Repetitioner inför Eurovision 2024 – dag 6

EUROVISION 2024. Den andra repetitionsomgången för semifinalisterna fortsätter med att nio länder som tävlar i den andra semifinalen fick repetera en gång till på scenen. Dessutom fick de direktkvalificerade ”Big Five”-länderna och Sverige nu genomföra sina första repetitioner. Artikeln avrundas med en oddscheck.

 

Så funkar de enskilda repetitionerna

 

Inför årets Eurovision får de 37 tävlingsartisterna repetera sina nummer flera gånger inför de kommande direktsändningarna. Till att börja med hålls en så kallad enskild repetitionsvecka där varje artist ges möjlighet att vid två tillfällen om 30 respektive 20 minuter repetera numret på scenen i arenan. Om inget annat anges repeterar artisterna enligt startordningarna, däremot kommer ”Big Five”-ländernas och värdlandet att genomföra sina repetitioner vid egna tillfällen under den inledande repetitionstiden.

Likt föregående år har EBU valt att låta momentet enbart vara öppet för delegationerna och produktionspersonalen. Det betyder att vi bara kan sammanfatta intrycken från dessa repetitioner med stillbilder och länkar till kortare klipp. Först under tävlingsveckan (6:e till 12:e maj) kommer vi att bevaka både genrep och direktsändningarna.

 

 

Malta
Sarah Bonnici – ”Loop”

Foto & copyright: Alma Bengtsson / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Det blir även en dansvänlig låt som inleder den andra semifinalen. Sarah Bonnici har med sig fyra dansare på scenen som både snurrar runt henne flera gånger, tar av sig till bar överkropp och dansar med ögonbindel. Det är som sagt var mycket dans här.

 

 

Albanien
Besa Kokëdhima – ”Titan”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Besa har gjort om sitt framträdande mycket sedan Festivali i Këngës i vintras. Hon har nu sällskap av två dansare på scenen men de har också lyckats få in dansare i LED-väggen. Det är en annan tempoväxling mellan första och andra låten.

 

 

Grekland
Marina Satti – ”Zari”

Foto & copyright: Alma Bengtsson / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Marina Satti bjuder in till grekiskt party på scenen med sig själv och fyra dansare. Det som kan saknas är att det inte är så mycket sådana element som används i LED-väggen men det blir i alla fall spännande på scenen. Det dansas också med näsdukar vid ett tillfälle.

 

 

Schweiz
Nemo – ”The Code”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Förhandsfavoriten Nemo för Schweiz använder sig av en roterande plattform på scenen som åker runt i ganska hög hastighet (eller så är det kameran som åker runt plattformen). I vilket fall går det undan i låten. Som vi kunde berätta tidigare kommer Nemo bara att ha en klädstil på sig på scenen och inte ha alla de klädbyten som var i musikvideon.

 

 

Tjeckien
Aiko – ”Pedestal”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Aiko bjuder på mycket eld i sitt scenframträdande, nästan i stil med vad Liamoos ”Dragon” hade i Melodifestivalen i vintras. Annars blir det här ett starkt upptemponummer i den andra semifinalen.

 

 

Österrike
Kaleen – ”We Will Rave”

Foto & copyright: Alma Bengtsson / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Tävlingen fortsätter därefter med starkt upptemponummer när det är dags för Österrikes Kaleen med 90-talsinspirerade eurodiscolåten ”We Will Rave”. För att inte spoila för mycket kan man säga att det är hon och fyra dansare på scenen, mycket klädesplagg i silver, en del laserljus och en del dans.

 

 

Danmark
Saba – ”Sand”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Saba har valt att göra ett liknande scenframträdande som hon gjorde i Dansk MGP i vintras men med större scen och fler effekter. Det är därför mycket scenrök på scenen. Hon står på en plattform mitt på scenen under framträdandet.

 

 

Armenien
Ladaniva – ”Jako”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

På tal om att stå på en plattform är det precis vad Ladaniva för Armenien gör under sitt framträdande. Duon har med sig tre musiker på scenen som står på plattformen medan sångerskan rör sig omkring på scenen. Det är glädje och glatt i 3 minuter.

 

 

Lettland
Dons – ”Hollow”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Från glädje till allvar när Dons tar ton för Lettland. Den enda rekvisita han har med sig på scenen är en stor ihålig cirkel samtidigt som allt ljus är riktat mot honom. Det blir helhetsmässigt fint.

 

 

Sammandrag av repetitionerna

Efter att alla repetitioner hade avslutats släppte EBU ett gemensamt YouTube-klipp med ett utdrag från varje artists repetition. Notera att det handlar enbart om 30 sekunder från varje låt av de nio semifinalbidrag som fick repetera denna dag.

 

 

De direktkvalificerade länderna

Den här dagen fick ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland tillsammans med värdlandet Sverige genomföra sina första scenrepetitioner. Deras repetitioner genomfördes efter reglerna som var för semifinalisterna i den första rundan, dvs. att klippen som släppts är publicerade på TikTok.

 

Frankrike
Slimane – ”Mon amour”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Frankrike bjuder in till ett ganska avskalat nummer på scenen där Slimane står själv och sjunger framför mikrofonen. Det är en del scenrök på scenen som dyker upp i en av refrängerna. En del av refrängen sjungs a cappella. Man kan också säga att det är mycket känslor i framträdandet.

 

 

Italien
Angelina Mango – ”La noia”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Angelina Mango har gjort om sitt scenframträdande rejält från Sanremofestivalen. Då var hon själv på scenen men nu har hon fått sällskap av fem dansare som alla är klädda likadant. Det italienska teamet har också jobbat om med LED-effekter så att det är mer i starka röda nyanser på LED-skärmarna. I slutet av framträdandet blir det också ett pyroregn.

 

 

Spanien
Nebulossa – ”Zorra”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Gruppen Nebulossa verkar göra en repris av det scenframträdande som de gjorde i Benidorm Fest i vintras. Sångerskan står längst fram framför ett podium och får sällskap av två manlig dansare som efter en stund kastar av sig (nästan alla) kläder och sedan är allt igång. En skillnad mot tidigare är att de har valt att använda en av kuberna som åker upp i början mot taket som frigör där sångerskan och dansarna står. Det är lite hotellobbykänsla i scenshowen med ett slags LED-guldrapperi i bakgrunden. Med sig på scenen har de också bandets producent och en trummis. Även det här numret har en del pyrotekniska effekter.

 

 

Storbritannien
Olly Alexander – ”Dizzy”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: I musikvideon som BBC släppte tidigare var Olly Alexander själv och åkte runt på olika plattformar som föreställde rum. Nu på plats i Malmö Arena har man istället byggt upp ett rum där Olly befinner sig med fyra män där alla verkar vara redo för någon slags fiktiv boxningsmatch. Rummet de befinner sig står stilla men bilder som man kan se här ovanför och i TikTok-klippet gör gällande att rummet ska se ut som att de lutar ibland åt ena hållet och ibland åt andra hållet. Dansarna och Olly klättrar också runt en del i rummet.

 

 

Sverige
Marcus & Martinus – ”Unforgettable”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Marcus & Martinus och deras team har valt att göra ett liknande framträdande som i Melodifestivalen men mycket större. Bland annat åker de väggar som de hade med sig i Melodifestivalen ut 16 meter istället för tidigare åtta. Med sig på scenen har de sina fyra dansare. Väggarna som de har med sig har dock fått kortas ned något på grund av scenens takhöjd.

 

 

Tyskland
Isaak – ”Always on the Run”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Isaak har även han valt att bygga upp sitt scenframträdande likt ett rum där det finns en fåtölj som gör sällskap med olika eldsaker. På scenen har han också med sig körsångare.

 

 

Oddscheck

Vi avslutar med att ta en titt på oddsen igen gällande hur spelbolagen för närvarande placerar tävlingsbidragen i semifinal 1 och semifinal 2. Länderna som är placerade inom respektive topp 10 är de länder som spelbolagen tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

Inom parentes står placering vid föregående mätning (1:a maj), där en grön placering innebär att bidraget har flyttats uppåt i tabellen medan en röd placering innebär att bidraget har tappat placeringar i tabellen. Länderna som är placerade inom topp 10 är de länder som spelbolagen just nu tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

Mätningen gjordes den 2:a maj klockan 22.10 CEST och bidragen kan ha fått nya placeringar sedan dess.

 

Semifinal 1


#01 (01). Kroatien

#02 (02). Ukraina

#03 (03). Litauen

#04 (04). Finland

#05 (05). Luxemburg

#06 (07). Irland

#07 (06). Cypern

#08 (08). Polen

#09 (10). Portugal

#10 (09). Serbien


#11 (11). Australien

#12 (12). Slovenien

#13 (13). Azerbajdzjan

#14 (14). Moldavien

#15 (15). Island

Semifinal 2


#01 (01). Nederländerna

#02 (02).Schweiz

#03 (03). Grekland

#04 (04). Armenien

#05 (05). Norge

#06 (06). Israel

#07 (07). Belgien

#08 (09). Estland

#09 (08). Österrike

#10 (10). Georgien


#11 (11). Danmark

#12 (12). Albanien

#13 (13). Lettland

#14 (14). San Marino

#15 (15). Malta

#16 (16). Tjeckien

 

Kommentarer

I den första semifinalen har det bara blivit mindre förändringar där Irland och Cypern respektive Portugal och Serbien har bytt plats med varandra.

I den andra semifinalen är den enda förändringen att Estland och Österrike har bytt plats med varandra.

 


 

Kommentera