« Inför ESC Moldavien 2023

Inför ESC Moldavien 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Natalia Barbu med bidraget ”In the Middle” som representerade Moldavien. Bidraget var från början allokerad att tävla i den första semifinalen den 7:e maj med startnummer 11 av 15, där låten inte fick tillräckligt med totalpoäng för att röstas vidare till finalen.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Moldavien gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Natalia Barbu?

 

Sångerskan Natalia Barbu är född i staden Bălți i Moldavien den 22:a augusti 1979. På den tiden ingick landet i Sovjetunionen men är sedan början av 1990-talet en självständig stat. Natalia Barbu har varit aktiv i musikbranschen sedan början av 2000-talet och har under den tiden gett ut fyra musikalbum. Hon har också tävlat flera gånger i den moldaviska Eurovision-uttagningen varav en gång gick det hela vägen till Eurovision. Året var 2007 då hon blev tia i finalen med låten Fight.

Sedan dess gjorde hon även ett försök år 2011 med låten Let’s Jazz, som blev tvåa i uttagningen, och 2016 skulle hon ha tävlat med låten Tare tillsammans med gruppen Elle, men de valde att hoppa av uttagningen. Hon har också gästat den nationella uttagningen flera gånger utan att tävla. I år, 2024, gjorde hon comeback med låten ”In the Middle” som vann både liveauditionen och finalen varför hon nu för andra gången någonsin får representera Moldavien i det här sammanhanget.

Tävlingsbidraget är gjort av henne själv tillsammans med Khris Richards.

Hur valde Moldavien till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Moldavien sitt val genom uttagningen Etapa națională 2024.

Finalen föregick av först en antagning där 32 bidrag valdes ut till en audition (två av låtarna framfördes ej). Uppspelet sändes ut i TV och bevakades även av en jury som sedan fick rösta fram finalisterna. Juryn utsåg elva av låtarna till finalen.

När det var dags för avgörandet delade tittarna makten med juryröstningen.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Denna låt känns lite mittemellan. Det är inte lika intressant som hennes förra försök, men det är inte helt ointressant heller. Den moldaviska uttagningen är en episk resa där man kan få se allt mellan himmel och jord. Där lyckades hon hålla det relativt intressant. Det var något nytt åtminstone. Låten i sig är nog inget jag har på repeat.

 

Betyg (0–5):


.

Nja, har tyvärr inga utförliga kommentarer av det här bidraget då jag finner det rätt så ointressant. Inget jag självmant skulle valt att lyssna på och det lämnar mig bara tomhänt utan några känslor alls, men den får plus i form av melodin men utöver det så är det ganska tråkigt och enformigt.

 

Betyg (0–5):


.

Det är alltså fyra år på raken nu som Moldavien skickar ett bekant ansikte, denna gång Natalia Barbu som var med redan 2007. När jag däremot hör hennes nuvarande låt blir jag såväl förvånad som besviken – all den hårda udd från då är helt borta! Natalia gick alltså samma väg som Poli Genova gjorde med sina två bidrag i ESC (rockig udd 2011 till något nonsens till poplåt 2016). Den här låten har ingen standard alls, konceptet att återanvända artister börjar kännas ganska trött, och jag tror inte att det finns någon visuell gimmick som kan rädda det här vidare.

 

Betyg (0–5):


.

Hade högre förväntingar när jag hörde att Natalia skulle representera Moldavien i år. Fight (2007) är mitt favoritbidrag någonsin från Moldavien. Årets bidrag är inte i närheten så bra och besvikelsen är någorlunda påtaglig.

Men om man tänker bort Fight för en stund och lyssnar på In The Middle för vad den är så är det ändå en stabil låt. Inte märkvärdig, och jag är orolig att Moldavien kan komma att missa finalen i år, men det är vad det är.

 

Betyg (0–5):


.

Natalia Barbu har haft bättre låtar i dessa sammanhang, både när hon tävlade i Eurovision år 2007 och när hon kom tvåa i den nationella finalen år 2011. Detta är bara så anonymt och lite småtråkigt. Inget som fastnar på näthinnan direkt och jag tror det blir respass i semin för Moldavien. Europas fattigaste land brukar inte vara fattiga på att ge oss underhållande och bra låtar i Eurovision som sticker ut, men det finns vissa undantag som i år exempelvis.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
22,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Moldavien 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Moldavien kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Moldavien kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Moldaviens chanser att kvala in till finalen


  • Adrian: 

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban: 

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…NEJ, även om några har satt tveksamhet här (och en av oss tror på finalplats för Moldavien) är det fler i panelen som inte tror att det blir någon finalplats för Moldavien. I år är det tredje året i följd (ej inräknat 2020) som Moldavien skickar en artist som varit med förut – och som den gången fick ett bra slutresultat. I år tror vi gemensamt att det inte blir någon upprepning på den punkten.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera