« Inför ESC Slovenien 2023

Inför ESC Slovenien 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Raiven med bidraget ”Veronika” som representerade Slovenien. Bidraget var från början allokerad att tävla i den första semifinalen den 7:e maj med startnummer 9 av 15, där tittarna sedan valde att rösta vidare bidraget till finalen. Väl i finalen tilldelades bidraget startnummer 22 av 26.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Slovenien gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Raiven?

 

Raiven, eller Sara Briški Cirman som hon egentligen heter, är född den 26:e april 1991. Hon är både popartist, mezzosopran och låtskrivare som bland annat tidigare försökt tävla för Slovenien i Eurovision vid tre tillfällen: 2016, då hon blev tvåa i uttagningsfinalen med bidraget Črno bel2017 då hon blev trea i uttagningsfinalen med bidraget Zažarim och senaste försöket gjordes i EMA 2019 då hon tävlade med låten Kaos som återigen placerade sig tvåa. Nu på det fjärde försöket går hon direkt till Eurovision utan att hon behövde tävla i någon uttagning för att få finalplatsen.

Förutom att tävla i slovenska ESC-uttagningar har Raiven också uppträtt på en rad festivaler och stått på diverse scener samt gett ut låtar i snart tio år. Musiken har hon med sig sedan barnsben där hon också studerade musik under skolåren, bland annat lärde hon sig att spela harpa. Hon är också operasångerska.

Bidraget hon tävlar med i Malmö heter ”Veronika” och den låten har hon gjort tillsammans med Bojan Cvjetićanin (från Joker Out!), Danilo Kapel, Klavdija Kopina, Martin Bezjak och Peter Khoo.

Hur valde Slovenien till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Slovenien sitt val genom ett internval, även om det initialt fanns  planer hos TV-bolaget RTVSLO att återgå till ett finalkoncept igen med några tävlande artister. Men i december 2023 stod det i samband med att Raiven och låten ”Veronika” annonserades som representant för Slovenien klart att finalen inte skulle bli av.

Bidragets officiella musikvideo släpptes i januari 2024.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Här ser vi för en gångs skull en riktig Balkanlåt från Slovenien – kul! Emellertid känns det på rak arm som att detta kommer att handla 25% om låten och 75% om framträdandet. Låten i sig ger mig nämligen inte mycket, utan detta kommer nästan bli helt beroende av hur de kommer att gestalta låten på scenen. Videon är ju väldigt suggestiv, något som jag anar även kommer färga scennumret. Försöker man sig på något Loreenskt kanske? I varje fall så krävs det nog något rejält för att kunna pusha det här till final. Jag tycker verkligen inte att låten i sig räcker hela vägen – men dramaturgin finns där, och således möjligheten att för ett bra framförande. Men just nu är jag tveksam!

 

Betyg (0–5):


.

Slovenien utlovade en nationell final i vintras som inte blev av, vilket jag först blev lite besviken över. Men när jag hörde deras låt första gången släppte den besvikelsen. Det här är Raivens klart bästa låt av de hon tidigare försökt nå Eurovision med och därför hoppas jag nu att Slovenien tar chansen när det verkligen gäller och framförallt ger låten ett väldigt snyggt liveframträdande i Malmö Arena. Jag är lite rädd för att det skulle kunna bli ett klassiskt ”bara stå vid mikrofonen och sjunga i tre minuter”-nummer men jag hoppas att Slovenien överbevisar mig!

 

Betyg (0–5):


.

Var helt klart mer imponerad första gången jag hörde den mot vad jag är nu. Stör mig ofantligt mycket på det höga ljudet som återkommer då och då. Den är liksom pampig men ändå inte. Det saknas en stor bit och tror inte ett kraftfullt framträdande kan rädda bidraget.

 

Betyg (0–5):


.

Kan tycka att låten som helhet är något överdramatisk för min smak. Inte så att jag får lust att stänga av när jag hör den, tvärtom så lyssnar jag gärna klart. Men vet inte om det är något jag aktivt skulle lyssna på frivilligt. Kul dock att Slovenien liksom Litauen för tredje året i rad väljer att sjunga på sitt hemspråk, fortsätt så.

 

Betyg (0–5):


.

Jag brukar gilla lite mörka bidrag, för det känns så i musikstyckena. Jag har i alla fall ingen aning om vad sångerskan sjunger om annat än Veronika, så om det är en blomma eller en kvinna eller något annat får vara ett mysterium. Och jag gillar att man håller sig till sitt språk. När låten släpptes var min första tanke att det var en vinnarkandidat, men samtidigt har det blivit ett bidrag jag väldigt snabbt glömmer. Varför kan jag inte sätta fingret på.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
29 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Slovenien 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Slovenien kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Slovenien kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Sloveniens chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris: 

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja: 

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE, för här är många också tveksamma till en finalplats för Slovenien i år. Vi kan dock inte utesluta något så därför får Slovenien vara med på kanske-till-final-listan de också. Här ska inflikas att en av oss tror inte på finalplats och en tror att det blir precis tvärtom.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera