« Inför ESC Finland 2023

Inför ESC Finland 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Windows95Man med bidraget ”No Rules!” som representerade Finland. Bidraget var från början allokerad att tävla i den första semifinalen den 7:e maj med startnummer 10 av 15, där tittarna sedan valde att rösta vidare bidraget till finalen. Väl i finalen tilldelades bidraget startnummer 17 av 26.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Finland gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Windows95Man?

 

Teemu Keisteri är personen bakom artistnamnet Windows95Man. Han är född den 22:a augusti 1985 i Esbo i Finland och har sysslat med allt från fotografi till dans och att vara DJ. Inspirationen sägs komma från 1990-talet då operativsystemet Windows95 var aktuellt. Det kan också ses i andra framträdanden han har gjort, utöver det han ska göra i årets Eurovision, då han bär en keps och tröja med det operativsystemet som tryck.

Tillsammans med sångaren Henri Piispanen (som dock inte krediteras som co-artist i framträdandet) ställde de upp i Finlands UMK-uttagning till Eurovision 2024 med låten ”No Rules!”. Låten har de gjort tillsammans med låtskrivaren Jussi Roine.

Det blev en något udda situation i omröstningen när de internationella jurygrupperna satte låten sist samtidigt som tittarna hade den låten som sin vinnare. När tittarpoäng efter tittarpoäng adderades på de övriga låtarna var det ingen av de andra finalisterna som gick om och därför är det denna duo som nu ska få representera Finland i ESC 2024.

PS: I den senaste uppladdade versionen av låten har loggorna på Windows95Mans keps och tröja blivit blurrade. EBU har i skrivande stund inte bekräftat om Windows95Man kommer att kunna bära de kläderna under semifinalen (och eventuellt i finalen) i Malmö eller om det är tänkt att bli ett klädbyte utan loggor. I vart fall behöver Teemu inte byta tillfälligt artistnamn.

Hur valde Finland till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Finland sitt val genom uttagningen UMK 2024.

Upplägget för årets UMK var snarlikt året innan där en öppen antagning utsåg sju finalister till startfältet. Därefter fick tittarna tillsammans med sju internationella jurygrupper rösta fram en vinnarlåt i startfältet. Nytt för året var att uttagningen flyttade från TV-studio till en arena, i det här fallet Nokia Arena i Tammerfors.

Här ska inflikas att i UMK hade jurygrupperna bara 25 procent makt medan tittarna stod för resterande 75 procent. Så har varit brukligt de senaste upplagorna och så var det även i år.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

No Rules! Ja så heter årets bidrag från Finland. Och den framförs av Windows95man. Helt galet artistnamn och nummer som kommer framföras. Vad tycker jag? Genialiskt! Jag tror detta kan gå hem.

 

Betyg (0–5):


.

Om Käärijä hade vunnit Eurovision förra året hade jag haft mer förståelse för att Finland i år skickar en rolig partylåt till tävlingen som ett hemmaplansbidrag. För att bjuda tittarna och juryn på ett roligt framträdande. Men det blev ju ingen finsk vinst förra året och när landet nu istället tvingas kvala känns det istället mer som att det här inte alls kommer att funka. Jag tror inte det hjälper med hur mycket eurodisco och parodiska inslag som det med byxor som försvinner och sedan kommer fram med pyro från taket eller att springa runt med t-shirt och keps med Windows95-logga på. Jämför man med Käärijäs ”Cha Cha Cha” ifjol blir detta mer rörigt.

Däremot tror jag att Finland klarar sig vidare till finalen men där skulle jag inte bli ett dugg förvånad om slutplaceringen i finalen blir…näst sist (som det har blivit för alla tidigare andraplacerade länder året efter de blivit tvåa under det här decenniet).

 

Betyg (0–5):


.

Vissa länder drabbades i år av en våg av 90-talsnostalgi och nygammal fascination för Eurodance. Österrike som vi kommer tillbaks till senare. Norge som hade flera sådana låtar i sin uttagning. Men av alla dessa låtar tycker jag Finland lyckades bäst med att spela på detta retro-kort. Mycket för att Windows95man (härligt namn för övrigt!) levererar detta med en så pass tydlig glimt i ögat. Jag sitter och diggar med det fånigaste leendet på läpparna och ropar med i titeln. Detta är inte på något sätt en Käärijä-ripoff som jag sett många belackare velat få det till, utan bara en klämkäck Eurodancepastisch som jag tycker är underhållande på riktigt. Och då gör det ingenting att Herr Windows 95 låter som Günther!

Betyg (0–5):


.

Jag är positivt överraskad att Windows95man vann Finlands uttagning, jag hade helt räknat ut låten på förhand. No Rules! är helt klart en mycket värdig uppföljare till Cha Cha Cha. Även om man kan dra paralleller till fjolårets bidrag så tycker jag definitivt att grabbarna gör sin egna grej av det hela. Kommer Finland att vinna i år? Vem vet, jag trodde ju inte ens att låten skulle vinna UMK. Men finns det någon form av rättvisa efter 2023 års Eurovision så åker vi till Helsingfors 2025.

 

Betyg (0–5):


.

Fjolårstvåan Finland kommer stärkta till årets tävling med en medryckande eurodance-partyrökare i sann 90-tals-anda som motsätter sig onödigt restriktiva regler. Det är lite Käärijä-spin off över denna låten. Frågan är bara om dessa två grabbar lyckas göra lika bra ifrån sig resultat-mässigt. Det brukar ju sällan vara ett smart drag att skicka något som gick bra det förgående året, men detta är verkligen en tittarfavorit och jag tycker den är medryckande och härlig.

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
30,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Finland 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Finland kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Finland kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Finlands chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…JA, en majoritet av oss i panelen tror att Finland går till final – men långt ifrån alla säger att det blir så med 100 procents säkerhet. Till skillnad från förra året när Finland var en av länderna som det snackades om att vinna hela tävlingen finns det i alla fall lite mer tveksamhet till den saken i år. Panelen tror i alla fall att det blir finalavancemang men kanske inte i toppstriden.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera