« Inför ESC Lettland 2023

Inför ESC Lettland 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Dons med bidraget ”Hollow” som representerade Lettland. Bidraget var från början allokerad att tävla i den andra semifinalen den 9:e maj med startnummer 9 av 16, där tittarna sedan valde att rösta vidare bidraget till finalen. Väl i finalen tilldelades bidraget startnummer 11 av 26.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Lettland gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Dons?

 

Artūrs Šingirejs, mer känd som artisten Dons, är född den 10:e april 1984 i Brocēni i Lettland. Han är i sitt hemland en känd artist som har gett ut ett flertal soloalbum och har blivit nominerad och prisad flera gånger för sin musik. Att det blev just musik som Dons sysslar med kan bero på att han växte upp i ett musikaliskt hem, där hans mamma bland annat var med i en sånggrupp, samt att han själv som barn lärde sig att spela piano.

År 2003 deltog Dons i en en lettisk talangtävling som han både vann (och träffade sitt livs kärlek Lily). Vinsten i programmet gjorde det möjligt att producera ett musikalbum tillsammans med Lily som släpptes år 2004 och låten Ja es būtu vējš blev en stor succé i Lettland. Efter detta har Dons som sagt släppt fler låtar som soloartist och han har även bott i USA där han har producerat sin musik. Numera bor han i Lettland.

Tre gånger har Dons tävlat i den lettiska Eurovision-uttagningen. Första gången var 2010 med låten My Religion is Freedomoch den andra gången var 2014 med låten Pēdējā Vēstuledär han bägge gångerna hamnade på andra plats. Först 2024 gjorde han ett tredje försök och med bidraget ”Hollow” tog han sig hela vägen åter till final där han vann. Det senaste bidraget har han skapat ihop med Kate Northrop och Liam Geddes.

Hur valde Lettland till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Lettland sitt val genom uttagningen Supernova 2024.

Även den här gången föregicks uttagningen av en semifinal där 15 tävlande blev tio finalister med hjälp av en jury- och tittaromröstning. Samma metod användes även i finalen, men den här gången för att kora en vinnare.

Innan startfältet meddelades var det länge oklart hur uttagningen skulle gå till.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Hör och häpna – för första gången på 14 år har jag Lettland nästan högst upp i min topplista! Jag tycker den här balladen som Dons framför är en av tävlingens bästa och även om låten ligger ganska risigt till i oddsen inför tävlingen hoppas jag att han får en finalplats. Lettland har ju inte gått så jättebra i tävlingen på många år nu så när de äntligen skickar något bra till Eurovision så hoppas jag att det ska ge resultat.

 

Betyg (0–5):


.

Det här är en ”underdog” som jag älskar. Med rätt scensättning tror jag faktiskt denna kan bli en utmanare till tronen men det är jag nog ensam om i Europa att tycka. Hans innerlighet och sårbarhet går in i själen, speciellt på alla oss som kanske inte mår så bra just nu i livet. Hans röst sjunger rakt in i hjärtat och skapar magi. Får hoppas på starka jurypoäng.

 

Betyg (0–5):


.

Lettland har sannerligen inte haft det LÄTT de senaste åren. Senaste finalplatsen tog man 2016. Personligen tycker jag att Lettland förtjänat att gå till final många fler gånger, men jag är väl i minoritet.

Förhoppningsvis kan den tråkiga sviten brytas i år. Hollow är en mäktig låt och Dons framför den riktigt bra. Vore skamligt om han fick stanna i semifinalen.

 

Betyg (0–5):


.

Äntligen kommer Lettland med något kompetent till Eurovision, både sångaren och låten är kvalitet rakt igenom. Det är så dramatiskt, finstämt och hjärtskärande. Jag får gåshud genom hela låten av såväl studioversionen, men framförallt genom liveframträdandet. Detta blir bra. En av få ballader som är med i årets tävling. Kanske att vi äntligen får återse Lettland kvala in till ESC-finalen, där de inte varit sedan år 2016.

 

Betyg (0–5):


.

”Hollow” är snyggt, klassiskt och hållbart som en ”sustainability report”. Den känns lika modern som tillhörande de stora balladerna på 80-talet. Den bygger upp snyggt till stora körer. Det var inte min första placering från den nationella uttagningen, men var en stark motståndare. Nu i backspegeln tror jag faktiskt att Lettland valde helt rätt. Om framförandet blir lika pampigt som låten tror jag Dons kan hamna bra till i tävlingen.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
34,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Lettland 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Lettland kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Lettland kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Lettlands chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris: 

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas: 

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE för Lettland. Även här blev det ganska splittrat i resultatet där tre tror på att Lettland bryter sin ”att inte gå till final i Eurovision”-trend medan fyra är mer tveksamma och tre säger bestämt nej. Skulle Lettland kvala vidare till finalen blir det deras första finalplats sedan Sverige senast arrangerade Eurovision (år 2016), vilket som tidigare nämnt även gäller för Georgien.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera