Avslutad

TV-bolaget RTL utsåg Luxemburgs artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 genom uttagningen Luxembourg Song Contest. Under uttagningen följde och tyckte vi till om tävlingsbidragen samt informerade om de olika händelserna. All fakta inklusive åsikter finns längre ned i denna artikel.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

27 januari 2024: Finalen

Inför finalen »

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Comeback efter 30 års väntan

I maj 2023 stod det klart att Luxemburg skulle göra Eurovision-comeback 2024 efter att senast ha tävlat 1993. För att utse artist och tävlingsbidrag planerades en nationell final som inleddes med en antagningsperiod och auditions. Dessa startade redan sommaren 2023 och avslutades under senare delen av hösten. I det skedet fick en internationell jurypanel bestående av låtskrivaren Alex Panayi, artisten Cesár Sampsons, producenten Christer Björkman, tidigare tjeckiska delegationschefen Jan Bors och producenten Tali Eshkoli tillsammans utse vilka artister och låtar som skulle tävla.

 

Final avgjorde artist- och bidragsvalet

Själva finalen hölls den 27:e januari i Rockhal i Esch-sur-Alzette med kvartetten Désirée Nosbusch, Melody Funck, Raoul Roos och Loïc Juchem som programledare. Här kan berättas att Désirée Nosbusch var programledare senast Luxemburg var värd för Eurovision (1984). Resultatet i finalen avgjordes av internationella jurygrupper som tillsammans med en tittaromröstning (som var öppen både lokalt och internationellt) avgjorde vem som skulle vinna.

När alla poäng hade fördelats ut var det Tali med bidraget ”Fighter” som hade vunnit finalen och som därmed får representera Luxemburg i Eurovision 2024.

 

Finalen
 • När?
 • 27 januari 2024, kl. 20.00 CET

 • Var?
 • Rockhal, Esch-sur-Alzette

 • Hur?
 • Delad jury- och tittarröstning

 • Vem/vilka är programledare?
 • Désirée Nosbusch, Melody Funck, Raoul Roos och Loïc Juchem

 • TV-bolag/Stream:
 • RTL – Se programmet LIVE »

Fakta om programmet

För första gången på 31 år deltar Luxemburg i Eurovisionen. Artist och bidrag utsågs den här gången genom den nationella finalen Luxemburg Song Contest där åtta bidrag tävlade om vinsten.

Resultatet avgjordes i av å ena sidan internationell juryröstning och å andra sidan tittarröstning i två rundor. Först framfördes bidragen, därefter delade de internationella jurygrupperna och tv-tittarna ut poäng där de tre bidrag som fick högst totalpoäng gick vidare till en ny omröstning som även den avgjordes av jury- och tittarröstningen.

Förutom finalbidragen gästades finalen av flera tidigare ESC-vinnare: Vicky Leandros (Luxemburg 1972), Katrina Leskanich (Storbritannien 1997), Ruslana (Ukraina 2004), Alexander Rybak (Norge 2009) och Charlotte Perrelli (Sverige 1999). Det gjordes också ett framträdande med ABBA-låtar.

Mer information

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »

 

 

Startfält


 • Här presenteras de tävlande artisterna med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning.

 • 1. Joel Marques Cunha – Believer
 • Låtskrivare: Brice Lebel, Clément Mouillard, Marvin Dupré

 • 2. Edsun – Finally Alive
 • Låtskrivare: Edson Pires Domingos, Jana Bahrich, Sergio Manique Jr.

 • 3. Naomi Ayé – Paumée sur terre
 • Låtskrivare: Eddy Pradelles, Manon Romiti, Silvio Lisbonne

 • 4. Angy & Rafa Ela – Drop
 • Låtskrivare: Angy Sciacqua, Martin Klevel, Siv Marit Egsith

 • 5. One Last Time – Devil in the Detail
 • Låtskrivare: Albin Fredy Ljungqvist, Bruce R. F. Smith, Jonas Holteberg Jensen

 • 6. Krick – Drowning in the Rain
 • Låtskrivare: Andreas Stone Johansson, Elsa Søllesvik (Elsie Bay), Tom Oehler

 • 7. Chaild – Hold On
 • Låtskrivare: Jimmy Jansson, Peter Boström, Thomas G:son

 • 8. Tali – Fighter
 • Låtskrivare: Ana Zimmer, Dario Faini, Manon Romiti, Silvio Lisbonne

 

Panelens åsikter (inför finalen)


Min topplista

 1. Angy & Rafa Ela – ”Drop”
 2. One Last Time – ”Devil in the Detail”
 3. Joel Marques Cunha – ”Believer”
 4. Edsun – ”Finally Alive”
 5. Tali – ”Fighter”
 6. Krick – ”Drowning in the Rain”
 7. Naomi Ayé – ”Paumée sur terre”
 8. Chaild – ”Hold On”

 

Kommentar

Äntligen! Luxemburg är tillbaka efter 31 års frånvaro! Det är verkligen roligt att se att de också satsar på sin uttagning och inte ”bara” gör ett internval här, vilket annars skulle vara väldigt enkelt. Att vi nu istället får se en luxemburgsk nationell final är riktigt godis för mig, och jag är inte helt besviken på startfältet. Jag hade verkligen inte några förväntningar på utbudet – tvärtom väntade jag mig att denna lilla mikronation snarare skull få ett utbud som liknar San Marinos, d.v.s. extremt stora kvalitetsskillnader. Men så är inte fallet, jag tycker samtliga låtar ändå är minst ”okej”. Men visst saknas mycket av det där ”lilla extra”, och kanske främst variationen som ändå är viktigt. Men de får ändå lite spännande vibbar med, framförallt i ”Drop” och ”Devil in the Detail” som känns riktigt giftiga – visserligen kanske inte supervinnare, men där har Luxemburg två låtar som iallafall gör avtryck. Jag tror att de bör fokusera på det, och kanske vänta med att skicka ett G:son-bidrag – iallafall tills han har komponerat ihop någonting mer intressant än ”Hold on”….


Min topplista

 1. Krick – ”Drowning in the Rain”
 2. Naomi Ayé – ”Paumée sur terre”
 3. Angy & Rafa Ela – ”Drop”
 4. One Last Time – ”Devil in the Detail”
 5. Tali – ”Fighter”
 6. Joel Marques Cunha – ”Believer”
 7. Chaild – ”Hold On”
 8. Edsun – ”Finally Alive”

 

Kommentar

Roligt att se Luxemburg göra comeback igen och att de håller en final istället för internval. Bra! Sedan tycker jag personligen att alla finalbidrag är bra, vissa med plus i kanten och vissa mer därtill. Däremot saknar jag för det första fler låtar på franska, tyska eller andra språk. Här får vi 1,5 av 8 låtar som är på franska. Resten på engelska. Dessutom får jag inte helt vinnarvibbar av alla låtar, alltså vinnarvibbar att klara sig jättebra i Eurovision. Jag tror säkert att flera låtar här kan ta sig till final men jag tror inte de har något med någon direkt toppstrid att göra. Men överbevisa mig gärna till liveframträdandena! Det vill jag gärna!

Min favorit i finalen är Kricks ”Drowning in the Rain” som är en Elsie Bay-skriven låt. Den har precis alla ingredienser för att bli en väldigt bra låt, jag hoppas innerligt att scenframträdandet blir magiskt. Sedan gillar jag också den enda låt som är helt och hållet på franska, alltså Naomi Ayés ”Paumée sur terre”. Det är en fin ballad som jag hoppas också blir bra på scenen i finalen. I övrigt var det svårt att rangordna men det här känns mest rättvist.


Min topplista

 1. Chaild – ”Hold On”
 2. Naomi Ayé – ”Paumée sur terre”
 3. Angy & Rafa Ela – ”Drop”
 4. Krick – ”Drowning in the Rain”
 5. Joel Marques Cunha – ”Believer”
 6. Tali – ”Fighter”
 7. One Last Time – ”Devil in the Detail”
 8. Edsun – ”Finally Alive”

 

Kommentar

Vad kul att Luxemburg återvänder till tävlingen efter så många år, tycker att de lyckas skrapa ihop ett skapligt startfält med tanke på att det var så längesen de ställde upp, däremot så är det ingen av låtarna egentligen som gör det där lilla extra intrycket och som man lägger på minnet. Det blir ganska platt och mediokert.

Chailds ”Hold On” får bli min etta, tycker att den är härlig att lyssna på och en låt i min smak. Sedan måste jag även ge ett slag för otroligt duktiga Naomi Ayé, hon är bara femton år i dagsläget (men fyller 16 i slutet av januari). Riktigt imponerande, hon har en fantastisk vacker sångröst.


Min topplista

 1. Tali – ”Fighter”
 2. One Last Time – ”Devil in the Detail”
 3. Joel Marques Cunha – ”Believer”
 4. Angy & Rafa Ela – ”Drop”
 5. Krick – ”Drowning in the Rain”
 6. Naomi Ayé – ”Paumée sur terre”
 7. Edsun – ”Finally Alive”
 8. Chaild – ”Hold On”

 

Kommentar

Underbart att Luxemburg hittat tillbaka till tävlingen. Mer franska åt folket! Nu blev det kanske inte så men en lagom dos i alla fall. Så min etta är naturligtvis en med franska inslag. Den är helt enkelt ljuvlig och kan göra sig väldigt bra på scen också. Det erbjuds en väldig blandning av musik vilket är kul och mina sex första håller hög kvalité. Bara de två sista som inte tilltalar mig något vidare men ändå bra gjorda.


Min topplista

 1. One Last Time – ”Devil in the Detail”
 2. Angy & Rafa Ela – ”Drop”
 3. Edsun – ”Finally Alive”
 4. Naomi Ayé – ”Paumée sur terre”
 5. Krick – ”Drowning in the Rain”
 6. Chaild – ”Hold On”
 7. Joel Marques Cunha – ”Believer”
 8. Tali – ”Fighter”

 

Kommentar

Luxemburg – detta lilla men inte helt oansenliga land gör alltså comeback efter 30 år, och det med pompa och ståt. Istället för att köra på internval som man hade kunnat tro de skulle göra så kör de också nationell final. Därför kan jag inte låta bli att tycka det är så synd att låtarna låter så homogena och opersonliga. Jag ska ha förstått det som att enbart Edsun fick behålla den låt han hade tänkt ställa upp med, medan resten var tvungna att framföra låtar serverade till dem från diverse låtskrivarläger.
Tyvärr var det ett problem även förr i tiden för Luxemburg – den lokala musikscenen hade hela tiden trängts bort till favör för inhyrda kompositörer från annorstädes, oftast från Frankrike. Detta var då under en tid när luxemburgsk tv och radio sände över mellanvåg till franska folket, på den tid då Frankrikes radiomonopol strikt reglerade vad som fick synas och höras (vi är tillbaka på 70-talet). Men över tid satt inte de lånta fjädrarna lika snyggt och det fanns en växande press på att släppa fram lokalt kunnande. Men när resultaten uteblev i ESC så lämnade man skeppet tidigt. Nu när man är tillbaka har då alltså problemet (att lokalt kunnande inte fått släppas fram) återuppstått, och entusiasmen av att se Luxemburg tillbaka har kommit på skam hos många. Synd! Jag hoppas bara inte att, oavsett vad som väljs ut, det hela leder till en flopp i comebacken och Luxemburg skulle hoppa av ESC igen…


Min topplista

 1. One Last Time – ”Devil in the Detail”
 2. Joel Marques Cunha – ”Believer”
 3. Angy & Rafa Ela – ”Drop”
 4. Tali – ”Fighter”
 5. Naomi Ayé – ”Paumée sur terre”
 6. Krick – ”Drowning in the Rain”
 7. Edsun – ”Finally Alive”
 8. Chaild – ”Hold On”

 

Kommentar

Ä N T L I G E N är Luxemburg tillbaka till Eurovision! Sedan jag började följa ESC år 2006 så har jag hoppats att de en dag skall komma återvända, då de historiskt sett haft många bra bidrag. Deras nationella uttagning lämnar dock en något bitter eftersmak då flera av bidragen har mer att önska. Visserligen åkte min favorit Devil in the Detail snabbt in på min spotifylista. Men utöver den och min tvåa Believer så känner jag mig inte direkt tilltalad av övriga sex bidrag. Det hela känns lite som ett antiklimax då man kanske förväntat sig ett mäktigare startfält nu när Luxemburg återvänt efter alla dessa år.

Vilken låt de än väljer hoppas jag dock att det skall gå bra för landet i maj och att de vill fortsätta tävla även kommande år.


Min topplista

 1. Chaild – ”Hold On”
 2. Krick – ”Drowning in the Rain”
 3. One Last Time – ”Devil in the Detail”
 4. Naomi Ayé – ”Paumée sur terre”
 5. Tali – ”Fighter”
 6. Joel Marques Cunha – ”Believer”
 7. Angy & Rafa Ela – ”Drop”
 8. Edsun – ”Finally Alive”

 

Kommentar

Väldigt oväntat men framförallt kul att återse Luxemburg i tävlingen. Det har varit efterlängtat under lång tid. Jag trodde starkt på ett internval, men det landade i en nationell uttagning istället, vilket är välkommet och helt rätt väg att gå.

Dessa 8 finalbidrag blandar och ger. Det kanske inte är det bästa jag har hört, men det finns ändå 3-4 bidrag som sticker ut och som är intressanta. Personlig favorit för mig är Hold On med Chaild. En finstämd ballad med lite tryck i sig. Den får gärna bli Luxemburgs nästa bidrag om jag får önska.

Jag hoppas likt många andra av mina kollegor att Luxemburg är tillbaka för att stanna och jag är övertygad att de kommer få en hel del ”Välkommen tillbaka-röster” av såväl tittarna som juryn. En final-plats blir det utan tvekan.


Min topplista

 1. One Last Time – ”Devil in the Detail”
 2. Krick – ”Drowning in the Rain”
 3. Naomi Ayé – ”Paumée sur terre”
 4. Joel Marques Cunha – ”Believer”
 5. Angy & Rafa Ela – ”Drop”
 6. Edsun – ”Finally Alive”
 7. Chaild – ”Hold On”
 8. Tali – ”Fighter”

 

Kommentar

Mon dieu! Både åt det fantastiska att Luxemburg är tillbaka i tävlingen, till den lilla besvikelsen att majoriteten av låtarna framförs på engelska, men framför allt ett glatt överaskat utrop till kvaliteten av bidragen från det lilla landet på kontinenten. Jag har under lyssnandet ändrat poängsättning flera gånger om och har svårt att nyansera  betygen. Alla får hos mig väl godkänt eller högre! Men, jag ska försöka att ändå ge lite underlag till min bedömning.  Tali framför ”Fighter” på franska och engelska och bjuder in till dans till spanska/latinska rytmer. Chaild framför bidraget ”Hold On”. Fin ballad som får lite puls i andra versen harsnygga harmonier och växer sig fram. Edsun framför ”Finally Alive”. Ett fartfyllt, funkigt bidrag med hög energi. Angy & Rafa Ela bidrag  ”Drop” är en snygg ballad med lite powerkänsla. Joel Marques Cunha framför balladen ”Believer”. Den är ganska blyg i versen, men refrängen är helt klart juvelen i låten, stark med snyggt sound. Naomi Ayé framför även hon en ballad. ”Paumée sur terre” och som titeln förespår är detta ett bidrag som framförs helt på franska. Det är en vacker ballad med ett skönt gung. Tävlingen innehåller till majoriteten ballader och Krick sjunger en mäktig sådan med sin ”Drowning in the Rain”. Från studioversionen är hon är en fantastisk sångerska och hennes ton gifter sig väl med de stråkar och piano som spelar i låten. Det är ett bidrag som alla gånger hade kunnat framföras på franska. Eller varför inte ledmotiv till en James Bond-film. Smäktande! Men, till min topplacering kommer vi till One Last Time och rock/pop upptempoballaden”Devil in the Detail”. Fullkomligt älskar soundet som biter sig fast som när ett rovdjur vill sätta tänderna i en köttbit, mig inkluderat.

 

 

Resultat


Det blir sångerskan Tali med bidraget ”Fighter” som kommer att representera Luxemburg i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Luxembourg Song Contest som sändes den 27:e januari 2024.

 

Så var finalen

Luxemburgs första ESC-uttagning på 30 år utgjordes av en finalkväll där åtta bidrag tävlade om vinsten. Under finalen framfördes alla tävlingsbidrag vilket sedan följde en första omröstning där tv-tittarna och internationella jurygrupper delade ut 672 poäng till bidragen. De tre bidrag som hamnade högst i tabellen gick vidare till en andra omgång som även den avgjordes av tittarna och jurygrupperna men nu för att kora vinnaren. Tittaromröstningen var öppen både lokalt och internationellt.

De internationella jurygrupperna representerade Storbritannien, Cypern, Belgien, Slovenien, Tyskland, Portugal, Frankrike och Sverige. I den andra omgången delade varje jury ut poängerna 12, 10 och 8 till de tre superfinalisterna vilka lades samman med tittarnas poäng (som var lika stor som jurygrupperna delade ut tillsammans).

Förutom finalbidragen gästades finalen av flera tidigare ESC-vinnare: Vicky Leandros (Luxemburg 1972), Katrina Leskanich (Storbritannien 1997), Ruslana (Ukraina 2004), Alexander Rybak (Norge 2009) och Charlotte Perrelli (Sverige 1999). Det gjordes också ett framträdande med ABBA-låtar och några andra mellanakter innan slutresultatet kunde presenteras. Som en avslutande symbolisk händelse delade Jimmy Martin, som representerade Luxemburg senast landet deltog i Eurovision (1993, som en del av gruppen Modern Times) ut en trofé till vinnaren.

Är man nyfiken på att se om denna historiska final kan man göra det här.

 

Hela resultatet

Första omgången

De tre fetmarkerade bidragen gick vidare till den andra röstningsomgången (listade i jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

Andra omgången

Nedan presenteras poängerna som bidragen fick (listade i jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma).

 

 

Tycker du att Luxemburg valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Roligt att Luxemburg är tillbaka igen och positivt med en nationell final istället för ett internval. Vinnarlåten då tycker jag är helt okej. Men, det måste styras upp mer till Eurovision i Malmö i maj. Förra året i Melodifestivalen tävlade ju exempelvis Tone Sekelius med ett nummer liknande detta och tog sig till final men fick sedan väldigt lite tittarpoäng. Jag får lite samma känsla nu också – till final kommer Tali förmodligen ta sig men det skulle tyvärr kunna sluta med en bottenplacering om inte numret styrs upp mer.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag måste verkligen säga att jag tycker att Tali verkligen är välförtjänt av segern, hennes liveframträdande fick mig verkligen helt att tänka om hur jag hade betygsatt henne i tidigare skede. Hon höjde sig enormt och jag tror verkligen att Luxemburg kommer lyckas knipa en finalplats till Eurovision när de väljer att skicka henne, det här kommer bli bra!


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Det är typiskt hur ett lands vägval i ESC kan förändra min uppfattning helt. Från att jag först jublat över Luxemburgs comeback efter 30 år, till att bli lite tveksam när jag hört låtarna i deras uttagning, till att efter att de utsett sin vinnare fundera på om de borde ha stannat hemma ett år till och fundera. Denna låt känns så förlegad. Som om Luxemburg försökt hänga med i den musikaliska tidsandan och missat tåget med ett par år. Står och väger mellan 1 och 0 i betyg, inte bestämt mig vilket betyg ännu, men det som är klart är att detta är den låt jag har längst ner (av de 6 låtar som offentliggjorts i skrivande stund).


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Tali var ingen av mina förhandsfavoriter inför den här finalen, men måste medge att både låten och hennes framträdande imponerade på mig så här i efterhand. Hon sjöng riktigt bra och förtjänade den här segern. Bra mix med både engelska och franska. Sammanfattningsvis hade hon hela paketet. Min personliga etta var Chaild och han placerade sig utanför topp 3, vilket jag redan hade på känn. Det är jättekul att Luxemburg är tillbaka i Eurovision igen och den nationella finalen höll verkligen hög nivå, med härliga framträdanden från både finalister och gästartister. Det kommer säkerligen att gå bra för de i år. Det brukar det göra för länder som gör comeback efter lång tid. Titta bara på Italien, exempelvis.

 


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Från en rafflande final och en show som i sig var som en ESC i miniatyr var det alltså låten ”Fighter” som tog hem vinsten för Luxemburg efter flera decenniums frånfälle. Tali gjorde bra ifrån sig och rösten höll med tanke på att det är en ganska krävande låt att sjunga och samtidigt hålla igång på scen. Att låten var min jumbo bland de övriga talar mer om att kvaliteten på låtarna var ganska hög och att jag faktiskt ändrade mig undr själva tävlingsmomentet. Tycker fortfarande att låten är aningen utdaterad, men kommer troligen spelas en del pga sina sydländska influnser när sommarvärmen kickar in.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera