Repetitioner inför Eurovision 2024 – dag 7

EUROVISION 2024. Den andra enskilda repetitionsomgången har nu fortsatt och den här dagen fick de sista sju länderna som tävlar i den andra semifinalen (startnummer 10 till 16) repetera en gång till på scenen. Artikeln avrundas med en oddscheck.

 

Så funkar de enskilda repetitionerna

 

Inför årets Eurovision får de 37 tävlingsartisterna repetera sina nummer flera gånger inför de kommande direktsändningarna. Till att börja med hålls en så kallad enskild repetitionsvecka där varje artist ges möjlighet att vid två tillfällen om 30 respektive 20 minuter repetera numret på scenen i arenan. Om inget annat anges repeterar artisterna enligt startordningarna, däremot kommer ”Big Five”-ländernas och värdlandet att genomföra sina repetitioner vid egna tillfällen under den inledande repetitionstiden.

Likt föregående år har EBU valt att låta momentet enbart vara öppet för delegationerna och produktionspersonalen. Det betyder att vi bara kan sammanfatta intrycken från dessa repetitioner med stillbilder och länkar till kortare klipp. Först under tävlingsveckan (6:e till 12:e maj) kommer vi att bevaka både genrep och direktsändningarna.

 

 

San Marino
Megara – ”11:11”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Enkelt uttryckt kan man säga att San Marino bjuder på ett fartfyllt nummer från början till slut. Det börjar lite med en slags drömsekvens där sångerskan ligger ned på scengolvet och vaknar strax upp i drömmen då låten sätter igång på allvar. Sedan blir det snabba sekvenser och mycket eld som pyro.

 

 

Georgien
Nutsa Buzaladze – ”Firefighter”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

På tal om eld är det något som också är ganska aktuellt i låten ”Firefighter” med Nutsa. Förutom henne själv är det dansare med på scenen men de får också kämpa med mycket eld som dyker upp i scenkanterna. Dansvänligt och upptemo.

 

 

Belgien
Mustii – ”Before the Party’s Over”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Belgien lugnar ned stämningen lite med denna midtempopoplåt av Mustii. Framträdandet påminner en del om hans musikvideo men han står upp hela tiden istället för att sitta ned i scenröken. Ett effektivt nummer.

 

 

Estland
5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Sedan blir det dans från Estland med grabbarna i 5miinust & Puuluup. Klippet som har släppts visar bara när de sjunger refrängen och har ”duellen” mellan de båda grupperna men stillbilder visar att 5miinust börjar numret med att gå upp på scenen medan Puuluup redan är där.

 

 

Israel
Eden Golan – ”Hurricane”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Eden Alene har förutom sina dansare även med sig en stor cirkel på scenen som dansarna klättrar runt i. Stämningen är ganska nedtonad och det är en del sceniska effekter i form av scenrök.

 

 

Norge
Gåte – ”Ulveham”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Gåtes framträdande kommer att påminna en del om hur de hade det i Norsk MGP-framträdandet. Sångerskan står på en plattform som snurrar runt medan de andra bandmedlemmarna står vid sidan om och spelar. Det är en slags mystik i numret som är spännande och det kan bli coolt live.

 

 

Nederländerna
Joost Klein – ”Europapa”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Sist ut är det Nederländerna som avslutar semifinal 2 med glädje, även om slutet av låten innehåller en allvarsam hälsning till Joost Kleins föräldrar. Innan det blir det som sagt var glädje och skoj men exakt vad de bjuder på syns inte helt i klippet mer än att han har två dansare, en person som spelar gitarr och en skådespelare som får spela en blå fågel.

 

 

Sammandrag av repetitionerna

Efter att alla repetitioner hade avslutats släppte EBU ett gemensamt YouTube-klipp med ett utdrag från varje artists repetition. Notera att det handlar enbart om 30 sekunder från varje låt av de semifinalbidrag som fick repetera idag. Mer får du alltså se i TV-rutan den 9:e maj!

 

 

Oddscheck

Vi avslutar med att ta en titt på oddsen igen gällande hur spelbolagen för närvarande placerar tävlingsbidragen i semifinal 1 och semifinal 2. Länderna som är placerade inom respektive topp 10 är de länder som spelbolagen tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

Inom parentes står placering vid föregående mätning (2:a maj), där en grön placering innebär att bidraget har flyttats uppåt i tabellen medan en röd placering innebär att bidraget har tappat placeringar i tabellen. Länderna som är placerade inom topp 10 är de länder som spelbolagen just nu tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

Mätningen gjordes den 3:e maj klockan 20.00 CEST och bidragen kan ha fått nya placeringar sedan dess.

 

Semifinal 1


#01 (01). Kroatien

#02 (02). Ukraina

#03 (03). Litauen

#04 (04). Finland

#05 (05). Luxemburg

#06 (06). Irland

#07 (07). Cypern

#08 (08). Polen

#09 (09). Portugal

#10 (10). Serbien


#11 (11). Australien

#12 (12). Slovenien

#13 (13). Azerbajdzjan

#14 (14). Moldavien

#15 (15). Island

Semifinal 2


#01 (01). Nederländerna

#02 (02).Schweiz

#03 (03). Grekland

#04 (06). Israel

#05 (05). Norge

#06 (04). Armenien

#07 (07). Belgien

#08 (10). Georgien

#09 (09). Österrike

#10 (08). Estland


#11 (11). Danmark

#12 (12). Albanien

#13 (13). Lettland

#14 (14). San Marino

#15 (15). Malta

#16 (16). Tjeckien

 

Kommentarer

I den första semifinalen har det inte skett några förändringar alls sedan föregående mätning medan det i den andra semifinalen har Israel och Armenien respektive Georgien och Estland bytt plats med varandra. Topp tio i den andra semin är fortfarande intakt.

 


 

Kommentera