Avslutad

TV-bolaget Yle utsåg Finlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 genom uttagningen UMK 2024 . Under uttagningen följde och tyckte vi till om tävlingsbidragen samt informerade om de olika händelserna. All fakta inklusive åsikter finns längre ned i denna artikel.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

10 februari 2024: Finalen

Inför finalen »

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Dagen efter Eurovision-finalen 2023 gick TV-bolaget Yle ut med information om att de skulle tävla i Eurovision 2024 och att artist och låt än en gång skulle väljas ut från UMK (Uuden Musiikin Kilpailu – tävlingen för ny musik). Under slutet av samma sommar anordnades en öppen antagning från vilken en urvalsjury fick välja ut sju bidrag till en final. Totalt hade juryn 419 låtar att välja bland. Startfältet meddelades i sin helhet i januari 2024.

 

Final i arena

För första gången på flera år ägde den finländska ESC-uttagningen rum i en arena istället för en TV-studio. I det här fallet var det Nokia Arena i Tammerfors den 10:e februari 2024. Programledare för finalen var trion Pilvi Hämäläinen, Benjamin Peltonen och Viivi Pumpanen. Benjamin tävlade så sent som i fjolårets UMK med bidraget ”Hoita mut”.

Resultatet avgjordes av delad jury- och tittarröstning, där jurygrupperna hade 25 procent av makten och tv-tittarna 75 procent av makten.

Finalen gästades av förra årets finländska ESC-representant Käärijä som framförde en låt tillsammans med Erika Vikman. Dessutom uppträdde programledaren Benjamin och gruppen Kuumaa (som hade tävlat året innan).

 

Resultat

När alla poäng hade delats ut var det Windows95Man ft. Henri Piispanen med bidraget ”No Rules!” som hade röstats fram till att bli Finlands representant i Eurovision 2024.

 

 

Finalen

Fakta om programmet

Efter förra årets stora succé med Käärijäs andraplats i ESC-finalen var intresset mycket stort i Finland för att hitta nästa artist och låt. Finalen hölls för första gången på länge i en större arena och vid sensommarens antagning ökade intresset för att delta.

Från antagningen utsågs sju bidrag till startfältet och under finalkvällen kom jury- och tittarröstning att kora vinnaren. Som vanligt hade tittarna mest makt i resultatet – hela 75 procent.

Gästartister i finalen var dels förra årets finländska ESC-representant Käärijä som framförde en låt tillsammans med Erika Vikman, dels uppträddee programledaren Benjamin och gruppen Kuumaa (som tävlade året innan).

 

Mer information

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!
 • Länkarna går till respektive bidrags officiella musikvideo som släpptes i samband med bidragspresentationerna i januari.

1. Sini Sabotage – Kuori mua
Låtskrivare: Sini Sabotage, Vilma Virintie, Sonny Kylä-Liuhala, Aleksanteri Hulkko, Veikka Ercola


2. Cyan Kicks – Dancing With Demons
Låtskrivare: Nilla Perkkiö, Susanna Alexandra, Sara Ryan, Elize Ryd


3. Jesse Markin – Glow
Låtskrivare: Jesse Markin, Totte Rautiainen


4. Mikael Gabriel & Nublu – Vox populi
Låtskrivare: Mikael Gabriel, Markkus Pulk, Ani, Omar Aberkane, Elias Hjelm, Heviteemu


5. Sara Siipola – Paskana
Låtskrivare: Sara Siipola, Mikko Koivunen, Emmi Hakala, Kaisa Korhonen


6. Sexmane – Mania
Låtskrivare: Sexmane, Santeri Kauppinen, Daniel Okas, Jussi Karvinen


7. Windows95man (ft. Henri Piispanen) – No Rules!
Låtskrivare: Teemu Keisteri, Jussi Roine

 

Panelens åsikter (inför finalen)


Min topplista

 1. Cyan Kicks – ”Dancing With Demons”
 2. Jesse Markin – ”Glow”
 3. Sexmane – ”Mania”
 4. Sini Sabotage – ”Kuori mua”
 5. Windows95man (ft. Henri Piispanen) – ”No Rules!”
 6. Mikael Gabriel & Nublu – ”Vox populi”
 7. Sara Siipola – ”Paskana”

 

Kommentar

Finland verkar ha gått in i någon typ av post-Käärijä-depression, då fjolårets artistpersona verkar ha smygit sig lite här och var även i årets tävling. I ärlighetens namn gillade ju jag inte Käärijä och således gillar jag egentligen inte årets finska uttagning heller. Jag tycker att det saknas spets här – snarare verkar man lägga krutet på bleka män med ölmagar och dålig 90-talsnostalgi. Det enda som jag kanske kan tycka är relativt bra är ”Dancing With Demons” som är en riktig metallåt – d.v.s. den kompromissar inte, vilket är väldigt skönt. Däremot tycker inte jag att Cyan Kicks borde framföra den, det känns som fel artist. Det blir ett lite för tunt framförande – men detta kan ju såklart ändras när det framförs live. Dock är detta bidrag det enda som jag köper in mig på, i övrigt är starfältet, mina öron, rätt barnsligt.


Min topplista

 1. Cyan Kicks – ”Dancing With Demons”
 2. Sara Siipola – ”Paskana”
 3. Sexmane – ”Mania”
 4. Windows95man (ft. Henri Piispanen) – ”No Rules!”
 5. Sini Sabotage – ”Kuori mua”
 6. Jesse Markin – ”Glow”
 7. Mikael Gabriel & Nublu – ”Vox populi”

 

Kommentar

Överlag är jag besviken på Finland i år. Jag vet inte om det har blivit som det blev för Melodifestivalen 2013 efter att Loreen vunnit med ”Euphoria”, dvs. att det var en så pass bra vinnarlåt att det är svårt att komma upp i den nivån. Lite samma sak känner jag när jag nu sett de sju musikvideorna för UMK-bidragen i Finland. Även om det är helt okej låtar och snyggt producerade musikvideos så hjälper det inte helt, för det känns mer som att man måste tänka mer utanför boxen som Käärijä gjorde förra året. Han klev in med något vi aldrig sett i nummer- och låtväg förut men det känner jag inte med någon av årets bidrag. Kanske blir det bättre när det är dags för liveshow, eller snarare hoppas jag att det blir bättre då.

Det är faktiskt också svårt att tippa vilken låt som kommer att vinna den här finalen, det känns som att det kan bli vem som helst.


Min topplista

 1. Sara Siipola – ”Paskana”
 2. Mikael Gabriel & Nublu – ”Vox populi”
 3. Cyan Kicks – ”Dancing With Demons”
 4. Windows95man (ft. Henri Piispanen) – ”No Rules!”
 5. Sini Sabotage – ”Kuori mua”
 6. Jesse Markin – ”Glow”
 7. Sexmane – ”Mania”

 

Kommentar

Överlag tycker jag att Finland levererar bra, de har en fin produktion och har även gjort musikvideor till varje bidrag vilket är ett stort plus. Alla låtar i min topp 5 tycker jag ändå levererar, men Finland har en solklar etta för mig och det är Sara Siipola med ”Paskana”, en kraftig powerballad med en superkvinna. Jag blir verkligen rörd av den mäktiga låten och jag hoppas den tar hem det.


Min topplista

 1. Sara Siipola – ”Paskana”
 2. Sexmane – ”Mania”
 3. Cyan Kicks – ”Dancing With Demons”
 4. Windows95man (ft. Henri Piispanen) – ”No Rules!”
 5. Sini Sabotage – ”Kuori mua”
 6. Jesse Markin – ”Glow”
 7. Mikael Gabriel & Nublu – ”Vox populi”

 

Kommentar

Tyvärr kan jag inte dela ut någon 5-poängare i år till Finland men å andra sidan så ger jag inget bidrag lägre än 3 så kvaliteten är väldigt hög. Bidragen är så himla olika också så det är jättesvårt att ranka låtarna i år. Saras innerlighet och de härliga stråkarna tilltalar mig mest. Hade Sexmane sjungit på engelska hade det varit en världshit. Hade Window95man och Cyan Kicks dragit ned lite på sina outfits hade det tilltalat mig mer men det blir lite ”over the top” för mig. Blir spännande att se vad de väljer i år, inget är självklart.


Min topplista

 1. Windows95man (ft. Henri Piispanen) – ”No Rules!”
 2. Mikael Gabriel & Nublu – ”Vox populi”
 3. Sexmane – ”Mania”
 4. Cyan Kicks – ”Dancing With Demons”
 5. Jesse Markin – ”Glow”
 6. Sara Siipola – ”Paskana”
 7. Sini Sabotage – ”Kuori mua”

 

Kommentar

I fjol gick jag fullständigt i spinn på UMK 2023 som hade en vansinnigt stark final, där dessutom min personliga favorit gick och vann. Den personen skulle sen bli en av de största ESC-ikonerna i modern tid som vi idag känner igen som Käärijä. Och jag minns också den enorma revanschlusta som låg över Finland under lång tid efter att Käärijä snuvades på segern av vår egen Loreen. Därför så blev jag lite förvånad när jag såg årets line-up och kände att den inte var lika slagkraftig som fjolårets. Fortfarande däremot finns det två låtar jag håller extra varmt om hjärtat – ”No Rules” som blev den bästa av de låtar vi än så länge sett i nationella-säsongen som kör på 90-talsretro, och ”Vox populi”. Tyvärr har jag förstått det så att en av artisterna bakom ”Vox populi” visat ett tveksamt publikt beteende. Och här blir jag dessvärre påmind om något jag grubblat över länge – Hur mycket kan jag skilja konstverket från artistens värderingar och beteende? Är det ens möjligt? Oavsett vad får jag ställa in mig på att ingen av dem två går och vinner, mest för att jag är rädd för att de (om än felaktigt) skulle avfärdas som Käärijä-ripoffs…


Min topplista

 1. Windows95man (ft. Henri Piispanen) – ”No Rules!”
 2. Sexmane – ”Mania”
 3. Sara Siipola – ”Paskana”
 4. Cyan Kicks – ”Dancing With Demons”
 5. Mikael Gabriel & Nublu – ”Vox populi”
 6. Jesse Markin – ”Glow”
 7. Sini Sabotage – ”Kuori mua”

 

Kommentar

Finland bjuder på en stark uttagning med flera riktigt bra låtar. Det märks att landet är revanschsugna då flera av bidragen känns som de skulle kunna vara en Cha Cha Cha 2.0.

Min klara favorit är Windows95man’s No Rules! tätt följd utav Sexmanes Mania. Både två hade varit värdiga uppföljare till fjolårets bidrag och jag skulle bli mer än nöjd om Finland på något magiskt sätt vann Eurovision med någon av dessa två bidrag och fick sin välförtjänta revansch.

Chansen att de händer är naturligtvis helt obefintlig då jag tvivlar mycket starkt på att någon av dessa ens kommer att vinna UMK. Men man kan ju alltid drömma. Heja Finland!


Min topplista

 1. Windows95man (ft. Henri Piispanen) – ”No Rules!”
 2. Sara Siipola – ”Paskana”
 3. Mikael Gabriel & Nublu – ”Vox populi”
 4. Sini Sabotage – ”Kuori mua”
 5. Cyan Kicks – ”Dancing With Demons”
 6. Jesse Markin – ”Glow”
 7. Sexmane – ”Mania”

 

Kommentar

Finland kommer med gott självförtroende till år 2024. Man har på de senaste tre åren tagit sig till ESC-final samtliga gånger och ifjol slutade man 2:a i ESC 2023 (folkets etta). Deras uttagning UMK (med en enda finalkväll) håller en hög standard både vad gäller hela produktionen, låtarna, musikvideos inför finalen, scenen och bredden på olika genrer. De brukar få till bidragen bra i sina live-framträdanden. Dessutom har man kommentatorer på flera olika språk (däribland svenska) då det är ett minoritetsspråk i vissa delar av Finland.

Det blir spännande att se vem man väljer fram som nästa representant.

Som jag ser det (och även enligt oddsen) finns det två kandidater som hade funkat bäst. Sara Siipola med sin dramatiska & vemodiga powerballad på finska som handlar om sorg och att vara förstörd eller Windows95man feat Henri Piispanen med deras medryckande 90-tals-partyrökare som motsätter sig onödigt restriktiva regler. Det är lite Käärijä-spin off över den låten.

Jag tycker inte att man ska skicka UMK-tvåan från 2022, Cyan Kicks som bjuder på typisk rock som vi har hört många gånger förut från Finland i Eurovision. Dock är ju det en genre som de känner sig trygga med och som varit framgångsrik historiskt sett.


Min topplista

 1. Sara Siipola – ”Paskana”
 2. Cyan Kicks – ”Dancing With Demons”
 3. Sexmane – ”Mania”
 4. Windows95man (ft. Henri Piispanen) – ”No Rules!”
 5. Sini Sabotage – ”Kuori mua”
 6. Jesse Markin – ”Glow”
 7. Mikael Gabriel & Nublu – ”Vox populi”

 

Kommentar

2024 års UMK har inte samma dunderraket att komma med som de hade 2023. Finland har inte det där bidraget som ger en upper cut och visar fulfingret åt de i finrummet. Det som kommer närmast är Windows95man (ft. Henri Piispanen) med ”No Rules!” Det är inte samma genre, men det är vansinnigt kul. Dålig engelska framsjunget i väldans fart. Men, med förra årets succe i bagaget behöver Finland inte hävda sig. Man har råd att göra sin grej.  För att nämna några ord om övriga tävlanden vill jag börja med min sistaplacering. ”Vox populi” framförs i rasande tempo. Det är till en sån grad att jag blir über-stressad och inte klarar av att lyssna. Nej, detta var inget för mig. ”Glow”  är ett bidrag framfört med pratsång. Inte direkt vad jag skulle säga rap, men inte heller melodiöst nog för att tilltala mig. ”Kuori mua” är antingen en jättesexig eller jättetöntig låt. Jag kan inte riktigt bestämma mig, men för att vara positivt lagd idag så väljer jag det förra. För det är ett bidrag med skönt gung och rytm. ”Mania” känns riktigt modern. En snygg låt, radiovänlig hårdpop, Kan hålla med ”söstra mi” att hade den framförts på engelska hade den slagit bättre internationellt. Cyan Kicks framför stabilt ”Dancing With Demons”. Sångerskan har på något vis en lättare röst än vad man normalt skulle förknippa till hårdrock, vilket kan kännas aningen luftigt. Men låten känns ändå som en av de starkare i tävlingsfältet. Min topplacering får gå till den smäktande balladen ”Paskana” med Sara Siipola. Som en vibrerande sträng på gitarren i hennes vibrato river hon av sin inre smärta. Det är så snyggt och jag gillar melodi-hooken som flirtar med 80-talet .

 

 

Resultat


Det blir duon Windows95man (ft. Henri Piispanen) med bidraget ”No Rules!” som kommer att representera Finland i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen UMK 2024 som sändes den 10:e februari 2024.

 

Så var finalen

Inför finalen hade en jury under ledning av Tapio Hakanen valt ut sju tävlingsbidrag bland över 400 inskickade förslag till startfältet. Finalen hade dessutom förlagts till en större arena den här gången. Bidragen framfördes och därefter var det jury tillsammans med tv-tittarna som avgjorde vilken låt som skulle vinna. Även i år hade tittarna mer makt än juryn (75 procent av resultatet mot juryns 25 procent).

Under finalen uppträdde också förra årets UMK-vinnare tillika ESC-tvåa Käärijä med sin vinnarlåt Cha Cha Chasamt så gjorde han också en duett med artisten Erika Vikman med låten Ruoska”. Övriga gäster i finalen var programledaren Benjamin som uppträdde med gruppen Kuumaa (de framförde sina två UMK-låtar från året innan som öppningsnummer) och dessutom uppträdde Katri Helena och Pilvi Hämäläinen.

 

Jury vs tittarna

De internationella jurygrupperna, som stod för 25 procent av resultatet, hade Sara Siipola som sin vinnare på 70 poäng följt av Cyan Kicks på 48 poäng och duon Mikael Gabriel & Nublu som trea med 42 poäng. Jurygrupperna hade samtidigt duon Windows95Man ft. Henri Piispanen sist på blott 28 poäng, men när tittarnas poäng adderades till jurygruppernas visade det sig att den sistnämnda duon hade vunnit tittarröstningen med hela 285 poäng. Tittarna hade förvisso Sara Siipola som tvåa som fick 203 poäng men det räckte inte för att behålla förstaplatsen.

När totalsummorna hade adderats hade Windows95Man ft. Henri Piispanen vunnit med 40 poäng över tvåan, till skillnad från året innan (då Käärijä vann med hela 387 poängs marginal).

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 • 1. Windows95man (ft. Henri Piispanen) – No Rules!

 • (28 + 285 = 313 p)

 • 2. Sara Siipola – Paskana

 • (70 + 203 = 273 p)

 • 3. Mikael Gabriel & Nublu – Vox populi

 • (42 + 136 = 178 p)

 • 4. Cyan Kicks – Dancing With Demons
 • (48 + 80 = 128 p)

 • 5. Jesse Markin – Glow
 • (34 + 76 = 110 p)

 • 6. Sexmane – Mania
 • (34 + 74 = 108 p)

 • 7. Sini Sabotage – Kuori mua
 • (38 + 27 = 65 p)

 

Tycker du att Finland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Det finns ett gott råd att ge till länder när de ska välja artist och bidrag till det kommande årets Eurovision och det är att inte titta på vad som gick hem förra året. Risken är nämligen stor att om man skickar något snarlikt (ej kopierat) som gick hem då så kommer det inte att funka den andra gången. Det här känns som ett typexempel på det. Låten som Windows95Man och Henri Piispanen framför är inte på något sätt dålig, den har sin charm. Men jag får känslan av att ”nu ska vi göra Cha Cha Cha 2.0” och för min del funkar det inte därför att Käärijäs låt var på sitt sätt unik i sil, utformning och framträdande. Det här känns mer som en ofärdig demo som nu gick och vann finalen innan låten var helt färdig (vilket man kan se på kontrasterna i hur juryn respektive tittarna röstade – och att låten, till skillnad från Käärijä ifjol, inte vann med jättemarginal mot tvåan).

Jag hoppas att teamet styr upp detta mer till Malmö annars finns det en risk att detta kommer att tokfloppa.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag hade ju Sara Siipola som min etta, men jag ska vara ärlig att säga att den här låten växer på mig. Den är ändå härlig och jag måste medge att man rycks med och sjunger med (på gott och ont haha). Men det är ju roligt med spexiga bidrag och det behövs ju några såna också, så absolut ett godkänt val från Finland.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

YES!!! Snacka om vilken pärs det blev. Efter att ha fördjupat mig lite mer bland bidragen så var det allt mer tydligt att det var Windows95man jag hoppades på, och det började sakteliga viskas om huruvida en skräll kunde vänta runt hörnet. Men sen kom juryns röster och då såg det länge ut som förhoppningarna kom på skam då ”No Rules” låg sist. När sen tittarrösterna kom in ställdes resultaten helt på ända. Windows95man får in en bauta-mängd med poäng, och alla de andra låtarna som kommit högre upp fick häpet se sig inte nå upp till behövlig mängd. Det där såg jag verkligen inte komma!

Men jag måste ändå säga tack till finska folket – jag började sitta och oroa mig för att 2024 skulle bli ett år där jag sitter där med en fempoängare jag inte kan ge till någon, men här försvann den oron och jag blir så glad!


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Yes, min etta vann!! Jag hade två personliga favoriter inför finalen som jag tyckte förtjänade vinsten och det handlade om Sara Siipola med sin dramatiska & vemodiga powerballad på finska som handlar om sorg och att vara förstörd samt Windows95man feat Henri Piispanen med deras medryckande 90-tals-partyrökare som motsätter sig onödigt restriktiva regler. Det är lite Käärijä-spin off över den låten. Frågan är bara om dessa två grabbar lyckas göra lika bra ifrån sig resultat-mässigt. Det brukar ju sällan vara ett smart drag att skicka något som gick bra det förgående året. Men jag är nöjd och kommer placera Finland högt på mina kommande topplistor.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera