« Inför ESC Australien 2023

Inför ESC Australien 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Electric Fields med bidraget ”One Milkali (One Blood)” som representerade Australien. Bidraget var från början allokerad att tävla i den första semifinalen den 7:e maj med startnummer 13 av 15, där låten inte fick tillräckligt med totalpoäng för att röstas vidare till finalen.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Australien gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vilka är Electric Fields?

 

Den elektroniska musikgruppen Electric Fields utgörs av artisterna Zaachariaha Fielding och Michael Ross. De har som grupp spelat ihop sedan 2015, även om deras musikaliska karriärer startade år 2011 respektive 2013 då de på varsitt håll deltog i de australiensiska versionen av X Factor. 2016 släppte de sitt första album vilket har följts upp med fler singelsläpp och album. Tre år efter debutalbumet ställde de upp i den australiensiska Eurovision-uttagningen med bidraget 2000 and Whateversom hamnade på andra plats (efter vinnaren Kate Miller-Heidkes Zero Gravity).

Sedan deras medverkan i uttagningen har de släppt en mängd olika låtar, däribland We the Peoplesom blev 2023 års officiella WorldPride-låt. Nu ett år senare får de äntligen sin revansch när de ska representera Australien med bidraget ”One Milkali (One Blood)” som är gjord av gruppmedlemmarna själva.

Hur valde Australien till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Australien sitt val genom ett internval. Hur själva processen gick till inom TV-bolaget SBS är inte klarlagt, utan i likhet med året innan presenterades artist och bidrag första gången i slutet av uttagningssäsongen. Detta skedde genom att den officiella musikvideon släpptes.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är en väldigt välkomponerad låt, det måste ändå sägas. Jag älskar att Australien äntligen visar upp aboriginsk musik på allvar i Eurovision, något som jag lite saknat hittills. Här lyckas man nu förena moderna rytmer med etno på ett snyggt sätt, och jag imponeras av hur väl dessa melodier gifter sig. Emellertid är det inte låten som bekymrar mig, utan snarare att det här riskerar bli klumpigt på scenen. Mitt minne av Electric Fields bidrag i 2019 års australiensiska final var att det blev överexcentriskt och nästan lite pinsamt ”over the top” i framförandet. För att det inte ska skära sig behöver de tagga ned rejält – annars kommer det bli skämskudde här, trots en bra låt i grunden.

 

Betyg (0–5):


.

I år skickar Australien duon Electric Fields, de har försökt vara med innan och ramlat på målsnöret i hemlandets uttagningsprocess. Men i år får de chansen! Och var tycker jag om låten? … Meh… tyvärr för tråkigt för min smak! Men vi får se vad som händer.

 

Betyg (0–5):


.

Jag tycker låten är härlig men den är alldeles för flummig för min smak men man rycks med i refrängen oavsett om man vill det eller inte. Men dessvärre tycker jag att detta är alldeles för svagt för Australien, jag hade högre förväntningar!

 

Betyg (0–5):


.

Ytterligare ett exempel där en musikvideo inte gör låten rättvisa. Sen ställer jag mig frågandes kring vilken strategi Australien valt här – en sak jag märkt är att Europa haft svårt att förstå sig på låtar som tagit influenser från olika kulturer långt bortom kontinenten. Exempelvis när Nederländerna en gång körde på mycket influenser från surinamesisk folkton från 2021 och belönades med noll tittarpoäng… hur ska det då gå när Australien kör på aboriginska influenser? Samtidigt som jag också inser att om man tar bort det från låten finns det mer eller mindre ingenting kvar.

 

Betyg (0–5):


.

One Milkali är en bra låt och det är härligt att höra att det tydligt finns Australien i musiken. Det känns dock som att det är det svagaste bidraget som Australien kommit med sedan inträdet. Inte tillräckligt storslaget utan faller inom ramen av den stora massan av bidrag som får ett godkänt- till väl godkänt-betyg.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
24 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Australien 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Australien kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Australien kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Australiens chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE att det blir en finalplats för Australien. Som synes är vi många som tvekar ganska mycket och flera är också emot medan bara en är helt för. Det står nog och väger mycket kring hur scenframträdandet blir i kombination med hur det går för medtävlarna i samma startfält.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera