Repetitioner inför Eurovision 2024 – dag 3

EUROVISION 2024. Med två veckor kvar till sändningarna från Malmö Arena börjar nu artisterna genomföra repetitionerna. Här sammanfattar vi den tredje repetitionsdagen som ägnades åt de länder som tävlar i den andra semifinalens första starthalva. Vi avrundar med en oddscheck för semifinalerna.

 

Så funkar de enskilda repetitionerna

 

Inför årets Eurovision får de 37 tävlingsartisterna repetera sina nummer flera gånger inför de kommande direktsändningarna. Till att börja med hålls en så kallad enskild repetitionsvecka där varje artist ges möjlighet att vid två tillfällen om 30 respektive 20 minuter repetera numret på scenen i arenan. Om inget annat anges repeterar artisterna enligt startordningarna, däremot kommer ”Big Five”-ländernas och värdlandet att genomföra sina repetitioner vid egna tillfällen under den inledande repetitionstiden.

Likt föregående år har EBU valt att låta momentet enbart vara öppet för delegationerna och produktionspersonalen. Det betyder att vi bara kan sammanfatta intrycken från dessa repetitioner med stillbilder och länkar till kortare klipp. Först under tävlingsveckan (6:e till 12:e maj) kommer vi att bevaka både genrep och direktsändningarna.

 

 

Malta
Sarah Bonnici – ”Loop”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Det är som bekant Malta som kommer att inleda den andra semifinalen i årets Eurovision och precis som i den första blir det med ett dansant scenframträdande. Maltas Sarah Bonnici har även hon med sig fyra manliga dansare på scenen men här har de, till skillnad från exempelvis Cypern, lagt på mer effekter och som bilderna visar ganska mycket pyrotekniska effekter. Man kan även se i TikTok-klippet att LED-väggen används flitigt med olika bilder på diverse föremål.

 

 

Albanien
Besa Kokëdhima – ”Titan”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Näst på tur därefter är Albanien, som ju för tredje gången på fem år får gå ut som startnummer 2 i en ESC-sändning (finalerna 2019 och 2021 samt denna semifinal). Numret har förändrats rejält sedan Besa uppträdde i Festivali i Këngës i december ifjol. Den gången var hon själv på scenen (undantaget orkestern) men nu har hon med sig både dansare och körsångare på scenen. Dock används också LED-väggen på ett effektfullt sätt för att få in fler dansare i numret.

 

 

Grekland
Marina Satti – ”Zari”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Grekland valde internt i år och har fram tills nu bara visat upp låten i musikvideoformat. Scenmässigt kommer numret att bli Marina tillsammans med fyra dansare (tre män och en kvinna). Numret verkar vara mycket fokuserat kring artisten själv med dansarna som är runt henne ibland och i bakgrunden ibland. Helhetskänslan är lekfull. Numret avslutas med dans med näsdukar som hålls i luften.

 

 

Schweiz
Nemo – ”The Code”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Storfavoriten Schweiz blir första numret i denna semifinal som bara har artisten själv, i det här fallet Nemo, på scenen utan dansare. I den musikvideo som släpptes i vintras hade Nemo många olika klädstilar på sig som växlade frekvent men här verkar hen bara ha en stil (som bilderna visar). Som scenrekvisita används en cirkelformad plattform som lutas åt olika håll. När Nemo kliver upp på cirkeln och går åker den ned på andra sidan. Nemo verkar också sitta ned på cirkeln vid vissa tillfällen och likt en rutschkana glida ned mot scengolvet.

 

 

Tjeckien
Aiko – ”Pedestal”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Även Aiko har gjort en del justeringar i framträdandet sedan den nationella finalen i vintras, vilket kanske inte är jättemärkligt då scenen i uttagningen inte hade lika stor variationsmöjlighet som ESC-scenen har. Med sig på scenen har hon fyra dansare och som man kan se blir det både rock och eld under framträdandet (vilket däremot inte syns i klippet). Aiko använder sig också av de lådor som har hängts upp i taket som har sänkts ned något i början av numret och lyser upp i starkt rött samtidigt som LED-väggen bakom visar upp fönster och dörrar.

 

 

Österrike
Kaleen – ”We Will Rave”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Österrike har precis som många andra i denna semifinal valt att ha fyra dansare kring huvudartisten, i det här fallet Kaleen. Själva låten hon framför är en eurodiscolåt med stark inspriation från 1990-talet. Förutom dansarna har hon med sig en slags uppbyggd pyramid som hängs upp och ned i taket. I början av numret bär hon en lång kappa som sedan tas av till den glitterdräkt hon har på sig. Det blir ett ganska dansant nummer mot slutet.

 

 

Danmark
Saba – ”Sand”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Saba har valt att behålla mycket av den staging som var i Dansk MGP men självklart att det görs mycket större här i Malmö Arena. Bland annat är det mer scenrök och podiet hon står på är större. LED-väggen används också för att skapa olika effekter såsom ett guldregn.

 

 

Armenien
Ladaniva – ”Jako”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Sist ut för repetitionsdagen är Armenien som i år bjuder in till armenisk fest på scenen med Ladaniva. Det är glatt och trevligt och här används många instrument (som rekvisita). Förutom duon själva har de med sig tre bandmedlemmar till som spelar olika instrument. Under framträdandet befinner sig flera av personerna på ett uppbyggt podium medan sångerskan är mest på själva scenen framför podiet.

 

 

Oddscheck

Vi avslutar med att ta en titt på oddsen igen gällande hur spelbolagen för närvarande placerar tävlingsbidragen i semifinal 1 och semifinal 2. Länderna som är placerade inom respektive topp 10 är de länder som spelbolagen tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

Inom parentes står placering vid föregående mätning (28:e april), där en grön placering innebär att bidraget har flyttats uppåt i tabellen medan en röd placering innebär att bidraget har tappat placeringar i tabellen. Länderna som är placerade inom topp 10 är de länder som spelbolagen just nu tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

Mätningen gjordes den 29:e april klockan 21.45 CEST och bidragen kan ha fått nya placeringar sedan dess.

 

Semifinal 1


#01 (01). Kroatien

#02 (02). Ukraina

#03 (03). Litauen

#04 (04). Finland

#05 (06). Luxemburg

#06 (05). Cypern

#07 (07). Irland

#08 (08). Polen

#09 (09). Serbien

#10 (11). Portugal


#11 (10). Australien

#12 (12). Slovenien

#13 (13). Azerbajdzjan

#14 (14). Moldavien

#15 (15). Island

Semifinal 2


#01 (01). Nederländerna

#02 (02).Schweiz

#03 (03). Grekland

#04 (04). Armenien

#05 (05). Norge

#06 (06). Israel

#07 (07). Belgien

#08 (08). Österrike

#09 (09). Estland

#10 (10). Georgien


#11 (11). Danmark

#12 (12). Albanien

#13 (13). Lettland

#14 (14). San Marino

#15 (15). Malta

#16 (16). Tjeckien

 

Kommentarer

I den första semifinalen har Portugal efter en tid hoppat upp igen som trolig finalist, medan Australien halkar ned under finalstrecket. Den förändring som skedde mellan Cypern och Luxemburg under gårdagen har nu ändrats tillbaka såsom det var innan.

I den andra semifinalen har det däremot inte gjorts några förändringar sedan gårdagen.

 


 

Kommentera