« Inför ESC Island 2023

Inför ESC Island 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Hera Björk med bidraget ”Scared of Heights” som representerade Island. Bidraget var från början allokerad att tävla i den första semifinalen den 7:e maj med startnummer 8 av 15, där låten inte fick tillräckligt med totalpoäng för att röstas vidare till finalen.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Island gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Hera Björk?

 

Sångerskan Hera Björk Þórhallsdóttir är född den 29:e mars 1972 i Reykjavik på Island. Hon har varit med i musikbranschen i alla fall sedan millennieskiftet då hon släppte sitt debutalbum Ilmur af Jólum vilket har följts upp med fler singlar och låtsläpp genom åren. Hon har också tävlat flera gånger i nationella uttagningar till Eurovision. Det första försöket gjordes i Dansk Melodi Grand Prix 2009 där hon blev tvåa med låten Someday”, men året därpå fick hon sin revansch när hon vann den isländska Söngvakeppnin med låten Je ne sais quoisom trots den franska titeln framfördes till stor del på engelska. Bidraget lyckades nå Eurovisionfinalen i Oslo det året där hon hamnade på 19:e plats.

Det skulle sedan dröja till 2019 innan hon deltog igen i Söngvakeppnin, den här gången med låten Moving On(som i originalversion hette Eitt andartak). Bidraget tog sig till final där den engelska versionen framfördes även om låten slutade näst sist i finalen. Ännu en revansch fick Hera när hon 2024 ställde upp igen i Söngvakeppnin och nu vann med låten ”Scared of Heights” som därmed gör att hon ånyo får representera Island i Eurovision – 14 år efter Oslo-äventyret.

Hennes senaste ESC-låt är gjord av Ferras Alqaisi, Ásdís María Viðarsdóttir, Jaro Omar och Michael Burek. Den isländska originalversionen heter Við förum hærramen det är den engelska versionen som ska tävla i Eurovision.

Hur valde Island till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Island sitt val genom uttagningen Söngvakeppnin 2024 som även den här gången utgjordes av tio tävlingsbidrag, vilka hade utsetts efter en nationell antagning. När startfältet var utsett delades bidragen in i två semifinaler om fem bidrag per sändning där sedan tittarna fick rösta fram två favoriter per semi till final. En jury kunde sedan lägga till ett av de utröstade bidragen som wildcard, vilket de också gjorde.

Själva finalen avgjordes i två rundor – först röstade en jury tillsammans med tittarna fram två av de fem finalisterna till en duell innan tittarna själva fick bestämma vem av de två som skulle vinna.

I semifinalerna framfördes alla bidrag på isländska, därefter fick finalisterna själva bestämma om de ville byta till sin eventuella andra språkversion. I år valde fyra av fem finalister sin engelskspråkiga version.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Hera Björk igen alltså – ett udda val för Island ändå. Landet brukar inte vara så nostalgiskt av sig, men här har de nu alltså dammat av en tidigare storstjärna. Nu är det 14 år sedan hon stod på Eurovisionscenen sist, och då var det också med en klubbrökare. Årets bidrag är väl helt okej, men jag känner kanske att Hera inte är 100% artisten för rollen. Med sina 50+ år i nacken så blir det lite svajjigt på scenen och man har mycket att fila på om man ska kunna få detta att funka i Malmö. Jag konstaterar att Island nog hade haft större chans med något av de andra bidragen i den nationella finalen, men såklart är det ändå roligt (om inte annat av nostalgiska skäl) att få se henne igen. Men i final lär vi inte få se henne.

 

Betyg (0–5):


.

HERA BJÖRK IS BACK! Ja detta skrek jag när hon vann i Islands uttagning. Men jag insåg senare att… låten håller inte Eurovision-standard. Så tyvärr är Island väldigt lågt för mig i år…

 

Betyg (0–5):


.

I den isländska uttagningsfinalen hade jag Hera Björk som etta och jag tycker fortfarande att det är en BRA låt. Problemet är att när man ställer den här låten mot både hennes tidigare låtar (både i ESC och som endast tävlade i nationella uttagningar) och övriga 36 låtar i hela ESC-startfältet så blir låten inte längre lika stark. Det som räddar det hela är att Hera Björk är en bra artist.

 

Betyg (0–5):


.

Jag är ledsen Island men det här tilltalar mig inte alls, det känns som att Hera försöker alldeles för mycket och jag tycker inte att låten är stark överhuvudtaget och det blir ganska platt rakt igenom. Det här får inte taket att lyfta för mig om man säger så.

 

Betyg (0–5):


.

Hur bra än Hera Björk är så är detta inget annat än ett mellanmjölkbidrag. Inte första låten på LPn, utan B-sidan för utfyllnad. Hera är en fantastisk artist och vem har glömt ”Je ne sais quoi”? Tyvärr är det här inte i närheten av storheten från 2010. Alla mina favoriter försvann ur delfinalerna i den nationella uttagningen, så vad Island sen skickade hade för mig liten betydelse.

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
18,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Island 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Island kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Island kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Islands chanser att kvala in till finalen


  • Adrian: 

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica: 

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…NEJ, majoriteten i panelen säger att Island inte går till final i år. Dock är det en av oss som tror att det (eventuellt) finns en chans att de ändå kvalar vidare. Vi får helt enkelt vänta och se till i maj månad vem som får rätt.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera