« Inför ESC Storbritannien 2023

Inför ESC Storbritannien 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Olly Alexander med bidraget ”Dizzy” som representerade ”Big Five”-landet Storbritannien. Det innebar att bidraget var direktkvalificerad till finalen där låten tilldelades startnummer 13 av 26. Artisten medverkade även som gäst i den första semifinalen som sändes den 7:e maj.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Storbritannien gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Olly Alexander?

 

Olly Alexander, eller Oliver Alexander Thornton som är hans fullständiga namn, är född den 15:e juli 1990 i Harrogate i England. Redan som barn stod han på scenen i skolpjäser och han fortsatte sedan i den sceniska banan även om han sedan lämnade skådespeleriet för att fokusera på sin andra passion som är musiken.

2010 gick han med i gruppen Years & Years som då utgjordes av fyra medlemmar. Deras debutsingel I Wish I Knew” blev direkt en succé. Gruppen fortsatte sedan att ge ut mer musik som låtarna King, If You’re Over Meoch All For You”. Senare har samtliga medlemmar, utom Olly Alexander, lämnat gruppen för andra åtaganden så man kan säga att gruppen gick från en grupp till ett soloprojekt. Till dags dato har Years & Years och Olly Alexander släppt tre album som heter Communion (2015), Palo Santo (2018) och Night Call (2022). Olly Alexander har även turnerat världen över och sjungit ihop med artister som sir Elton John och Pet Shop Boys. Han finns även förevigad på Madame Tussaudes i London.

Inför årets Eurovision var det Olly Alexander som BBC utsåg som representant för Storbritannien tillsammans med tävlingsbidraget ”Dizzy” som han har skapat ihop med Daniel Harle.

Hur valde Storbritannien till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Storbritannien sitt val genom ett internval där BBC för första gången någon meddelade sitt artistval före årsskiftet!

Tävlingsbidraget släpptes dock först i slutet av uttagningssäsongen.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Kan detta vara året då Storbritannien vinner Eurovision?… Nej jag tror inte detta. Men en bra plats i finalen kommer de få med sin MYCKET erfarne artist Olly Alexander som är känd från gruppen Years and Years! Jag tycker låten är bra!

 

Betyg (0–5):


.

Jag får lite nostalgiska vibbar av denna låt. Det är en enkel poplåt som britterna var experter på under 90-talet och början på 2000-talet. Ibland behöver man inte komplicera till det. Britterna har haft det svårt i tävlingen och jag tror personligen inte Olly kommer förbättra statistiken nämnvärt. Dock är det en av de mer intressanta låtarna de skickat de senaste 20 åren.

 

Betyg (0–5):


.

Det kändes väldigt bekant vid första lyssningen men kunde inte placera det först. Sen slog det mig – Bosson 2.0! Och vem älskar inte vår alldeles egen Bosson så det här kan ju inte vara dåligt. Har ingen aning om hur det här kan fungera live men tycker Storbritannien gjorde ett bra val i år.

 

Betyg (0–5):


.

Britterna fortsätter ha stora problem i denna tävling, bortsett från silverplatsen i förrfjol. Och med undantag för just Sam Ryder vill jag nog hävda att det största problemet har varit landets artister som oftast inte hållit måttet på en internationell nivå när det väl gällt. Därför är det nog ändå ett styrkebesked för dem att de lyckas få Olly Alexander på kroken, med tanke på hans storhetstid i Years & Years. Synd bara att låten inte riktigt gör honom rättvisa, utan är mer en standard poplåt i mängden.

 

Betyg (0–5):


.

Och priset för årets sämsta låt går till… *trumvirvel* Olly Alexander från Storbritannien!

När jag först hörde ”låten” om man nu kan kalla den det så trodde jag på allvar att det var ett stort skämt. Hela melodin är i grunden bara ett antal loopar som Herr Alexander lika gärna kunnat sätta ihop på någon gratishemsida där man knopar ihop egna låtar. Texten är inte mycket bättre då det låter som något en AI hade kunnat generera fram.

Det här går inte ens att lyssna på ironiskt, vilket bottennapp! Till och med jag själv hade kunnat göra en bättre låt.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
34,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Storbritannien 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Storbritannien kommer att uppnå 2024. I och med att det här är ett så kallad ”Big Five”-land som är direktkvalificerad till finalen gissar vi bara mellan vilka placeringar vi tror bidraget hamnar i finalen (se förklaringarna).

Vi ska också säga att våra gissningar är endast preliminära och kan komma att justeras när det väl är dags att göra de slutgiltiga tippningarna inför finalsändningen den 11:e maj. Gissningarna behöver ej heller överensstämma med vad man själv helst vill eller hoppas mest på att det ska bli för resultat.

Förklaringar


= troligt topp 10-bidrag


= förmodligen en mittenplacering


= hamnar under plats 20

 

Så här gissar vi om Storbritanniens slutplacering i finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således att bidraget hamnar…

…I MITTEN! Här kanske vi sticker ut lite i våra spekulationer men majoriteten tror inte att Storbritannien kommer att få någon topplacering trots att de skickar ett känt namn till tävlingen. För att sammanfatta är vår gemensamma bedömning att bidraget i så fall hamnar mellan plats 11 och 19 men två av oss tror på topp 10 och en tror att det kanske slutar som ifjol med en ny bottenplacering.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera