« Inför ESC Tyskland 2023

Inför ESC Tyskland 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Isaak med bidraget ”Always on the Run” som representerade ”Big Five”-landet Tyskland. Det innebar att bidraget var direktkvalificerad till finalen där låten tilldelades startnummer 3 av 26. Artisten medverkade även som gäst i den första semifinalen som sändes den 7:e maj.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Tyskland gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Isaak?

 

Isaak Guderian är född den 31:a januari 1995 i Minden i Tyskland. Hans föräldrar är från Tyskland respektive Island. Musikkarriären startade med att han var gatumusikant och sedan spelade i ett band, men det var i och med sin medverkan i tyska X Factor 2011 som han blev känd för publiken. Under 2020-talet har han genom sitt eget bolag gett ut musik, däribland singlarna Too Late”, ”One Life”, ”Impact” och Water to the Seed” men även i samarbete med andra artister som exempelvis låten Baby Stepssom gjordes med artisten David Puentez.

2024 sökte han sig till den tyska Eurovision-uttagningen och kom med i finalstartfältet med sitt tävlingsbidrag ”Always on the Run” (som han gjort tillsammans med Kevin Lehr, Leo Jupiter och Greg Taro). I finalen fick bidraget högst poäng från både jurygrupperna och tv-tittarna och vann därför finalen, vilket är anledningen att det är Isaak som kommer att representera Tyskland i årets Eurovision.

Hur valde Tyskland till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Tyskland sitt val genom uttagningen Das Deutsche Finale 2024.

Det tyska TV-bolaget ARD valde att fortsätta samarbetet med kanalen NDR att välja artist och bidrag genom en final. Från en öppen antagning valde en urvalsjury ut åtta finalister och sedan tillsattes en nionde finalist som wildcard från den separata uttagningen Ich will zum ESC! som leddes av ESC-vinnaren Conchita och låtskrivaren Rea Garvey.

Under finalkvällen i Das Deutsche Finale 2024 framfördes de nio bidragen varpå åtta jurygrupper, som representerade tävlingsländer i årets Eurovision, delade ut poäng. Deras totalpoäng slogs sedan samman till en totalranking vars poäng adderades med tittarnas rangordning.

Bidraget med högst totalpoäng vann finalen, i det här fallet var maxtotalen 24 poäng varav 12 poäng från juryerna och 12 poäng från TV-tittarna.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är en av de absolut bästa sångarna i årets Eurovision. Isaak är klockren, med en fantastisk scennärvaro och rejält tryck i rösten. Jag är verkligen nöjd med att han blev utvald till årets tyske representant. Samtidigt är låten lite bortkommen, det är bara att erkänna. Den saknar sting, och blir istället lite ointressant i virrvarret av låter i årets tävling. Det luktar väldigt mycket som Storbritanniens bidrag 2018-2021, och det gick ju väldigt dåligt i slutändan. Jag är därför inte alls främmande för att se denna på sistaplatsen i årets finalresultat – även fastän jag absolut inte tycker att den förtjänar det. Isaak är duktig och jag önskar honom lycka till – men det här bidraget kommer inte att ge hans karriär någon större skjuts.

 

Betyg (0–5):


.

Jag är glad att Tyskland inte ger upp efter det väldigt negativa spår landet har haft i det här sammanhanget i många år nu. Låten de har valt ut i år tycker jag är ganska bra, så här ”mitt-på-tre”-bidrag och Isaak framför den på ett bra sätt. Däremot tror jag att när det väl ska till röstning så kommer det nog bli en placering längre ned på resultattavlan. Det behöver inte innebära en sistaplats men kanske inte högre än runt plats 20. Om nu inte juryn eller tittarna skulle rösta mycket på låten såklart.

 

Betyg (0–5):


.

Näe, detta är definitivt inte Lenny Kravitz, kan jag konstatera. Jag fortsätter förundras över Tysklands vattentrampningar varje år. I fjol var det förvisso inte särskilt välförtjänt, men det märks att det satt sina spår. Nu försöker man snegla på andra sidan Atlanten och köra på modern country… kanske hade det funkat om det inte vore för att 1. Isaak är ett karismavakuum, och 2. Låtens mjölkande av ”Run run run ey”. Man kunde lika gärna ha sjungit C-Joe’s ”Ahumma” just där och det hade passat lika bra.

En annan aspekt som också motiverar mitt betyg var någonting en av mina bästa vänner utanför ESC-Panelen påpekade som störningsmoment: textens story rör sig inte framåt utan står stilla – Isaak sjunger om sina plågor men inget mer händer. Varken att han går vidare eller sjunker djupare. Detta påverkar som sagt inte mitt betyg, tvärtom blir det snarare en till aspekt som gör den 1,5:a jag redan tänkt sätta kännas mer befogad.

 

Betyg (0–5):


.

Tyskland skickar återigen ett bidrag som är ungefär lika intressant som ett glas mellanmjölk. Trots låtens stabilitet är den väldigt repetitiv och hyfsat intetsägande. Jag skulle inte bli förvånad om landet i vanlig ordning slutar någonstans i botten utav resultatlistan.

 

Betyg (0–5):


.

Om bara scenproduktionen och artisten stylas för ett bra framträdande har vi ett riktigt bra bidrag från Tyskland. Hamnar lite inom horden av godkända bidrag, men som behöver det lilla extra för att stå ut och då räcker inte bara en bra röst och en bra låt. Detta var ett av mina toppbidrag i den nationella uttagningen så jag hoppas innerligt att det kommer gå bättre än vad det gjort ett tag för Tyskland nu.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
26 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Tyskland 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Tyskland kommer att uppnå 2024. I och med att det här är ett så kallad ”Big Five”-land som är direktkvalificerad till finalen gissar vi bara mellan vilka placeringar vi tror bidraget hamnar i finalen (se förklaringarna).

Vi ska också säga att våra gissningar är endast preliminära och kan komma att justeras när det väl är dags att göra de slutgiltiga tippningarna inför finalsändningen den 11:e maj. Gissningarna behöver ej heller överensstämma med vad man själv helst vill eller hoppas mest på att det ska bli för resultat.

Förklaringar


= troligt topp 10-bidrag


= förmodligen en mittenplacering


= hamnar under plats 20

 

Så här gissar vi om Tysklands slutplacering i finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således att bidraget hamnar…

…I BOTTEN! Även om vi har varit lite splittrade kring ”Big Five” och Sveriges resultat i år är vi hyfsat eniga om att Tyskland förmodligen inte heller i år kommer att placera sig så bra som man gärna hade önskat. Sedan om det blir en sistaplats eller inte för Tyskland låter vi än så länge vara osagt men de flesta i den här panelen tror att det inte blir en placering högre än 20:e plats.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera