Avslutad

TV-bolaget UA:PBC utsåg Ukrainas artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 genom uttagningen Vidbir 2024. Under uttagningen följde och tyckte vi till om tävlingsbidragen samt informerade om de olika händelserna. All fakta inklusive åsikter finns längre ned i denna artikel.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

21 december 2023: Wildcardomröstning


3 februari 2024: Finalen

Inför finalen »

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Från början genomfördes en nationell antagning i Ukraina under hösten 2023, vilken inbringade 389 låtar. Utifrån den valde en jury ut 20 artister som sedan fick genomgå en så kallad liveaudition innan juryn gjorde sitt slutval som meddelades den 17:e november.

Samtidigt hade UA:PBC öppnat för att lägga till en elfte finalist som wildcard bland de låtar som urvalsjuryn valde bort. Under onsdagen den 13:e december 2023 presenterades vilka låtar som var aktuella och sedan hölls en app-omröstning där man kunde rösta på sina favoriter. Bidraget som fick flest röster blev låten ”Palala” med sångerskan Anka som därmed erbjöds platsen som wildcard.

Bland de tävlande hittades bland andra Mélovin som tidigare representerat Ukraina i Eurovision (2018 med bidraget ”Under the Ladder”) samt artisten Jerry Heil som tidigare deltagit i Vidbir vid några tillfällen.

 

Resultat

Finalen avgjordes sedan den 3:e februari 2024 med trion Julia Sanina, Timur Miroshnychenko och Vasyl Baidak som programledare. Resultatet byggde på principen om delad jury- och tittarröstning där den röstande juryn utgjordes av trion Jamala, Andriy Danylko och Serhiy Tanchynets. Dessa tre hade blivit framröstade av publiken att vara juryn.

När alla poäng hade delats ut var det duon Alyona Alyona och Jerry Heil med bidraget ”Teresa & Maria” som hade röstats fram till att bli Ukrainas representant i Eurovision 2024.

 

Wildcardomröstningen

Efter att urvalsjuryn hade gjort en första granskning av startfältet och valt ut sina tio favoriter till finalen gavs publiken chans att app-rösta fram en elfte finalist. Bidragen de kunde välja på var de nio som var kvar efter juryns sista omröstning (det tionde bidraget i den kategorin valde att inte delta i omröstningen).

Efter det att omröstningen avslutats och närmare 300 000 inkomna appröster har räknats står det klart att det blir sångerskan Anka med bidraget ”Palala” som fick flest röster och som därmed blev finalens wildcard.

 

Resultatet

Så här slutade omröstningen (med antalet röster inom parentes):

 1. Anka – Palala (80 944 röster)
 2. Parfeniuk – Sered vitriv (42 931 röster)
 3. Krylata – Queen (31 268 röster)
 4. Stasya – Rika (30 040 röster)
 5. Carpetman – Endless fight (27 328 röster)
 6. Shépa – Supernova (25 729 röster)
 7. Swoiia – Little Angels (23 357 röster)
 8. Teslenko – Lights go up (20 648 röster)
 9. Karyotype – Sadness (19 954 röster)

 

 

Finalen
 • När?
 • 3 februari 2024, kl. 17:00 CET

 • Var?
 • Inte presenterat

 • Hur?
 • Delad jury- och tittarröstning

 • Vem/vilka är programledare?
 • Julia Sanina, Timur Miroshnychenko och Vasyl Baidak

 • TV-bolag/Stream:
 • UA:PBC – Se programmet »
 • Engelsk kommentator – Se programmet »

Fakta om programmet

Elva bidrag, varav tio utvalda av en jury och ett tillsatt som wildcard, tävlade i finalen som från början sändes den 3:e februari. Men på grund av tekniska problem med omröstningen  flyttades möjligheten att rösta fram ett dygn.

Resultatet avgjordes av delad jury- och tittarröstning.

 

Återkommande artister och gästartister

I startfältet deltog bland andra Mélovin som representerade Ukraina i Eurovision 2018 med bidraget ”Under the Ladder” samt artisten Jerry Heil som deltog så sent som ifjol och då var en av förhandsfavoriterna att vinna. Hennes duettpartner, Alyona Alyona, hade tidigare varit med i den ukrainska ESC-juryn vid ett tillfälle.

Finalen hade även flera gästartister i form av flera tidigare ukrainska ESC-representanter: Ruslana (ESC-vinnare 2004), Tvorchi (2023), Kalush Orchestra (ESC-vinnare 2022), Jamala (ESC-vinnare 2016), Verka Serduchka (2007) och Tina Karol (2006). Dessutom kommer JESC-representanten Anastasia Dymyd (2023) tillsammans med låtskrivaren Svitlana Tarabarova uppträda.

 

Mer information

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »

 

 

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning.
 • Länkarna går till bidragens studioversioner.

 • 1. Yaktak – Lalala
 • Låtskrivare: Yaktak (Yaroslav Karpuk), Vasyl Kozma

 • 2. Ingret – Keeper
 • Låtskrivare: Ingret Kostenko, Dmytro Tsyhanenko

 • 3. Nazva – Slavic English
 • Låtskrivare: Pavlo Gots

 • 4. Anka – Palala
 • Låtskrivare: Anna Korchenova

 • 5. Drevo – Endless Chain
 • Låtskrivare: Maksym Derevianchuk

 • 6. Alyona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria
 • Låtskrivare: Aliona Savranenko, Anton Chilibi, Yana Shemaeva, Ivan Klymenko

 • 7. Mélovin – Dreamer
 • Låtskrivare: Mélovin (Kostiantyn Bocharov), Oleksandr Biliak

 • 8. Skylerr – Time Is Running Out
 • Låtskrivare: Vladyslav Stupak, Valeriia Kudriavets, Nazarii Savchuk, Nikita Kiseliov

 • 9. Ziferblat – Place I Call Home
 • Låtskrivare: Danylo Leshchynskyi, Valentyn Leshchynskyi

 • 10. Yagody – Tsunamia
 • Låtskrivare: Viktoriia Solovyiuk, Serhii Svirskyi, Teymuraz Gogitidze

 • 11. Nahaba – Glasss
 • Låtskrivare: Andrii Naumenko, Olha Kakasiian

 

Panelens åsikter (inför finalen)


Min topplista

 1. Yagody – ”Tsunamia”
 2. Anka – ”Palala”
 3. Alyona Alyona & Jerry Heil – ”Teresa & Maria”
 4. Mélovin – ”Dreamer”
 5. Skylerr – ”Time Is Running Out”

 

Kommentar

I vanlig ordning är Ukrainas nationella uttagning en blandning av svårtillgängliga, mörka och experimentella låtar – men till skillnad från i exempelvis Lettland så är Vidbirs bidrag konstnärliga på ett riktigt snyggt sätt som faktiskt går att lyssna på – oftast. Jag blir iallafall imponerad över att landet lyckas samla ihop till en nationell final givet förutsättningarna, och att den ändå håller så pass hög nivå. Det är ett flertal låtar här som verkligen är speciella och ger en lyssnarupplevelse – ”Tsunamia”, ”Palala” och ”Teresa & Maria”. Men även Melovins”Dreamer” är snyggt gjord – och jag tror kanske personligen att Melovin har störst chans till segern. Men det är ett starkt startfält med mycket säregna låtar – så att sia om vem som är starkast är i princip omöjligt. Om något av mina 4 toppbidrag vinner så lär det ta en plats i ESC-finalen, det är jag säker på. Ukraina visar här att de har en helt egen musikalisk karaktär – som dessutom har stil!


Min topplista

 1. Mélovin – ”Dreamer”
 2. Drevo – ”Endless Chain”
 3. Skylerr – ”Time Is Running Out”
 4. Yagody – ”Tsunamia”
 5. Nazva – ”Slavic English”

 

Kommentar

Som vanligt bjuder Ukraina på en spännande uttagning med många intressanta låtar. Här finns inget som är direkt dåligt och jag tror att liveframträdandena kommer att bli väldigt bra. Sedan är då frågan vem som vinner alltihopa. Storfavoriterna Alyona Alyonas och Jerry Heils låt förstår jag mig inte på just nu, men de överbevisar mig kanske när det väl gäller live. Annars hoppas jag mest på att 2018 års ukrainska ESC-representant Mélovin får en ny Eurovision-biljett då jag tycker att han kommer tillbaka med en ännu bättre låt som jag tror skulle funka bra i Malmö.

Ska även tillägga att Ukraina har mycket att bevisa i år då det ju är 20-årsjubileum för semifinaler och Ukraina är ju det enda ESC-land, förutom ”Big Five” (som slipper kvala), som än så länge sedan 2004 har obruten finalsvit. De har däremot inte fått sina finalplatser alla år då landet inte deltog 2015 och 2019 men alla andra gånger har de alltid varit i final. Ska det bli så även nu på 20-årsjubiléet?


Min topplista

 1. Mélovin – ”Dreamer”
 2. Skylerr – ”Time Is Running Out”
 3. Alyona Alyona & Jerry Heil – ”Teresa & Maria”
 4. Yaktak – ”Lalala”
 5. Anka – ”Palala”

 

Kommentar

Roligt att återse Mélovin tillbaka i tävlingen, och tycker definitivt han har lyckats i år igen med ”Dreamer”, en edm-inspirerad variant denna gång som jag personligen tror har bäst chans att vinna. Hade varit kul med en comeback med det här snygga bidraget.

Överlag tycker jag att Ukraina har fått godkänt i sitt startfält, men inte mer än så.


Min topplista

 1. Mélovin – ”Dreamer”
 2. Yaktak – ”Lalala”
 3. Alyona Alyona & Jerry Heil – ”Teresa & Maria”
 4. Drevo – ”Endless Chain”
 5. Skylerr – ”Time Is Running Out”

 

Kommentar

Älskar att Ukraina bjuder oss på traditionella toner ihop med moderna beats. Kan inte hjälpa det men Mélovins melankoliska melodi och samtidigt dancebeat får mig på gott humör. Lite seg början men det kan jag överse. Jag blir glad om något av dessa alternativ vinner även om alla kanske inte har en finalchans.


Min topplista

 1. Nazva – ”Slavic English”
 2. Ziferblat – ”Place I Call Home”
 3. Skylerr – ”Time Is Running Out”
 4. Yagody – ”Tsunamia”
 5. Anka – ”Palala”

 

Kommentar

”Vilket ben ska Ukraina stå på inför i år?” är den fråga som jag tänkt på. Fortfarande är startfältet ganska mättat med låtar som har ett tungt svårmod över sig, vilket inte är så konstigt med tanke på att man fortfarande är fast i ett krig, trots allt. Lägger man även till det faktum att de samtidigt fortsätter vara en dominant i denna tävling så har de onekligen en hel del press på sig att fortsätta leverera – alla omständigheter till trots. I nuläget lutar favoritskapet åt Alyona Alyona & Jerry Heil (varav den sistnämnda var uppskriven även ifjol) som bjuder på lokala tongångar och tungsinne – men frågan är om det kan riskera att bli lite enahanda att fortsätta med det? Om de hellre vill satsa på något muntrare så skulle jag tipsa om att skicka Nazva, vars låt är riktigt medryckande. Men det tycks jag vara ensam om att tycka.


Min topplista

 1. Mélovin – ”Dreamer”
 2. Anka – ”Palala”
 3. Alyona Alyona & Jerry Heil – ”Teresa & Maria”
 4. Yaktak – ”Lalala”
 5. Skylerr – ”Time Is Running Out”

 

Kommentar

Ukraina är det enda kvarvarande ESC-deltagarlandet som har tagit sig till final på alla sina försök (då de behövt kvala via semifinaler) sedan debuten år 2003.

För två år sedan vann man Eurovision Song Contest (för tredje gången) då Kalush Orchestra med sin låt ”Stefania” charmade hela Europa (mycket tack vare en hel del sympatiröster p.ga Rysslands invasion av landet). Dessa sympatiröster bestod även ifjol då man slutade på en fin 6:e plats. Håller den fina sviten i sig även i år?

Bland dessa 11 finalbidrag finns en hel del intressanta bidrag med potential att kunna sluta på en bra placering kryddat med lite sympatiröster. Det kan räcka långt.

Jag håller i alla fall på Mélovin som jag tycker har en mycket bättre låt än förra gången han fick äran att representera Ukraina i Eurovision. En medryckande och clubbig poplåt med tryck. Jag förväntar mig ett spektakulärt scenframträdande här.

Enligt oddsen ser det ut att bli Alyona Alyona & Jerry Heil som vinner denna nationella finalen, med Mélovin som främsta utmanare. Traditionellt, lokalt sound vs lite modernare tongångar.


Min topplista

 1. Mélovin – ”Dreamer”
 2. Skylerr – ”Time Is Running Out”
 3. Yagody – ”Tsunamia”
 4. Anka – ”Palala”
 5. Alyona Alyona & Jerry Heil – ”Teresa & Maria”

 

Kommentar

Det är något med Ukraina som jag faller för i dessa tävlingssammanhang. Vackra harmonier och känslor som väcks av ackord- och rytmvalen. Ibland blandas stilar lite väl i vissa bidrag och även om refrängen i exempelvis Alyona Alyona & Jerry Heil:s ”Teresa & Maria” fäster så hade jag varit nöjd utan pratsången i senare delen av låten. Jag älskar generellt melankolin i flera låtar där de blandar polyfonisk sång och andra etniska inslag mot det moderna soundet och sköna rytmer. Tror att jag kommer att lägga majoriteten av låtarna på spellista för året. Men, min solklara vinnare måste bli Mélovin och låten ”Dreamer”. Låten börjar lite lugnt och skumt, som ett intro till en musikal, men därefter drar den igång. Han sjunger som en gud och jag får rysningar av det här och vill börjar fuldansa som en galen tant. Det här är en toppoängare för hela ESC för mig i dagsläge.

 

Resultat


Det blir duon Alyona Alyona & Jerry Heil med bidraget ”Teresa & Maria” som kommer att representera Ukraina i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Vidbir 2024 som sändes den 3:e februari 2024.

 

Så var finalen

Inför finalen avgjorde först en urvalsjury tio finalister bland de låtar som hade skickats in. Av de tio reservbidrag som återstod fick publiken chansen att rösta in ett wildcard, dock valde en av de tio aspiranterna till den platsen att avstå möjligheten. Under själva finalsändningen uppträdde de elva finalisterna varpå jury- och tittarröstning korade en vinnare.

Utöver tävlingsbidragen gästades finalen av flera gästartister i form av flera tidigare ukrainska ESC-representanter: Ruslana (ESC-vinnare 2004), Tvorchi (2023), Kalush Orchestra (ESC-vinnare 2022), Jamala (ESC-vinnare 2016), Verka Serduchka (2007) och Tina Karol (2006). Dessutom uppträdde JESC-representanten Anastasia Dymyd (2023) tillsammans med låtskrivaren Svitlana Tarabarova.

På grund av tekniska problem med röstningsapplikationen valde produktionen att flytta fram omröstningen till söndagseftermiddagen (4:e februari) och låta resultatet presenteras samma kväll.

 

Jury vs tittarna

När juryn hade röstat hade man Ziferblat på sin förstaplats, med Alyona Alyona & Jerry Heil tvåa, följt av Mélovin. Tittarna skulle dock ändra på saken genom att bara ha Ziferblat fyra, medan Alyona Alyona & Jerry Heil blev etta. Övriga platser på podiet hos tittarna blev Yaktak (tvåa) och Mélovin (trea).

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):


 • 1. Alyona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria
 • (10 + 11 = 21 p)

 • 2. Ziferblat – Place I Call Home
 • (11 + 8 = 19 p)

 • 3. Mélovin – Dreamer
 • (9 + 9 = 18 p)

 • 4. Yaktak – Lalala
 • (6 + 10 = 16 p)

 • 5. Yagody – Tsunamia
 • (7 + 7 = 14 p)

 • 6. Ingret – Keeper
 • (8 + 2 = 10 p)

 

Tycker du att Ukraina valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Suck, vilken tråkig låt som vann Ukrainas final i år. När det fanns betydligt mer spännande alternativ. 1 poäng (på gränsen till noll) för min del just nu.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag tycker absolut att det är ett snyggt bidrag som Ukraina väljer att skicka till Malmö och låten växer för varje gång jag hör den, så jag tror absolut det här kan bli en farlig utmanare och ta sig långt i tävlingen. Den har många spännande element, mystik och det händer mycket på tre minuter. Bra jobbat Ukraina!


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Det var väl ganska väntat att Alyona Alyona & Jerry Heil skulle vinna Vidbir – men desto mer oväntat var hur snårig stigen skulle bli. Från att programledarna får erkänna att app-röstningen hade kollapsat och resultatet fick dröja ett dygn, till att juryn ursprungligen hade en annan favorit. Man skulle vinna med ganska knapp marginal – men av de siffror som kommit ut i efterhand hade duon vunnit tittarröstningen med en marginal på över 600,000 röster! Man kan tänka sig vilket rabalder det skulle bli om juryn hade röstat ner dem ännu mer… men vad anser jag om låten? Ganska middle-of-the-road, konceptet är ganska likt ”Stefania” från förrfjol, ett etniskt stycke med en rappbrygga.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Förhandsfavoriten segrade i Ukraina. Är jag nöjd? Hyfsat ändå. Den är bra, men inte så att jag känner att detta är något mästerverk direkt. Jag hade hellre sett en comeback av Melóvin med sin härliga och moderna uptempo-poplåt ”Dreamer”.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »