« Inför ESC San Marino 2023

Inför ESC San Marino 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Megara med bidraget ”11:11” som representerade San Marino. Bidraget var från början allokerad att tävla i den andra semifinalen den 9:e maj med startnummer 10 av 16, där låten inte fick tillräckligt med totalpoäng för att röstas vidare till finalen.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur San Marino gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vilka är Megara?

 

Den spanska musikgruppen Megara utgörs av bandmedlemmarna Kenzy Loevett, Vitti Crocutta, Tio Rober Bueno och Raphaela Tache som har spelat ihop sedan 2015. De bildades i Madrid och samma år som de började spela som grupp släppte de sitt debutalbum Muérase quien pueda som följdes upp med ytterligare ett album året efter. De har senare även spelat på en mängd olika tillställningar bland annat olika festivaler. Deras låtar blandar rockgenren med andra stilar.

År 2023 deltog gruppen i Spaniens Eurovision-uttagning Benidorm Fest där de tog sig vidare till finalen och blev fyra med låten Arcadia. Året efter sökte de sig igen till Benidorm Fest men blev då inte uttagna att tävla. Istället skickade de in sitt bidrag ”11:11” till San Marinos Eurovision-uttagning där låten kom med. De fick dock först genomgå en auditionrunda följt av ett heat, där de gick vidare till ett uppsamlingsprogram innan de röstades in i finalen. Väl i finalen gick de ut som sista tävlingsbidrag och blev framröstade som finalens vinnare och därmed tillika representant för San Marino i Eurovision 2024.

Tävlingsbidraget ”11:11” är gjord av Roberto la Lueta Ruiz och Sara Jiménez Moral och låten framförs både på spanska och italienska (för övrigt första gången San Marino skickar en låt som framförs på spanska).

Hur valde San Marino till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde San Marino sitt val genom uttagningen Una voce per San Marino som utgjordes av en finalkväll som hade valt in tävlingsbidrag från tre kvoter.

Den första kvoten inleddes med att vem som helst i världen fick ansöka om att delta vilka sedan parallellt med den processen fick genomgång castings på plats i San Marino. Av de som deltagit i castingrundan röstades 129 bidrag vidare till heats där en jury röstade fram åtta av dem till finalen.

Den andra kvoten bestod av åtta bidrag som hade bjudits in av arrangörerna till finalen medan den tredje kvoten utgjordes av en mindre uttagning där bidrag som delvis hade tagits fram med hjälp av AI tävlade om en finalplats.

Under finalkvällen uppträdde sedan de 17 finalisterna varpå programmets jury röstade fram en vinnare.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

San Marino debuterade i tävlingen 2008 med en klassiker. Sedan dess tror jag att jag kan nog räkna deras poäng på en hand. San Marino brukar vara sämst år efter år. Men håll i hatten, de är verkligen inte sämst 2024!

Jag började nästan tro på mirakel när jag hörde denna låt. Det spanska rockbandet Megara levererar verkligen. Det känns som att San Marino vill peka långfingret med denna låt, och jag känner mig personligen träffad. Men den oerhört balla sångerskan Kenzy kommer undan med det, och jag lovar att inte rata San Marino. Åtminstone inte i år.

 

Betyg (0–5):


.

Förra året hade jag Megara som favorit i Spaniens uttagning Benidorm Fest då de blev fyra med låten ”Arcadia” och i år hade jag dem i topp när de tävlade i Una voce per San Marino med ”11:11”. Är då årets låt lika bra som fjolårets? Njae det tycker jag inte men det som räddar det hela är Megara själva som bjuder på röj-rock (eller vad man nu ska kategorisera låten som). San Marino ger och tar i den här tävlingen och när de nu skickar en rolig rocklåt hoppas jag att det ska funka även om oddsen inför tävlingen pekar åt ett helt annat håll.

 

Betyg (0–5):


.

Vem hade trott att spanska rockbandet Megara skulle pröva lyckan i San Marino? Inte jag i alla fall! Hur som helst har jag noterat att låten låter väldigt så där härligt röjig och brötig – vilket det ofta brukar göra hos de flesta spanska rockband jag lyssnat på till och från. Låtens tema är det typiska långfingret till de som ser ner på en, och jag tycker mig se lite liknelser till hur lilla San Marino vill vara lite uppkäftiga mot större drakar. Jag kan verkligen inte se San Marino få noll poäng i semin igen med denna låt. Speciellt inte när såväl Italien och Spanien är med och röstar.

Betyg (0–5):


.

Skulle gå så pass långt som att säga att det här är en kandidat till att vara San Marinos bästa bidrag. Som Lukas nämnde ovan handlar låten om att säga ifrån till de som ser ner på en, vilket många tyvärr gör när det kommer till San Marino. Årets bidrag sticker helt klart ut och liknar ingenting de har skickat innan. Låten har verkligen det där lilla extra.

Jag tror och hoppas helt klart att San Marino går till final i år, men den bittra sanningen är ju dock att de allt som oftast får kalla handen av Europa. Förhoppningsvis gör Megara ett tillräckligt mäktigt framträdande för att rösterna skall trilla in.

 

Betyg (0–5):


.

Megara var favoriter från Spaniens uttagning förra året. Då valde man ett bidrag som drog proppen ur badkaret. I år har Megara valt att tävla för San Marino. Tyvärr är låten inte alls lika tilltalande och stark som då. Överlag känns den lite mellanmjölk för sin genre även om låten har sköna tunggung-partier som förhöjer upplevelsen.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
31,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får San Marino 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror San Marino kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att San Marino kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om San Marinos chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…NEJ, även om det är ganska splittrat också kring det här bidraget. Majoriteten tror dock att San Marinos bidrag inte kommer att spelas upp som finalist den 11:e maj medan vi är tre som är tveksamma och en som tror stenhårt på en sanmarinsk finalplats – som i så fall skulle bli den första sedan Senhit ft. Flo Rida gick till final i ESC 2021.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera