« Inför ESC Malta 2023

Inför ESC Malta 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Sarah Bonnici med bidraget ”Loop” som representerade Malta. Bidraget var från början allokerad att tävla i den andra semifinalen den 9:e maj med startnummer 1 av 16, där låten inte fick tillräckligt med totalpoäng för att röstas vidare till finalen.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Malta gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Sarah Bonnici?

 

Sångerskan Sarah Bonnici är född den 30:e maj 1998 i Gozo på Malta. Som barn fick hon sångerskan Miriam Christine (som representerade Malta i Eurovision 1996) som mentor och 2009 deltog Sarah i Maltas Junior Eurovision-uttagning med låten The Mambo Song”. Även om det inte blev någon vinst den gången var det ett slags startskott på en musikkarriär som redan året därpå gav en vinst i en annan musiktävling och att hon i Junior Eurovision 2010 fick tävla på scenen, dock som dansare. Hon har därefter fortsatt att medverka i en rad olika musikprogram även utanför Malta.

Vid 23 års ålder tävlade hon första gången med ett bidrag i Maltas Eurovision-uttagning, i det här fallet hette låten Heaven(som var gjord av artisten och låtskrivaren Aiden) och den hamnade på 12:e plats i finalen. Bättre gick det för henne två år senare när hon vann MESC 2024 med låten ”Loop” som är gjord av delvis svenskt låtskrivarteam. Personerna bakom låten är förutom henne själv, John Emil Johansson, Kevin Lee, Sebastian Pritchard-James, Leire Gotxi Angel, Matthew James Borg, Michael Joe Cini, Joy Deb och Linnea Deb.

Angående tävlingsbidraget har den inför Eurovision gjorts om en del jämfört med den version som framfördes i uttagningsfinalen i vintras.

Hur valde Malta till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Malta sitt val genom uttagningen MESC 2024.

Den här gången tävlade först 36 bidrag om 12 finalplatser innan en vinnare korades. För att skapa rättvisa i bedömningen spelades bidragen upp i flera studioprogram utan bakgrundsdansare eller möjlighet att ta med rekvisita. I varje program fanns möjlighet att rösta, men det gjordes också efter det sista studioprogrammet en uppföljare med alla 36 tävlande där en sista gemensam omröstning hölls innan de 12 finalisterna röstades fram (av tittarna och en jury).

Inför själva finalen fick finalisterna dels spela in varsin musikvideo till sitt tävlingsbidrag, dels framföra sitt bidrag i en TV-studio. Därefter avgjorde jury och tittarna tillsammans vilken av låtarna som skulle vinna, även om juryn hade nästan 80 procent av makten i avgörandet.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Vi får standardlåten ifrån Malta i år igen, vilket börjar blir lite repetitivt. Detta har vi hört förut, vi kan det och vi kan konstatera att genren var som bäst där runt 2018 med ”Fuego”. Därför känner jag att det här blir omotiverat och krystat, utan ambition eller finess. Nej, Malta behöver lämna sitt bagage och testa nya saker för det här funkar inte nästa år heller. Ingen final i år, tyvärr!

 

Betyg (0–5):


.

I år försöker Malta med en något lite mer poppigare låt som jag tror tyvärr kommer försvinna in i mängden i denna semifinal och då inte ta sig till final tyvärr. Låten är tyvärr bland de lägre regionerna hos mig.

 

Betyg (0–5):


.

Jag blev lite förvånad faktiskt när Malta röstade fram ”Loop” som sin vinnare när det fanns ett par andra låtar som var ganska stora förhandsfavoriter. Låten var inte direkt min personliga vinnare i uttagningen men det är heller ingen dålig låt (även om jag tycker att man ska förvänta sig mer av Malta i det här sammanhanget). Däremot är det bra att de gjorde en ny version efter den nationella finalen. I övrigt är det svårbedömt hur det ska gå i år för Malta.

 

Betyg (0–5):


.

Tyvärr en Chanel-kopia som inte alls får mig att känna något alls. Malta har haft kvalité genom åren att skicka något riktigt unikt och bra men jag tycker alltid att de har valt fel låt de senaste åren och det är synd! Jag tror tyvärr inte de kommer ta sig långt med detta och att det blir en flopp återigen för Malta.

 

Betyg (0–5):


.

Det här tilltalar mig inte alls. Basic Eurovisionpop 101 så att säga. Vissa låtar har jag svårt att komma ihåg då de helt enkelt är för generiska. Loop är en av dem…

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5)
 

PANELEN TILLSAMMANS.
16,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Malta 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Malta kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Malta kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Maltas chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…NEJ, och den här gången är panelen i stort sett enig. Flest tror att Malta hamnar utanför topp 10 i semifinal 2 medan tre är tveksamma.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera