« Inför ESC Sverige 2023

Inför ESC Sverige 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Marcus & Martinus med bidraget ”Unforgettable” som representerade värdlandet Sverige. Det innebar att bidraget var direktkvalificerad till finalen där det framfördes som bidrag nummer 1 av alla 26 finalister (en startposition som hade lottats fram i en egen lottning). Bidraget medverkade även som gäst i den första semifinalen som sändes den 7:e maj.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Sverige gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vilka är Marcus & Martinus?

 

Den norska tvillingduon Marcus & Martinus (Marcus och Martinus Gunnarsen från Trofors i Norge, födda 21 februari 2002) slog igenom som tioåringar i Norsk MGP junior och har fortsatt med musiken sedan dess. Både i hemlandet men även i Sverige är det mycket populära, inte minst med låten Elektrisk men de har såklart också andra hits på sina CV:n. 2022 vann de Masked Singers Sverige i TV4 och de har sedan dess haft sin bas i Sverige.

Under Melodifestivalen 2023 deltog duon i Melodifestivalen med bidraget Air som tog de raka vägen till final där de var Loreens närmaste konkurrent till vinsten. Det slutade med en andraplats men populariteten slutade inte för det, tvärtom ökade den. Med andraplatsen i bagaget ställde Marcus & Martinus upp igen i Melodifestivalen, den här gången med låten ”Unforgettable” som de likt föregående års bidrag har skapat tillsammans med låtskrivarna Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb och Linnea Deb. 

Från sin deltävling i Melodifestivalen gick de direkt till final där det sedan slutade med en vinst. Intressant att notera här var att de fick exakt samma totalsumma som Loreen fick med ”Tattoo” året innan (177) och samma totalsummor från jury och tittarna som Loreen (85 samt 92) – med skillnaden att tittarna hade dem högre upp än juryn (för Loreen fick sina 92 poäng från juryn).

Hur valde Sverige till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Sverige sitt val genom uttagningen Melodifestivalen 2024. Som vanligt utgjordes uttagningen på turné runt om i Sverige där tittarna fick bestämma vilka låtar som skulle få tävla i finalen.

Däremot infördes ett antal förändringar, bland annat att programmet utökades med en femte deltävling, antalet uttagna bidrag ökades från 28 till 30 samtidigt som varje deltävling fick ett bidrag mindre (6 istället för 7 låtar). Den tidigare semifinalen ersattes med ett finalkval som sändes direkt efter den femte deltävlingen istället för att vara en egen deltävling.

Annars var det mesta sig likt med att tittarna i varje sändning utsåg två finalister och två bidrag till finalkvalet, i den sistnämnda fick sedan två av låtarna en ny finalchans.

Finalen hade 12 finalbidrag som framfördes innan åtta internationella jurygrupper tillsammans med tittarnas åtta tittargrupper röstade fram vinnarlåten.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Det kändes ju bitvis lite oundvikligt att Marcus och Martinus skulle vinna i år, i synnerhet efter fjolårets andraplats. Duon har en enorm fanbase i Sverige som dyrkar marken de går på – vilket få andra artister här kan skryta med. Samtidigt är det en åldersmässigt och geografiskt begränsad fanbase – som definitivt inte finns utanför Sverige, och som inte kommer ha så mycket möjlighet till inflytande i Eurovision. Det kanske är att sparka in öppna dörrar när jag säger att Sverige nog får sikta in sig på en mellanplacering i resultatlistan på hemmaplan – men det kanske är lika bra. Vi behöver inte ett nytt toppresultat i år, och varför inte låta ett norskt tvillingpar ta den smällen åt oss? Visst, jag måste dock flika in att låten är bra och enormt snyggt producerad. Ett nästintill perfekt koreograferat scennummer ska också lyftas fram. Och tyvärr är det just allt detta som fäller Sverige i år – det är för tillrättalagt! Det saknas känsla och äkthet i någon mening, och därför lär vi inte få många poäng från årets tv-tittare. Räkna dock med en del poäng från jurygrupperna i vanlig ordning!

 

Betyg (0–5):


.

Här har vi Norge 2.0! Nä jag skämtar, men jag tycker det är roligt och bra att vi skickar något nytt på artisthåll! När senast var det 2 stycken med på scen för Sverige? Nån gång mellan 2000-2004 tror jag tusan. Kan ha fel. Jag tycker låten håller en jämn kvalité och det kommer nog sluta med en mittenplacering för bröderna M.

 

Betyg (0–5):


.

Det kändes rätt givet på förhand att årets Mello var upplagd för att Marcus & Martinus skulle vinna. Så fort det bekräftades att de skulle delta kände jag att de lär ta detta oavsett hur det låter. Även om både låten påminner om något man hört innan så är det ändå behagligt. Men jag kan verkligen inte få ut ”Wanna be Startin Somethin” av Michael Jackson när jag lyssnar på den. Jag säger inte att det är plagiat, men definitivt inspirerat. Numret påminner lite om Benjamin Ingrosso, men med en egen touch. Jag tror inte Sverige tar två på raken, men en topp 10 placering är realistisk.

 

Betyg (0–5):


.

Till att börja med vill jag säga att även om jag inte hade ”Unforgettable” som min favorit i årets Melodifestival är det ändå ett bra val för Sverige. Låten är välskriven, Marcus & Martinus levererar bra varje gång. De har också fått ett hyfsat okej utgångsläge i finalen med att få inleda, även om det har hänt att flera startbidrag sedan slutat i botten. Så pass dåligt tror jag inte det kommer att gå men det här skulle kunna bli en ny lex Sverige-situation, dvs. där juryn överröser med poäng och tittarna mer säger ”jaha”.

I slutändan tror jag att ”Unforgettable” kommer att få sin placering inom topp 10, men en andra vinst för Sverige i rad tror jag inte på även om jag självklart önskar tvillingbröderna stort lycka till och håller tummarna!

 

Betyg (0–5):


.

Sverige skickar ett snyggt bidrag till Eurovision återigen och bröderna levererar måste jag säga. De gör en fantastisk sånginsats och briljerar tillsammans på scen. Men som jag tidigare nämnt så är det viktigt för mig att få en känsla när man lyssnar på en låt och jag kan inte känna innerligheten i refrängen tyvärr, men det är en grym partylåt och ett snyggt visuellt bidrag som jag tror kommer lyckas bra i tävlingen.

 

Betyg (0–5):


.

Detta gnäll över att vi skickar två norska pojkar är tröttsamt. Jag älskade låten från första stund även fast texten är tjatig och det finns bättre sångröster. Scenshowen är hur grym som helst och jag hoppas de gör den ännu bättre till eurovisionscenen.  Dessa bröder är proffs och de vet vad de sysslar med. Alltid ödmjuka och charmar alla de träffar. Jag är stolt över att de representerar Sverige och jag önskar dem all lycka i framtiden.

 

Betyg (0–5):


.

Efter att jag hade varit helt eld och lågor för Loreen ifjol och självklart nöjd med att hon vann ESC trots att jag egentligen hade Käärijä före (helt ärligt hade jag varit lika nöjd oavsett vem av dem två det blev), så tycker jag det känns som Sverige ramlat tillbaka till vardagsmat igen. En åttonde seger som Sverige gärna velat jobba på lär ligga lurande i framtiden, men inte i år. Och det beror i stort sett helt på framträdandet som jag anser vara sänket. Egentligen är det inga större fel på låten, den gör sig väl på radio och på diverse klubbar med just den ”klubb-vibe” som Sverige fortfarande tycker om att tävla med. Men sen kommer vi till liveframträdandet och det är där problemen börjar för mig.

Marcus & Martinus blev populära mycket tack vare sin image som snälla och väna – vilket de också varit när jag pratat med dem i intervjuer – och därför så flippar jag ur när jag ser dem på scen med denna låt, därför att de är så iskalla! Det är som att de inte menar ett ord av vad de sjunger, utan de tycks vara helt fokuserade på sin koreografi, helt inne i sin egen bubbla. Det blir stressande när det känns som att jag som tittare inte får kontakt med dem. Efter att ha givit 5 till Sverige i fjol, sent omsider men utan tvekan, kan jag i år inte pressa mig högre än 2.

 

Betyg (0–5):


.

Fel låt vann. Men jag får erkänna att Unforgettable har vuxit för mig sedan den vann Melodifestivalen. Det märks att Marcus & Martinus är väldigt kompetenta och numret är riktigt snyggt. Tyvärr tror jag att låten är på tok för anonym för att det skall räcka till seger i ESC. Men jag önskar grabbarna lycka till och hoppas att de åtminstone får en topp 10-placering.

 

Betyg (0–5):


.

För första gången någonsin kommer Sverige representeras av en helutländsk akt i Eurovision, vilket är en milstolpe i historien. Oavsett hur det går i Eurovision, så är killarna bra representanter för oss och låten är modern samt att de har ett snyggt nummer. Jag tror att det kommer räcka till en plats antingen inom topp 10 eller strax utanför. Önskar de stort lycka till!

 

Betyg (0–5):


.

Jag anser att Sverige lyckas igen. Ett koncept som är stilrent, medryckande och genomtänkt. Snygga ljud och ett Air 2.0. Att det är framfört av två norska killar kan man ha åsikter om, men när man har M&M som frontfigurer känns alla andra möjliga artister som rent fel för låten.

Numret är också väldigt studioodlat, inte i närheten av råheten som Norges bidrag t.ex., vilket kan få sina konsekvenser. Kommer Sverige klara sig bra i tävlingen? Ja det tror jag och jag hoppas de kommer i topp 5, men om folket överlag får tycka till är min gissning någonstans 5-10 plats.

 

Betyg (0–5):


 

PANELEN TILLSAMMANS.
36,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Sverige 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Sverige kommer att uppnå 2024. I och med att Sverige är värdnation i den här upplagan och därmed är direktkvalificerad till finalen gissar vi bara mellan vilka placeringar vi tror bidraget hamnar i finalen (se förklaringarna).

Vi ska också säga att våra gissningar är endast preliminära och kan komma att justeras när det väl är dags att göra de slutgiltiga tippningarna inför finalsändningen den 11:e maj. Gissningarna behöver ej heller överensstämma med vad man själv helst vill eller hoppas mest på att det ska bli för resultat.

Förklaringar


= troligt topp 10-bidrag


= förmodligen en mittenplacering


= hamnar under plats 20

 

Så här gissar vi om Sveriges slutplacering i finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således att bidraget hamnar…

…I TOPP 10! En majoritet av oss i panelen tror att Sverige kommer att få en bra slutplacering i finalen, även om tre panelmedlemmar mer gissar att Sverige nog inte kommer att gå lika bra som förra året. Exakt hur högt det blir avgörs i omröstningen den 11:e maj.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera