« Inför ESC Serbien 2023

Inför ESC Serbien 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Teya Dora med bidraget ”Ramonda” som representerade Serbien. Bidraget var från början allokerad att tävla i den första semifinalen den 7:e maj med startnummer 2 av 15, där tittarna sedan valde att rösta vidare bidraget till finalen. Väl i finalen tilldelades bidraget startnummer 16 av 26.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Serbien gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Teya Dora?

 

Teodora Pavlovska, eller Teya Dora som hon kallar sig som artist, är född den 1:a maj 1992 i staden Bor i Serbien. Hon har bland annat studerat musik i såväl Belgrad som i Boston och har därefter bland annat bott i New York där hon framförallt arbetat som låtskrivare. Sedan några år tillbaka bor hon i Serbien igen och väl hemma debuterade hon med låten Da na meni je som sedan har följts upp med fler singlar som har visats miljontals gånger på YouTube och fått över hundra miljoner streams på Spotify.

I år deltog Teya Dora i Serbiens Eurovision-uttagning Pesma za Evroviziju ’24 med låten ”Ramonda” som hon gjorde ihop med Luka Jovanović och Andrijano Kadović. Bidraget tävlade först i en av uttagningens två semifinaler där bidraget kvalade vidare till finalen efter att ha vunnit sin semifinal. I finalen fick bidraget flest röster av juryn men bara näst flest av tittarna. Trots det räckte det för en vinst och nu en plats på Eurovision-scenen i Malmö.

Hur valde Serbien till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Serbien sitt val genom uttagningen Pesma za Evroviziju ’24.

Uttagningen användes för tredje året i följd med upplägget om först två semifinaler med ett större antal bidrag (i år totalt 28 låtar, vilket var något färre mot året innan) där jury- och tittarröstning skickade vidare åtta bidrag per semifinal till finalen.

När en vinnare skulle koras användes samma metod igen med att juryn och tittarna vardera delade ut poäng till bidragen och där den låt som fått högst totalpoäng vann uttagningen.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Årets ballad från Serbien är en av de bästa vi har i år! Jag känner på mig att Serbien kommer kunna ta sig långt då de sticker ut med detta!

 

Betyg (0–5):


.

Jag såg den serbiska nationella uttagningen live. Det var en väldigt bra final med flertalet låtar som kunde vinna. Den tidigare Eurovision femman Konstrakta var tillbaka, låtskrivaren för ”Molitva” var tillbaka med en stark låt och superstjärnan Breskavica bjöd på en stark balkanballad. Men juryn fastnade för Teya Dora och det räckte till seger. Jag som förstår serbiska förstår inte vad det är hon sjunger. Jag fick läsa texten för att inse att hon faktiskt sjunger hela låten på serbiska. Hon mumlar så mycket att man tror att hon sjunger på något helt främmande språk. Detta är inte Serbiens starkaste bidrag och ibland förstår jag inte hur man tänker i sin nationella tävling.

 

Betyg (0–5):


.

Serbien levererar en behaglig låt med någon sorts mystik inom sig. Den bygger upp sig starkare under låtens gång och den sätter sig på minnet. Jag tycker om detta men för mig fattas det ändå något för att jag ska kunna ge den högre. Men absolut ett välförtjänt bidrag till finalen!

 

Betyg (0–5):


.

Lite konstigt att Serbien ska gå ut så pass tidigt, frågan är om det är en nackdel att gå ut som nr 2 efter Cypern, eller, vad vet jag, det kanske gynnar dem? Om man frågar mig personligen tycker jag det gör det. Efter att man fått sig en obehaglig känsla av förra låten så är vi med denna låt tillbaka på mer bekanta jaktmarker för Serbien – pampig ballad med en duktig sångare som sakta men säkert bygger upp mot slutet. En lite märklig sak jag märkt är att vi har ovanligt få ballader i år. Jag vet att jag längre ner på sidan satte grön tumme upp för gissat utfall – men det var innan startnumret kom. Däremot tror jag ändå Serbien kommer klara sig rätt enkelt.

 

Betyg (0–5):


.

Serbien bjuder oss på det de gör allra bäst i form av en stämningsfull balkanballad som känns lite mystisk och har en melankolisk melodi ihop med Teyas vackra röst. Detta är en växare för mig. Låtens progression från en mild start till ett imponerande crescendo är imponerande och gör att den inte blir ointressant och tråkig. Detta är en given finalist enligt mig, trots det otursamma startnumret.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
29 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Serbien 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Serbien kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Serbien kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Serbiens chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…JA, en majoritet av oss i panelen tror att Serbien kommer att kvala in till finalen, även om två panelmedlemmar är av en annan åsikt – både tveksamhet och ej finalist. Trots dessa invändningar kan vi ha med Serbiens låt i år som en av de låtar som förmodligen får en av de tio finalplatserna i den här semifinalen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera