« Inför ESC Ukraina 2023

Inför ESC Ukraina 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi duon Alyona Alyona & Jerry Heil med bidraget ”Teresa & Maria” som representerade Ukraina. Bidraget var från början allokerad att tävla i den första semifinalen den 7:e maj med startnummer 5 av 15, där tittarna sedan valde att rösta vidare bidraget till finalen. Väl i finalen tilldelades bidraget startnummer 2 av 26.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Ukraina gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vilka är Alyona Alyona & Jerry Heil?

 

Rapparen och låtskrivaren Aliona Olehivna Savranenko, eller Alyona Alyona som hon kallar sig när hon framträder på scenen, är född den 14:e juni 1991 i Kapitanivka i Ukraina. Förutom att arbeta med musiken har hon en bakgrund inom som lärare men när hon började med musiken i mitten av 2000-talet lämnade hon läraryrket helt och hållet. Hon har sedan dess släppt otal antal låtar varav flera nått miljontals visningar, vissa med andra som i låten Dancer(med artistkollegan Vladimir Cauchemar). I år var det första gången som hon ställde upp i den ukrainska Eurovision-uttagningen, däremot satt hon med som Ukrainas jury i Eurovision 2021.

Sångerskan Yana Oleksandrivna Shemaieva, eller kort och gott Jerry Heil, är född 21:a oktober 1995 i Vasylkiv i Ukraina. Hon inledde sin musikbana på YouTube som en slags influencer men bytte efter några år bana till att hålla på med musiken. 2017 släppte hon debutlåten De miy dim och flera av låtarna därefter har nått stor succé i hemlandet.

Två gånger har Jerry Heil tävlat i den ukrainska ESC-uttagningen utan att vinna, första gången var med låten Vegansom hon nådde en sjätteplats i Vidbir 2020 och den andra gången var med When God Shut The Door som slutade trea i Vidbir 2022. Inför Eurovision 2024 ställde Jerry Heil upp med artistkollegan Alyona Alyona och tillsammans tävlade de (och vann) med låten ”Teresa & Maria” som de båda har gjort ihop med Anton Chilibi och Ivan Klymenko. Det är dock inte den första singeln de framträder ihop med utan de har sedan 2022 släppt ett antal singlar tillsammans och med andra artister.

Hur valde Ukraina till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Ukraina sitt val genom uttagningen Vidbir 2024.

Uttagningen utgjordes av en finalkväll med elva tävlingsbidrag varav tio hade valts ut av en urvalsjury (efter en antagning och audition) medan den elfte finalisten röstades fram som ett wildcard bland de nio låtar juryn inte valt med till finalen.

I finalen framfördes alla låtar varpå juryn och tittarna tillsammans röstade fram en vinnare. När man skulle gå till omröstning i programmet blev den app som tittarna använde överbelastad varför tittarröstningen fick pausas till dagen därpå innan omröstningen kunde återupptas och vinnaren utses.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Här kommer en av de 5 länderna som får en 5-poängare av mig. Jag tycker verkligen om årets låt Teresa & Maria! Jag tror i år att Ukraina kommer få en del röster i årets upplaga med. Jag tror på en top 10 placering för Ukraina!

 

Betyg (0–5):


.

2011 tävlade Grekland med en låt som hette ”Watch My Dance”. Den hade en helt fantastisk refräng som var lätt värd en 5:a. Men i verserna dök en kille upp och började rappa, vilket förstörde låten helt och hållet. Jag känner nästan samma sak med Ukraina i år. Jag tycker refrängen och stämningen är magisk, men när Alyona börjar rappa blir det som en kalldusch.

Ukraina kommer givetvis göra bra ifrån sig oavsett vad jag tycker om låten. Men jag måste ta bort en hel poäng pga rappen.

 

Betyg (0–5):


.

Som man kan uttyda ESC:s community i år är det tydligt att många har Ukraina som sin favorit i år. Varför då, undrar jag väldigt mycket. Det har talats om att det här också är en vinnarkandidat, men till skillnad från både ”1944” (med Jamala) och ”Stefania” (med Kalush Orchestra) känner jag inga sådana vibbar alls här. Jag tycker låten har för många ingredienser och helheten blir bara jättemärklig.

Däremot, ja, Ukraina kommer att gå till final, och ja, låten kommer förmodligen bli topp 5 när alla poäng är utdelade. Blir det en vinst? Njae.

 

Betyg (0–5):


.

Vilken fantastisk duo dessa två kvinnor är trots att de har helt olika stilar, och detta tycker jag i min mening gör att bidraget blir helt otroligt. Jag känner att jag på något sätt förstår innebörden av låten trots att jag inte förstår ett ord av det de sjunger, den är stark och gåtfull och får mig att känna något. Det här är verkligen imponerande från Ukraina!

 

Betyg (0–5):


.

Ukraina är det enda kvarvarande ESC-deltagarlandet som har tagit sig till final på alla sina försök (då de behövt kvala via semifinaler) sedan debuten år 2003. För två år sedan vann man Eurovision Song Contest (för tredje gången) då Kalush Orchestra med sin låt ”Stefania” charmade hela Europa (mycket tack vare en hel del sympatiröster p.ga Rysslands invasion av landet). Dessa sympatiröster bestod även ifjol då man slutade på en fin 6:e plats. Håller den fina sviten i sig även i år? Jag tror absolut att de hamnar högt, men jag tror inte det blir en ytterligare vinst. Låten är helt okej, har ett skönt gung och två duktiga sångerskor. Minuspoäng för rappen.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
32 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Ukraina 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Ukraina kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Ukraina kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Ukrainas chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…JA, panelen är ännu en gång helt överens om en till finalgissning, nämligen att Ukraina får en finalplats. Landet är ju det enda land som sedan semifinalsystemets permanenta införande för 20 år sedan alltid har lyckats kvala in till finalen de år som de har behövt kvala (och deltagit i Eurovision). Vi panelmedlemmar tror inte att det blir något avbrott i den sviten.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera