« Inför ESC Grekland 2023

Inför ESC Grekland 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Marina Satti med bidraget ”Zari” som representerade Grekland. Bidraget var från början allokerad att tävla i den andra semifinalen den 9:e maj med startnummer 3 av 16, där tittarna sedan valde att rösta vidare bidraget till finalen. Väl i finalen tilldelades bidraget startnummer 12 av 26.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Grekland gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Marina Satti?

 

Sångerskan Marina Satti är född 26:e december 1986 i Aten. Hon är uppvuxen på Kreta i Grekland där hon arbetar som artist, låtskrivare och musikproducent. Musiken har hon alltid sysslat med, bland annat lärde hon sig redan som barn att spela piano. Hon har även studerat musik i andra studiesammanhang däribland i EBU:s europeiska jazzorkester. Men 2016 släppte hon sin första singel Koupessom snabbt fick en stor spridning i sociala nätverk, den följdes upp med Mantissasom även den låten blev en stor framgång. Hon har därefter fortsatt att släppa musik och senast 2022 släppte hon ett album.

Bidraget som Marina Satti ska framföra heter ”Zari” och är gjord av artisten själv tillsammans med låtskrivarna Gino the Ghost, Jay Lewitt Stolar, Jordan Richard Palmer, Konstantin Plamenov, Beshkov, Nick Kodonas, Oge, Solmeister och Vlospa.

Hur valde Grekland till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Grekland sitt val genom ett internval.

Redan i slutet av oktober 2023 presenterades artistvalet medan tävlingsbidraget blev känt först i slutet av uttagningssäsongen. Det fanns möjlighet för låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag efter det att artistvalet hade presenterats.

En annan sak att notera att i år (2024) firar Grekland att det är 50 år sedan de tävlade första gången i Eurovision Song Contest.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är väl den låt i årets Eurovision som växt mest för mig sedan den släpptes. I början var jag inte särskilt imponerad, då detta kändes lite väl modernt och tillrättalagt. Men ju mer jag lyssnat på den så inser jag att den är väldigt komplex och konstnärlig i sitt uttryckssätt. Detta är ett försök att kombinera modern dansmusik med etno, med glimten i ögat. Jag gillar det! Samtidigt är det lite halvsvårt att se hur de ska få till detta på scenen i Malmö. Jag känner mig inte helt säkert på att man kommer att klara det, utan anar att detta kan bli lite av ett antiklimax om man tar med i avvägningen att låten har relativt låga odds just nu. Detta kanske ”bara” räcker till en topp-10 eller topp-15 placering – om man inte lyckas väldigt bra i framförandet.

 

Betyg (0–5):


.

Grekland har gjort bort sig i mina ögon! Grekland ligger väldigt högt upp på oddslistorna runt om på internet men jag tror att Grekland tyvärr kommer faila. Men jag har haft fel förr.

 

Betyg (0–5):


.

En av årets största soppor. Med så många låtskrivare är det kanske inte konstigt att det låter som fem olika låtar samtidigt. Det känns mer som en reklam för Grekland än ett bidrag för Eurovision. Men här kommer den oväntade finten, jag tycker om det! Jag har saknade de grekiska etno-rytmerna. Och ja, det är en soppa som mer påminner om en Tiktok-video än en låt, men jag kan inte låta bli att ryckas med. Jag blir på gott humör helt enkelt. Jag tar detta över de senaste åren depressiva grekiska bidrag varje dag i veckan!

 

Betyg (0–5):


.

Jag begriper mig inte riktigt på den här låten faktiskt och har inte gjort det ända sedan jag hörde den första gången. För mig är det bara rörigt och konstigt och för mycket av allt. Jag ställer mig också frågan varför den här låten är en storfavorit (och tydligen en möjlig vinnarkandidat) hos fansen. Det enda som är lite förmildrande är att Grekland äntligen skickar en låt som sjungs på grekiska, men trots det så det hjälper inte för min del i det här fallet. Bottenbetyg!

 

Betyg (0–5):


.

Vad hände? Kunde man inte komma överens om vilken stil man skulle köra på eller hann man inte klart med låten tills det var dags att skicka in ansökan? Tyvärr är detta ett av mina bottenbidrag 2024 och förstår det inte alls. Det Har etniska inslag i en skön rytm, vilket jag normalt tycker mycket om, men i övrigt – nej jag kan tyvärr inte ge annat än tummen ner

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
14 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Grekland 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Grekland kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Grekland kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Greklands chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…JA, en majoritet av oss i panelen tror att Grekland kommer att kvala in till finalen, även om det även i fallet är några som är tveksamma och några som inte tror på finalplats alls för Grekland. Men flest valde ändå att ta med Grekland som finalist och tillsammans tror vi alltså att Grekland kan ta en av de tio finalplatserna den 9:e maj.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera