Repetitioner inför Eurovision 2024 – dag 5

EUROVISION 2024. Då har den andra repetitionsomgången för semifinalisterna inletts. Den här dagen fick de 15 länder som tävlar i den första semifinalen repetera en gång till på scenen. Artikeln avrundas med ett recap med 30 sekunder per bidrag i denna semifinal (filmat och släppt av EBU).

 

Så funkar de enskilda repetitionerna

 

Inför årets Eurovision får de 37 tävlingsartisterna repetera sina nummer flera gånger inför de kommande direktsändningarna. Till att börja med hålls en så kallad enskild repetitionsvecka där varje artist ges möjlighet att vid två tillfällen om 30 respektive 20 minuter repetera numret på scenen i arenan. Om inget annat anges repeterar artisterna enligt startordningarna, däremot kommer ”Big Five”-ländernas och värdlandet att genomföra sina repetitioner vid egna tillfällen under den inledande repetitionstiden.

Likt föregående år har EBU valt att låta momentet enbart vara öppet för delegationerna och produktionspersonalen. Det betyder att vi bara kan sammanfatta intrycken från dessa repetitioner med stillbilder och länkar till kortare klipp. Först under tävlingsveckan (6:e till 12:e maj) kommer vi att bevaka både genrep och direktsändningarna.

 

 

Cypern
Silia Kapsis – ”Liar”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Första semifinalen inleds med en dansvänlig låt. Det är Sillia som tillsammans med sina fyra dansare startar igång festen på ett effektivt sätt. I numret verkar ljussättningen i numret gå i blått och grönt med LED-effekter i bakgrunden. Det är ingen annan rekvisita eller pyrotekniska effekter (vad vi kan se) däremot är det körsång med (men körsångarna står inte på scenen).

 

 

Serbien
Teya Dora – ”Ramonda”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Från stark partylåt går allt raskt ned till en fin Balkanballad som framförs av Teya Dora. Hon har med sig en sten som rekvisita som hon ibland sitter på och ibland står framför. Ljuset på scenen är riktat mot henne vilket gör att resten av arenakänslan försvinner lite samtidigt som det är en fin närvaro.

 

 

Litauen
Silvester Belt – ”Luktelk”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Vi går sedan upptempo igen och med ”Lukelk” blir det också mycket dans. Här är det återigen konceptet med soloartist och fyra dansare på scenen men här har dansarna valt att maskera sig. Ljussättningen går i starkt rött och blått vilket ibland leder till att Silvester försvinner i bild (hans jacka och byxor är också rödfärgade). Men det är en framåt låt i alla fall, och för den som kommer att vara i Malmö Arena är det nog få som inte kommer att ryckas med av denna melodi.

 

 

Irland
Bambie Thug – ”Doomsday Blue”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Irlands Bambi Thug har, av det vi kan se i klippet, valt att göra ett nästan teatraliskt nummer av sin låt på scenen. Det är rök, det är ljus som står som i en cirkel runt artisten och det är mycket starka känslor. Nästan lite som ett intro till en skräckfilm, men en bra sådan. Oavsett hur det än går kommer numret att sticka ut.

 

 

Ukraina
Alyona Alyona & Jerry Heil – ”Teresa & Maria”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

I klippet som Ukraina har delat får man bara se Jerry Heil gå upp på en slags uppbyggd plattform och sjunga refrängen. Det är lite oklart när i numret det är. Vi vet dock sedan tidigare att Alyona Alyona kommer in och rappar och de sjunger också delar av sista refrängen tillsammans. Med det sagt går ljussättningen i scenframträdandet någon slags soluppgångstema.

 

 

Polen
Luna – ”The Tower”

Foto & copyright: Alma Bengtsson / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Polen har valt att ha mycket rekvisita på scenen med bland annat två stora torn. Förutom sångerskan själv på scenen har hon med sig tre dansare klädda efter schackpjäser som hjälper henne att förmedla låtens känsla. Det går ganska fort i numret och är mycket att lägga på minnet under framträdandet.

 

 

Kroatien
Baby Lasagna – ”Rim tim tagi dim”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Kroatien gör också extra allt i år men de har valt att behålla stora delar av hur framträdandet såg ut i den nationella finalen men har lagt på mer. Exempelvis är det mer pyroteknik och i delen strax innan sista refrängen där Baby Lasagna och hans dansare hoppar fram och tillbaka har fått sig en uppdatering. Man har också valt att centrera trummisen i numret istället för att den personen befinner sig i hörnet av scenen.

 

 

Island
Hera Björk – ”Scared of Heights”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Hera Björk använder sig av ett podium som leder upp till en trappa förutom då att också använda scengolvet. Vi vet sedan tidigare att hon har körsångare med sig men de var inte med i klippet som släpptes idag.

 

 

Slovenien
Raiven – ”Veronika”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Slovenien bjuder på ett dansnummer på scenen, men till skillnad från i musikvideon som släpptes i januari är scenen betydligt mer upplyst vilket kan te sig lite märkligt. Raiven bjuder också på lite operaröst (som Schweiz’ Nemo också gör i semi 2).

 

 

Finland
Windows95man – ”No Rules!”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Finlands klipp är bara från början av låten när det stora kulissägg som Windows95Man befinner sig i öppnas och han börjar sjunga/prata i låten. Det är egentligen det enda man får se idag. Men, vi tidigare har kunnat berätta om att han har fått justera vissa saker kring den Windows95-logga som är på tröjan och kepsen – den är kvar men blurrad. Han har även sedan förra repetitionen bytt färg på kalsongerna till samma som tröjans logga har.

 

 

Moldavien
Natalia Barbu – “In the Middle”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

I den nationella finalen i vintras hade Natalia Barbu sällskap på scenen av fyra kvinnor som gjorde exakt samma moment som hon själv (sjöng och spelade fiol). Nu i Malmö är hon själv på scenen där hon sjunger och spelar fiol. Nytt är att hon står i centrum (eller In the Middle om man ska vara korrekt) där olika LED-element lyser upp bakom henne. Bland annat vingar och ett guldträd. Här bjuds det också på många olika röstresurser.

 

 

Azerbajdzjan
Fahree feat. Ilkin Dovlatov – ”Özünlə apar”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Enligt vad vi har kunnat se på tidigare bilder när Fahree och Ilkin Dovlatov har repeterat på scenen i Malmö Arena är Farhee ganska ensam på scenen, och först i slutet får han sällskap av Ilkin Dovlatov. I klippet har Ilkin dykt upp i bild och de sjunger refrängen tillsammans. På scenen har de rekvisita i form av två händer som är sammankopplade med varandra men i övrigt är det ganska mycket utrymme kvar.

 

 

Australien
Electric Fields – ”One Milkali (One Blood)”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Det blir ett glatt nummer som Electric Fields bjuder på som förutom de två gruppmedlemmarna också utgörs av dansare samt en i gänget som spelar didjeridu. Ganska effektfullt och lekfullt. Tonen känns snäll och vänlig.

 

 

Portugal
Iolanda – ”Grito”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Här blir det ett ganska intensivt dansnummer där dansarna är mer nära Iolanda än de var i Festival da Canção i vintras. Det är inte så mycket LED-effekter men det arbetas på mycket för att skapa en intim känsla i numret. Helhetsmässigt blir det ganska bra.

 

 

Luxemburg
Tali – ”Fighter”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Kommentar

Luxemburg, som ju avslutar hela semifinal 1, har valt att visa en kortare del av sista refrängen. Idag hade Tali andra scenkläder på sig än vid förra repetitionen men det är oklart om det är dessa som gäller till nästkommande vecka. I övrigt verkar numret bjuda på dans (hon har dansare med sig, fem personer) samt scenrök och eld.

 

 

Sammandrag av repetitionerna

Efter att alla repetitioner hade avslutats släppte EBU ett gemensamt YouTube-klipp med ett utdrag från varje artists repetition. Notera att det handlar enbart om 30 sekunder från varje låt som har valts ut av respektive delegation. Mer får du alltså se i TV-rutan den 7:e maj!

 


 

Kommentera