Repetitioner inför Eurovision 2024 – dag 4

EUROVISION 2024. Med två veckor kvar till sändningarna från Malmö Arena börjar nu artisterna genomföra repetitionerna. Här sammanfattar vi den första repetitionsdagen som ägnades åt de länder som tävlar i den andra semifinalens andra starthalva. Dagens oddscheck presenteras däremot imorgon (1:a maj) i en separat artikel.

 

Så funkar de enskilda repetitionerna

 

Inför årets Eurovision får de 37 tävlingsartisterna repetera sina nummer flera gånger inför de kommande direktsändningarna. Till att börja med hålls en så kallad enskild repetitionsvecka där varje artist ges möjlighet att vid två tillfällen om 30 respektive 20 minuter repetera numret på scenen i arenan. Om inget annat anges repeterar artisterna enligt startordningarna, däremot kommer ”Big Five”-ländernas och värdlandet att genomföra sina repetitioner vid egna tillfällen under den inledande repetitionstiden.

Likt föregående år har EBU valt att låta momentet enbart vara öppet för delegationerna och produktionspersonalen. Det betyder att vi bara kan sammanfatta intrycken från dessa repetitioner med stillbilder och länkar till kortare klipp. Först under tävlingsveckan (6:e till 12:e maj) kommer vi att bevaka både genrep och direktsändningarna.

 

 

Lettland
Dons – ”Hollow”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Dons som representerar Lettland har valt att göra ett ungefärligt scenframträdande som i uttagningen med skillnaden att han har med sig ett hjul på scenen som dock inte rör sig. Han använder sig också av LED-effekter i bakgrunden. Det är en av den här semifinalens mer lugnare låtinslag.

 

 

San Marino
Megara – ”11:11”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: San Marinos Megara bjuder till skillnad från Lettland på riktig röjrock på scenen. De har utvecklat scenframträdandet en hel del från Una voce per San Marino, inte minst med de pyrotekniska effekter som finns med samt att sångerskan bjuder på ett klädtrick i slutet. Förutom bandmedlemmarna finns två dansare med på scenen som är maskerade. LED-väggen visar någon slags animerad saga med drakar.

 

 

Georgien
Nutsa Buzaladze – ”Firefighter”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Georgien bjuder på ett internationellt scenframträdande där sångerskan har med sig fyra dansare på scenen. Hon själv är klädd i en guldfärgad klänning. Under numret utgår Nutsa från en plattform som har ställts upp på scenen. Numret har också en del pyro i form av eld som åker upp längs med scenkanterna samt scenrök. Det här är också ett nummer där det används mycket LED-effekter inte minst en brinnande sol.

 

 

Belgien
Mustii – ”Before the Party’s Over”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Mustii har valt att göra sitt scenframträdande liknande det han gjorde i musikvideon, däribland finns inslaget med de många mikrofonerna med som nu roterar på en plattform runt honom. Sedan kan det se ut som att han saknar en tröja under kavajen men det är en tunn tröja som är fylld med glitter.

 

 

Estland
5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Ett av de mer lekfulla framträdandena bjuder Estland på med grupperna 5miinust & Puuluup som tillsammans framför sitt bidrag. Numret verkar vara snarlikt från hur det var i Eesti Laul med att medlemmarna i 5miinust börjar med att vandra upp på scenen från golvet medan Puuluup redan väntar på scenen. Därefter genomförs dansen på scenen och ”duellen”. Numret går i grönt och lila. Det som kanske är nytt är att det är lite mer avklätt på scenkläderna, annars kommer man att känna igen det mesta.

 

 

Israel
Eden Golan – ”Hurricane”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Från lekfullhet till allvar när Eden Golan framför sin låt i Malmö Arena. Eftersom låten valdes ut internt har det bara funnits en musikvideo ute där det bland annat har simulerats en storm. Något sådant kunde vi inte se i klippet som släppts (mer än att den är med i LED-väggen), däremot har hon med sig dansare på scenen och ett hjul (som Lettlands Dons) med skillnaden att det här hjulet verkar vara bredare. Det är också en del scenrök i numret.

 

 

Norge
Gåte – ”Ulveham”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Det blir mycket starka känslor när Gåte framför ”Ulveham” i Malmö Arena. Det verkar som att gruppen har valt att behålla många av de element som fanns med i Norsk MGP-numret, bland annat den snurrande plattan som sångerskan står på. Allt har gjorts mycket större här i arenan, vilket blir en snygg effekt. Här används också vissa lasereffekter.

 

 

Nederländerna
Joost Klein – ”Europapa”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Slutligen är det Nederländerna som får runda av semifinal 2 med Joost Kleins ”Europapa” som bland annat bjuder på dans, eurodisco, en blå fågel och andra många intressanta element. Det blandas både tecknade figurer i LED-väggen med laserstrålar och tre minuter glädje. Bilderna som har släppts visar nog bara en bråkdel av vad scenframträdandet egentligen kommer att bli den 9:e maj.

 

 


 

Kommentera