« Inför ESC Polen 2023

Inför ESC Polen 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Luna med bidraget ”The Tower” som representerade Polen. Bidraget var från början allokerad att tävla i den första semifinalen den 7:e maj med startnummer 6 av 15, där låten inte fick tillräckligt med totalpoäng för att röstas vidare till finalen.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Polen gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Luna?

 

Sångerskan Luna, eller Aleksandra Katarzyna Wielgomas som hon heter egentligen, är född den 28:e augusti 1999 i Warszawa i Polen. Hon har genom hittills i livet bland annat studerat musik och var även som barn med i en kör. Men det stora genombrottet i hemlandet kom år 2018 när hon fick ett skivkontrakt och släppte låten Na wzgórzach niepokoju. Den följdes sedan upp med singeln Zastyga.

Efter det har Luna etablerat sig under sitt nuvarande artistnamn där förstasingeln blev kort och gott Lunavilket har följts upp av fler singlar. Under början av det här året ansökte hon till Polens Eurovision-uttagning och kom med och blev internt framröstad med låten ”The Tower”. Låten är gjord av henne själv tillsammans med Paul Dixon och Max Cooke.

Hur valde Polen till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Polen sitt val genom ett internval som blev efter två år på raken med nationella finaler.

För att välja ut en artist och en låt hölls först en öppen antagning från vilken en tillsatt jurypanel på fem personer fick internt rösta fram en vinnare. Respektive jurymedlem delade ut poäng till tio av de bidrag som fanns att bedöma innan deras poängsummor slogs ihop.

Det kan tilläggas att resultatet blev tajt då det skilde endast en (!) poäng mellan låten som valdes ut och låten som hamnade på andra plats.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Andra låten i rad som får min 5-poängare. Låten ”The Tower” av Luna får mig på glatt humör och får mig att alltid sjunga med. Jag hoppas verkligen att Polen tar sig långt i tävlingen!

 

Betyg (0–5):


.

Detta är så mellanmjölk. Låter som en låt som placerar sig 5:a i en deltävling av Melodifestivalen. Polen har länge klarat sig på sin diaspora, men här undrar jag om de ens orkar hålla sig intresserade. Visst, det är lite trallvänligt och lite sött, men alldeles för tråkigt för att bli ihågkommet i längden.

 

Betyg (0–5):


.

Det här är en låt som har växt mycket för mig. Första gången tyckte jag den var ganska ointressant men nu när jag har hört den flera gånger tycker jag den blir mer intressant. Dessvärre har låten fått ett ganska svårt utgångsläge i sin semifinal med att ha fått ett startnummer mellan två storfavoriter. Jag hoppas att det inte ska gå sämre för det. Sedan hoppas jag även att scenframträdandet blir bra, musikvideon ger i alla fall goda förhoppningar.

 

Betyg (0–5):


.

Egentligen är det inget större fel på detta bidrag. Låter poppigt och modernt men samtidigt är det så himla vanilj. Inget spännande alls och den glöms bort så fort man hört den tyvärr. Förra året var betydligt mer underhållande ( ”Solo” med Blanka).

 

Betyg (0–5):


.

Definitivt ett uppköp jämfört med fjolåret. Jag vet ärligt talat inte varför, men av någon anledning går jag väldigt mycket igång på den här låten. Trots att låten egentligen är ganska konventionell och tam så är det någonting med den som gör att den är väldigt upplyftande och gör att jag får en bra känsla när jag hör den. Det kan ju också vara så att jag övertolkat låtens budskap om att hitta styrka och kraft som någonting mer än det den handlar om. Men hade jag försökt förklara det skulle jag bli hur långrandig som helst, så det struntar vi i för den här gången.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
25,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Polen 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Polen kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Polen kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Polens chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE, med god tveksamhet. Förvisso tror tre av oss att Polen blir en säker finalist medan resterande panelmedlemmar, utom en, känner sig mer tveksamma. Det i sin tur skulle kunna betyda att det kan bli en finalplats men i så fall kanske mer runt plats 8, 9 eller 10, eller att låten hamnar precis utanför topp 10 när alla poäng har delats ut.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera