Avslutad

TV-bolaget PBS/TVM utsåg Maltas artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 genom uttagningen MESC 2024 . Under uttagningen följde och tyckte vi till om tävlingsbidragen samt informerade om de olika händelserna. All fakta inklusive åsikter finns längre ned i denna artikel.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

27 oktober 2023: Heat 1

Inför heat 1 »

Sammanfattning »

Panelens åsikter »


3 november 2023: Heat 2

Inför heat 2 »

Sammanfattning »

Panelens åsikter »


10 november 2023: Heat 3

Inför heat 3 »

Sammanfattning »

Panelens åsikter »


17 november 2023: Heat 4

Inför heat 4 »

Sammanfattning »

Panelens åsikter »


24 november 2023: Finalistvalet

Inför omröstningen »

Resultat »

Panelens åsikter »


 3 februari 2024: Finalen

Inför finalen »

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Maltas ESC-uttagning 2024 startade i augusti 2023 med en antagning från vilken en urvalsjury fick utse tävlingsbidragen och sedan presenterades namnen på artister och låttitlar officiellt. Totalt valdes 36 bidrag ut vilka fick framträdda i en TV-studio med varsitt tilltänkt tävlingsbidrag i sammanlagt fyra sändningar, nio artister per tillfälle. Varje sändning hade sin jury- och tittaromröstning som sedan avslutades med en omröstning med alla 36 bidrag där topp 12 tog sig vidare till finalen.

Alla uppträden i heaten gjordes till förinspelad musik men utan rekvisita, bakgrundsdansare och LED-väggar, men till finalprogrammet fick de 12 finalisterna dels spela in varsin musikvideo, dels göra ett live-on-tape-framträdande som spelades upp under finalsändningen. Därefter fick en ny jury- och tittaromröstning avgöra en vinnarlåt.

 

Återkommande artister (bland finalisterna)

Bland de 36 artister som valdes ut i startfältet och som tog sig vidare till finalen fanns flera som tävlat förut, inte minst Ryan Hili och Matt Blxck som blivit tvåa respektiv trea i fjolårets uttagningsfinal. Andra välkända namn från tidigare upplagor, som fram till den här upplagan heller inte vunnit någon maltesisk Eurovision-uttagning, var Greta Tude, Haley Azzopardi, Janvil, Miriana Conte, Nathan och Sarah Bonnici.

 

Återkommande artister (som inte gick vidare till finalen)

Startfältet bjöd också på ytterligare tidigare kända namn, vilka dock inte röstades vidare till den avgörande finalen. Här kände vi exempelvis igen Moira Stafrace som representerade Malta i Eurovision 1994, och Eliana Gomez Blanco som representerade Malta i Junior Eurovision 2019, och hon tävlade även så sent som i fjolårets MESC-uttagning. Andra artister från tidigare maltetiska ESC-uttagningar var Christian Arding, Dan, Dominic Cini, Franklin Calleja, Lyndsay Pace, Maria Christina, Marie Claire, Mark Anthony Bartolo och Stefan Galea.

Ett namn som också förkom på startlistan var Kurt Calleja, men det varr INTE samma Kurt Calleja som tävlade för Malta i Eurovision 2012.

 

Resultat

I finalen, som sändes den 3:e februari 2024, röstades Sara Bonnici med bidraget ”Loop” fram till att bli Maltas representant i Eurovision 2024

 

Avgjorda sändningar

För att göra det enkelt att navigera i artikeln har vi valt att placera programmen enligt aktuell sändningsordning. Det innebär att du hittar fakta och kommentarer från alla avgjorda sändningar längre ned i artikeln. Vill du gå dit direkt ska du klicka här.

 

Finalen
 • När?
 • 3:e februari 2024

 • Var?
 • PBS Studios i Gwardamanġa

 • Hur?
 • Jury- och tittarröstning avgjorde vinnarlåten

 • Vem/vilka var programledare?
 • Carlo Borg Bonaci och Angie Laus

 • TV-bolag/Stream:
 • TVM – Se programmet »

Fakta om programmet

I höstas utsåg Malta sina 12 finalister bland 36 bidrag som fick uppträda i olika heats innan en tittar- och juryomröstning avgjorde resultaten. Efter det fick alla finalister bland annat spela in varsin musikvideo.

Finalstartfältet utgjordes av flera kända namn från förr, inte minst fjolårstvåan Ryan Hili och fjolårstrean Matt Blxck, samt Greta Tude, Haley Azzopardi, Janvil, Miriana Conte, Nathan och Sarah Bonnici som alla tidigare har tävlat i minst en tidigare maltesisk ESC-uttagning.

Ett flertal svenska låtskrivare som Sean Banan, Joy Deb, Linnea Deb, Patrik Jean, Andreas Lindbergh och Maria Broberg hade också fått med bidrag i finalen men ingen av dem vann.

 

Mer information

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »

 

Startfält

Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i alfabetisk ordning efter artist. Länkarna går till artisternas framträdanden i de uppvisningsprogram som hölls i oktober och november 2023 där en jury- och tittaromröstning avgjorde finalisterna. 

Här kan du också se en sammanfattning med alla musikvideos:

 

 

Panelens åsikter (inför finalen)


Min topplista

 1. Ryan Hili – ”Karma”
 2. Nathan – ”Ghost”
 3. Denise Mercieca – ”Mara”
 4. Sarah Bonnici – ”Loop”
 5. Haley Azzopardi – ”Tell Me That It’s Over”
 6. Janvil – ”Man”

 

Kommentar

Intressant upplägg av Malta i år! Dock ser jag inte riktigt att de har vunnit särskilt mycket på det rent kvalitativt – mycket av musiken i finalen är i princip ”samma gamla vanliga” som de alltid har. Variationen är således svag och det blir tydligt även när man ser på låtskrivarna i finalen, där samma gamla svenska/nordiska gäng ses i år igen i nästan en tredjedel av bidragen… Jag är tyvärr inte särskilt imponerad, men jag måste ändå flagga för att Ryan Hili faktiskt gjorde ett rejält avtryck hos mig med sin fantastiska röst. ”Karma” känns spontant som ett värdigt bidrag för Malta, kanske det enda som faktiskt skulle kunna klara sig bra i Malmö. Men samtidigt saknar låten spets och jag kan inte undgå att misstänka att Malta kommer att få svårt att hitta ett starkt bidrag här.


Min topplista

 1. Ryan Hili – ”Karma”
 2. Erba’ – ”Sirena”
 3. Gail Attard – ”Wild Card”
 4. Sarah Bonnici – ”Loop”
 5. Janvil – ”Man”
 6. Denise Mercieca – ”Mara”

 

Kommentar

Efter vi fick resultatet av fyra heats och finalomröstning (vilka som skulle gå till final) har jag varit tvungen att göra om topplistan totalt då i stort sett alla mina topp-favoriter åkte ut. Inte minst Christian Ardings Bellus! Det var ganska tråkigt tycker jag och av de 12 som är kvar hittar jag få låtar som jag personligen känner så mycket för. De jag gillar mest är de jag har i min topp 3 för jag tycker att de ändå representerar något som känns lite annat. Men känner jag Malta rätt lär de nog välja antingen någon som inte är förhandsfavorit eller någon party-låt. Och ingen av dessa kriterier har jag med på min topplista. Så vi får se vad som händer den 3:e februari. Jag längtar!


Min topplista

 1. Denise Mercieca – ”Mara”
 2. Erba’ – ”Sirena”
 3. Nathan – ”Ghost”
 4. Ryan Hili – ”Karma”
 5. Haley Azzopardi – ”Tell Me That It’s Over”
 6. Lisa Gauci – ”Breathe”

 

Kommentar

Maltas tävling brukar alltid vara rolig att följa och är en av mina personliga favoriter. Jag måste tyvärr ge lite kritik till Malta med deras nya upplägg inför finalen. Ingen framför sin låt live inför publik och det känns riktigt trist med att bara höra studioversionerna och inte kunna se hur faktiskt numret skulle sett ut.

I år så föll tyvärr min personliga favorit Stefan Galea bort till finalen med sin låt Numb” vilket jag tycker var trist då jag tycker Stefan är väldigt karismatisk och hade velat se hur numret växte till sig till finalen. Därför blir min etta istället Denise med “Mara”, återigen är jag svag för kaxiga girlpower låtar med tjejer som har karisma. Har även ett extra öga för tjejgruppen Erba’, där jag tycker det är extra kul att de sjunger på maltesiska. Nathan blir min trea i år då jag personligen tycker att hans låt förra året var starkare än den han tävlar med i år, detsamma gäller för Ryan Hili.


Min topplista

 1. Ryan Hili – ”Karma”
 2. Nathan – ”Ghost”
 3. Miriana Conte – ”Venom”
 4. Erba’ – ”Sirena”
 5. Matt Blxck – ”Banana”
 6. Denise Mercieca – ”Mara”

 

Kommentar

Ingen kan förneka att Ryan har en fenomenal röst men är det hans bästa bidrag hittills??? I det här startfältet får det lov att vara det. Kan inte påstå att jag är överförtjust i något av bidragen men det är rösterna som fått avgöra. Sen tycker jag det är lite svårt att avgöra när scenuppsättningen är som den är. Kan ju bli så mycket bättre med bra ljussättning och scenografi!


Min topplista

 1. Nathan – ”Ghost”
 2. Matt Blxck – ”Banana”
 3. Janvil – ”Man”
 4. Miriana Conte – ”Venom”
 5. Greta Tude – ”Topic (Bla Bla)”
 6. Erba’ – ”Sirena”

 

Kommentar

Som så ofta noterat kryllar kanske inte den maltesiska uttagningen av några jättefavoriter hos mig, men jag noterar att finalen verkar vara ett tvåkejsarslag mellan Denise Mercieca och Matt Blxck. Länge var jag inställd på att heja hela vägen på just den sistnämnda, men när jag sen tog och lyssnade igenom startfältet igen med ett mer kritiskt öra så är det nog trots allt Nathan som jag tycker ska vara högst på min lista ändå, även om jag kanske inte tror han vinner. Det jag hade hoppats på hade varit att vi hade fått höra finallåtarna i riktiga studioversioner, för som det är nu så fick jag först utgå ifrån de liveframträdanden vi fick se – och där kommer låtarna verkligen inte till sin rätt. Det är inte förrän dagen innan finalen lämnar stapelbädden som jag kunde se deras musikvideos. Där har produktionsvärdet ökat väsentligt.


Min topplista

 1. Erba’ – ”Sirena”
 2. Ryan Hili – ”Karma”
 3. Sarah Bonnici – ”Loop”
 4. Denise Mercieca – ”Mara”
 5. Nathan – ”Ghost”
 6. Matt Blxck – ”Banana”

 

Kommentar

Inför denna finalen har vi inte fått lyssna på studioversionerna och dessa ska under finalen spelas upp som musikvideos tillsammans med förinspelade live on tape-framträdanden. Alltså är min topplista bedömt efter framträdandena från deltävlingarna från i höstas. I nuläget håller jag på tjejpop-gruppen Erba’ med sin medryckande låt ”Sirena” som blandar in lite maltesiska i refrängen. Ryan Hili som kom tvåa ifjol har en fantastisk röst och är en stark kandidat även han, men jag tycker att hans låt han tävlade med förra gången var snäppet bättre.


Min topplista

 1. Gail Attard – ”Wild Card”
 2. Nathan – ”Ghost”
 3. Denise Mercieca – ”Mara”
 4. Ryan Hili – ”Karma”
 5. Miriana Conte – ”Venom”
 6. Janvil – ”Man”

 

Kommentar

Trots känslan av att tävla med släkten i ett vardagsrum, så går det att finna några riktiga juveler bland de tävlande bidragen. Ryan Hill visar än en gång på kvalitet med sin ”Karma”, men når inte riktigt nivå som det bidrag han tävlade med 2023. Nathan framträder med en modern ballad och ”Ghost” är lätt att nynna med i. Denise Mercieca bidrag ”Mara” är det bidrag som känns mest unikt i topplistan. Men, det bidrag som står ut och slår ner de övriga likt ett bowlingklot mot vajande käglor är Gail Attard. Trots kvaliteten på tävlingen så visar hon på professionalism ut i fingerspetsarna. Rösten äger hela framträdandet även om låten i sig inte är unik.

 

 

Resultat


Det blir sångerskan Sarah Bonnici med bidraget ”Loop” som kommer att representera Malta i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen MESC 2024 som sändes den 3:e februari 2024.

 

Så var finalen

Inför finalen hade startfältet 36 tävlingsbidrag, vilka fick visa upp sig i fyra sändningar innan en omröstning mellan tittarna och jury avgjorde 12 finalister. Dessa fick sedan spela in varsin musikvideo samt göra ett scenframträdande med sin låt som visades upp i finalsändningen.

Under finalsändningen gästades programmet av fjolårsvinnarna The Busker samt förra årets Junior Eurovision-representant Yulan Law.

 

Jury vs tittarna

När det var dags för omröstningen var juryns vinnare Sara Bonnici, som fick 79 poäng, följt av Ryan Hili på 54 poäng och strax därefter, på 51 poäng, hamnade Matt Blxck. Tittarna hade dessa också som sina favoriter men i en annan ordning (Matt Blxck var deras etta följt av Sara Bonnici och Ryan Hili). När man slog samman tittarnas och juryns poänger hade också dessa tre artister hamnat i topp tre i ordningen Sara Bonnici som vinnare, Matt Blxck som tvåa och Ryan Hili som trea. Det kan noteras att även i MESC-finalen 2023 hamnade Matt Blxck och Ryan Hili på pallplats (men då i omvänd ordning).

Maktfördelningen mellan juryn och tittarna var 77,6% för juryn och endast 22,3% för tittarna.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):


 • 1. Sarah Bonnici – Loop
 • (79 + 23 = 102 p)

 • 2. Matt Blxck – Banana
 • (51 + 29 = 80 p)

 • 3. Ryan Hili – Karma
 • (54 + 17 = 71 p)

 • 4. Erba’ – Sirena
 • (47 + 9 = 56 p)

 • 5. Denise Mercieca – Mara
 • (30 + 9 = 39 p)

 • 6. Lisa Gauci – Breathe
 • (36 + 3 = 39 p)

 

Tycker du att Malta valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

För det första tycker jag fortfarande att Malta gjorde ett misstag i att Christian Ardings Bellusinte röstades till final, men det kanske jag får ta ändå. I vilket fall tycker jag Malta bjöd på en bra final men jag blev lite förvånad över att den låt som vann faktiskt vann finalen i och med att det fanns många andra förhandsfavoriter. Det är en helt okej låt som har vunnit men jag tror idag inte att Malta kommer att vinna i år heller.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Låten i sig är väl helt okej, det är mer artisten som jag inte tycker sjunger bra, hon sjunger för det mesta falskt och osammanhängande och jag blev väldigt förvånad att den här vann. Man känner att hon försöker efterlikna Chanel, både i sång, dans och kläder och det blir lite pinsamt faktiskt. Det känns för kopierat och tyvärr så går det inte hem hos mig.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Ooof… det här blir jobbigt, då den som vann råkade vara den låt jag hade som jumbo, inte bara i Maltas final utan även om man räknar in dem som åkte ut i deltävlingarna. Kommer inte bli kul att recensera låten senare i vår… Och grejen är den att Malta hade kunnat ha skickat en mycket roligare låt där med Matt Blxck (som tittarna också ville ha), men juryn körde över dem totalt.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

En blek Chanel-kopia (Spaniens ESC-bidrag från 2022). Jag tycker bidraget i sig är rätt hyfsat, men inget jag hade föredragit att Malta skickade till ESC 2024. Tror inte att Sarah kommer placera sig särskilt högt. Jag höll på tjejerna i Erba med låten ”Sirena”. Det hade varit ett så mycket bättre val eller varför inte mannen med den fantastiska rösten (Ryan Hili).  Nåväl, detta är åtminstone så mycket bättre och seriösare än den där Sean Banan-låten med Matt Blxck. Tack och lov slipper man ta fram skämskudden om Maltas ESC-bidrag anno 2024.

 

 

Heats

Här nedan kan du ta del av de heats som hölls inför finalen.

 

Heat 1


 • När?
 • 27 oktober 2023, kl. 21:00 CEST

 • Var?
 • TV-studio

 • Hur?
 • Nio bidrag framförs i en direktsändning och någon slags omröstning genomförs

 • Vem/vilka är programledare?
 • ?

 • TV-bolag/Stream:
 • TVM – Länk

Fakta om programmet

I det första av Maltas fyra s.k. uppvisningsprogram i MESC 2024 uppträdde nio av de 36 artister som valts ut till hela MESC-startfältet. Detta skedde på en mindre scen i en TV-studio. Det hölls sedan en omröstning mellan juryn och tittarna, men det är först i en egen sändning veckan efter att det fjärde heatet har sänts som det avslöjas vilka bidrag som har kvalat vidare.

 

Återkommande artister i programmet

I det första heatet medverkade Eliana Gomez Blanco som representerade Malta i Junior Eurovision 2019, och hon tävlade även så sent som i fjolårets MESC-uttagning. Andra som vi känner igen från tidigare uttagningar var Dominic Cini, Lyndsay Pace, Mark Anthony Bartolo, Nathan och Sarah Bonnici. Sedan känner många säkert igen Kurt Calleja från Eurovision 2012, men den här gången var det en annan artist med samma namn som deltog, även om det finns en Eurovision-koppling till honom gällande att hans tävlingsbidrag är gjord av bland andra sångaren Richard Micallef (med Aidan O’Connor) som tävlade för Malta i Eurovision 2014.

Startfältet bjuder också på en svensksskriven låt från Ylva & Linda Persson och Peter Frödin och den norska sångaren Tom Hugo (från KEiiNO) har varit med på upphovet på ett av bidragen. Både Ylva & Linda samt Tom Hugo har med tävlingsbidrag i kommande heats.

 

Mer information

Sammanfattning »

Panelens åsikter »

 

Startfält


Här presenteras de tävlande artisterna med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!


 • 1. Kurt Calleja – ”Misunderstood”
 • Låtskrivare: Aidan O’Connor, Richard Micallef

 • 2. Sarah Bonnici – ”Loop”
 • Låtskrivare: Leire Gotxi Angel, Sarah Bonnici, Michael Joe Cini, Kevin Lee, Sebastian Pritchard-James

 • 3. Gail Attard – ”Wild Card”
 • Låtskrivare: Christina Magrin

 • 4. Mark Anthony Bartolo – ”Condition or Fiction”
 • Låtskrivare: Mark Anthony Bartolo

 • 5. Eliana Gomez Blanco – ”There’s Only Flowers”
 • Låtskrivare: Eliana Gomez Blanco, Leire Gotxi Angel, Sebastian Pritchard-James

 • 6. Oxygyn – ”Cloudmaker”
 • Låtskrivare: Janelle Borg, Kurt Abela, Luke Camilleri, Zack Camilleri

 • 7. Nathan – ”Ghost”
 • Låtskrivare: Alexander Olsson, Cyprian Cassar, Nathan Psaila, Tom Hugo Hermansen

 • 8. Lyndsay Pace – ”Fire Proof”
 • Låtskrivare: Linda Persson, Peter Frödin, Rodrigo Pinto, Ylva Persson

 • 9. Dominic Cini – ”Bewsa”
 • Låtskrivare: Dominic Cini, Etienne Micallef

 

Sammanfattning av heat 1


I det första (av fyra) heatet i Maltas uttagning MESC 2024 uppträdde nio av de 36 bidrag som valts ut till startfältet med respektive tävlingsbidrag. Det hölls sedan en omröstning mellan juryn och tittarna, men det är inte känt hur bidragen har placerat sig. Detta avslöjas först i en egen sändning veckan efter att det fjärde heatet har sänts.

Förutom tävlingsbidragen gästades programmet av artisterna Glen Vella & Kurt Calleja vilka båda tidigare tävlat för Malta i Eurovision, 2011 respektive 2012.

Här nedan är de låtar som tävlade, listade i alfabetisk ordning efter artist.

 

Panelens åsikter (efter sändningen)


Min topplista

 1. Dominic Cini – ”Bewsa”
 2. Eliana Gomez Blanco – ”There’s Only Flowers”
 3. Sarah Bonnici – ”Loop”
 4. Lyndsay Pace – ”Fire Proof”
 5. Gail Attard – ”Wild Card”
 6. Nathan – ”Ghost”
 7. Mark Anthony Bartolo – ”Condition or Fiction”
 8. Kurt Calleja – ”Misunderstood”
 9. Oxygyn – ”Cloudmaker”

 

Kommentar

Jag tycker Malta bjöd på ett första bra program även om man kan ifrågasätta lite att det tog nästan 35 minuter innan första låten framfördes i programmet. Låtmässigt gillar jag många låtar samtidigt som jag känner att den slutgiltiga vinnaren finns förmodligen i ett av heaten som följer de kommande veckorna. Annars en bra början!


Min topplista

 1. Oxygyn – ”Cloudmaker”
 2. Nathan – ”Ghost”
 3. Lyndsay Pace – ”Fire Proof”
 4. Kurt Calleja – ”Misunderstood”
 5. Dominic Cini – ”Bewsa”
 6. Eliana Gomez Blanco – ”There’s Only Flowers”
 7. Gail Attard – ”Wild Card”
 8. Mark Anthony Bartolo – ”Condition or Fiction”
 9. Sarah Bonnici – ”Loop”

 

Kommentar

ESC-säsongen 2024 startar mjukt med en maltesisk semifinal. Äntligen en liten dos mot denna extra svåra PED man dragits med (”Post-Eurovision depression”, Lukas anm). Fast i ärlighetens namn duggade det inte så tätt med högkvalitativa låtar, utan mer att många artister gav ett ganska amatörmässigt uttryck. Sen är det ju svårt att veta vad för sorts förväntningar man ska ha på Malta. Litet land med liten befolkningsmängd, inte så stor musikmarknad om än med stor musiktradition… vi får helt enkelt se om nånting längre fram överraskar.


Min topplista

 1. Dominic Cini – ”Bewsa”
 2. Lyndsay Pace – ”Fire Proof”
 3. Nathan – ”Ghost”
 4. Sarah Bonnici – ”Loop”
 5. Eliana Gomez Blanco – ”There’s Only Flowers”
 6. Mark Anthony Bartolo – ”Condition or Fiction”
 7. Kurt Calleja – ”Misunderstood”
 8. Oxygyn – ”Cloudmaker”
 9. Gail Attard – ”Wild Card”

 

Kommentar

Trevligt med en tidig start på den nationella säsongen 2024. Malta som även ifjol inledde sin uttagning före det nya ESC-året ska bli spännande att följa. Från Heat 1 finner jag 4 stycken favoriter. Resterande låtar är för mig helt intetsägande/ointressanta. Jag tror precis som min panelkollega Hollac16 att vinnaren finns i något av de kommande kval-programmen.

 


Min topplista

 1. Gail Attard – ”Wild Card”
 2. Nathan – ”Ghost”
 3. Lyndsay Pace – ”Fire Proof”
 4. Dominic Cini – ”Bewsa”
 5. Mark Anthony Bartolo – ”Condition or Fiction”
 6. Oxygyn – ”Cloudmaker”
 7. Eliana Gomez Blanco – ”There’s Only Flowers”
 8. Sarah Bonnici – ”Loop”
 9. Kurt Calleja – ”Misunderstood”

 

Kommentar

Då har säsongen äntligen kickat igång även om jag halkar in och tycker till lite på efterkälken. I detta heat förväntade jag mig faktiskt många fler svaga tävlanden, så jag blev glatt överraskad att det ändå fanns lite kvalitet i Maltas första heat. För mig fanns det enbart dock bara ett nummer  som stod ut från alla och det var Gail Attard. Vilken pipa, vilken säkerhet och snyggt framträdande trots tävlingens lite ”grisfestinspirerade” känsla.

 

 

Heat 2


 • När?
 • 3 november 2023, kl. 21:00 CET

 • Var?
 • TV-studio

 • Hur?
 • Nio bidrag framfördes och tittarna gavs möjlighet att rösta på sina favoriter

 • Vem/vilka var programledare?
 • ?

 • TV-bolag/Stream:
 • TVM – Länk

Fakta om programmet

I det andra av Maltas fyra s.k. uppvisningsprogram i MESC 2024 uppträdde nio av de 36 artister som valts ut till hela MESC-startfältet. Detta skedde på en mindre scen i en TV-studio. Det hölls sedan en omröstning mellan juryn och tittarna, men det är först i en egen sändning veckan efter att det fjärde heatet har sänts som det avslöjas vilka bidrag som har kvalat vidare.

 

Återkommande artister i programmet

Bland de återkommande artisterna i programmet återfanns ett flertal artister som tävlat i Maltas tidigare ESC-uttagningar men ännu inte vunnit som Denise Mercieca, Franklin Calleja, Haley Azzopardi, JAnvil, Maria Christina och Marie Claire.

Startfältet bjöd också på Ylva & Linda Perssons andra tävlingsbidrag samt på en melodi där John-Emil Johansson (som även har varit med och gjort årets Junior Eurovision-låt för Malta) har varit med på upphovet.

 

Mer information

Sammanfattning »

Panelens åsikter »

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!
 • Notera att bidragens röstningsnummer var nr 10, 11, 12 osv. Vi har istället valt att börja om från 1, 2, 3 osv. då det är vår standard för alla uttagningar.

 • 1. Marie Claire – ”Fading”
 • Låtskrivare: John-Emil Johansson, Marie Claire, Matheus Augusto da Silva, Toby Farrugia

 • 2. Franklin Calleja – ”Puppet”
 • Låtskrivare: Franklin Calleja, Matheus Augusto da Silva, Michael Joe Cini

 • 3. Desirei Grech – ”Watch Me”
 • Låtskrivare: ?

 • 4. Sopranique – ”Empire”
 • Låtskrivare: Gerard James Borg, Mark Masri, Patrick Hamilton

 • 5. Janvil – ”Man”
 • Låtskrivare: Edward Abela, Ian Vella

 • 6. Haley Azzopardi – ”Tell Me That It’s Over”
 • Låtskrivare: Haley Azzopardi, Leire Gotxi Angel, Matthew James Borg, Sebastian Pritchard-James

 • 7. Denise Mercieca – ”Mara”
 • Låtskrivare: ?

 • 8. Mark Portelli – ”Just Be”
 • Låtskrivare: Kimberley Cortis

 • 9. Maria Christina – ”Moving On”
 • Låtskrivare: Emil Calleja Bayliss, Janne Hyöty, Linda Persson, Ylva Persson

 

Sammanfattning av heat 2


I det andra (av fyra) heatet i Maltas uttagning MESC 2024 uppträdde ytterligare nio av de 36 bidrag som valts ut till startfältet med respektive tävlingsbidrag. Det hölls sedan en omröstning mellan juryn och tittarna, men det är inte känt hur bidragen har placerat sig. Detta avslöjas först i en egen sändning veckan efter att det fjärde heatet har sänts.

Här nedan är de låtar som tävlade, listade i alfabetisk ordning efter artist.

 

 

Panelens åsikter (efter sändningen)


Min topplista

 1. Maria Christina – ”Moving On”
 2. Janvil – ”Man”
 3. Sopranique – ”Empire”
 4. Denise Mercieca – ”Mara”
 5. Mark Portelli – ”Just Be”
 6. Franklin Calleja – ”Puppet”
 7. Marie Claire – ”Fading”
 8. Haley Azzopardi – ”Tell Me That It’s Over”
 9. Desirei Grech – ”Watch Me”

 

Kommentar

Överlag helt okej bidrag i heat 2 men jag tycker att låtarna inte höll samma klass som de nio första från föregående heat. Med undantag för de låtar jag har satt som etta och tvåa som jag tycker har levererat bäst hittills. Sedan tror jag bidrag som exempelvis ”Puppet” och ”Mara” behöver få hela scenframträdandet med dansare och effekter i LED-vägg med mera för att det ska bli så bra som det kan vara. Just nu funkar det ganska bra men man saknar helheten av numren som man inte får i den studiomiljö som de använder sig av nu.


Min topplista

 1. Mark Portelli – ”Just Be”
 2. Janvil – ”Man”
 3. Franklin Calleja – ”Puppet”
 4. Denise Mercieca – ”Mara”
 5. Sopranique – ”Empire”
 6. Desirei Grech – ”Watch Me”
 7. Haley Azzopardi – ”Tell Me That It’s Over”
 8. Marie Claire – ”Fading”
 9. Maria Christina – ”Moving On”

 

Kommentar

Halvvägs in i MESC kan jag fortfarande inte direkt konstatera att det kryllat av toppkvalité, utan det är fortfarande middle-of-the-road som är Maltas paradgren. Men en sak jag noterat mer när jag kollat igenom båda semifinalerna så här långt är att låtarna ofta plågas av dåligt studioljud. Då kan man undra om man verkligen får en rättvis bild av det man hör, och sen också ser? Är låtarna verkligen färdigproddade eller bara demos? Hur skulle artisterna hålla på en riktig scen? Jag hoppas att när finalisterna sen utses är att vi får höra studioversioner av låtarna också.


Min topplista

 1. Sopranique – ”Empire”
 2. Franklin Calleja – ”Puppet”
 3. Maria Christina – ”Moving On”
 4. Denise Mercieca – ”Mara”
 5. Janvil – ”Man”
 6. Marie Claire – ”Fading”
 7. Mark Portelli – ”Just Be”
 8. Desirei Grech – ”Watch Me”
 9. Haley Azzopardi – ”Tell Me That It’s Over”

 

Kommentar

Då har vi fått höra hälften av de 36 bidragen i MESC 2024 och två heat återstår innan vi kan summera vilka vi hoppas blir topp 12 och får finalplatserna. Det verkar som de kommer välja valfritt bland alla 36 bidrag och inte ett visst antal från varje heat. Från Heat 2 gillade jag bäst Sopranique och Franklin Calleja. Jag tror den som ligger bäst till att nå en finalplats är Denise Mercieca.

 


Min topplista

 1. Denise Mercieca – ”Mara”
 2. Janvil – ”Man”
 3. Haley Azzopardi – ”Tell Me That It’s Over”
 4. Sopranique – ”Empire”
 5. Mark Portelli – ”Just Be”
 6. Maria Christina – ”Moving On”
 7. Desirei Grech – ”Watch Me”
 8. Marie Claire – ”Fading”
 9. Franklin Calleja – ”Puppet”

 

Kommentar

Malta har i Heat 2 inte levererat många bidrag som för mig känns som ESC-material. Dock har de flesta visat på säker sång och om man producerar framträdandet rätt kan det bli ganska bra. För mig är mina topp två de som stått ut i mängden där Denise Mercieca haft en låt och en nyanserad sång som fastnat lite mer än de andra.

 

 

Heat 3


 • När?
 • 10 november 2023, kl. 21.00 CET

 • Var?
 • TV-studio

 • Hur?
 • Nio bidrag framfördes i en direktsändning

 • Vem/vilka är programledare?
 • ?

 • TV-bolag/Stream:
 • TVM – Länk

Fakta om programmet

I det tredje av Maltas fyra s.k. uppvisningsprogram i MESC 2024 uppträdde nio av de 36 artister som valts ut till hela MESC-startfältet. Detta skedde på en mindre scen i en TV-studio. Det anordnaes sedan en omröstning mellan juryn och tittarna, men det är först i en egen sändning veckan efter att det sista heatet har sänts som det avslöjas vilka bidrag som har kvalat vidare till finalen.

 

Återkommande artister (i detta heat)

Bland de återkommande artisterna i detta heat fanns en tidigare maltesisk ESC-representant, nämligen Moira Stafrace som representerade Malta i Eurovision 1994. Utöver henne bjöd startfältet på några artister som tävlat i Maltas tidigare ESC-uttagningar men ännu inte vunnit, som Dan och Stefan Galea. Dessutom hade den svenska låtskrivaren Andreas Stone Johansson fått med två av sina bidrag i heatet.

 

Mer information

Sammanfattning »

Panelens åsikter »

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 • 1. Jessica Micallef – ”Tagħna Tnejn”
 • Låtskrivare: ?

 • 2. Cosette Baldacchino – ”Free Fall”
 • Låtskrivare: Lauren White Murphy, Natasha Turner, Niall Mooney

 • 3. Michela Galea – ”Let’s Talk About Love”
 • Låtskrivare: Andreas Stone Johansson, Michela Galea, Emil Calleja Bayliss, Sebastian Pritchard-James

 • 4. Thea Aquilina – ”Blood Stream”
 • Låtskrivare: Gerard James Borg, Leire Gotxi Angel, Thea Aquilina, Toby Farrugia

 • 5. Miguel Bonello – ”Better Off Alone”
 • Låtskrivare: Leire Gotxi Angel, Matthew Mercieca, Michael Joe Cini, Miguel Bonello

 • 6. Moira Stafrace – ”Feather Flight”
 • Låtskrivare: David Cassar Torreggiani, Moira Stafrace, Toby Farrugia

 • 7. Dan – ”Baraxx”
 • Låtskrivare: Cyprian Cassar, Daniel Muscat Caruana

 • 8. Stefan Galea – ”Numb”
 • Låtskrivare: Matthew James Borg, Matthew Mercieca, Michael Joe Cini, Stefan Galea

 • 9. Karin Duff – ”Breaking Bad”
 • Låtskrivare: Andreas Stone Johansson, Gerard James Borg, Karin Duff

 

 

Sammanfattning av heat 3


I det tredje (av fyra) heatet i Maltas uttagning MESC 2024 uppträdde ytterligare nio av de 36 bidrag som valts ut till startfältet med respektive tävlingsbidrag. Det hölls sedan en omröstning mellan juryn och tittarna, men det är inte känt hur bidragen har placerat sig. Detta avslöjas först i en egen sändning veckan efter att det fjärde heatet har sänts.

Förutom de nio artisterna gästades programmet av fjolårets maltetiska ESC-representant The Busker.

Här nedan är de låtar som tävlade, listade i alfabetisk ordning efter artist.

 

Panelens åsikter


Min topplista

 1. Stefan Galea – ”Numb”
 2. Dan – ”Baraxx”
 3. Miguel Bonello – ”Better Off Alone”
 4. Karin Duff – ”Breaking Bad”
 5. Moira Stafrace – ”Feather Flight”
 6. Michela Galea – ”Let’s Talk About Love”
 7. Thea Aquilina – ”Blood Stream”
 8. Cosette Baldacchino – ”Free Fall”
 9. Jessica Micallef – ”Tagħna Tnejn”

 

Kommentar

Av de tre heaten som hittills har sänts var det här det tråkigaste faktiskt. Det är däremot inga låtar som är dåliga men om jag ser det från ett Eurovision-perspektiv är det mer en kombination av att vi har hört det förut (från Malta) och att jag saknar att det allt låter ganska likt varandra. Men om någon av dessa nio tar sig till final så kanske det blir bättre när det blir musikvideos och live-on-tape-versioner?


Min topplista

 1. Karin Duff – ”Breaking Bad”
 2. Thea Aquilina – ”Blood Stream”
 3. Cosette Baldacchino – ”Free Fall”
 4. Moira Stafrace – ”Feather Flight”
 5. Dan – ”Baraxx”
 6. Miguel Bonello – ”Better Off Alone”
 7. Michela Galea – ”Let’s Talk About Love”
 8. Stefan Galea – ”Numb”
 9. Jessica Micallef – ”Tagħna Tnejn”

 

Kommentar

Fortfarande är jag inte helt imponerad av det Malta kommit med så här långt. Det är lite den där känslan av att många artister kanske kan verka lovande i första anblick, men sen har man inte låtarna som bär. Moira Stafrace till exempel, som tävlar med en dussinlåt i mängden som jag knappast tror kommer komma nånstans. Och då har hon en gång i tiden slutat femma i Europa (ihop med Cristopher Scicluna, året var 1994). I stället finns det en låt som blivit en liten guilty pleasure för mig och det är ”Breaking Bad”, som vissa kallat för det kanske inte helt smickrande ”disaster bop”. Men det återstår att se vad som väntar i sista semin, som har några förhållandevis uppskrivna namn i Ryan Hili och Matt Blxck.


Min topplista

 1. Stefan Galea – ”Numb”
 2. Dan – ”Baraxx”
 3. Miguel Bonello – ”Better Off Alone”
 4. Jessica Micallef – ”Tagħna Tnejn”
 5. Karin Duff – ”Breaking Bad”
 6. Michela Galea – ”Let’s Talk About Love”
 7. Moira Stafrace – ”Feather Flight”
 8. Thea Aquilina – ”Blood Stream”
 9. Cosette Baldacchino – ”Free Fall”

 

Kommentar

Här i Heat 3 hittade jag en riktigt personlig favorit i Stefan Galea med låten ”Numb” som jag tycker är både modern, catchig och med ett internationellt sound. Det finns dessutom potential att bli snäppet bättre när den framförs på en större scen, kryddat med lite bakgrunds dansare och rekvisita. Stefan är en talangfull och duktig artist som jag mycket väl skulle kunna tänka mig att se på ESC-scenen. I övrigt fanns det några till bidrag som får godkänt, där artisterna var bättre än själva låtarna i sig.


Min topplista

 1. Thea Aquilina – ”Blood Stream”
 2. Stefan Galea – ”Numb”
 3. Cosette Baldacchino – ”Free Fall”
 4. Karin Duff – ”Breaking Bad”
 5. Jessica Micallef – ”Tagħna Tnejn”
 6. Michela Galea – ”Let’s Talk About Love”
 7. Dan – ”Baraxx”
 8. Miguel Bonello – ”Better Off Alone”
 9. Moira Stafrace – ”Feather Flight”

 

Kommentar

Maltas tredje heat bedömer jag som snäppet svagare än de tidigare. Det gläder mig att inte alla låtar framförs på engelska, men tyvärr är det ingen utav dessa bidrag som får särskilt höga poäng. Det är också bara att inse, för att kunna hävda sig bland giganterna behöver scenproduktionen vara på plats för att lyfta låtarna. För mig är det mina topp fyra som har något extra utöver de andra i tävlingsfältet. Alla fyra har också småsaker som jag stör mig på, men låter dessa småsaker vara osagda.

 

 

Heat 4


 • När?
 • 17 november 2023, kl. 21.00 CET

 • Var?
 • TV-studio

 • Hur?
 • Nio bidrag framförs i en direktsändning.

 • Vem/vilka är programledare?
 • ?

 • TV-bolag/Stream:
 • TVM – Länk

Fakta om programmet

I det fjärde och sista av Maltas fyra s.k. uppvisningsprogram i MESC 2024 uppträdde de nio sista artisterna som valts ut till säsongens MESC-startfält. Detta skede live på en mindre scen i en TV-studio. Det hölls sedan en omröstning mellan juryn och tittarna, men det är först i en egen sändning veckan efter att detta heat har sänts som det avslöjas vilka bidrag som har kvalat vidare.

 

Återkommande artister (i detta heat)

Artister som vi känner igen här från tidigare maltesiska Eurovision-uttagningar är fjolårstvåan Ryan Hili och fjolårstrean Matt Blxck samt Christian Arding, Greta Tude och Miriana Conte. På upphovet hittar vi en hel del svenska låtskrivare som Sean Banan, Patrik Jean, Andreas Lindbergh, Maria Broberg, Oliver Fernström, Joy Deb och Linnea Deb.

 

Mer information

Sammanfattning »

Panelens åsikter »

 

Startfält


Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!


 • 1. Erba’ – ”Sirena”
 • Låtskrivare: Alexander Olsson, Audun Agnar Guldbrandsen, Erba’, Maria Cachia Abdilla, Tom Hugo Hermansen

 • 2. Miriana Conte – ”Venom”
 • Låtskrivare: Daniel Borg, Matthew Mercieca, Miriana Conte

 • 3. Christian Arding – ”Bellus”
 • Låtskrivare: Emil Calleja Bayliss, Gilbert Camilleri

 • 4. Lisa Gauci – ”Breathe”
 • Låtskrivare: Cyprian Cassar, Emil Calleja Bayliss, Patrik Jean, Petra Zammit

 • 5. Matt Blxck – ”Banana”
 • Låtskrivare: Douglas Carr, Maria Broberg, Matthew Caruana, Oliver Fernström, Sean Banan

 • 6. Martina Cutajar – ”Miles Away”
 • Låtskrivare: Luca Napolitano, Martina Cutajar

 • 7. Greta Tude – ”Topic (Bla Bla)”
 • Låtskrivare: Antoine Farrugia, Cyprian Cassar, Matthew Mercieca, Patrik Jean

 • 8. Ryan Hili – ”Karma”
 • Låtskrivare: Andreas Lindbergh, Joy Deb, Linnea Deb

 • 9. Kyle George – ”Arrows”
 • Låtskrivare: Andreas Lindbergh, Gerard James Borg, Sebastian Pritchard-James

 

Sammanfattning av heat 4


I det fjärde och sista heatet i Maltas uttagning MESC 2024 uppträdde de sista nio artisterna av de 36 som valts ut till startfältet med respektive tävlingsbidrag. Det hölls sedan en omröstning mellan juryn och tittarna, men det är inte känt hur bidragen har placerat sig. Detta avslöjas först i en egen sändning veckan efter detta heat.

Här nedan är de låtar som tävlade, listade i alfabetisk ordning efter artist.

 

Panelens åsikter


Min topplista

 1. Christian Arding – ”Bellus”
 2. Ryan Hili – ”Karma”
 3. Erba’ – ”Sirena”
 4. Martina Cutajar – ”Miles Away”
 5. Lisa Gauci – ”Breathe”
 6. Miriana Conte – ”Venom”
 7. Kyle George – ”Arrows”
 8. Matt Blxck – ”Banana”
 9. Greta Tude – ”Topic (Bla Bla)”

 

Kommentar

Låtmässigt var det här heatet det starkaste av de fyra, vilket kändes positivt då jag anser att det föregående heatet inte alls höll upp till någon direkt godkänd standard. Om det nu blir så att tittarna och juryn kan välja bland alla 36 bidrag oavsett vilket heat man uppträdde i är jag 100 procent övertygad om att flest finalister kommer att vara från artister i detta program. Min absoluta favorit i år är precis som ifjol Christian Arding som jag anser har startfältets bästa bidrag. Jag hoppas verkligen att han tar sig till final!


Min topplista

 1. Matt Blxck – ”Banana”
 2. Miriana Conte – ”Venom”
 3. Greta Tude – ”Topic (Bla Bla)”
 4. Kyle George – ”Arrows”
 5. Erba’ – ”Sirena”
 6. Martina Cutajar – ”Miles Away”
 7. Lisa Gauci – ”Breathe”
 8. Ryan Hili – ”Karma”
 9. Christian Arding – ”Bellus”

 

Kommentar

Denna ranking speglar mer eller mindre motsatsen till mina förväntningar bland de sista nio låtarna i MESC – både Ryan Hili och Christian Arding hade låtar jag uppskattade när de var med i fjol, men ingen av dem lyckas bygga vidare på det. Istället är det Matt Blxck – som jag annars haft svårt för under lång tid – som blir min etta, och förmodligen den artist som bjöd på den mest utflippade låten – tack så mycket för allt garv du gav mig där!

Sammantaget när man hört alla 36 låtar så är det lika uppenbart som det brukar bli med Malta varje år, kvantiteten går för kvalitén, och oftast är det många låtskrivare från Norden som är nere och letar efter artister som ska framföra deras låtar, men det är knappast några opus magni som vi får höra från t ex Debbarna eller Patrik Jean. Jag hade önskat att de som är ansvariga för urvalet av tävlande vågar bredda den musikaliska spännvidden på MESC.


Min topplista

 1. Christian Arding – ”Bellus”
 2. Erba’ – ”Sirena”
 3. Ryan Hili – ”Karma”
 4. Lisa Gauci – ”Breathe”
 5. Martina Cutajar – ”Miles Away”
 6. Matt Blxck – ”Banana”
 7. Kyle George – ”Arrows”
 8. Miriana Conte – ”Venom”
 9. Greta Tude – ”Topic (Bla Bla)”

 

Kommentar

Det fjärde och sista heatet var det överlägset bästa och mest intressanta startfältet. Min förhandsfavorit från 2023, Christian Arding levererade återigen en finstämd ballad på maltesiska och finaltvåan Ryan Hili överträffade kanske inte ”In the Silence”, men ”Karma” (med svenska upphovsmän) var även det ett klassbidrag med en riktigt duktig sångare. Jag var även positivt överraskad av tjejgruppen Erba’.

Därmed har vi fått lyssna på samtliga 36 bidrag av Malta Eurovision Song Contest 2024 och nu återstår det att se vilka 12 bidrag som tar sig vidare till final.

 


Min topplista

 1. Ryan Hili – ”Karma”
 2. Miriana Conte – ”Venom”
 3. Matt Blxck – ”Banana”
 4. Christian Arding – ”Bellus”
 5. Erba’ – ”Sirena”
 6. Martina Cutajar – ”Miles Away”
 7. Lisa Gauci – ”Breathe”
 8. Kyle George – ”Arrows”
 9. Greta Tude – ”Topic (Bla Bla)”

 

Kommentar

I Maltas fjärde heat fanns det nog en vinnare av tävlingen. Här ser man flera säkra kort och underhållande favoriter. Matt Blxck med låten ”Banana” kändes direkt som ESC-material. Lite udda, skämtsam men ändå bra. Rösten påminde också en del om leadsångaren i SunStroke Project från Moldavien. Miriana Conte med låten ”Venom” kändes stilsäker och ”fierce”. Men, mitt hjärta klappar nog för rösten Ryan Hili  som framträdde med låten ”Karma”. Tror han har en god chans att vinna hela tävlingen även om jag tycker hans tidigare bidrag var bättre.

 

 

Finalistvalet


 • När?
 • 24 november 2023, kl. 21:00 CET

 • Var?
 • TV-studio

 • Hur?
 • Alla 36 bidrag har framförts i fyra sändningar och nu skulle det avgöras vilka 12 av dessa låtar som fick en finalplats.

 • Vem/vilka är programledare?
 • ?

 • TV-bolag/Stream:
 • TVM – Länk

Fakta om programmet

Samtliga 36 bidrag hade framförts live-on-stage under fyra TV-sändningar i programmet XOV i oktober och november. I varje sändning genomfördes det också enskilda omröstningar men då bidragen haft unika startnummer mellan 1 och 36 kunde man som tittare rösta på alla bidrag i den sista omröstningen.

I sändningen medverkade alla deltagare i studion där man i slutet av programmet meddelade vilka 12 bidrag som hade röstats vidare till finalen. Inför avgörandet hade vi gjort våra egna listor över finalister vi hoppades skulle ta sig vidare till finalen.

Till skillnad från de föregående heaten var denna sändning direktsänd.

 

Mer fakta om startfältet

Sammanfattning av Heat 1 »

Sammanfattning av Heat 2 »

Sammanfattning av Heat 3 »

Sammanfattning av Heat 4 »

 

Resultatet av omröstningen


Efter fyra uppvisningsprogram hölls en sista avgörande omröstning där tv-tittarna tillsammans med juryn röstade fram 12 bidrag till finalen i MESC 2024. Vid presentationen meddelades finalisterna utan inbördes ordning. Nedan presenteras resultatet gällande vilka som gick till final respektive åkte ut.

 

Finalisterna (i alfabetisk ordning efter artist)

 

Utröstade bidrag (i alfabetisk ordning efter artist)

 

Panelens åsikter (inför programmet)

Nedan åsikter skrevs innan finalistvalet var klart. Vi valde att rangordna i alfabetisk ordning efter artist.


De 12 bidrag jag VILLE skulle bli finalister

 • Christian Arding – ”Bellus”
 • Dominic Cini – ”Bewsa”
 • Eliana Gomez Blanco – ”There’s Only Flowers”
 • Erba – ”Sirena”
 • Gail Attard – ”Wild Card”
 • Janvil – ”Man”
 • Lyndsay Pace – ”Fire Proof”
 • Maria Christina – ”Moving On”
 • Ryan Hili – ”Karma”
 • Sarah Bonnici – ”Loop”
 • Sopranique – ”Empire”
 • Stefan Galea – ”Numb”

 

Kommentar

Som helhet bland de 36 låtarna är det klart godkänt men det finns också tyvärr mycket som är ”typiskt Malta” (jämför med ”Sverige skickar alltid samma låt till Eurovision”). Det gör att jag saknar den unika låten här som skulle kunna ta Malta till en eventuell förstaplats i Malmö. Men, bortsett från det finns det bra material och jag har i alla fall hittat en tre-fyra bidrag som jag känner lite extra för. Alla på min topp 12 får betyget 3 eller mer.


De 12 bidrag jag VILLE skulle bli finalister

 • Cosette Baldacchino – ”Free Fall”
 • Greta Tude – ”Topic (Bla Bla)”
 • Janvil – ”Man”
 • Karin Duff – ”Breaking Bad”
 • Kyle George – ”Arrows”
 • Lyndsay Pace – ”Fire Proof”
 • Mark Portelli – ”Just Be”
 • Matt Blxck – ”Banana”
 • Miriana Conte – ”Venom”
 • Nathan – ”Ghost”
 • Oxygyn – ”Cloudmaker”
 • Thea Aquilina – ”Blood Stream”

 

Kommentar

Kan konstatera att det fanns 10 låtar som jag kunde känna att de borde vara med i finalen, men sen blev det svårt. Just avsaknaden av musikalisk spännvidd blir såklart ett problem, då många låtar smälter in i varandra. Men sen ska jag inte vara alltför förvånad om i princip hela min top 12 drullar ut.


De 12 bidrag jag VILLE skulle bli finalister

 • Christian Arding – ”Bellus”
 • Denise Mercieca – ”Mara”
 • Dominic Cini – ”Bewsa”
 • Erba – ”Sirena”
 • Franklin Calleja – ”Puppet”
 • Lyndsay Pace – ”Fire Proof”
 • Maria Christina – ”Moving On”
 • Nathan – ”Ghost”
 • Ryan Hili – ”Karma”
 • Sarah Bonnici – ”Loop”
 • Sopranique – ”Empire”
 • Stefan Galea – ”Numb”

 

Kommentar

Vi har fått se och höra de 36 bidragen (i ett tidigt skede) och de bidrag som tar sig vidare kommer att putsas till och få en bättre produktion och både en musikvideo och ett live on tape-framträdande med större scen, bakgrundsdansare, kör och scenografi. Tror att det blir svårt att få vidare samtliga av dessa 12 personliga favoriter, men jag hoppas att åtminstone mina storfavoriter Stefan Galea, Christian Arding, Erba och Dominic Cini finns med bland finalisterna.


De 12 bidrag jag VILLE skulle bli finalister

 • Christian Arding – ”Bellus”
 • Denise Mercieca – ”Mara”
 • Gail Attard – ”Wild Card”
 • Haley Azzopardi – ”Tell Me That It’s Over”
 • Janvil – ”Man”
 • Lyndsay Pace – ”Fire Proof”
 • Matt Blxck – ”Banana”
 • Miriana Conte – ”Venom”
 • Nathan – ”Ghost”
 • Ryan Hili – ”Karma”
 • Sopranique – ”Empire”
 • Thea Aquilina – ”Blood Stream”

 

Kommentar

Det kommer bli en mycket intressant tävling när väl framträdandet får arras och proddas och finputsas. Om mina tycken kommer att kvarstå återstår att se, men överlag kan sägas att alla i min lista hamnar på ganska lika poäng. Det är som med sprinttävlingar och det är hundradelarna som avgör. Från poäng 1-5 så hamnar alla i listan mellan 3,5-4,2! Den jag tyckt från början har mest power i sammanhanget och från liveframträdandet är dock Gail Attards ”Wild Card” – men, just nu är det ”anyone’s race”.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera