« Inför ESC Cypern 2023

Inför ESC Cypern 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Silia Kapsis med bidraget ”Liar” som representerade Cypern. Bidraget var från början allokerad att tävla i den första semifinalen den 7:e maj med startnummer 1 av 15, där tittarna sedan valde att rösta vidare bidraget till finalen. Väl i finalen tilldelades bidraget startnummer 20 av 26.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Cypern gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Silia Kapsis?

 

Grekcypriotiska Silia Kapsis är född i Sydney i Australien den 5:e december 2006 och är med sina 17 år den yngsta deltagaren i årets Eurovision Song Contest. Musikaliskt slog hon igenom i AYPAC, som är ett slags scenkonstprojekt för ungdomar, men den första egna singeln hon släppte hette Who Am I? som publicerades 2022. Efter det har hon släppt fler singlar som exempelvis No Boys Allowed och Disco Dancer, förutom att hon också har skådespelat i en rad tv-serier för ungdomar.

Bidraget hon ska framföra i årets Eurovision heter ”Liar” och är gjord av låtskrivarna Dimitris Kontopoulos och Elke Tiel. Den förstnämnde är en riktig låtskrivarveteran i sammanhanget som i år har med sitt 14:e ESC-bidrag som låtskrivare varav det är premiär att skriva för just Cypern.

För kännedom blir Silia Kapsis den andra artisten i följd att ha australiensisk bakgrund och tävla för Cypern i Eurovision (ifjol var det Andrew Lambrou som tävlade för Cypern).

Hur valde Cypern till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Cypern sitt val genom ett internval. Från början var det dock sagt att att Cypern skulle utse åtminstone sin artist genom en talangjakt ihop med ett grekiskt TV-bolag. Dessa planer visade sig inte stämma efter det att TV-bolaget CyBC i september 2023 presenterade sitt artistval som då hade utsetts internt.

Även tävlingsbidraget utsågs via ett internval och i slutet av februari släpptes låten för allmänheten.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Cypern har fastnat lite i ”Fuego”-träsket sedan 2018, det måste ändå sägas. Denna förkärlek till moderna danslåtar av unga tjejer börjar bli något tröttsam vid det här laget. Samtidigt är det en av landets bättre bidrag i genren, och den är faktiskt rätt klistrig. Kan de greja en finalplats av detta? Ingenting är omöjligt. Men för mig ger den inte mycket mersmak – det blir mest en trött kopia på allt annat i genren. Å andra sidan kanske de får till ett snyggt nummer av det hela, och då är vi ju på banan igen här. Men som det ser ut nu så är det lite av en gäspning från min sida. Detta behöver bli mer intressant för att jag ska höja detta bidrag från medelmåtta – till minnesvärt!

 

Betyg (0–5):


.

Jag ska erkänna att jag blev lite besviken i höstas när Cypern valde att inte hålla någon uttagning i år utan än en gång köra på internt val. Men när väl låten släpptes tycker jag ändå det är ett ganska bra val som har gjorts i år. Den är dock i ”Fuego”-stilen vilket känns lite som ett safecard men av de låtar som tävlat för Cypern i den genren är det här den klart bästa. Nu hoppas jag att framträdandet blir bra i Malmö.

 

Betyg (0–5):


.

Just den här typen av musik brukar bli sågat vid knäskålarna i dessa sammanhang men jag älskar det. Kaxig girlpower där jag förväntar mig grym dansshow på scen. Kan hon inte sjunga och dansa samtidigt kommer det bli platt fall men det tvivlar jag på. Med tanke på hennes unga ålder kanske vi borde få se henne mer påklädd i nästa framträdande.

 

Betyg (0–5):


.

Fuego 4.0? Ja, ungefär så kan man sammanfatta årets bidrag. Jag trodde Cypern hade gått vidare efter El Diablo (2021) eller Fuego 3.0 som man också kan kalla den. Men då Ela (2022) inte ens gick till final och då Break A Broken Heart (2023) endast slutade på en 12:e plats, vilket ändå är en skaplig placering, så känns det som att Cypern vill gå tillbaka till ett mer vinnande koncept. Men alltså, vi har hört det här förut. Liar är en okej låt för vad det är, men jag hoppas för Cyperns egna skull att de åker ut i semifinalen i år.

 

Betyg (0–5):


.

Även om stilen är något som vi hört många gånger förr är låten inte alls dålig. Det är klämkäckt och dansant och väl godkänt i min smak. Däremot får jag smak av galla av att en så ung tjej framträder på ett så exponerat sätt att det är svårt att bara tycka till om själva låten. Man skjuter sig själv i foten! Men, jag har reagerat så många gånger förr och det skaver när man sett att kvinnliga artister SKA vara på ett visst vis i vissa delar av världen för att nå ut. Jag vill dock poängtera att jag inte förringar sångerskans meriter på scen.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
25,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Cypern 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Cypern kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Cypern kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Cyperns chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…JA, en majoritet av oss i panelen tror att Cypern kommer att kvala in till finalen, även om en av oss tror att det kan bli lite mer tveksamt än säkert. Det här gör i alla fall att vi tror att Cypern blir en av de säkra finalisterna från den här semifinalen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera