Avslutad

TV-bolaget TRM utsåg Moldaviens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 genom uttagningen Etapa națională 2024. Under uttagningen följde och tyckte vi till om tävlingsbidragen samt informerade om de olika händelserna. All fakta inklusive åsikter finns längre ned i denna artikel.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

13 januari 2024: Liveaudition

Inför audition »

Resultat »


17 februari 2024: Finalen

Inför finalen »

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Ganska direkt efter att 2023 års Eurovision var avklarad meddelade TRM att de skulle fortsätta delta även i 2024 års Eurovision. Däremot var det först i slutet av november samma år som det stod klart att bolaget skulle fortsätta med samma slags uttagning som året innan, dvs. uttagningsformatet Etapa națională. Samma dag öppnade också en antagning enligt det publicerade regelverket.

Antagningen var öppen fram till den 22:a december, därefter fick en jury lyssna igenom de 51 låtar som hade skickats in och utse vilka de tyckte var bäst. Deras val om 32 låtar presenterades den 27:e december men redan en dag senare hoppade en av akterna av. Bara dagar inför själva auditionen hoppade ytterligare en akt av sin medverkan.

 

Tävlingsupplägget

Uttagningen genomfördes först genom en liveaudition där en jury fick utse finalisterna. Av de bidrag som framfördes röstades elva fram till finalen. Ett antal veckor senare hölls sedan en publik final där både tittarna och en jury fick rösta fram vem som skulle vinna och få representera Moldavien i Eurovision 2024.

 

Resultat

I finalen den 17 februari röstades Natalia Barbu med bidraget ”In the Middle” fram till att bli Moldaviens representant i Eurovision 2024.

 

Avgjorda sändningar

För att göra det enkelt att navigera i artikeln har vi valt att placera programmen enligt aktuell sändningsordning. Det innebär att du hittar fakta och kommentarer från alla avgjorda sändningar längre ned i artikeln. Vill du gå dit direkt ska du klicka här.

 

Finalen
 • När?
 • 17 februari 2024

 • Var?
 • TV-studio

 • Hur?
 • 11 bidrag tävlar, delad jury- och tittarröstning avgör vinnaren

 • Vem/vilka var programledare?
 • Ion Jalbă och Doina Stimpovschii

 • TV-bolag/Stream:
 • TRM – Se programmet »

Fakta om programmet

Efter den liveaudition som hölls i januari skulle finalstartfältet om 11 bidrag tävla om vinsten. Finalen avgjordes med hjälp av både tittarnas och en jurys hjälp.

 

 

Mer information

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »

 

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 


 

 

Panelens åsikter (inför finalen)


Min topplista

 1. Cătălina Solomac – “Fever”
 2. Iulia Teleucă – “Runaway”
 3. Y-Limit – “Revolution”
 4. Valeria Pasha – “Anti-Princess”
 5. Reghina Alexandrina – “Contrasens”

 

Kommentar

Detta var en samling mycket vokalsvaga artister – tyvärr. Många av dem hade säkerligen behövt träning av röstcoacher innan liveframträdandet – för det är inte ofta som jag får sluta lyssna på låtar för att jag får ont i huvudet av falsksång. Men det har hänt nu, och jag kan bara beklaga mig över hur låg nivån är bland artisterna i Moldavien. Emellertid är låtarna hyfsat välskrivna, även om det inte är någon bländande kvalitet där heller. Däremot är de bra på att skriva partypop, och det är just de låtarna som jag ändå tycker håller – även inräknat dess röstsvaga artister.“Fever” och “Runaway” känns som potentiella ESC-bidrag sett till helheten, även om “Contrasens” hade varit min personliga favorit om man hade bytt artist mot någon som faktiskt kan sjunga. Med detta svaga urval undrar jag hur det kommer att gå för Moldavien i ESC – men samtidigt är de ju noterbart starka när det väl gäller, så vi lär se dem i finalen ändå.


Min topplista

 1. Valeria Pasha – “Anti-Princess”
 2. Cătălina Solomac – “Fever”
 3. Iulia Teleucă – “Runaway”
 4. Natalia Barbu – “In the Middle”
 5. Sasha Letty – “DNA”

 

Kommentar

Det är en ganska svårbedömd final det här då auditionklippen och studioversionerna skiljer sig så mycket åt i kvalité, men om man inte tänker så mycket på den saken är det ändå en helt okej final. Själv har jag “Anti-Princess”, som en av favoriterna, som personlig vinnare för att jag tycker att den låten är den bästa i startfältet och jag tror att Moldavien nog med ett bra scenframträdande skulle det nog kunna bli en ny finalplats. Sångerskan Valeria Pasha, som framför låten, har tidigare varit körsångerska åt Pasha Parfeni i Eurovision (bland annat ifjol i Liverpool) och nu är han med på upphovet för henne. Men, jag skulle inte bli ett dugg förvånad om Natalia Barbu, som tidigare tävlat för Moldavien i Eurovision, vinner finalen. Hon har lika mycket scenpersonlighet och är gissningsvis favorit till vinsten också. Hennes låt i år tycker jag är långt ifrån så bra hennes 2007-låt var men den är ändå helt okej.


Min topplista

 1. Cătălina Solomac – “Fever”
 2. Valeria Pasha – “Anti-Princess”
 3. Iulia Teleucă – “Runaway”
 4. Natalia Barbu – “In the Middle”
 5. O L – “No Time No Space

 

Kommentar

Har lyssnat igenom hela startfältet och kan klart och tydligt säga att det inte var mycket som var bra dessvärre. Men jag lyckades ändå hitta några bidrag som stack ut från mängden och då vill jag framförallt nämna Cătălina Solomac med ”Fever” och Valeria Pashas ”Anti-Princess”.

Två bidrag i min smak, och förhoppningsvis är det någon utav dem som kniper förstaplatsen. Överlag en ganska blek insats från Moldavien.

 


Min topplista

 1. Natalia Barbu – “In the Middle”
 2. Cătălina Solomac – “Fever”
 3. Iulia Teleucă – “Runaway”
 4. Sasha Letty – “DNA”
 5. Y-Limit – “Revolution”

 

Kommentar

Moldavien är ett mina favoritländer när det gäller ESC men i år känns det som att man får ta fram skämskudden. Natalia är en av mina favoriter genom tiderna med hennes bidrag ”Fight” från 2007 och jag är förvånad att engelskan inte har förbättrats. Årets bidrag är inte ens i närheten av lika bra som den. Så med det sagt kan ni ju tänka er kvaliteten på resten av låtarna.

 


Min topplista

 1. Cătălina Solomac – “Fever”
 2. Y-Limit – “Revolution”
 3. Victor Gulick – “Fever”
 4. Valeria Pasha – “Anti-Princess”
 5. O L – “No Time No Space

 

Kommentar

Jag var inte helt jätteimpad av det Moldavien hade att komma med när dess audition skulle hållas – och ändå förvånas jag att man lyckades vaska bort några låtar som potentiellt hade kunnat växa. Av dessa artister som är kvar är det väl egentligen bara Natalia Barbu som är någorlunda etablerad som artist, och jag lär nog inte bli förvånad om det blir hon som Moldavien väljer, även om ”In the Middle” inte når upp till någon standard, framför allt inte jämfört med ”Fight” som hon tävlade med 2007. Överlag har Moldavien under hela 2020-talet varit fast i en vana av att återvinna tidigare akter. Först Natalia Gordienko, sen Zdob și Zdub, och ifjol senast var det Pasha Parfeni. Om jag däremot ska lyfta upp en låt som jag håller en liten extra tumme för är det den ena av de två ”Fever”-låtarna (som Jessica också har som etta, såg jag). Men – Cătălina Solomac måste tagga ner med vokalgympan!


Min topplista

 1. Iulia Teleucă – “Runaway”
 2. Natalia Barbu – “In the Middle”
 3. Cătălina Solomac – “Fever”
 4. Valeria Pasha – “Anti-Princess”
 5. Sasha Letty – “DNA”

 

Kommentar

Moldavien är kända för att ofta skicka underhållande bidrag som sticker ut. I år ett sånt där mellanår där man saknar den sortens låtar. Det känns som det kommer att stå mellan Natalia Barbu och Valeria Pasha om segern i denna moldaviska nationella final. Personlig favorit för mig är däremot Iulia Teleucă med den medryckande poplåten ”Runaway”. Upphovsmannen Eugen Doibani känner man ju igen sedan tidigare. Han tävlade själv i den nationella finalen för 14 år sedan med en av mina favoritbidrag ”Love Sweet Love”.

 


Min topplista

 1. Cătălina Solomac – “Fever”
 2. Natalia Barbu – “In the Middle”
 3. Iulia Teleucă – “Runaway”
 4. Victor Gulick – “Fever”
 5. Valeria Pasha – “Anti-Princess”

 

Kommentar

För en sån högtempererad final måste jag nog säga att mina vitsord är ganska svala, för kvaliteten i sånginsatsen från audition undrar man om man kunnat ta fram annat filter eller reverb istället för torrare än torrt i mikrofonljudet. Här kunde inte minsta sur ton döljas. I tävlingsfältet återfinns dock flera som visat vart skåpet ska stå, främst de i topplaceringarna i min lista. Cătălina Solomac med “Fever” är min solklara favorit även om Natalia Barbu kommer tätt efter med sin “In the Middle”.

 

 

Resultat


Det blir sångerskan Natalia Barbu med bidraget “In the Middle” som kommer att representera Moldavien i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Etapa națională 2024 som sändes den 17:e februari 2024.

Noterbart är att det blir andra gången som Natalia Barbu får representera Moldavien i Eurovision Song Contest. Vid föregående tillfälle (år 2007) lyckades hon ta sig till final och hamna på tionde plats i totaltabellen.

 

Så var finalen

Inför finalen hölls en större liveaudition där en jury utsåg 11 finalister. Dessa fick på nytt uppträda under finalkvällen innan en jury- och tittarröstning gemensamt korade en vinnare. Juryn utgjordes av fem personer däribland en låtskrivare, en artist samt två representanter för TRM och en ordförande för låtskrivare i Moldavien.

Juryn respektive tittarna delade ut 12 poäng till sin vinnare, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 och 0 poäng. Därefter adderades summorna och vinnaren blev låten med högst totalpoäng. Om två eller fler bidrag slutade på samma totalpoäng avgjordes det hur bidragen rangordnats hos juryn.

 

Jury vs tittarna

Efter juryn hade delat ut sina poäng ledde Natalia Barbu strax före Valeria Pasha och Iulia Teleucă, vilka även var tittarnas topp 3 men i en annan ordning. I det här fallet var Valeria Pasha tittarnas vinnare och Natalia Barbu tvåa. I och med att bägge dessa artister hamnade på 22 poäng fick skiljeregeln tas till och då Natalia Barbu fått sin 12-poängare av juryn blev det hon som vann finalen.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):


 • 1. Natalia Barbu – In the Middle
 • (12 + 10 = 22 p)

 • 2. Valeria Pasha – Anti-Princess
 • (10 + 12 = 22 p)

 • 3. Iulia Teleucă – Runaway
 • (8 + 8 = 16 p)

 • 4. Cătălina Solomac – Fever
 • (7 + 7 = 14 p)

 • 5. Viola Julea – Light Up!
 • (4 + 5 = 9 p)

 • 6. Reghina Alexandrina – Contrasens
 • (3 + 6 = 9 p)

 • 7. Nicoleta Sava – Bravo
 • (5 + 3 = 8 p)

 • 8. O L – No Time No Space
 • (6 + 1 = 7 p)

 • 9. Sasha Letty – DNA
 • (2 + 4 = 6 p)

 • 10. Y-Limit – Revolution
 • (0 + 2 = 2 p)

 • 11. Victor Gulick – Fever
 • (1 + 0 = 1 p)

 

Tycker du att Moldavien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag gillade Natalia Barbus ”Fight” som tävlade i Eurovision 2007 men årets låt känns som en total nedgradering från då. Hon sjunger bra och numret är väl i och för sig helt okej men, nej, det här räcker inte för min del. Tyvärr. Då hade det varit bättre om ”Anti-Princess” hade fått åka istället.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Om jag ska vara ärlig så tycker jag att det här var ett ganska tråkigt och platt bidrag, jag får ingen känsla alls av detta och man vill ju få någon sorts känsla när man lyssnar, så nja, ingen favorit hos mig! Hade hellre sett ”Fever” eller ”Anti-Princess” som vinnande bidrag än detta.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Det känns lite som att Moldavien fastnade i tankebanorna att man måste skicka något baserat på namnet, i och med att Natalia Barbu var den enda som (vad vi vet) har någon form av internationell erfarenhet. Men vad hjälper det, när låten inte håller? Känns som Moldavien inte kommer komma nånvart med detta just nu. Någonting som Moldavien kanske ska göra nästa år är att kanske titta söderut – när nu Rumänien är borta i tävlingen och helt tappat initiativet borde det finnas en mängd lediga artister som Moldavien borde kunna snappa upp, kan man tro.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Natalia Barbu är en erfaren artist och ett tryggt val att skicka till Eurovision ytterligare en gång, men ack så medelmåttig låt som hon kommer att representera Moldavien med. Man är ju van vid något fartfyllt bidrag som sticker ut. Det gör inte detta. Tror Moldavien kan få svårt att kvala in till ESC-finalen i år, men utesluter det inte helt.

 

Avgjorda sändningar

Här nedan lan du ta del av de sändningar som har avgjorts under uttagningen.

 

Liveaudition

 • När?
 • 13 januari 2024

 • Var?
 • TV-studio

 • Hur?
 • 100 procent juryröstning avgör vilka som ska kvala vidare

 • TV-bolag/Stream:
 • TRM – Se sändningen LIVE »

Fakta om programmet

Precis som ifjol kommer de akter som valts ut från urvalsjuryns första omgång att uppträda i en direktsändning. Medan de uppträder pågår en intern juryomröstning som är tänkt att sluta med att tio akter röstas vidare till en final. Sändningen genomförs under lördagen den 13:e januari.

Notera att några av artisterna har fått med två tävlingsbidrag i auditionen men det är oklart om en artist också kan få med två tävlingsbidrag till finalen.

 

Mer information

Panelens åsikter »

 

Startfält

Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i alfabetisk ordning efter artist. Nedan länkar vi till liveframträdandena som genomfördes den 13:e januari.


 • Anna G – Ay Ay Ay
 • Låtskrivare: Anna Grosu

 • Anna Gulko – Perfect Place
 • Låtskrivare: Anna Gulko

 • Cătălina Solomac – Fever
 • Låtskrivare: Jonas Gladnikoff, Shawn Myers

 • Denis Midone – Back to Me
 • Låtskrivare: Alexandr Misiura, Denis Midone, Mustaf Keita, Stelian Savu

 • DPSTP ft. Arina – Rise Up
 • Låtskrivare: DPSTP

 • Formația ‘Vele’ – Carnaval
 • Låtskrivare: Mariana Craveț, Veaceslav Daniliuc

 • Iulia Teleucă – Runaway
 • Låtskrivare: Eugen ”Natan” Doibani

 • Laura – Spune-mi
 • Låtskrivare: Ioana Codrean, Marinela Mihalachi, Pavel Malîșev

 • Maria Ciolac – Break Free
 • Låtskrivare: Linda Persson, Ylva Persson

 • Max Cara – Broke the Chain
 • Låtskrivare: Maxim Crasnicov, Pavel Malîșev

 • Natalia Barbu – In the Middle
 • Låtskrivare: Khris Richards, Natalia Barbu

 • Nicoleta Sava – Bravo
 • Låtskrivare: José Juan Santana, Rafael Artesero

 • Nino – Up Again
 • Låtskrivare: Cristian Baba

 • O L – No Time No Space
 • Låtskrivare: Denis Nazarov

 • Oleg Spînu – Jungle
 • Låtskrivare: Jonas Gladnikoff, Shawn Myers

 • Oliv Sky – Another Universe
 • Låtskrivare: Cristian Condrea, Rodica Olișevschi

 • Oliv Sky – Loud and Clear
 • Låtskrivare: Artur Corcodel, Dan Iacovlev, Rodica Olișevschi

 • POLI – Lui
 • Låtskrivare: Alina Zbancă, Marian Stârcea

 • Reghina Alexandrina – Contrasens
 • Låtskrivare: Dimitri Stassos, Eugen ”Natan” Doibani, Reghina Alexandrina, Rickard Bonde Truumeel, Nikos Sofis

 • Sasha Bognibov – Married to Twins
 • Låtskrivare: Jacob Jonia, Sasha Bognibov

 • Sasha Letty – DNA
 • Låtskrivare: Jacob Jonia

 • Tudor Bumbac – Tudorel
 • Låtskrivare: Tudor Bumbac

 • Valeria Pasha – Anti-Princess
 • Låtskrivare: Andrei Vulpe, Iana Bavelskaia, Ilya Iakovet, Iuliana Parfeni, Ivan Luca, Lilian Dobândă, Maxim Crasnicov, Pasha Parfeni, Valeria Pasha

 • Valleria – Run
 • Låtskrivare: Valeria Condrea

 • Valleria – Rule (Rai Di Ri Di)
 • Låtskrivare: Mark Stam, Valeria Condrea

 • Victor Gulick – Fever
 • Låtskrivare: Victor Gulic

 • Victor Lozinsky – Dirty Wind/Joker and Harley move
 • Låtskrivare: Victor Lozinsky

 • Viola Julea – Light Up!
 • Låtskrivare: Ecaterina Sanalatii, Viola Julea

 • Y-Limit – Revolution
 • Låtskrivare: Roman Lupu, Siarhei Panamarou

 • Y-Limit – What’s the Fun
 • Låtskrivare: Roman Lupu

 

 

Auditionresultat


Liveauditionen i Moldaviens uttagning Etapa națională 2024 är avklarad och vi har ett resultat. Av 30 tävlingsbidrag i programmet röstades 11 bidrag vidare till finalen medan resterande bidrag får lämna tävlingen redan nu. Nedan finner du resultatet gällande vilka som gick vidare respektive åkte ut. De listas i alfabetisk ordning efter artist.

 

Finalister

Utröstade

 

Diskvalificerade

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera