Avslutad

TV-bolaget LTV utsåg Lettlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 genom uttagningen Supernova 2024. Under uttagningen följde och tyckte vi till om tävlingsbidragen samt informerade om de olika händelserna. All fakta inklusive åsikter finns längre ned i denna artikel.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

3 februari 2024: Semifinalen

Inför semifinalen »

Resultat »

Panelens åsikter (inför) »


10 februari 2024: Finalen

Inför finalen »

Panelens åsikter (inför) »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Lettland valde att fortsätta med konceptet Supernova som först innehöll en semifinal och sedan en final. Från en antagning, som inbringade 108 låtar, utsåg en jury 15 bidrag som först fick delta i semifinalprogrammet. Där hölls en gemensam jury- och tittaromröstning som skickade tio bidrag vidare till finalen. Samma röstningsmetod användes även i finalen men nu för att kora en vinnare.

 

Återkommande artister

I startfältet fanns några återkommande artister, däribland sångerskan Agnese Rakovska, som även är sångerska i gruppen Triana Parks. Hon och gruppen vann den lettiska uttagningen 2017 med bidraget ”Line” men lyckades den gången inte ta Lettland vidare till ESC-finalen. Nu ställde hon upp som soloartist i uttagningen.

Andra artister från tidigare uttagningar var Alekss Silvers (tävlade i Supernova 2019 med ”Fireworks”), Avéi (tävlade i Supernova 2023 med ”Let Me Go”), gruppen B/H (tävlade i Supernova 2020 med ”Sail With You”), Dons (tävlade i Eirodziesma 2010 med ”My Religion Is Freedom” samt i Dziesma 2014 med ”Pēdējā Vēstule”), Katrīna Gupalo (tävlade i Supernova 2018 med ”Resistance”) samt St Levića (tävlade i Supernova 2017 med ”Your Breath”).

 

Resultat

I finalen den 10:e februari röstades artisten Dons med bidraget ”Hollow” fram till att bli Lettlands representant i Eurovision 2024.

 

Avgjorda sändningar

För att göra det enkelt att navigera i artikeln har vi valt att placera programmen enligt aktuell sändningsordning. Det innebär att du hittar fakta och kommentarer från alla avgjorda sändningar längre ned i artikeln. Vill du gå dit direkt ska du klicka här.

 

Finalen
 • När?
 • 10:e februari 2024, kl. 20:10 CET

 • Var?
 • TV-studio

 • Hur?
 • Delad jury- och tittarröstning korar vinnaren

 • Vem/vilka är programledare?
 • Lauris Reiniks och Ketija Šēnberga

 • TV-bolag/Stream:
 • LTV – Se programmet »

Fakta om programmet

Efter den avgjorda semifinalen blev det dags för Lettland att utse sin representant till Eurovision 2024. Det fanns tio bidrag som fortfarande hade vinstchansen och precis som i föregående sändning avgjordes alla resultat av såväl juryns som tittarnas röster.

 

Mer information

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »

 

Startfält


 

 • Här presenteras de tävlande artisterna med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 


 • 1. Vēstulēs – Kur?
 • Låtskrivare: Braiens Martinsons, Marta Krampe

 • 2. Avéi – Mine
 • Låtskrivare: Raitis Aukšmuksts, Ieva Kudlāne

 • 3. Papīra Lidmašīnas – Mind Breaker
 • Låtskrivare: Juris Ludženieks, Rihards Bērziņš

 • 4. Katrīna Gupalo – The Cat’s Song
 • Låtskrivare: Katrīna Gupalo, Edgars Vilcāns, Armands Varslavāns, Evija Smagare

 • 5. Ecto – Outsider
 • Låtskrivare: ECTO

 • 6. Dons – Hollow
 • Låtskrivare: Artūrs Šingirejs, Liam Geddes, Kate Northrop

 • 7. St Levića – Tick Tock
 • Låtskrivare: Pjotrs Strokovs, Santa Daņeļeviča

 • 8. Edvards Strazdiņš –Rock n’ Roll Supernova
 • Låtskrivare: Edvards Strazdiņš, Kerija Kalēja

 • 9. Funkinbiz – Na Chystu Vodu
 • Låtskrivare: Kirils Ponomarenko

 • 10. Alekss Silvers – For the Show
 • Låtskrivare: Atvara

 

Panelens åsikter (inför finalen)


Min topplista

 1. Alekss Silvers – ”For the Show”
 2. St Levića – ”Tick Tock”
 3. Papīra Lidmašīnas – ”Mind Breaker”
 4. Dons – ”Hollow”
 5. Vēstulēs – ”Kur?”

 

Kommentar

Det är inte det starkaste startfältet vi ser här i Lettlands final, men det är iallafall en spännande upplevelse. Letterna brukar ju vara duktiga på att hitta de märkligaste låtarna till Eurovision och jag ser många potentiella sådana bidrag. ”The cat’s song” tar nog priset som det mest udda, men jag hoppas att det inte blir landets bidrag till Malmö. Mina favoriter är istället ”For the Show” och ”Tick Tock” som känns som relativt starka och internationellt gångbara låtar. Just därför känns det dock som att de kanske inte är Lettlands självklara val, då de ju som sagt är duktiga på att välja ut de mest skumma bidragen till ESC. Men skulle någon av dessa två låtar vinna så känner jag spontant att Lettland nog skulle kunna nå rätt högt i Malmö – en framgång de verkligen är i desperat behov av efter många års finalmissar.


Min topplista

 1. Dons – ”Hollow”
 2. Edvards Strazdiņš – ”Rock n’ Roll Supernova”
 3. Alekss Silvers – ”For the Show”
 4. Avéi – ”Mine”
 5. Papīra Lidmašīnas – ”Mind Breaker”

 

Kommentar

Min topplista har inte förändrats så mycket sedan semifinalen, utan min solklara favoritlåt i den här finalen är Dons’ ”Hollow”. Som tvåa har jag Edvards Strazdiņš med ”Rock n’ Roll Supernova” som jag tycker är en ganska bra rocklåt. I övrigt är det mer godkända bidrag i startfältet och jag har svårt att se att någon annan än ”Hollow” ska lyckas ta Lettland till en möjlig finalplats i Malmö.


Min topplista

 1. Dons – ”Hollow”
 2. Alekss Silvers – ”For the Show”
 3. Avéi – ”Mine”
 4. St Levića – ”Tick Tock”
 5. Katrīna Gupalo – ”The Cat’s Song”

 

Kommentar

Lettland har en salig blandning och det är väl egentligen bara två som sticker ut riktigt ordentligt enligt mig och det är Dons med sin mäktiga och kraftiga powerballad ”Hollow”, samt Alekss Silvers med sin moderna uptempo-låt ”For the Show”. Jag har svårt att placera vilken av de jag tycker är bäst för jag gillar båda extremt mycket, men jag sätter ändå Dons på tronen då jag tycker han har ett klockrent bidrag att skicka till ESC.

Får de bara till scennumret så kan jag lätt se den här placera sig bland topp 10 i den stora finalen, det blev tyvärr lite tråkigt att titta på då det inte hände så mycket på scen. Det behövs lite ljussättningar, jag tänker först mörker som förvandlas till ljusare i refrängen, det hade varit visuellt tillfredsställande och låten hade blivit snäppet vassare. Hoppas som sagt på en förändring i scennumret om Dons lyckas vinna biljetten till Malmö!


Min topplista

 1. Dons – ”Hollow”
 2. Alekss Silvers – ”For the Show”
 3. Avéi – ”Mine”
 4. St Levića – ”Tick Tock”
 5. Edvards Strazdiņš – ”Rock n’ Roll Supernova”

 

Kommentar

Det finns bara en sak att säga om Lettlands final och det är att Dons utklassar alla andra. Där kan vi snacka kvalité! Tror jag den kan vinna hela alltet? Ja varför inte. Den är storslagen men tyvärr är själva framträdandet väldigt trist så det är ju tyvärr en nackdel.


Min topplista

 1. Papīra Lidmašīnas – ”Mind Breaker”
 2. Dons – ”Hollow”
 3. Edvards Strazdiņš – ”Rock n’ Roll Supernova”
 4. Avéi – ”Mine”
 5. Ecto – ”Outsider”

 

Kommentar

Att Lettland har det tufft kan knappast undgå någon som är någorlunda insatt. En sak som dock slår mig, vilket det också gjorde förra året är att de flesta låtar lyft med scennumret. Ändå kan jag inte komma ifrån känslan av att Lettland fortfarande har ett sargat självförtroende. Dons är den som länge lyfts upp som storfavoriten att ta hem det, men ändå stör jag mig lite på just hans scennummer som faktiskt själper honom – där han inte har så mycket närvaro alls utan känns ganska kall. Det återstår att se om hans favoritskap håller eller nån annan låt sticker upp (Vēstulēs kanske?).


Min topplista

 1. Dons – ”Hollow”
 2. St Levića – ”Tick Tock”
 3. Funkinbiz – ”Na Chystu Vodu”
 4. Edvards Strazdiņš – ”Rock n’ Roll Supernova”
 5. Alekss Silvers – ”For the Show”

 

Kommentar

För lite mer än 10 år sedan var Lettland ett av mina absoluta favoritländer i Eurovision, jag tyckte nästan mer om dem än San Marino i början på 2010-talet. Men på senare år tycker jag de allt som oftast har skickat tämligen tråkiga och anonyma bidrag. Visserligen uppskattade jag Eat Your Salad från 2022, men den åkte som bekant ut i semifinalen. Lettland har ju faktiskt inte varit i final sedan 2016, vilket är tråkigt men jag tror och hoppas att det kan bli ändring på det i maj. Hollow är inte bara min favorit, utan även spelbolagens. Jag tycker att Dons framför låten riktigt bra samtidigt som det skulle vara Lettlands överlägset starkaste bidrag på flera år om den nu vinner. Vi får se hur Letterna väljer, men jag hoppas för deras skull att de gör rätt val.


Min topplista

 1. Dons – ”Hollow”
 2. Avéi – ”Mine”
 3. Papīra Lidmašīnas – ”Mind Breaker”
 4. Katrīna Gupalo – ”The Cat’s Song”
 5. St Levića – ”Tick Tock”

 

Kommentar

Min personliga etta från samtliga av årets bidrag för Supernova har tagit sig till final och när man kollar oddsen inför denna finalen så leder han överlägset med över 60 %. Mycket tyder alltså på att Lettland kommer skicka ett riktigt starkt bidrag till Eurovision, äntligen!! Det är så dramatiskt, finstämt och hjärtskärande. Jag får gåshud genom hela låten både i studioversionen och efter liveframträdandet. Ett bidrag som mycket väl kan ta landet till sin första finalplats sedan år 2016 när Justs med ”Heartbeat” hamnade på 15:e plats. Lettland, missa för guds skull inte denna möjligheten att skicka Dons med låten ”Hollow” till Malmö. Då håller jag er som främsta favoriter. Något jag inte har gjort på år och dar.


Min topplista

 1. Edvards Strazdiņš – ”Rock n’ Roll Supernova”
 2. St Levića – ”Tick Tock”
 3. Dons – ”Hollow”
 4. Avéi – ”Mine”
 5. Ecto – ”Outsider”

 

Kommentar

Lettland har agerat fröspridare bland sina bidrag och mig personligen fanns det ett par rejäla högoddsare bland låtarna. Tyvärr saknas några personliga favoriter i årets final, men det finns några pärlor bland de som tog sig vidare. För mig har inte Dons med låten ”Hollow” varit den utstickare jag förväntade mig av skriverierna, men det är vackert och med kvalitet. Istället blev det Edvards Strazdiņš ”Rock n’ Roll Supernova” som knep förstaplaceringen. En handklapp-rockpoplåt med munter gitarr. Gillar hans röst när han hesar till sig och jag får lite countrykänsla i delar av låten. En låt som kan klara sig i längden.

 

 

Resultat


Det blir sångaren Dons med bidraget Hollowsom kommer att representera Lettland i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Supernova 2024 som sändes den 10:e februari 2024.

 

Så var finalen

Lettland valde återigen artist och bidrag genom en tvådelad uttagning. Den inleddes med en allmän antagning följt av ett juryval som bestämde 15 låtar till en semifinal. Från den fick en gemensam jury- och tittaromröstning besluta tio av bidragen som fick tävla i finalen. Även vinnaren utsågs med hjälp av den röstningsmetoden.

Utöver finalisterna gästades finalen av artisterna Gabrelius Vagelis och Alika.

 

Jury vs tittarna

Några dagar efter finalen släppte LTV den fullständiga resultatlistan över hur juryn respektive tittarna röstat. Det visade sig då att de hade samma etta (Dons), tvåa (Vēstulēs), trea (Katrīna Gupalo) och fyra (Alekss Silvers) men därefter började resultaten att skilja sig.

Tittarnas femma var Edvards Strazdiņš, sexa var Ecto, sjua Saint Levića, åtta Avéi, nia Papīra lidmašīnas och tia Funkinbiz.

Juryns femma var Saint Levića, sexa Funkinbiz, sjua Avéi, åtta Edvards Strazdiņš, nia Ecto och tia Papīra lidmašīnas.

När man därefter slog samman resultatet blev det som nedan (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):


 • 1. Dons – Hollow
 • (12 + 12 = 24 p)

 • 2. Vēstulēs – Kur?
 • (10 + 10 = 20 p)

 • 3. Katrīna Gupalo – The Cat’s Song
 • (8 + 8 = 16 p)

 • 4. Alekss Silvers – For the Show
 • (7 + 7 = 14 p)

 • 5. St Levića – Tick Tock
 • (6 + 4 = 10 p)

 

Tycker du att Lettland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Dons är absolut rätt val för Lettland att skicka. Det här är första gången sedan ESC 2010 som Lettland är en av mina favoriter och jag hoppas att det kommer att ge utdelning i Malmö.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

JA! Dons var favorittippad och tog hem det här som man trodde på förhand och det var en välförtjänt seger. Jag tycker låten är riktigt stark och maffig och kommer vara högt på min personliga topplista. Bra jobbat Lettland!


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Det var knappast någon större överraskning att Dons skulle ta hem detta, han var favorittippad redan från start och i slutändan var det inte så mycket mer att säga. En stabil kandidat som Lettland valt, men det är svårt att avgöra hur långt det kommer räcka. Om inte Sudden Lights inte kunde stoppa deras dystra svit förra året…


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Rätt låt vann definitivt här. Äntligen kommer Lettland med något kompetent till Eurovision, både sångaren och låten är kvalitet rakt igenom. Detta blir bra. Kanske att vi äntligen får återse Lettland kvala in till ESC-finalen, där de inte varit sedan år 2016.

 

Semifinalen
 • När?
 • 3:e februari 2024, kl. 20:10 CET

 • Var?
 • TV-studio

 • Hur?
 • Delad jury- och tittarröstning röstade fram finalisterna

 • Vem/vilka var programledare?
 • Lauris Reiniks och Ketija Šēnberga

 • TV-bolag/Stream:
 • LTV – Se programmet »

Fakta om programmet

Inför finalen i Lettlands Supernova 2024 tävlade 15 bidrag om tio finalplatser. Resultatet avgjordes av en gemensam jury- och tittaromröstning.

Bland de tävlande i semifinalen finns både en tidigare lettisk ESC-representant (Agnese Rakovska från bandet Triana Park som nu ställer upp som soloartist) samt ett flertal artister som har försökt att få representera Lettland tidigare Eurovision-år.

 

Mer information

Resultat »

Panelens åsikter »

 

 

Startfält

Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startnummerordning. Länkarna går till de officiella studioversionerna.


 • 1. Agnese Rakovska – AI
 • Låtskrivare: Agnese Rozniece, Matīss Repsis, Renāts Ragimhanovs

 • 2. Patrīcija Spale – Heaven’s Raining Down on Me
 • Låtskrivare: Valters Sprūdžs, Kate Elpo

 • 3. B/H – Amsterdam
 • Låtskrivare: Normans Bārbals, Mārtiņš Balodis, Jānis Līde, Kristaps Grīnbergs

 • 4. Alekss Silvers – For the Show
 • Låtskrivare: Atvara

 • 5. Jar of Kings – Wildfire
 • Låtskrivare: Artis Apinis, Artūrs Patetko, Jānis Drēģeris, Juris Šenbergs, Deniss Djakons

 • 6. St Levića – Tick Tock
 • Låtskrivare: Pjotrs Strokovs, Santa Daņeļeviča

 • 7. Sasha Sil – Love is a Language
 • Låtskrivare: Liene Stūrmane

 • 8. Papīra Lidmašīnas – Mind Breaker
 • Låtskrivare: Juris Ludženieks, Rihards Bērziņš

 • 9. Avéi – Mine
 • Låtskrivare: Raitis Aukšmuksts, Ieva Kudlāne

 • 10. Ecto – Outsider
 • Låtskrivare: ECTO

 • 11. Dons – Hollow
 • Låtskrivare: Artūrs Šingirejs, Liam Geddes, Kate Northrop

 • 12. Katrīna Gupalo – The Cat’s Song
 • Låtskrivare: Katrīna Gupalo, Edgars Vilcāns, Armands Varslavāns, Evija Smagare

 • 13. Funkinbiz – Na Chystu Vodu
 • Låtskrivare: Kirils Ponomarenko

 • 14. Vēstulēs – Kur?
 • Låtskrivare: Braiens Martinsons, Marta Krampe

 • 15. Edvards Strazdiņš –Rock n’ Roll Supernova
 • Låtskrivare:  Edvards Strazdiņš, Kerija Kalēja

 

Semifinalens resultat


Semifinalen i Lettlands uttagning Supernova 2024 är avklarad och vi har ett resultat. Av 15 tävlingsbidrag i programmet röstades tio av dem vidare till finalen medan resterande bidrag får lämna tävlingen redan nu. Nedan finner du resultatet gällande vilka som gick vidare respektive åkte ut (i resultatordning gällande jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma).

 

Finalister

Utröstade

 

 

Panelens åsikter (inför sändningen)


Min topplista

 1. Papīra Lidmašīnas – ”Mind Breaker”
 2. Jar of Kings – ”Wildfire”
 3. Agnese Rakovska – ”AI”
 4. St Levića – ”Tick Tock”
 5. B/H – ”Amsterdam”
 6. Avéi – ”Mine”
 7. Patrīcija Spale – ”Heaven’s Raining Down on Me”
 8. Alekss Silvers – ”For the Show”
 9. Dons – ”Hollow”
 10. Sasha Sil – ”Love is a Language”

 

Kommentar

Detta är, som vanligt när det gäller Lettlands uttagning, en samling mycket udda fåglar. Nästan samtliga av dessa bidrag skulle jag placera i kategorin ”annorlunda” – och i de flesta fallen här så är det inte i positiv bemärkelse. Tyvärr tror jag att knappt något bidrag hade platsat i exempelvis Melodifestivalen, och ännu mindre på radio. Men samtidigt är det rätt intressanta låtar ur ett rent konstnärligt perspektiv. Jag blir hänförd av t.ex. ”AI” som är en mycket speciell komposition. Samtidigt inser jag att det kommer vara totalt omöjligt i ESC, då detta är musik på rent experimentell nivå. Jag känner mig därför lite feg och ”tråkig” när jag utser ”Mind Breaker” och ”Wildfire” till mina favoriter – två bidrag som kanske inte är så mainstream, men definitivt mer lättillgängliga. Dock känns de inte så typiska för Lettland, så jag tvivlar på att de tar sig till finalen tyvärr…


Min topplista

 1. Dons – ”Hollow”
 2. Jar of Kings – ”Wildfire”
 3. Edvards Strazdiņš – ”Rock n’ Roll Supernova”
 4. Sasha Sil – ”Love is a Language”
 5. Patrīcija Spale – ”Heaven’s Raining Down on Me”
 6. B/H – ”Amsterdam”
 7. Papīra Lidmašīnas – ”Mind Breaker”
 8. Avéi – ”Mine”
 9. St Levića – ”Tick Tock”
 10. Alekss Silvers – ”For the Show”

 

Kommentar

Lettland får först och främst plus i kanten för att de så kallade skämtbidragen gör sig frånvarande ännu en gång. Däremot tycker jag uttagningen har fortsatta brister kring att många av låtarna är i ett s.k. varken-eller-läge. Det innebär att det är svårt att rangordna dem och få någon uppfattning om vad jag egentligen tycker.

Men, det finns några undantag: till att börja med gäller det Dons ”Hollow” som redan nu i studioversion låter som en vinnarlåt för mig. Och alla som då säger ”Gäsp, en ballad till”. Ja, men det här ÄR bra och jag tror att det är en låt som med ett bra scenframträdande i alla fall på pappret skulle kunna ta Lettland till sin första ESC-finalplats sedan 2016. Övriga som jag också gillar mycket är rockbidragen som Jar of Kings respektive Edvards Strazdiņš bjuder på. Det är alltid roligt med rock i de här sammanhangen och det är två bra rocklåtar tyker jag.


Min topplista

 1. Dons – ”Hollow”
 2. Alekss Silvers – ”For the Show”
 3. Avéi – ”Mine”
 4. Sasha Sil – ”Love is a Language”
 5. Agnese Rakovska – ”AI”
 6. Papīra Lidmašīnas – ”Mind Breaker”
 7. St Levića – ”Tick Tock”
 8. B/H – ”Amsterdam”
 9. Funkinbiz – ”Na Chystu Vodu”
 10. Katrīna Gupalo – ”The Cat’s Song”

 

Kommentar

Här var det minst sagt en blandad kompott av både det ena och andra, och mycket som får en att lyfta på ögonbrynen (och då menar jag åt båda hållen). Men en som står ut från de övriga i gruppen i min mening är ”Hollow”, ett riktigt starkt bidrag som jag hoppas ska lyckas ta sig till finalen.

Överlag finns det några få som lyckas stå ut från mängden och hålla en hyfsad kvalitet men det är dessvärre ett ganska svagt startfält överlag för Lettland.


Min topplista

 1. Dons – ”Hollow”
 2. Alekss Silvers – ”For the Show”
 3. St Levića – ”Tick Tock”
 4. Avéi – ”Mine”
 5. Edvards Strazdiņš – ”Rock n’ Roll Supernova”
 6. Katrīna Gupalo – ”The Cat’s Song”
 7. Sasha Sil – ”Love is a Language”
 8. Vēstulēs – ”Kur?”
 9. B/H – ”Amsterdam”
 10. Jar of Kings – ”Wildfire”

 

Kommentar

Lettland bjuder verkligen på ett smörgåsbord för alla smaker tex finns det en sång för kattälskaren, rockabillyn och datanörden. Men det finns bara en vinnare och det är Dons och hans ”Hollow”. Mäktig ballad som borde gå hem i stugorna över hela världen. Resten är faktiskt inte mycket att hänga i granen. De håller sig på en jämn nivå av betyg två och det kommer man inte till final på.


Min topplista

 1. Jar of Kings – ”Wildfire”
 2. Papīra Lidmašīnas – ”Mind Breaker”
 3. Dons – ”Hollow”
 4. Patrīcija Spale – ”Heaven’s Raining Down on Me”
 5. Avéi – ”Mine”
 6. Edvards Strazdiņš – ”Rock n’ Roll Supernova”
 7. Ecto – ”Outsider”
 8. Vēstulēs – ”Kur?”
 9. Sasha Sil – ”Love is a Language”
 10. Katrīna Gupalo – ”The Cat’s Song”

 

Kommentar

Förra året så lyfte Lettland sig själva ordentligt efter ett tidigare magplask när man skickade helt rätt låt med Sudden Lights, men trots det lyckades inte Lettland ta sig vidare, utan missade finalen med blott en hårsmån. Och det verkar lite som att Lettland fortfarande letar med ljus och lykta för att hitta formen igen, vilket man egentligen inte lyckats med på en herrans massa år. Jag kan inte riktigt sia om det finns någonting här som är tillräckligt konkurrenskraftigt för att få dem att lyfta (även om det står så klart och faller med vad andra länder gör), men om jag däremot ska hålla mig till vilka akter jag uppskattar så är det nog främst Jar of Kings – att man snott ett och annat från Rage Against the Machine gör inte mig något, tyckte det blev ganska fräscht. Däremot skulle jag sett över texten en gång till då de mjölkar ”I wanna be a wildfire” ganska mycket. Blir lite för mycket att man körde på första utkastet där.


Min topplista

 1. Dons – ”Hollow”
 2. B/H – ”Amsterdam”
 3. Avéi – ”Mine”
 4. Papīra Lidmašīnas – ”Mind Breaker”
 5. Sasha Sil – ”Love is a Language”
 6. Patrīcija Spale – ”Heaven’s Raining Down on Me”
 7. Alekss Silvers – ”For the Show”
 8. Edvards Strazdiņš – ”Rock n’ Roll Supernova”
 9. St Levića – ”Tick Tock”
 10. Katrīna Gupalo – ”The Cat’s Song”

 

Kommentar

Det fanns allt några guldkorn här, om än några få stycken. Lettland har inte kvalat in till ESC-final sedan år 2016, så det är på tiden att man gaskar upp sig och skickar något kompetent till Eurovision.

Inför denna semin har jag listat de 10 bidragen jag helst ser tar finalplatser, där mina topp-3 är de jag anser känns bäst personligen. Inför finalen får jag återkomma med en eventuell uppdaterad topplista när man fått se de framföra sina bidrag live.


Min topplista

 1. Edvards Strazdiņš – ”Rock n’ Roll Supernova”
 2. Agnese Rakovska – ”AI”
 3. Jar of Kings – ”Wildfire”
 4. St Levića – ”Tick Tock”
 5. Dons – ”Hollow”
 6. Papīra Lidmašīnas – ”Mind Breaker”
 7. Sasha Sil – ”Love is a Language”
 8. Avéi – ”Mine”
 9. Ecto – ”Outsider”
 10. B/H – ”Amsterdam”

 

Kommentar

Lettland har inte lätt att hävda sig i dessa sammanhang. Kan inte riktigt sätta fingret på det, men min poängsättning till låtarna är bland de lägsta bland alla nationella tävlingar som jag lyssnar till. Faktum är att det i denna tävling delades ut en nolla. Men, jag fokuserar på de jag placerat i toppen istället. På tredje plats placeringar Jar of Kings med ”Wildfire”. En go rocklåt, som hård U2/old time rock, najs helt enkelt. Nummer två blir Agnese Rakovska med ”AI”, Grymt skön rytm i låten. Ett lounge-till-barmusik innan festen kickar igång. Min etta blev lite oväntat Edvards Strazdiņš med ”Rock n’ Roll Supernova”. En handklapp/rockpoplåt med skön gitarr. Gillar rösten när han ”hesar” till sig. Lite countrykänsla i delar av låten och uppfattar den som en typ som kan klara sig i längden.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera