« Inför ESC Azerbajdzjan 2023

Inför ESC Azerbajdzjan 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Fahree feat. Ilkin Dovlatov med bidraget ”Özünlə apar” som representerade Azerbajdzjan. Bidraget var från början allokerad att tävla i den första semifinalen den 7:e maj med startnummer 12 av 15, där låten inte fick tillräckligt med totalpoäng för att röstas vidare till finalen.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Azerbajdzjan gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vilka är Fahree feat. Ilkin Dovlatov?

 

Farhee, artistnamn för Fakhiri Ismayilov, född i Baku i Azerbajdzjan den 10:e april 1995 och även om han växte upp i en musikalisk familj var det juridik han studerade på universitetet. Men detta har han sedan det nya decenniet lagt bakom sig och sysslar nu med musik på heltid. År 2022 släppte han sin första låt, ”Dance” och har sedan dess släppt ytterligare singlar.

Under Eurovision 2024 kommer Farhee att uppträda tillsammans med sångaren Ilkin Dovlatov, född 16:e juni 1990 i Baku, som tidigare bland annat tävlat i Azerbajdzjans version av The Voice där han slutade på andra plats.

Bidraget som de ska tävla med i Eurovision 2024 heter ”Özünlə apar” och är gjord av Farhee tillsammans med Edgar Ravin, Hasan Haydar, Mado Salikh och Mila Miles.

Hur valde Azerbajdzjan till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Azerbajdzjan sitt val genom ett internval.

Det har inte varit helt klarlagt hur internvalet gick till mer än att låtskrivare och artister hade möjlighet att skicka in tävlingsbidrag. Därefter hölls olika auditions med artister där man slutligen utsåg en vinnare.

I samband med att tävlingsbidraget släpptes meddelades det att Farhee kommer att få med sig Ilkin Dovlatov som featuring-artist till Malmö.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Ska vara ärlig med att säga att jag tycker att detta är en väldigt vacker låt – men som jag är lite splittrad till. Å ena sidan är den otroligt vacker och blir extra speciell då den framförs på hemspråket – magisk rent av! Hatten av för det – för det är inte ofta vi ser Azerbajdzjan göra det! Men samtidigt inser jag att det kommer bli svårt att sälja in en fruktansvärt okarismatisk etnosångare med mustasch som skriker i bakgrunden. Jag kan just nu inte se framför mig hur de ska paketera detta i Malmö? Någonstans behöver man dölja detta eller iallafall omprioritera vad kameran fokuserar på. Musikvideon ger ju ingenting i kvalitetsväg. Men de löser det säkert – är det något azerierna varit duktiga på i ESC är det scennummer!

 

Betyg (0–5):


.

Jag ska vara ärlig. Jag har saknat turkiska etno-rytmer i Eurovision. Och med Azerbajdzjan är nog det närmaste vi kan komma den estetiken. Detta är riktigt bra. Modern pop möter traditionell musik. Genom åren har jag tröttnat på Azerbajdzjans svenskproducerade musik. Här visar de att de faktiskt kan skapa bra musik på egen hand. Extra poäng för den magnifika mustaschen!

Betyg (0–5):


.

Den här låten har verkligen växt på mig men redan från första lyssningen så fann jag den speciell. Jag tycker om soundet och även att han blandar två språk i låten. Hans röst tillsammans med instrumenten gör att allt knyts ihop väldigt fint och gör att slutprodukten blir unik.

 

Betyg (0–5):


.

Det här kunde blivit väldigt bra! Älskar de etniska inslagen och man känner det mystiska Mellanöstern bortom krig och elände, likt flygande mattor och grottor fyllda med guld. Fahree sjunger väldigt bra också men det är något som saknas. Den skulle behöva en ”punchline” som aldrig kommer.

 

Betyg (0–5):


.

Sist ut bland de 37 tävlingsländerna att presentera sitt bidrag till årets Eurovision-tävling var Azerbajdzjan. Man bjuder oss på ett melodiskt och behagligt bidrag, där man blandar både engelska och azerbajdzjanska. En popballad som inte gör så mycket väsen från sig och jag har svårt att den kommer placera sig särskilt högt, som bäst en finalplats och väl där en bottenplacering.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
31 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Azerbajdzjan 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Azerbajdzjan kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Azerbajdzjan kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Azerbajdzjans chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE, även i Azerbajdzjans fall är det oklart hur det ska gå. Återigen är flera av oss tveksamma medan endast en är helt för och två är helt emot. Vi får se hur låten framförs på scenen, då kanske vi ändrar uppfattning. Tills vidare står Azerbajdzjan kvar på kanske-plats för vår del.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera