« Inför ESC Luxemburg 1993

Inför ESC Luxemburg 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Tali med bidraget ”Fighter” som representerade Luxemburg. Bidraget var från början allokerad att tävla i den första semifinalen den 7:e maj med startnummer 15 av 15 (dvs. den sista akten i startfältet), där tittarna sedan valde att rösta vidare bidraget till finalen. Väl i finalen tilldelades bidraget startnummer 4 av 26.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Luxemburg gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Tali?

 

Tali Golergant är född i Israel den 26:e november 2000. Familjen har genom åren flyttat runt i olika länder och hamnade slutligen i Luxemburg där Tali växte upp. Musiken fanns redan då med och sång och piano. Senare flyttade hon till USA där hon gick på college och hon bor kvar där än idag. Under sina år i USA har hon uppträtt på olika ställen och gett ut musik. Debut-EP:n Lose You släpptes 2021 och innehåller låtarna At All”, ”Her”, ”Lose Youoch Deep blue.

I slutet av 2023 stod det klart att Tali var en av åtta finalister i Luxemburgs nationella Eurovision-final med sitt bidrag ”Fighter”, som framförs på både engelska och franska. När omröstningen var över var det Tali som vann juryröstningen även om hon bara blev tvåa i tittarnas omröstning räckte totalsumman för att vinna.

Tävlingsbidraget är gjord av Ana Zimmer, Dario Faini, Manon Romiti och Silvio Lisbonne.

PS: Sedan låten framfördes i den nationella finalen har en ny version släppts. Om du vill se hur live-framträdandet såg ut kan du klicka här.

Hur valde Luxemburg till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Luxemburg sitt val genom uttagningen Luxembourg Song Contest.

Det är första gången på över 30 år som Luxemburg deltar i Eurovision Song Contest och för att fira det stort hölls en nationell final med åtta tävlingsbidrag. Startfältet valdes fram genom en öppen antagning och casting som pågick i flera rundor, bland annat med hjälp i slutspurten av en internationell jurypanel.

När startfältet väl var på plats hölls finalen som avgjordes i två rundor – först i en sluten jury- och tittaromröstning (där resultaten meddelades i efterhand) som skickade vidare topp 3 till en andra omgång. Nu fick samma jurygrupper och tittarna rösta igen där bägge parter hade lika stor makt att avgöra finalen.

Som en symbolik fick den senaste luxemburgska ESC-representanten (från 1993) överlämna vinnarpokalen.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Otroligt roligt att Luxemburg är tillbaka i tävlingen igen! Man märker omedelbart samma engagemang som San Marino visat upp de senaste 10 åren, fast med en rejäl bit högre kvalitet – iallafall i den nationella finalen. Vinnaren, Tali, känns som ett stabilt val – om än att låten kanske är lite anonym i sammanhanget. Detta hade kunnat vara ett bidrag i de franska nationella finalerna 2017-2019, men låter lite daterat vid det här laget. Det är inte dåligt egentligen, men jag inser att det kommer bli svårt att nå igenom när man saknar relevansen och USP:en. Man kommer tyvärr inte få på poäng ”bara för att man är Luxemburg”. Samtidigt hoppas jag att man slipper sistaplatsen, för det tycker jag verkligen inte att man förtjänar. Det är ett bra och rimligt första försök – men det är nog nästa år de lyckas ta sig till finalen!

 

Betyg (0–5):


.

Jag blev glad när Luxemburg berättade att de skulle komma tillbaka och att de skulle hålla i en nationell final till sin återkomst. Men när jag lyssnade igenom tävlingsbidragen som tävlade i uttagningen blev jag ganska besviken då nästan alla låtar framfördes på engelska och kändes inte helt gjorda lokalt.

Vinnarlåten har jag dock börjat att uppskatta mer och mer, inte minst nu efter att den nya versionen släpptes. Den känns mer genombearbetad och är mer på franska, vilket jag uppskattar. Egentligen borde de ha tagit bort engelskan helt och hållet i den här låten och bara kört på franska för det hade funkat ändå.

Sedan hoppas jag såklart att Luxemburg får en finalplats. Hade känts lite tråkigt om de inleder sin comeback med att floppa.

 

Betyg (0–5):


.

Så kul att Luxemburg är tillbaka och har ett riktigt bra bidrag att erbjuda. Att de blandar både engelska och franska tycker jag är toppen. Jag tyckte om den direkt och jag trodde den skulle bli mer populär än den blivit. En härlig poplåt som jag kommer lyssna på många år framöver.

 

Betyg (0–5):


.

Även om jag hade en annan favorit i Luxemburgs nationella uttagning så anser jag att Fighter var helt rätt låt att skicka. Trots att landet varit borta i 30 år så lyckas de vaska fram ett bidrag som ligger helt rätt i tiden, samtidigt som det inte tappar sin identitet. Det låter som man förväntar sig att Luxemburgs bidrag skulle ha låtit om de varit med och tävlat de senaste åren. Modern pop med luxemburgiska/franska influenser.

Jag hoppas definitivt att Luxemburg gör en Italien 2011 och får en riktigt bra placering för att visa att vi vill ha kvar dem i tävlingen. Förhoppningsvis så är inte det här en engångsföreteelse (som exempelvis Bosnien 2016), utan jag hoppas att detta är en helhjärtat comeback och att landet vill vara med och tävla i många år till!

 

Betyg (0–5):


.

Slutligen stämmer även jag in i hyllningskören att det är otroligt roligt att Luxemburg är tillbaka i tävlingen. Det har gått närmare tre decennium sedan de var med sist. Fem ESC-vinster har de mäktat med genom tiderna. Det är inget man skojar bort även om det var dåtid. Deras comeback-bidrag är en peppande låt handlar om att kämpa och övervinna hinder och motgångar i livet. Texten innehåller inspirerande och motiverande budskap om att stå stark och kämpa för det man tror på, trots alla svårigheter och prövningar som kan komma i vägen. Det handlar om att vara en kämpe och att aldrig ge upp, oavsett vad som händer. Låten har vuxit på mig sedan den blev utvald och jag tycker det är en medryckande och bra poplåt som passar bra med både engelska och franska fraser. Tali som artist känns dessutom väldigt självsäker och trygg på scenen. Hoppas att Luxemburg får ett bra resultat och att de beslutar sig för att fortsätta tävla vidare.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
30,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Luxemburg 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Luxemburg kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Luxemburg kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Luxemburgs chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE, med ganska stor tveksamhet igen. Majoriteten i panelen är tveksamma till ett eventuellt finalavancemang för comeback-landet Luxemburg medan tre tror inte på finalplats. En panelmedlem tror dock att det blir en finalplats för landets artist. Det här gör att vi just nu behöver få se scenframträdandet i Malmö Arena för att kunna bestämma oss helt och hållet.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera