LUXEMBURGS UTTAGNING. TV-bolaget RTL har bekräftat Luxemburgs deltagande i Eurovision 2025 samt att man tänker välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Luxemburg Song Contest 2025.

 

Fakta


  • Uttagningsprocess:
  • Luxemburg Song Contest 2025
  • Uttagningsdatum:
  • Inte känt
  • Artist:
  • Inte känt
  • Låt:
  • Inte känt
  • Låtskrivare:
  • Inte känt

Den 1 juli 2024 öppnade Luxemburgs nationella TV-bolag RTL antagningen till Luxemburg Song Contest som blir landets nationella uttagning till Eurovision 2025. Det betyder att landet deltar i tävlingen för andra året i följd.

 

Hur ser uttagningen ut 2025?

Det RTL har presenterat är att de fram till midnatt den 6:e oktober i år (2024) tar emot tävlingsbidrag via en öppen antagning. Därefter kommer en internationell jury lyssna igenom alla inskickade låtar och tillsammans välja ut några av dessa låtar som får tävla i en uttagning. Det finns ännu inget officiellt datum när uttagningen ska sändas utan det blir officiellt senare. Samma gäller med hur många låtar som juryn väljer ut till startfältet. Däremot är det officiellt att finalens vinnare kommer att få representera Luxemburg vid Eurovision 2025 i Schweiz.

Antagningen är öppen via denna länk.

Notera att det finns en begränsning på att man som artist eller bandmedlemmar får skicka in maximalt fem bidrag var, medan låtskrivare (textförfattare och kompositörer) kan skicka in obegränsat antal låtar. Dock måste ansökan göras tillsammans med artistvalet. Dessutom kommer det att skickas en länk till den mejladress du uppger med vidare instruktioner om hur ansökan slutförs.

 

Vilka regler finns?

Artister, låtskrivare och låtarna måste uppfylla EBU:s krav. Det gäller bland annat att bidraget måste ett nyskrivet och aldrig tidigare offentliggjort originalverk som ska kunna framföras på maximalt tre minuter, att bidraget ej heller har varit publicerat i någon officiell form före den 1:a september 2024 samt att artisten är minst 16 år gammal (senast den 1 januari 2025).

Därtill har RTL även egna regler, bland annat att artisten ska ha någon form av anknytning till Luxemburg exempelvis inneha medborgarskap, ha bott i landet i minst tre år eller ha någon slags koppling till landets musikscen. När det gäller musikgrupper på två eller fler personer räcker det med att minst en kan uppfylla ett av kraven. Det finns även krav på att artisten måste kunna vara tillgänglig mellan november 2024 och maj 2025.

Det finns ingen geografisk begränsning gällande låtskrivarna.

Tävlingsbidragen får framföras på valfritt språk.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »