#03 (03). Grekland

#04 (04). Armenien

#05 (05). Norge

#06 (07). Israel

#07 (06). Belgien

#08 (08). Österrike

#09 (09). Estland

#10 (10). Georgien


#11 (11). Danmark

#12 (12). Albanien

#13 (13). Lettland

#14 (14). San Marino

#15 (15). Malta

#16 (16). Tjeckien

 

Kommentarer

I den första semifinalen är de enda två förändringarna att Irland går upp två placeringar från nionde till sjunde plats, varför Polen och Serbien halkar ned varsin placering, samt att Portugal nu är närmast av de som spelbolagen gissar åker ut att kvala sig in till finalen. Därmed har Slovenien tappat ytterligare en placering sedan förra mätningen.

I den andra semifinalen är den enda förändringen att Israel och Belgien har bytt plats med varandra.

 


 

Kommentera