« Inför ESC Albanien 2023

Inför ESC Albanien 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Besa med bidraget ”Titan” som representerade Albanien. Bidraget var från början allokerad att tävla i den andra semifinalen den 9:e maj med startnummer 2 av 16, där låten inte fick tillräckligt med totalpoäng för att röstas vidare till finalen.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Albanien gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Besa?

 

I mer än 20 år har sångerskan Besa Kokëdhima, som är född den 29:e maj 1986 i Fier i Albanien, varit aktiv i musikbranchen. Hon är uppväxt i Albanien men under tonåren flyttade hon till Storbritannien där hon kom att studera. Sin första singel ”Më Beso” släppte hon 2003 och den fick hon också pris för i hemlandet. Den har följts upp av hittills fyra musikalbum och en rad andra singlar.

Förutom detta har Besa också tävlat flera gånger i Eurovision-uttagningar. År 2009 gjorde hon först ett försök i hemlandets Festivali i Këngës (FiK) med låten ”Ajer” som hamnade på fjärde plats. Samma säsong gjorde hon också ett försök i den rumänska uttagningen med låten ”Nothing Gonna Change” men den blev utröstad i semifinal. Året därpå skulle Besa ha tävlat på nytt i FiK med ”Kalorësi i dashurisë”, men det blev istället tävlan 2011 med låten ”E bukura dhe bisha” som hamnade på nionde plats i uttagningen.

Först 2024 var Besa tillbaka i tävlingen igen, den här gången hette låten ”Zemrën n’dorë” som hon skrev ihop med Kledi Bahiti, Petrit Sefaj och Rozana Radi. Även om hon inte vann juryröstningen i programmet blev hon framröstad i tittaromröstningen och är därmed Albaniens representant i årets Eurovision. I likhet med årets tävlingsbidrag från Malta (som vi nyss presenterat) har även Besas låt gjorts om från originalversionen. Den största förändringen är att låten har bytt språk från albanska till engelska och därmed även titel till ”Titan”. Den nya versionen är gjord av Besa själv tillsammans med nyss nämnda Kledi Bahiti samt Fabrice ”Alias Lj.” Grandjean och Gia Koka.

Hur valde Albanien till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Albanien sitt val genom uttagningen Festivali i Këngës 62.

Uttagningen avgjordes genom två semifinaler om 31 bidrag där 22 av låtarna även tävlade i finalen. Inför finalen visades alla bidrag upp i två semifinaler, där 14 låtar var direktkvalificerade till finalen medan resterande 17 bidrag fick tävla om åtta finalplatser. Det var bara en jury som avgjorde detta resultat. I finalen framförde sedan finalisternas bidrag innan juryn fick kora sin topp tre, vilket däremot inte hade något att göra med landets ESC-val.

Istället överlät TV-bolaget det valet på tv-tittarna som fick rösta fram vem av bidragen som skulle bli landets Eurovision-representant. Det här var något som hade införts föregående år med skillnaden att den här gången kunde tittarna rösta på alla tävlingsbidrag, även de som inte röstades vidare till uttagningsfinalen.

Under uttagningen framfördes alla tävlingsbidrag till en liveorkester där varje bidrag hade sin dirigent (vissa bidrag hade samma dirigent). Samtliga bidrag framfördes även på albanska.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Årets bidrag är en ballad! Men det är tyvärr för tråkigt i min smak. Jag tror att Albanien skulle behövt behålla låten på albanska om den skall komma nån vart i årets tävling.

Betyg (0–5):


.

Den här har också varit en växare på mig sedan den stod som vinnare i Festivali I Këngës. En riktig powerballad som levererar kvinnlig kraft och Besa har en otroligt stark sångröst. Jag tycker att låten funkar på engelska också, trodde nästan att den skulle floppa lite vid språkbytet men istället blev det tvärtom.

 

Betyg (0–5):


.

Brukar oftast inte gilla när Albanien ändrar till engelska men den här gången funkar det faktiskt bättre i mina öron. Var inte så förtjust i den i början men den har absolut växt. Det enda jag egentligen inte gillar är när den i andra versen går över till nån slags rap och det förstår hela låten. Även om soundet ändras även i slutet så passar den delen ändå ihop bättre med övriga låten. Albanien hade generellt ett svagt startfält i sin nationella tävling och det här bidraget kan de ändå vara stolta över.

 

Betyg (0–5):


.

Albaniens låt har haft en udda utveckling när jag lyssnat på den. Från en habil powerballad som sen tappade lite för mig när jag hörde den engelskspråkiga versionen. Det den tappade på att texten inte fick ett bra flöde, skulle den dock vinna på att jag faktiskt gillade arrangemanget i övrigt. Och tänk att om Besa bara hade behållit den på albanska hade den blivit ännu bättre… rent personligt tycker jag också det är skönt att Albanien går ut efter Malta – för då känns denna låt bättre än vad den egentligen kanske är.

 

Betyg (0–5):


.

Det är något med Albanien som har en tendens att alltid tilltala mig, som att de oftast lyckas med bidrag som hänger kvar hos mig. Inte undra på att jag har en speciell Albansk spellista på en viss musiktjänst som är en go to-, feel good-lista. Om Albanien lyckas väl bland årets tävlanden vet jag inte, men är inte övertygad om att man gjort rätt val genom att sjunga bidraget på engelska. Den rätta känslan är inte där som när den sjungs på albanska. Vid den nationella uttagningen var sången lite svajig, men bedömer det som en tillfällighet då Besa är en bra sångerska från när man hört henne i andra sammanhang. Det här är en bra popballad med en onödig tempohöjning.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
28 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Albanien 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Albanien kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Albanien kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Albaniens chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban: 

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…NEJ, en majoritet av oss i panelen tror att Albanien inte får någon finalplats i år, även om några panelmedlemmar tror att det eventuellt kan gå vägen ändå.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera