Avslutad

TV-bolaget ARD/NDR utsåg Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 genom uttagningen Eurovision Song Contest – Das Deutsche Finale 2024. Under uttagningen följde och tyckte vi till om tävlingsbidragen samt informerade om de olika händelserna. All fakta inklusive åsikter finns längre ned i denna artikel.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

16 februari 2024: Finalen

Inför finalen »

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »

 


 


För tredje året i rad utsåg det tyska TV-bolaget ARD Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest genom en nationell final. Startfältet bestod av nio finalister varav åtta valdes ut från en nationell antagning bland 693 ansökningar (varav 572 låtar). Efter det att en internationell urvalsjury gjort det första urvalet höll ARD en audition och utsåg åtta finalister.

Den nionde finalisten valdes ut från en egen uttagning kallad Ich will zum ESC! som leddes av Rea Garvey och ESC-vinnaren Conchita Wurst. Efter en auditionrunda fick några av de utvalda skriva olika tävlingsbidrag innan en kvartett soloartister valdes ut till finalister (även om endast tre av dem kom till start sean en av de tre artisterna hoppade av sin medverkan till följd av sjukdom). Den 8:e februari korades sångaren Floryan med bidraget ”Scars” till att bli finalens wildcard.

 

Så avgjordes finalen

Själva finalen avgjordes genom att åtta internationella jurygrupper, representerade av lika många Eurovision-deltagande länder, fick dela ut poängerna (från högst till lägst) 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng till bidragen. Deras totalsummor slogs ihop och bildade juryns slutresultat. De totala poängerna omvandlades sedan till en ny poängskala där den låt som hade högst totalpoäng fick juryns gemensamma 12-poängare, tvåan fick den gemensamma 10-poängaren osv. nedåt 8, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Därefter lade man samman tittarnas poäng som också var (från högst till lägst) 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng, och genom att addera poängerna fick man fram en vinnarlåt.

Finalen avgjordes från en TV-studio i Berlin fredagen den 16:e februari 2024 med TV-personligheten Barbara Schöneberger som progamledare. Finalen hade den här gången fått ett nytt namn, från den tidigare Unser song für… till Eurovision Song Contest – Das Deutsche Finale 2024. 

 

Återkommande artister och låtskrivare

Bland de tävlande artisterna fanns sångaren Max Mutzke, som tävlade för Tyskland i Eurovision 2004 med Can’t Wait Until Tonight. Han gjorde således comeback i sammanhanget efter 20 år. En annan artist som inte vunnit förut men gjorde ett nytt försök den här gången var Ryk som tävlade i uttagningen 2018 med låten You and I.

Det fanns också med en artist i startfältet som är barn till en tidigare tysk Eurovision-representant, i det här fallet gällde det sångerskan Marie Reim vars mamma Michelle (eller Tanja Gisela Hewer som hon egentligen heter) tävlade för Tyskland i Eurovision 2001 med låten Wer Liebe lebt. Både Max och Michelle hamnade på åttonde plats i sina respektive ESC-år.

Vi kan även nämna att den svenska låtskrivaren Lukas Hällgren hade fått med ett tävlingsbidrag och samma gällde även den norska sångerskan Elsa Søllesvik (Elsie Bay).

 

Resultat

I finalen den 16:e februari röstades Isaak med bidraget Always on the Run fram till att bli Tysklands representant i Eurovision 2024.

 

Finalen
 • När?
 • 16:e februari 2024, kl. 22:20 CET

 • Var?
 • Berlin

 • Hur?
 • Delad jury- och tittarröstning avgör resultatet

 • Vem/vilka är programledare?
 • Barbara Schöneberger

 • TV-bolag/Stream:
 • Das Erste – Se programmet LIVE »
 • Eurovision.de – Se programmet LIVE »

Fakta om programmet

Tyskland utsåg sin representant till Eurovision Song Contest 2024 genom en nationell final som hade nio tävlande varav åtta som hade valts ut från en nationell antagning och en finalist som utsågs från uttagningen Ich will zum ESC!

Resultatet i finalen avgjordes med hjälp av både jury- och tittarröstning. Jurygrupperna kommer att vara åtta till antalet som representerar varsitt tävlingsland i årets Eurovision-startfält.

 

Mer information

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »

 

 

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!
 • Länkarna går till officiella studioversioner/musikvideos.

 • 1. NinetyNine – Love on a Budget
 • Låtskrivare: Daniel Leon Schmidt, Henrik Menzel, Mirko Michalzik

 • 2. Leona – Undream You
 • Låtskrivare: Elsa Søllesvik, Leona, Maria Christensen, Simon Davis

 • 3. Isaak – Always on the Run
 • Låtskrivare: Greg Taro, Isaak Guderian, Kevin Lehr, Leo Salminen

 • 4. Galant – Katze
 • Låtskrivare: Mona Meiller, Paul-Aaron Wolf

 • 5. Floryan – Scars” 
 • Låtskrivare: Florian Rößler, Leif Bent, Rea Garvey

 • 6. Bodine Monet – Tears like Rain
 • Låtskrivare: Ashley Hicklin, Lukas Hällgren, Pele Loriano, Roxane Ischi

 • 7. Ryk – Oh Boy
 • Låtskrivare: Rick Jurthe

 • 8. Marie Reim – Naiv
 • Låtskrivare: Tim Peters

 • 9. Max Mutzke – Forever Strong
 • Låtskrivare: Justin Balk, Max Mutzke, Sebastian Schubert, Simon Oslender

 

 

Panelens åsikter (inför finalen)


Min topplista

 1. Isaak – ”Always on the Run”
 2. NinetyNine – ”Love on a Budget”
 3. Bodine Monet – ”Tears like Rain”
 4. Ryk – ”Oh Boy”
 5. Marie Reim – ”Naiv”

 

Kommentar

Överlag ett rätt starkt men också ganska homogent startfält i Tyskland i år. Jag skulle säga att 3-4 av de här låtarna låter likadant. Det gör det självklart lite svårt att välja ut någon favorit, men jag ser iallafall tydligt 3 låtar som jag tycker sticker ut lite. Sen kanske jag ska vara ärlig och säga att de inte känns 100% uppdaterade, utan kan eventuellt få lite svårt med relevansen i årets ESC. Men Isaak känner jag iallafall gör ett bra försök med en rätt mäktig låt – sen är frågan om han har utstrålningen på scenen? Jag är tveksam, men förhoppningsfull. NinetyNine och Bodine Monet är annars mina favoriter med lite småsköna och annorlunda bidrag som absolut skulle kunna sticka ut, men som kanske saknar lite attityd. Även här blir det rätt avgörande om de kan sticka ut på scenen. Blir som sagt spännande att se om den tyska publiken faller för några av dessa!


Min topplista

 1. Leona – ”Undream You”
 2. Ryk – ”Oh Boy”
 3. Marie Reim – ”Naiv”
 4. Max Mutzke – ”Forever Strong”
 5. Bodine Monet – ”Tears like Rain”

 

Kommentar

Tyskland bjuder på en stark final i år och med bara seriösa bidr…nej just det, av någon anledning har man med ett slags humorbidrag också. Varför då kan man undra. Strunt samma, Tyskland har ju som bekant sedan 2020-talet inleddes bara lyckats samla ihop 27 (!) poäng i Eurovision, inräknat både jury och tittare. Det är väldigt lite jämfört med övriga kollegorna i ”Big Five” som alla åtminstone en gång har fått någon succé och jag skulle så unna Tyskland att för i alla fall ett år lyckas. Därför hoppas jag att de nu röstar fram rätt låt till Malmö, en låt som funkar både i radio OCH på scenen där numret inte glöms bort mellan både ditt och datt.


Min topplista

 1. Marie Reim – ”Naiv”
 2. Bodine Monet – ”Tears like Rain”
 3. Max Mutzke – ”Forever Strong”
 4. Isaak – ”Always on the Run”
 5. Ryk – ”Oh Boy”

 

Kommentar

Tycker detta startfältet i år för Tyskland är starkare än föregående år, kanske för att jag inte är ett fan av deras rockiga bidrag de brukar skicka. I år har de en blandad kompott och jag tycker Marie Reim med ”Naiv” är en härlig schlagerdänga som man vill sätta på dansskorna till. Tätt följt bakom Marie hittar vi Bodine Monet som också levererar ett starkt bidrag med ”Tears like Rain”.


Min topplista

 1. Bodine Monet – ”Tears like Rain”
 2. Isaak – ”Always on the Run”
 3. Marie Reim – ”Naiv”
 4. Floryan – ”Scars” 
 5. Ryk – ”Oh Boy”

 

Kommentar

I år ska väl ändå inte Tyskland komma sist! Mycket bra att välja på, även en härlig äkta tysk schlager som kanske blir lite tjatig men är ändå underbar. Bodine som kör lite countrystuk är för mig en vinnare. Nästan alla artister har utmärkta röster. Speciellt Leona men hennes låt är tyvärr så tråkig så poängen går enbart till hennes röst. Sist men inte minst måste jag nämna katt-låten. Av alla bidrag i nationella tävlingar jag hört hittills så är detta min första noll-poängare.


Min topplista

 1. Max Mutzke – ”Forever Strong”
 2. Leona – ”Undream You”
 3. Floryan – ”Scars” 
 4. Marie Reim – ”Naiv”
 5. Ryk – ”Oh Boy”

 

Kommentar

Ja, vad ska man säga… förra året försökte Tyskland med att bredda sitt startfält och skickade en bra rocklåt som absolut inte förtjänade sistaplatsen. Även om Lord of the Lost lyckades skaka av sig nederlaget och fortfarande turnerar framför stor publik, så kan samma sak inte sägas om NDR. Skrämda av en andra raka sistaplats har man snärjt in sig i den medelmåttiga fåran, och att bara uppfattas som lagom är inget man vinner poäng på. Den enda som verkligen fångade mitt intresse är Max Mutzke, välkommen tillbaka. Hans låt från 2004 klarade sig hyfsat i ESC, men den blev en enorm hit i Tyskland, där den blev listetta på singellistan, första gången sen 1982, och albumet som följde efter blev en stor succé (listetta även den), och även om Max dragit sig bort från mainstream och rört sig mer mot jazz, säljer hans skivor fortfarande i försvarliga mängder och han har även fått flera priser och utmärkelser. Det känns spontant som att han är den ena av kandidaterna, den andra verkar vara Ryk, som många fans verkar hypa upp.


Min topplista

 1. Bodine Monet – ”Tears like Rain”
 2. Marie Reim – ”Naiv”
 3. Isaak – ”Always on the Run”
 4. Max Mutzke – ”Forever Strong”
 5. Leona – ”Undream You”

 

Kommentar

En av de starkaste startfälten på bra länge. För mig personligen står det mellan min etta och tvåa som jag vill se som vinnare. Jag hoppas att Tyskland rycker upp sig i år och skickar något som kan placera sig högre än de senaste åren, där man varit decimerat i botten av ESC-finalerna. Bodine Monet är från Nederländerna men vill alltså försöka representera Tyskland i ESC 2024 via den tyska nationella finalen. Marie Reim är förövrigt dotter till Michelle som representerade Tyskland i ESC 2001 med låten ”Wer liebe lebt”. Hon har väldigt liknande typ av sångröst som sin mor.


Min topplista

 1. Isaak – ”Always on the Run”
 2. Ryk – ”Oh Boy”
 3. Bodine Monet – ”Tears like Rain”
 4. NinetyNine – ”Love on a Budget”
 5. Marie Reim – ”Naiv”

 

Kommentar

Tyskland kommer i år med några riktigt bra låtar och som jag garanterat kommer lyssna mer på. Men innan jag nämner något om toppen tänker jag nämna låten ”Katze”. Alltså, vad i hela friden! Varför gör man en låt som den här, tävlar med den för att kunna representera Tyskland i världens största sångtävling med utfyllnadsskräp? Ja min nolla har nog aldrig lyst så klar och låten lär säkert få många åhörare bara för det.

För att gå från femteplatsen börjar vi med härlig tysk schlager. Samtidigt som låten doftar av en modern tappning känner man lagringen av det glada 90-talet hos Marie Reim med låten ”Naiv”. NinetyNine  ”Love on a Budget” är en skön bit, får mig att tänka på Nickenyfikenfilmen från 2006 och soundtrack-låten ”Upside down” och framfört med vibbar från goa 80-talsband. Bodine Monet framför ”Tears like Rain”. Lite Anna Bergendahl-stuk, men Bodine har en djupare röst. Känns modern i både sångstil och produktion. Ryk framför vad som känns som en mycket ESC-ig ”Oh Boy”. En ballad som är pampig och ändå lugn. En riktig rökare på något vis och skulle kunna funka stort i ESC, men kan likagärna falla platt om inte scenproduktionen hänger ihop med låt och person. Sen kommer vi till min etta Isaak och ”Always on the Run”.  Jag fastnade redan vid första strofen i denna låt. Känns som att sångaren och låten har lite ”ompf” i det här bidraget. Modernt, bra, stark sångare. Lite 80-talets stora låtar i nutida skrud. 

 

 

Resultat


Det blir sångaren Isaak med bidraget ”Always on the Run” som kommer att representera Tyskland i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Das Deutsche Finale 2024 som sändes den 16:e februari 2024.

 

Så var finalen

Inför finalen hade startfältet utsetts genom två olika kvoter. Från början hölls en antagning där artister och låtskrivare kunde skicka in låtar från vilken en urvalsjury utsåg åtta tävlingsbidrag. Därefter hölls en wildcardtävling där 15 artister valdes ut genom en audition där de fick skriva låtar till Eurovision. Inför en avgörande wildcardfinal valdes fyra av de tävlande ut (varav tre uppträdde i den finalen då den fjärde finalisten fick ställa in sin medverkan p.g.a. sjukdom) där tittarna röstade fram en av dem till att bli wildcard.

I den riktiga uttagningsfinalen, som hölls en vecka efter wildcardfinalen, uppträdde de nio finalisterna varpå tittarna tillsammans med åtta internationella jurygrupper röstade fram vinnarlåten. Varje jurygrupp representerade ett land i årets ESC-startfält, i det här fallet var det Spanien, Litauen, Schweiz, Österrike, Storbritannien, Sverige, Kroatien och Island.

Omröstningen gick till som så varje jurygrupp delade ut poängerna (från högst till lägst) 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. När alla jurygrupper hade sagt sitt omvandlades juryns gemensamma totaltabell till en enskild juryrangordning, där vinnaren fick jurys totala 12-poängare, tvåan fick 10-poängaren, trean 8-poängaren osv. nedåt 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Därefter delades tittarnas skala ut som också var en uppsättning av 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Bägge rangordnar adderades och bidraget med högst totalpoäng vann finalen. Som mest kunde ett bidrag få 24 poäng (dubbla tolvpoängare) och som minst 2 poäng (bägges 1-poängare). Bidrag som fick samma totalsumma rangordnades efter tittarnas röstning.

Förutom tävlingsbidragen gästades finalen av en panel som pratade om låtarna och förra årets representant Lord of the Lost. Alla artister i startfältet gjorde också ett gemensamt medley med ABBA-låtar innan tittarnas poäng presenterades.

 

Jury vs tittarna

Efter att de åtta jurygrupperna hade röstat ledde Isaak följt av Max Mutzke och Bodine Monet, de två sistnämnda hade lika många totalpoäng men Max Mutzke ansågs efter juryernas poängutdelning vara tvåa. Därefter lades tittarnas rangordning till juryernas som också hade Isaak som sin vinnare med Max Mutzke som tvåa medan deras trea var Ryk. När alla poäng var utdelade räckte det för Isaak att ta hem vinsten och därmed få representera Tyskland i Eurovision 2024.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma): 

Tycker du att Tyskland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Ska Tyskland lyckas nå högre än plats 25 i år? Kanske, det är svårt att sia om. Ifjol trodde jag att rockmusiken skulle rädda dem från bottenplacering och så slutade Tyskland återigen sist. Man känner alltid att det finns förhoppningar om Tyskland och i år kanske det gör det. Eller inte. Jättesvårbedömt läge. Men om jag säger så här då, mittenplacering skulle det i alla fall kunna bli.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag tycker inte det var rätt låt som vann då det fanns betydligt bättre låtar och scenframträdanden som stack ut, det här känns som medioker radiopop och jag är tveksam om den kommer ha någon chans att lyckas placera sig högt, det blir nog ett upprepande för Tyskland igen med en bottenplacering i finalen. Men han har definitivt en stark röst men det kommer inte räcka tyvärr.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Tyskland verkar i år ha försökt gå med samma taktik som man gjorde på 50-talet, kolla på vad som dominerar i USA. Och vad är det denna gång? Pop-country/Americana! Alltså jag ställer mig fortsatt tveksam till om detta var rätt val, men om juryresultaten var något att gå på så var det så att poängen flög åt de flesta möjliga håll – det fanns ingen tydlig favorit. Det kanske inte bådar så bra för dem i år heller… om inte ESC-startfältet så småningom lämnar låten ensam i sin genre.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Det var ett oväntat val faktiskt. Förhandsfavoriterna Ryk och Bodine Monet var aldrig nära att hota Isaak som vann både internationella juryns och tittarnas förtroende. Resultatet tyder på att tyskarna gjorde helt rätt val, men jag ställer mig tveksam om detta håller för att få Tyskland att undvika ytterligare en bottenplacering i ESC-finalen. Låten känns alldeles för generisk och alldaglig och sticker inte ut, men han har en stark röst med tryck och framför detta bidrag med grym inlevelse. En perfekt låt på jogging-turen 🙂

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera