Avslutad

TV-bolaget RTP utsåg Portugals artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 genom uttagningen Festival da Canção 2024. Under uttagningen följde och tyckte vi till om tävlingsbidragen samt informerade om de olika händelserna. All fakta inklusive åsikter finns längre ned i denna artikel.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

24 februari 2024: Semifinal 1

Inför semifinal 1 »

Resultat »

Panelens åsikter  (inför) »


2 mars 2024: Semifinal 2

Inför semifinal 2 »

Resultat »

Panelens åsikter (inför) »


9 mars 2024: Finalen

Inför finalen »

Panelens åsikter (inför) »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »

 


 


I början av augusti 2023 bekräftade det portugisiska TV-bolaget RTP Portugals medverkan i Eurovision 2024. Det innebär att det blir första gången sedan 1992 som Portugal väljer att delta i Eurovision Song Contest då Sverige arrangerar tävlingen. Portugal har såklart deltagit många gånger mellan 1993 och 2023 också men de tre senaste gånger då Sverige varit värdnation (2000, 2013 och 2016) har landet uteblivit från tävlan.

 

Festival da Canção som uttagning

Som traditionen bjuder avgör Portugal sitt artist- och bidragsval genom Festival da Canção som i likhet med den senaste upplagan fick 20 tävlande. Bland dessa togs 14 låtar fram av låtskrivare som bjudits in av produktionen medan resterande 6 bidrag valdes ut från en öppen antagning dit hela 809 bidrag skickades in. Startfältet fördelades sedan ut på tio bidrag om två semifinaler från vilka tittarna och jury gavs möjlighet att rösta vidare sina favoriter till finalen.

Varje semifinal hade upplägget att de tio bidragen framfördes varpå en gemensam jury- och tittaromröstning korade fem finalister. Bland de fem kvarvarande låtarna fick tittarna rösta fram ett wildcard. Totalt kvalade 12 bidrag vidare till finalen där samma röstningsmodell gäller som i semifinalerna, men nu ska en vinnare koras. I semifinalerna var det studiojury som gällde och i finalen är det regionala jurygrupper.

 

Resultat

I finalen den 9:e mars röstades sångerskan Iolanda med bidraget ”Grito” fram till att bli Portugals representant i Eurovision 2024.

 

Avgjorda sändningar

För att göra det enkelt att navigera i artikeln har vi valt att placera programmen enligt aktuell sändningsordning. Det innebär att du hittar fakta och kommentarer från alla avgjorda sändningar längre ned i artikeln. Vill du gå dit direkt ska du klicka här.

 

 

Finalen
 • När?
 • 9 mars 2024, kl. 22.00 CET

 • Var?
 • TV-studio

 • Hur?
 • Delad jury- och tittarröstning avgör vilken låt som ska vinna finalen

 • Vem/vilka var programledare?
 • Filomena Cautela och Vasco Palmeirim (med Inês Lopes som blir Green room-reporter)

 • TV-bolag/Stream:
 • RTP – Se programmet »

Fakta om programmet

Efter de två semifinalerna hade tittarna och juryn röstat fram de 12 finalisterna varför det då var dags att kora Portugals representant till Eurovision 2024.

Precis som i semifinalerna uppträdde bidragen varpå en gemensam jury- och tittaromröstning avgjorde vilken av låtarna som skulle vinna finalen. Skillnaden mot semifinalerna var att jurygrupperna den här gången representerade olika regioner i Portugal, istället för att överlämna allt åt en studiojury.

Förutom finalbidragen gästades programmet av fjolårsrepresentanten Mimicat och det gjordes även ett Abba-medley som mellanakt. Det uppmärksammades även att det var den 60:e upplagan av Festival da Canção som sändes.

 

Mer information

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »

 

 

 

Startfält

Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning. Länkarna går till bidragens framträdanden i semifinalerna.


 • 1. Silk Nobre – Change
 • Låtskrivare: Artur Guimarães, Fernando Nobre, Rui Pedro Pity

 • 2. Rita Onofre – Criatura
 • Låtskrivare: Rita Onofre

 • 3. No Maka feat. Ana Maria – Aceitar
 • Låtskrivare: Ana Maria Ramos, Duarte Carvalho, Emanuel Oliveira, Mara Cortez, Marcelo Garrido, Rafael Martins

 • 4. Buba Espinho – O farol
 • Låtskrivare: Bernardo Espinho

 • 5. Nena – Teorias da conspiração
 • Låtskrivare: Nena Marques

 • 6. Iolanda – Grito
 • Låtskrivare: Iolanda, Luar

 • 7. Noble – Memory
 • Låtskrivare: Noble, Rui Saraiva

 • 8. Cristina Clara – Primavera
 • Låtskrivare: Cristina Clara, Jon Luz

 • 9. Rita Rocha – Pontos finais
 • Låtskrivare: Rita Rocha

 • 10. Leo Middea – Doce mistério
 • Låtskrivare: Leo Middea

 • 11. Perpétua – Bem longe daqui
 • Låtskrivare: Beatriz Capote, Diogo Rocha, Ruben Teixeira, Xavier Sousa

 • 12. João Borsch – …Pelas costuras
 • Låtskrivare: João Borsch

 

Panelens åsikter (inför finalen)


Min topplista

 1. No Maka feat. Ana Maria – ”Aceitar”
 2. João Borsch – ”…Pelas costuras”
 3. Nena – ”Teorias da conspiração”
 4. Buba Espinho – ”O farol”
 5. Leo Middea – ”Doce mistério”
 6. Rita Onofre – ”Criatura”

 

Kommentar

Nej, det här är inte alls något för mig känner jag. Detta är ett helt platt startfält utan någon spets alls. Det finns egentligen inte en enda låt här som jag skulle säga platsar i Eurovision. Tvärtom är det händelsefattigt och överkonstnärligt – det går helt över huvudet på mig. Man hade en helt okej andra semifinal, men tyvärr gick inte de bästa låtarna vidare ifrån den. Suck, säger jag bara! Nästa år kanske vi matchar bättre…


Min topplista

 1. João Borsch – ”…Pelas costuras”
 2. Iolanda – ”Grito”
 3. Noble – ”Memory”
 4. Silk Nobre – ”Change”
 5. Nena – ”Teorias da conspiração”
 6. Buba Espinho – ”O farol”

 

Kommentar

Tyvärr tycker jag inte att Portugals uttagning i år inte var jätterolig att följa. Att (i princip) bara välja in ballader i startfältet gör detta till en mer snark-fest än en partyuttagning och det gillar inte jag. Självklart kan man ha med ballader också men i den här mängden känns inte lika roligt faktiskt. Oavsett vilken av de här 12 låtarna som vinner finalen tror jag Portugal kan få det svårt att ta sig till final i Malmö, dels för att det är ett starkt startfält i den semifinalen de tävlar i som det är redan, dels för att det inte är någon juryröstning i semifinalerna och flertalet av de här låtarna bokstavligt talat skriker juryfavorit men icke tittarfavorit.

De enda två akter som möjligen skulle kunna ta sig till final i Malmö som jag ser det idag är João Borsch eller Ioanda. Dock hoppas jag att om någon av de två vinner att de förändrar sina nummer något. Exempelvis hade jag önskat mer tryck i João Borsch’ låt och kanske ett lite mer intressantare scenframträdande än det som var i semifinalframträdandet i uttagningen. Annars är det en bra låt.


Min topplista

 1. João Borsch – ”…Pelas costuras”
 2. Noble – ”Memory”
 3. Iolanda – ”Grito”
 4. No Maka feat. Ana Maria – ”Aceitar”
 5. Nena – ”Teorias da conspiração”
 6. Rita Rocha – ”Pontos finais”

 

Kommentar

Portugal går verkligen sin egen väg musikmässigt och det gillar jag, de bryr sig inte direkt vad som är ”inne” eller går hem ute i Europa även om det ibland är på gott och ont, men det är absolut något jag beundrar. Även om de inte har den starkaste finalen låtmässigt så har jag ändå lyckats skrapa ihop lite guldkorn bland dessa. Jag har egentligen två favoriter, och den första är João Borsch, tycker han har en otrolig karisma på scen och jag älskar hans attityd samt soundet i låten. Sedan har vi den otroligt begåvade Noble som får mitt hjärta att smälta med sin otroligt vackra ballad och hans röst ska vi ju inte ens snacka om, herregud vad bra han är.

Jag hoppas verkligen någon av de två tar hem de, men jag gillar ju oddsfavoriten Iolanda också så jag skulle inte bli missnöjd om de skulle välja henne.


Min topplista

 1. João Borsch – ”…Pelas costuras”
 2. Nena – ”Teorias da conspiração”
 3. Iolanda – ”Grito”
 4. Rita Onofre – ”Criatura”
 5. Silk Nobre – ”Change”
 6. No Maka feat. Ana Maria – ”Aceitar”

 

Kommentar

Portugals final brukar aldrig gå som jag vill. Det såg man redan i semifinalerna, där min favorit åkte ut med hull & hår. Så, det är ju ingen risk att min favorit vinner, men de borde ta en chansning med João Borsch. Han har hela paketet och en bra låt. En låt som t.o.m hade kunnat gå till den stora finalen. Iolanda har också hela paketet, men en mindre bra låt. Det märker man om man jämför att se den framföras live eller lyssna på spotify, magin framstår endast live på scen.


Min topplista

 1. No Maka feat. Ana Maria – ”Aceitar”
 2. Nena – ”Teorias da conspiração”
 3. Iolanda – ”Grito”
 4. Rita Rocha – ”Pontos finais”
 5. Noble – ”Memory”
 6. João Borsch – ”…Pelas costuras”

 

Kommentar

Portugal har sin final strax efter Sverige, och likt Sveriges final så känns denna lineup ganska avmattad. Portugal gräver där de står med många av sina låtar, där många är ballader på det egna språket och med det typiska portugisiska soundet, och de känslor som de utstrålar. Däremot ingenting som verkligen utstrålar konkurrenskraft, som får mig att tänka ”Det HÄR ska Portugal skicka!” Det enda jag tänker på spontant är en låt som de borde hålla borta och det är Silk Nobres ”Change”, som låter farligt likt Jendrik Sigwarts ”I Don’t Feel Hate” som Tyskland skickade för några år sedan och fick många att leta efter skämskuddarna.


Min topplista

 1. João Borsch – ”…Pelas costuras”
 2. Noble – ”Memory”
 3. No Maka feat. Ana Maria – ”Aceitar”
 4. Nena – ”Teorias da conspiração”
 5. Silk Nobre – ”Change”
 6. Leo Middea – ”Doce mistério”

 

Kommentar

Vi har nått vägens ände med nationella uttagningssäsongen anno 2024 och det är Portugal som återigen är sist ut i sedvanlig ordning.

I denna portugisiska final sägs det att Iolanda med låten ”Grito” är storfavoriten till att ta hem det, men det är inget bidrag jag hoppas på direkt, utan jag håller på João Borsch med ”…Pelas costuras” som vinnare.


Min topplista

 1. Iolanda – ”Grito”
 2. João Borsch – ”…Pelas costuras”
 3. Buba Espinho – ”O farol”
 4. Silk Nobre – ”Change”
 5. No Maka feat. Ana Maria – ”Aceitar”
 6. Rita Onofre – ”Criatura”

 

Kommentar

Det är få akter från Portugal jag bedömer har en chans att ta plats i ESC i år. Ett av de bidrag jag gav en högre poäng på från semifinal var No Maka feat. Ana Maria med  ”Aceitar”, efter lyssnande på studioversionen. Det så vackra föll platt från liveframträdandet, med allt för många sura toner, varför den halkade ner i listan.  Buba Espinho kändes lika genuin från studioversionen som live med sin  ”O farol”, men är inte ett bidrag jag tror starkt på. Däremot gillar jag verkligen Iolanda med ”Grito” och João Borsch med ”…Pelas costuras”. Båda är färgstarka artister med genomborrande blickar i kameran. Snygga nummer och snygg kvalitet. Jag tror dock mer på Iolanda i långa loppet och hoppas det blir henne man väljer som slutlig vinnare.

 

 

Resultat


Det blir sångerskan Iolanda med bidraget ”Grito” som kommer att representera Portugal i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Festival da Canção 2024 som sändes den 9:e mars 2024 (med avgörandet som skedde under natten den 10:e mars).

En intressant notering i sammanhanget är att vinnaren blir den första portugisiska ESC-representanten på över 30 år som deltar i Eurovision då Sverige är arrangörsland. Senast det skedde var i Malmö 1992 och anno 2024 blir det åter tävlan i Malmö för Portugal. De tre gångerna härmellan som Sverige arrangerat ESC (2000, 2013 och 2016) har Portugal av olika skäl valt att inte vara med.

 

Så var finalen

Inför finalen hade jury och tv-tittarna tillsammans röstat fram tio finalister och tittarna hade även lagt till två wildcards. När det var dags för finalen uppträdde först de 12 finalisterna innan regionala jurygrupper röstade på sina favoriter. Varje jurygrupp delade ut de fasta poängsummorna 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. När alla jurypoäng hade delats ut sammanställdes en totaltabell och bidraget som ledde fick då juryns gemensamma 12-poängare, totaltvåan fick den gemensamma 10-poängaren osv. nedåt 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Därefter adderades tv-tittarnas röster som i likhet med juryn också delade ut poäng från samma skala. Vinnarlåten blev den som fått högst totalpoäng när alla poäng hade fördelats ut.

 

Jury vs tittarna

Efter att de sju regionala jurygrupperna hade röstat ledde Iolanda följt av Leo Middea och Buba Espinho. Tittarna hade däremot en helt annan åsikt då de gillade João Borsch’ låt bäst, därefter hamnade Iolanda och deras trea var Leo Middea. Det slutade med att Iolanda fick förstaplatsen.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma): 

Tycker du att Portugal valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag tycker att det är ett godkänt val Portugal gör och jag förstår om låten kan upplevas svår för vissa. Men jag tycker om det konstnärliga i låten, även om det inte är den starkaste låten. Återstår att se om den lyckas överleva semifinalen.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Det blev förhandsfavoriten Iolanda som segrade och därmed får representera Portugal i årets Eurovision. Bidraget ”Grito” som betyder skrik/rop är en konstnärlig och finstämd ballad. Dessvärre ingen låt som intresserar mig. Noterbart är att det blir första gången sedan år 1992 som Portugal kommer till tävlan när Sverige arrangerar tävlingen.

 

Avgjorda sändningar

Här nedan kan du ta del av information samt våra åsikter gällande de nu avgjorda semifinalsändningarna.

 

Semifinal 1


 • När?
 • 24 februari 2024

 • Var?
 • TV-studio

 • Hur?
 • Omgång 1: Delad jury- och tittarröstning
 • Omgång 2: 100% tittarröstning

 • Vem/vilka är programledare?
 • Tânia Ribas de Oliveira och José Carlos Malato (med Inês Lopes Gonçalves som Green room-värd)

 • TV-bolag/Stream:
 • RTP – Se programmet »

Fakta om programmet

I den första semifinalen tävlade tio bidrag om 6 finalplatser. Först framfördes låtarna, därefter fick en gemensam jury- och tittarröstning avgöra fem finalister. Den sjätte finalisten röstades sedan fram som tittarnas wildcard.

Under sändningen gjordes också en hyllning till sångerskan Sara Tavares som framfördes av artisten Selma Uamusse. En ytterligare mellanakt var bandet Delfins.

 

Mer information

Resultat »

Panelens åsikter »

 

 

Startfält


 • Här presenteras de tävlande artisterna med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 • 1. Nena – Teorias da conspiração
 • Låtskrivare: Nena Marques

 • 2. Perpétua – Bem longe daqui
 • Låtskrivare: Beatriz Capote, Diogo Rocha, Ruben Teixeira, Xavier Sousa

 • 3. Mela – Água
 • Låtskrivare: Mela

 • 4. Mila Dores – Afia a língua
 • Låtskrivare: Filipe Sambado, Mila Dores

 • 5.  Left. – Volto a ti
 • Låtskrivare: António Maciel Graça

 • 6. Rita Rocha – Pontos finais
 • Låtskrivare: Rita Rocha

 • 7. Noble – Memory
 • Låtskrivare: Noble, Rui Saraiva

 • 8. João Borsch – …Pelas costuras
 • Låtskrivare: João Borsch

 • 9. Iolanda – Grito
 • Låtskrivare: Iolanda, Luar

 • 10. Bispo – Casa portuguesa
 • Låtskrivare: Pedro Bispo

 

Resultat av den första semifinalen


Den första semifinalen i Portugals uttagning Festival da Canção 2024 är avklarad och vi har ett resultat. Av de tio tävlingsbidragen i programmet röstades först fem av låtarna vidare till finalen och sedan fick tittarna rösta fram ett wildcard bland de fem kvarvarande låtarna. Nedan finner du resultatet gällande vilka som gick vidare respektive åkte ut.

 

Finalister

 

Tittarnas wildcard blev:

 • 6. Noble – Memory” (47.45 %)

Utröstade

 

 

Panelens åsikter (inför sändningen)


Min topplista

 1. João Borsch – ”…Pelas costuras”
 2. Nena – ”Teorias da conspiração”
 3. Mela – ”Água”
 4. Bispo – ”Casa portuguesa”
 5. Mila Dores – ”Afia a língua”
 6. Perpétua – ”Bem longe daqui”

 

Kommentar

Jag är ledsen, men det här startfältet får mig att somna. Jag känner inte att det finns något bidrag här som drar i mitt intresse – tvärtom är tempot genomgående lågt och låtarna gör mig bara trött. Den enda låten som får mig att vakna till lite är ”Pelas costuras”, men även den är i slutändan ganska tråkig trots att den är en upptempolåt. Nej, detta var bara ett startfält för den som har svårt att somna…


Min topplista

 1. João Borsch – ”…Pelas costuras”
 2. Noble – ”Memory”
 3. Left. – ”Volto a ti”
 4. Iolanda – ”Grito”
 5. Nena – ”Teorias da conspiração”
 6. Mela – ”Água”

 

Kommentar

Jag tycker ärligt talat det är lite svårt att rangordna bidragen i den här semifinalen då typ 9 av 10 är ballader. Det finns ingen låt som är direkt dålig men det är lite tråkigt när det bara är samma genre hela tiden. Nåväl jag har gjort min topplista och nu får vi se hur det går.


Min topplista

 1. João Borsch – ”…Pelas costuras”
 2. Noble – ”Memory”
 3. Rita Rocha – ”Pontos finais”
 4. Iolanda – ”Grito”
 5. Bispo – ”Casa portuguesa”
 6. Left. – ”Volto a ti”

 

Kommentar

Portugal har också en stark uttagning med både moderna inslag och de klassiska lugnare portugisiska balladerna. Jag hittar två solklara favoriter, och jag har en i varje semifinal. Förstaplatsen för mig tar João Borsch med sin mystiska uptempo-låt, den är riktigt modern och får en att vilja sätta på dansskorna. Jag har faktiskt en hel del låtar på portugisiska i toppen och även om det inte är något av de vanliga som jag brukar lyssna på så har Portugal levererat en hel del bra låtar i år på just portugisiska.

 


Min topplista

 1. João Borsch – ”…Pelas costuras”
 2. Iolanda – ”Grito”
 3. Mela – ”Água”
 4. Left. – ”Volto a ti”
 5. Nena – ”Teorias da conspiração”
 6. Noble – ”Memory”

 

Kommentar

Portugal är alltid en lite svår uttagning kan jag tycka. Deras musik är oftast inte som alla andras vilket inte är en nackdel alltid men kanske lite svårare att bedöma. I år har det en riktig sköning i form av rock och dance i härlig mix plus att sångaren låter lite mystisk. Det ska bli väldigt kul att se hur den framför sig på scen. Men jag ska väl inte hoppas på för mycket för mina favoriter brukar åka ut med buller och bång i denna uttagning.

 


Min topplista

 1. Mela – ”Água”
 2. Nena – ”Teorias da conspiração”
 3. Mila Dores – ”Afia a língua”
 4. Iolanda – ”Grito”
 5. Rita Rocha – ”Pontos finais”
 6. Bispo – ”Casa portuguesa”

 

Kommentar

Det är alltid en speciell sak att fördjupa sig i just Portugals uttagningar, då de ofta har ett säreget uttryck som man inte finner någon annanstans, och de brukar ofta bjuda på en bra standard. Det tycker jag lyser igenom ganska bra här, för här finns ingen låt jag tycker är dålig utan nästan alla är okej eller okej+. Vilket däremot är lite synd att jag inte hittar någon låt som verkligen sticker ut, vare sig som potentiell vinnare eller på något annat sätt. Som till exempel ”Too Much Sauce” förra året även om den åkte direkt, Kumpania Algazarra från förrfjol även om inte heller de kom långt. Eller varför inte just Mimicat som hade en av de få upptempolåtarna i FdC.


Min topplista

 1. Noble – ”Memory”
 2. João Borsch – ”…Pelas costuras”
 3. Nena – ”Teorias da conspiração”
 4. Mila Dores – ”Afia a língua”
 5. Mela – ”Água”
 6. Rita Rocha – ”Pontos finais”

 

Kommentar

Ovanligt starkt startfält för att vara Portugal. Mina fyra främsta favoriter kan jag mycket väl tänka mig att se i Eurovision redan nu och det bådar gott. Ser väldigt mycket fram emot liveframträdandena av främst dessa. Det kan mycket väl bli en rejäl omkastning av placeringar på topplistan inför finalen flaggar jag för redan nu.


Min topplista

 1. Iolanda – ”Grito”
 2. João Borsch – ”…Pelas costuras”
 3. Mela – ”Água”
 4. Nena – ”Teorias da conspiração”
 5. Noble – ”Memory”
 6. Mila Dores – ”Afia a língua”

 

Kommentar

Portugal har än en gång fastnat i ett sömnträsk. Inte för att jag anser att allt är dåligt, utan mer gulligt, bakgrundsmusik, sitta dricka varm choklad med marshmallows på ett bokcafé-musik. I finalfältet finns det faktiskt bara ett bidrag som tilltalar mig och som jag gärna lyssnar på om igen och det är Iolanda med låten ”Grito”. Det är ett smått förtrollande intro som suger en in och håller en kvar och sångerskan har en bra och stark röst. Jag är däremot inte övertygad om att det räcker för en finalplats i ESC i jämförelse med andra bidrag.

 

 

 

Semifinal 2


 • När?
 • 2 mars 2024

 • Var?
 • TV-studio

 • Hur?
 • Omgång 1: Delad jury- och tittarröstning
 • Omgång 2: 100% tittarröstning

 • Vem/vilka är programledare?
 • ? (med Inês Lopes Gonçalves som Green room-värd)

 • TV-bolag/Stream:
 • RTP – Se programmet »

Fakta om programmet

I denna semifinal i Portugals Festival da Canção tävlade tio bidrag om 6 finalplatser. Först framfördes bidragen varpå en gemensam jury- och tittaromröstning röstade fram fem finalister. Därefter fick tittarna rösta fram ett wildcard bland de resterande bidragen.

 

Mer information

Resultat »

Panelens åsikter (inför) »

 

 

 

Startfält


 • Här presenteras de tävlande artisterna med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 • 1. Buba Espinho – O farol
 • Låtskrivare: Bernardo Espinho

 • 2. Cristina Clara – Primavera
 • Låtskrivare: Cristina Clara, Jon Luz

 • 3. Leo Middea – Doce mistério
 • Låtskrivare: Leo Middea

 • 4. Filipa – You Can’t Hide
 • Låtskrivare: Filipa, Marie Jenkins, Rich Pilkington

 • 5. João Couto – Quarto para um
 • Låtskrivare: João Couto

 • 6. Huca – Pé de choro
 • Låtskrivare: Bruno Huca, Milton Gulli

 • 7. No Maka feat. Ana Maria – Aceitar
 • Låtskrivare: Ana Maria Ramos, Duarte Carvalho, Emanuel Oliveira, Mara Cortez, Marcelo Garrido, Rafael Martins

 • 8. Maria João – Dia
 • Låtskrivare: João Farinha, Maria João Grancha

 • 9. Rita Onofre – Criatura
 • Låtskrivare: Rita Onofre

 • 10. Silk Nobre – Change
 • Låtskrivare: Artur Guimarães, Fernando Nobre, Rui Pedro Pity

 

Resultat av den andra semifinalen


Den andra och sista semifinalen i Portugals uttagning Festival da Canção 2024 är avklarad och vi har ett resultat. Av de tio tävlingsbidragen i programmet röstades först fem av låtarna vidare till finalen och sedan fick tittarna rösta fram ett wildcard bland de fem kvarvarande låtarna. Nedan finner du resultatet gällande vilka som gick vidare respektive åkte ut.

 

Finalister

 • 1. Leo Middea – Doce mistério” (12 + 5 = 17 p)
 • 2. No Maka feat. Ana Maria – Aceitar” (5 + 10 = 15 p)
 • 3. Silk Nobre – Change” (3 + 12 = 15 p)
 • 4. Buba Espinho – O farol” (7 + 7 = 14 p)
 • 5. Cristina Clara – Primavera” (10 + 2 = 12 p)

 

Tittarnas wildcard blev:

 • 6. Rita Onofre – Criatura” (23.72 %)

Utröstade

 

Panelens åsikter (inför sändningen)


Min topplista

 1. Filipa – ”You Can’t Hide”
 2. João Couto – ”Quarto para um”
 3. No Maka feat. Ana Maria – ”Aceitar”
 4. Leo Middea – ”Doce mistério”
 5. Rita Onofre – ”Criatura”
 6. Buba Espinho – ”O farol”

 

Kommentar

Detta var ett betydligt starkare startfält med oerhört mycket större variation och utbud. Det finns en del rätt intressanta bidrag här, bl.a. ”Aceitar” och ”Quarto para um” som spontant känns som två bidrag som skulle klara sig bra i Eurovision. Frågan är väl dock om de skulle övertyga den egna portugisiska publiken som ju har en rätt ”egen” smak? Tveksamt tyvärr, för risken är stor att de skickar något mycket ”eget” som resten av Europa inte förstår sig på. Detta var ju faktiskt något de även skämtade om när de var värdar för ESC 2018, så risken är ju stor. Min stora favorit är dock ”You Can’t Hide” som verkligen sticker ut som ett riktigt modernt popalster – på engelska dessutom! Jag tvivlar oerhört starkt på att den vinner, men om den hade tagit sig till Eurovision så hade den nog mottagits som en seriös utmanare till topplaceringarna!


Min topplista

 1. Buba Espinho – ”O farol”
 2. Silk Nobre – ”Change”
 3. Filipa – ”You Can’t Hide”
 4. No Maka feat. Ana Maria – ”Aceitar”
 5. João Couto – ”Quarto para um”
 6. Leo Middea – ”Doce mistério”

 

Kommentar

Nä, jag är besviken på Portugal i år. Varken i den första semin eller denna semi finns ingen låt som känns som ”den här kan gå bra i Malmö”. Vad har hänt? Förra året hade Festival da Canção ett jättebra startfält, nu är det bara medeltråkiga ballader som är mest utvalda till startfältet och noll variation i övrigt från vad vi har hört förr. Det tycker jag personligen är jättetråkigt. Om jag letar länge hittar jag några låtar som jag tycker är hyfsat okej men de flesta hamnar på bara knappt godkänd-nivån i mitt tycke och därför är det svårt att ens kunna göra en rangordning. Jag hoppas att liveframträdandena övertygar mer än studioversionerna.


Min topplista

 1. Filipa – ”You Can’t Hide”
 2. No Maka feat. Ana Maria – ”Aceitar”
 3. João Couto – ”Quarto para um”
 4. Rita Onofre – ”Criatura”
 5. Leo Middea – ”Doce mistério”
 6. Buba Espinho – ”O farol”

 

Kommentar

I den andra semifinalen hade jag egentligen bara Filipaoch No Maka feat. Ana Maria i toppen, sedan är de bara lite ströplaceringar för resterande. Tycker inte den här semifinalen är lika stark som den första, men den som sticker ut här och drar det absolut största strået är Filipa med ”You Can’t Hide”, får också en känsla av mystik i den låten och texten är ju spot on. Överlag ska det bli väldigt intressant att höra hur bidragen låter live!


Min topplista

 1. Filipa – ”You Can’t Hide”
 2. Leo Middea – ”Doce mistério”
 3. João Couto – ”Quarto para um”
 4. Rita Onofre – ”Criatura”
 5. Buba Espinho – ”O farol”
 6. Silk Nobre – ”Change”

 

Kommentar

Portugals andra semifinal känns något svagare men har ändå en låt som sticker ut. Filipas ”You can´t hide” är helt klart en vinnare och inte bara för att den är på engelska. Den har någon slags mystik över sig och kan bli riktigt bra på scen. Övriga startfältet är ganska typiska portugisiska låtar (förutom Silk Nobre) som alla är vackra på sitt sätt.


Min topplista

 1. Filipa – ”You Can’t Hide”
 2. No Maka feat. Ana Maria – ”Aceitar”
 3. Huca – ”Pé de choro”
 4. Maria João – ”Dia”
 5. Rita Onofre – ”Criatura”
 6. Buba Espinho – ”O farol”

 

Kommentar

Semi 2 har lite samma problem som semi 1, fast här sjunker medelbetyget också en hel del. Många av låtarna griper inte riktigt tag här, utan hade inte mäktat med mer än en tvåa i betyg för mig. Förvisso tävlar min personliga etta av alla 20 bidrag, men den är ingen fempoängare utan mer en stabil fyra. Fortfarande dras denna semi med lågt tempo, med ”Change” av Silk Nobre som undantaget – men den faller på att den blir för enerverande istället. Nästan som när Jendrik Sigwart hade sin dumglada ”I Don’t Feel Hate” som tävlade för Tyskland för ett par år sen och spårade ur totalt. Nja, tycker Portugal hade en del potential som man inte nyttjade just i år.


Min topplista

 1. Silk Nobre – ”Change”
 2. Filipa – ”You Can’t Hide”
 3. Rita Onofre – ”Criatura”
 4. João Couto – ”Quarto para um”
 5. No Maka feat. Ana Maria – ”Aceitar”
 6. Buba Espinho – ”O farol”

 

Kommentar

Om den första semifinalen innehöll fyra potentiella Eurovision-bidrag (enligt mig) tycker jag inte att den här semifinalen kommer upp i samma nivå riktigt. Ironiskt nog har jag satt samtliga engelskspråkiga låtar i topp i i såväl första som andra semifinalen noterar jag. Portugal har ju inte direkt för vana att skicka låtar på engelska till Eurovision. De håller hårt i sina traditioner med bidrag på portugisiska.

Det positiva budskapet i låten ”Change” samt att den är väldigt catchig och unik gör att den seglar upp som min etta här. Denna musikal-inspirerade låten känns som något hämtat direkt från Broadway eller Disney.

Tveksamt om jag vill att någon av dessa 6 kandidater ska få tävla i Eurovision i år.

När man lyssnar på Portugals potentiella Eurovision-bidrag år efter år får man verkligen ha ett öppet sinne och tänka utanför ramarna. De kör sin egen stil fullt ut och struntar i vad resten av Europa kör på och slutligen väljer ut något som sticker ut. Oftast är det inte musik som jag vanligtvis lyssnar på, men då och då kommer det fram några guldkorn. Det finns en äkthet och originalitet med FDC som jag uppskattar.


Min topplista

 1. No Maka feat. Ana Maria – ”Aceitar”
 2. Buba Espinho – ”O farol”
 3. Rita Onofre – ”Criatura”
 4. Silk Nobre – ”Change”
 5. João Couto – ”Quarto para um”
 6. Filipa – ”You Can’t Hide”

 

Kommentar

Portugal presenterar en andra semifinal 2024 med några konstnärliga nummer som jag inte förstår överhuvudtaget. Det är stilar som inte får mig att känna överhuvudtaget. Men, det finns flera nummer som också är riktigt bra och som också tar mig på en resa bortom ESC-bubblan. Buba Espinho framför exempelvis ett nummer som får mig att drömma mig bort ett ögonblick. Fin, skön ballad med förnimmelsen att sitta på en strandbänk vid sanddynerna  en varm kväll i famnen på sin älskade och titta på solnedgången och känna de ljumma vindarna stryka över solkysst hud. Det vackraste inslaget ibland de tävlande blir dock No Maka feat. Ana Maria med ”Aceitar” där sångerskans sköra röst slår an en sträng hos mig tillsammans med melodin i musiken. Tror jag att någon av dessa tävlanden blir den slutliga vinnaren i finalen, tveksamt!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »