« Inför ESC Georgien 2023

Inför ESC Georgien 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Nutsa Buzaladze med bidraget ”Firefighter” som representerade Georgien. Bidraget var från början allokerad att tävla i den andra semifinalen den 9:e maj med startnummer 11 av 16, där tittarna sedan valde att rösta vidare bidraget till finalen. Väl i finalen tilldelades bidraget startnummer 24 av 26.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Georgien gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Nutsa Buzaladze?

 

Artisten Nutsa Buzaladze är född den 28:e januari 1997 i Tblisi i Georgien. Hon har sedan barnsben sysslat med musik bland annat i musikal men även deltagit i en mängd olika sångtävlingar. För tio år sedan vann hon exempelvis tävlingen New Wave som är en internationell musiktävling för unga popartister (en sångtävling som även ESC-artister som Damir Kedžo, Natalia Gordienko och DoReDoS har vunnit).

2017 deltog Nutsa i Georgiens Eurovision-uttagning som den gången utgjordes av en final med 25 låtar. Hennes bidrag hette då White Horses Run och slutade tvåa, endast 15 poäng bakom Tako Gachechiladzes Keep the Faith. 2019 släppte Nutsa sitt debutalbum där hon fick ett stort genomslag med låten Gelodebi. Ifjol var hon även med i Idol i USA.

Nu i vår väntar Eurovision-tävlan för henne på scenen i Malmö Arena med bidraget ”Firefighter” som är gjord av låtskrivarna Ada Skitka och Darko Dimitrov. Den sistnämnde har tidigare haft med inte mindre än 12 bidrag i Eurovision för Albanien, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien. Den här gången blir det första gången han har med ett tävlingsbidrag i sammanhanget för ett annat land än ett land på Balkanhalvön.

Hur valde Georgien till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Georgien sitt val genom ett internval. TV-bolaget GPB slopade den här gången att välja sin artist från en Idol-liknande tävling utan tillfrågade artisten internt. Därefter öppnade en antagning som slutligen var med i processen gällande vilket bidrag artisten kommer att ta med sig till Malmö.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Precis som med Lettland har Georgien inte varit i final sedan Sverige senast arrangerade Eurovision. Det tycker jag förvisso är lite märkligt då de har haft flera bra låtar däremellan. Årets låt har ju ett lite mer internationellt tilltal och det kanske hjälper, eller vi får hoppas det. Jag tycker i alla fall att det är en ganska bra låt även om den också faller lite i fällan med att ha för många olika stilar på tre minuter. Kanske blir det lite för mycket men Nutsa gör i alla fall låten rättvisa och förhoppningsvis håller hela vägen till final.

 

Betyg (0–5):


.

Här hittar vi ett fartfyllt, kaxigt bidrag som framförs av Nutsa. Hon är duktig på att reglera rösten då det verkligen är en låt man behöver ha en stark röst för. Jag älskar denna, tycker den är riktigt härlig.

 

Betyg (0–5):


.

Likt Cypern kommer här ännu ett kaxigt kvinnligt bidrag. Kanske inte vad man förväntar sig från Georgien med tanke på de senaste åren. För mig växer bidraget hela tiden och jag älskar refrängen mer och mer. Enda risken jag ser med det här bidraget är att framträdandet kan bli ”too much” vilket fällde Albanien 2022 då Ronela inte klarade av avancerat dansnummer och sång samtidigt.

 

Betyg (0–5):


.

Jag brukade ofta uppskatta Georgiens låtar och väg att gå förr, men efter att ha hört denna låt och tagit i beaktande att de haft dålig form i tävlingen får jag mer och mer intrycket av att deras strategi tycks inte vara mer än att man skjuter blint rakt ut i mörkret. Man skickar en danspopdiva, vilket brukar ge framgångar så på pappret kanske det var smart? Men med tanke på att den nischen är ganska mättad så blir det inte riktigt så. Just den här låten faller en del på att den inte blir särskilt minnesvärd, och jag känner ingenting när jag hör den – vilket ironiskt nog gör att jag inte kommer ge den noll. Detta då den inte sticker ut för att den skulle vara otroligt dålig till skillnad från exempelvis Malta eller Grekland i samma semi.

 

Betyg (0–5):


.

Som Lukas nämner ovan så väljer Georgien att skicka en danspopdiva, likt ett antal andra länder i årets tävlingen. Personligen tycker jag dock att det fungerar i det här sammanhanget. Låten är absolut inget mästerverk, men återigen så låter det bättre än de liknande låtarna i årets upplaga. Man kan ju hoppas att Georgien äntligen kan få tävla i finalen i år, något de inte fått uppleva sedan 2016…

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
33 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Georgien 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Georgien kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Georgien kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Georgiens chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE, och även i Georgiens fall är det splittrat bland panelmedlemmarna hur det ska gå. Georgien har inte varit i ESC-final sedan 2016 och i år prövar de en helt ny genre. Några av oss tror att det kan generera en finalplats och några är tveksamma. Men bara en tror att bidragets resa inte får en fortsättning till finalen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera