« Inför ESC Portugal 2023

Inför ESC Portugal 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Iolanda med bidraget ”Grito” som representerade Portugal. Bidraget var från början allokerad att tävla i den första semifinalen den 7:e maj med startnummer 14 av 15, där tittarna sedan valde att rösta vidare bidraget till finalen. Väl i finalen tilldelades bidraget startnummer 18 av 26.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Portugal gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Iolanda?

 

Iolanda Costa är en sångerska som är född den 4:e november 1994 i Figueira da Foz i Portugal, även om hon kom att växa upp i staden Pombal. Musiken har alltid funnits med och det gjorde att hon valde att studera musik under skolåren och efterföljande åren. Hon medverkade också som 14-åring i talangtävlingen Uma canção para ti  där hon åkte ut innan finalen. Några år senare gjorde hon ett nytt försök i samma format men då gick det inte heller vägen.

År 2022 var Iolanda med och skrev låten Mar no fim som artisten Blacci framförde i Festival da Canção samma år och året därpå släppte hon sitt första album. Ytterligare ett år senare bjöds hon in till Festival da Canção som låtskrivare där hon tog fram bidraget ”Grito” som hon framförde själv. Bidraget röstades först vidare till finalen där det blev en vinst även om tittarna hade en annan favorit. Förutom henne själv är Alberto ”Luar” Hernández medlåtskrivare.

Hur valde Portugal till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Portugal sitt val genom uttagningen Festival da Canção 2024 som även i år utgjordes av två semifinaler med 20 bidrag varav 12 röstades in till finalen.

Från början bjöds 14 låtskrivare in internt vilka fick ta fram varsitt tävlingsbidrag medan resterande 6 bidrag utsågs bland låtar som hade skickats in via en öppen antagning.

Under varje semifinal hölls två omröstningar – först fick en gemensam jury- och tittaromröstning avgöra fem finalister varpå tittarna fick rösta fram ett wildcard bland de resterande fem bidragen. I finalen röstade sedan regionala jurygrupper och tv-tittarna fram en vinnarlåt.

Det kan tilläggas här att det är första gången sedan 1992 som Portugal deltar i Eurovision när det är Sverige som arrangerar. Landet har dock deltagit många gånger även efter 1992 men inte åren 2000, 2013 och 2016 – samtliga tre gånger var Sverige värdland!

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är nog den låt i årets Eurovision som berör mig minst. Jag fasar ut när jag hör den här, det blir som vitt brus i bakgrunden. Tråkigt kan tyckas, men den lyckas ju tyvärr även vara helt ointressant vilket är ett ännu större brott i Eurovisionvärlden. Nej detta kan inte blir något annat än en 1:a från mig, jag väntar redan på nästa låt. Sorry Portugal, men det är iallafall trevligt att se er i Sverige igen!

 

Betyg (0–5):


.

Portugal satsar på något eget återigen och det tycker jag om! Det finns något i den här låten som fångar mitt intresse och jag blir medryckt i dess mystik. Tycker iolanda gör det snyggt och håller rösten i styr, återstår att se om det kommer hålla för en finalplats!

 

Betyg (0–5):


.

I år är nog Portugal min största besvikelse. De valde helt enkelt fel låt! Bidraget som kom tvåa var otroligt coolt och stack ut, speciellt för att vara från Portugal. Istället valde de sitt vanliga konstnärliga och vackra bidrag som i sin tur blir tråkig att lyssna på. Men å andra sidan så var Salvador Sobral också vacker och tråkig och den vann, så man vet ju aldrig.

 

Betyg (0–5):


.

Av årets låtar är det nog denna som jag haft svårast att ta ställning till. Det är stor dramatik i denna låt, vilket brukar vara standard för Portugal. Och det är en stor intensitet – Iolanda tar verkligen i och blickar ut. Och där sitter jag och bara “…jaha?” Det blir dessvärre inte mer än bara en hel del skrik för lite. Synd på någonting som potentiellt hade kunnat bli hur bra som helst.

 

Betyg (0–5):


.

Iolanda var min solklara etta från den nationella uttagningen. ”Grito” är så vackert och tilltalande och hela framförandet från finalen var som en White guide-måltid. Den rytmiska balladen är som en historia som växer fram och som slutar med Iolandas vassa, starka crescendo. En låt som växer för varje lyssnande. Om det är repetitionen som gör det återstår att se då man endast har sina 3 minuter på scen att göra ett bestående intryck.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
21,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Portugal 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Portugal kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Portugal kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Portugals chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas: 

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE, även här om många är emot är det fler som tvekar och en som är väldigt positiv till en finalplats för Portugal. Därför kan vi inte utesluta något och vi sätter därför tills vidare Portugals bidrag på vår kanske-lista till final.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera